Beharangozó: NBI/B – 2. forduló

A Honvéd és a Veszprém is elkezdi a szezont a Piros csoportban, előbbi rangadón fogadja az OSE gárdáját, míg a bakonyiak Nyíregyházára látogatnak. A Zöld csoportban a Pápa és a DEAC U23 csapatai várnak első meccseikre.

Piros csoport

MEAFC (1-0) – Nagykőrösi Sólymok KE (0-1) (péntek, 17:30)

Értékes győzelemmel nyitott a MEAFC Pécsett, míg a Nagykőrös nyerhető meccset engedett ki a kezéből a Tehetséges Fiatalok ellen. Tavaly a Sólymok voltak egyedül képesek az alapszakasz során sikerrel távozni Miskolcról. A meglepetés idén is benne van Lakosa Zsolt legénységében, de ahhoz pontosabb játék kell, mint a nyitó fordulóban, ellenkező esetben a MEAFC át fog rohanni rajtuk a második győzelmük felé.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (0-1) – MTK Törökbálint (1-0) (péntek, 19:00)

Oroszlányban nyerni senkinek sem egyszerű feladat, a Győr is csak megszorongatni tudta az OSE-t, de most hazai pályán javíthatnak Gombásék. Az MTK remek rajtot vett a Vásárhely ellen saját közönsége előtt, úgy látszik, idén is egységes és veszélyes csapat épült Törökbálinton, amely idegenben is képes lehet a riválisok legyőzésére. Az elmúlt szezonban egy végletekig kiélezett derbit vívtak egymással Győrben a felek, akkor csak Nárai dudaszós triplája döntött a házigazdák javára, hasonló izgalmak akár idén is megismétlődhetnek.

Tehetséges Fiatalok Basketball Players (1-0) – Vásárhelyi Kosársuli (0-1) (péntek, 19:00)

A Törökbálint ellen 60 pontnál leragadt a Vásárhely gárdája, ez pedig nagyon kevés lesz bárki ellen a sikerhez a megerősödött mezőnyben. Az alacsony ponttermés azért is meglepő a csongrádiaktól, mert az előző kiírásban övék volt az egyik leghatékonyabb támadógépezet, ám megeshet, hogy ez csak egy egymeccses kisiklás volt a nyitányon. A fővárosiak letudták a Nagykőrös veszélyes hazai pályáját, méghozzá sikerrel, ezt meglovagolva pedig odahaza is megőrizhetik a veretlenségüket. A szűk rotáció nem nekik dolgozik, ezt kihasználhatja a Vásárhely, viszont a vendégek kulcsembereinek javulniuk kell, hogy egyáltalán legyen keresnivalójuk TF otthonában.

Bonhyádi KSE (1-0) – Calle Pubfood Békés (1-0) (péntek, 19:30)

Jó meccs ígérkezik Bonyhádon (is), a tolnaiak a Nyíregyháza ellen remekül muzsikáltak odahaza, a Békés pedig ki tudta használni rutinját és a megszokottnál hosszabb kispadját a Vasassal szemben. Koma és Tömösváry csatája a palánkok alatt befolyásolhatja a mérkőzés alakulását, de a Faragó-Kertész hátvéd párharcon is sok dőlhet el. A hazai pálya a Bonyhád felé billenti a mérleg nyelvét, a nagyobb rotációs lehetőséggel azonban nem lesz kellemes vendég a Békés együttese.

Budapesti Honvéd SE – OSE Lions (1-0) (szombat, 16:00)

Alig egy hónappal ezelőtt mérkőzött meg egymással először a két gárda a Dózsa György úton a felkészülés során, akkor a Gyurasits-emléktorna döntőjében a fővárosiak legyőzték a tavalyi bronzérmest. Az oroszlányi Bányász-kupán már az OSE hívei örülhettek, de most idegenben kell ugyanezt megismételniük a szigorú védekezéséről híres Honvéd otthonában. Az első fordulóban olajozottnak tűnt az oroszlányiak játéka, ám Madár Bandi pályára lépése kérdéses egyelőre, illetve új légiósuk, a 4-es, 5-ös poszton bevethető Thomas Spagnolo játékengedélyével is gondok vannak. Nélkülük is acélos keret áll Vavra András rendelkezésére, amelynek lehet esélye a fővárosban, de az egységre, az állandóságra és a jó védekezésre építő Honvéd ellen senki nem mehet biztosra.

Vasas Budapest (0-1) – PVSK-Kronosz Kiadó (0-1) (szombat, 16:00)

Két, alapjában véve fiatal együttes találkozik Pasaréten, a Vasas a Moravcsik-Katona duónak köszönhetően azonban némi rutinnal felvértezve esélyesebbként várja a találkozót. Demeter Attiláék az első fordulóban szoros meccsre késztették a sokra hivatott MEAFC gárdáját, míg a Vasas csak a végjáték kapitulált a Békés otthonában. A ”biztató” vereségek után mindkét fél ki van éhezve a sikerre, nem esélytelen a PVSK sem idegenben, nagy kérdés viszont, hogy milyen kerettel érkeznek a szombati derbire.

Nyíregyháza Blue Sharks (0-1) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (vasárnap, 16:30)

Nem indult jól a szezon a Nyíregyházának, Bonyhádon szaladtak bele egy 19 pontos zakóba, most pedig hazai pályán kellene javítaniuk az első körben pihenő Veszprém ellen. A bakonyiak az eddig kicsit gyengébbnek tűnő hátvédsort amerikai légiós igazolásával erősítették meg, Ryan Cook érkezett 1-es, 2-es posztra. A nyírségieknél nem sült el jól honfitársa debütálása, ha viszont Cook beválik, akkor ismét az éremesélyesek között kell számolnunk a veszprémiekkel, csakúgy, mint ennek a derbinek az esélyeseivel.

 

Zöld csoport

Motax-Pápai KC – MAFC II. (1-0) (péntek, 17:45)

A Pápa első meccse lesz az új kiírásban, egyelőre nem tudjuk, mit várhatunk tőlük, de odahaza hagyományosan jól teljesít a gárda, ez idén is elvárható a rutinos mag (Kálmán, Hegedűs, Keresztes – utóbbi sérült) vezérelte gárdától. A MAFC fiataljai bravúros hajrával arattak meglepetés győzelmet Óbudán, ezt folytatnák ezúttal is, ha Bordács ismét extrát tud hozni, akkor lehet is keresnivalójuk idegenben.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (0-1) – BKG-Príma SE (1-0) (péntek, 18:00)

Veresége ellenére kellemes meglepetés volt a Tiszaújváros játéka és harcossága a Salgótarján otthonában, annak a formának az átmentésével a BKG-Príma SE sem számíthat könnyű mérkőzésre a borsodiak vendégeként. Jackson semlegesítése kulcskérdés lesz Nagy Botiék számára, ha ő ismét ihletett formában pattogtat, akkor a társak támogatásával otthon tarthatja a két pontot a Tiszaújváros, és emlékezzünk, az első fordulóban pont a védekezéssel gyűlt meg a szigetszentmiklósiak baja a Fehérvár ellen.

EKE Eger KOK (0-1) – Salgótarjáni KSE (1-0) (szombat, 17:00)

Nem volt meggyőző a Salgótarján első fordulós produkciója, de a győzelmet így is biztosan zsebelte be Ughy Albert legénysége, míg az Eger egy nyerhető meccset engedett ki a kezéből Sopronban. A két gárda legendásan nagy csatákat vívott egymással a közelmúltban, akkor még a Keleti csoport első két helyéért brusztoltak egymás ellen a felek, ám a rivalizálás azóta sem múlt el. Az Eger főleg a fiatalokra támaszkodik ebben a szezonban, ám lelkesedéssel kompenzálhatja a rutin hiányát, amiből a túloldalon nincs hiány, ez pedig el is döntheti a találkozót a Salgótarján javára.

Óbudai Kaszások (0-1) – Ford Ivanics-Budafok (szombat, 18:00)

Nincs könnyű helyzetben az Óbuda, a MAFC ellen nem várt vereségbe szaladtak bele az előző hétvégén, most pedig a csoport toronymagas favoritját, a Budafokot kell vendégül látniuk. Egy-két negyedig akár meg is nehezíthetik Wehner dolgát, de a nagyobb iramot és a szerkezetbeli hátrányt nehéz lesz elbírni az egész mérkőzés folyamán.

Falco KC Szombathely U23 (0-1) – Alba Fehérvár (0-1) (vasárnap, 13:00)

Nagy iramú, küzdelmes meccs várható a két remek utánpótlásáról híres gárda között. A Falco nem igazán tudott bizonyítani a Budafok otthonában, de hazai pályán egészen biztosan ők is felszívják majd magukat, pláne, hogy egy nyerhető meccs vár rájuk. A Fehérvár tisztességesen üldözte a BKG-t az első fordulóban, ám nem volt kiegyensúlyozott a teljesítményük, ha ezen tudnak változtatni, akkor izgalmas meccs kerekedhet Szombathelyen.

Sopron KC-Sportiskola (0-1) – DEAC U23 (vasárnap, 16:00)

Rögtön két U23-as rangadóra is sor kerül a hétvégén, a DEAC kerete talán esélyesebbnek tűnik első ránézésre, de odahaza a Sopront sem szabad lebecsülni, ezt már bizonyították a Baja ellen is. Akkor nem jött össze a siker, most azonban itt a lehetőség az első NB1-es győzelem megszerzésére, hasonló izgalmakra számíthatunk, mint a Falco-Fehérvár derbin.

Bajai Bácska FKE (1-0) – SMAFC-NYME (1-0) (vasárnap, 18:00)

Mindkét gárda a negyedik negyedben fordította meg az előző mérkőzését, ráadásul mindketten idegenben arattak győzelmet. Baján a házigazdáknak áll a zászló, Mándity ott folytatta, ahol az előző évadban abbahagyta, ha ő tartja remek formáját, és folyamatosan be kell segíteni rá, akkor a többiekre kevesebb figyelem juthat a védők részéről, megnyitva az utat a könnyű pontszerzéshez. A SMAFC azonban szívós gárda volt már az elmúlt szezonban is, Berneczei és Kovács tarthatja a lelket a csapatban, amivel akár partiban is lehetnek a bácskaiak pályáján.

 

Fotó: meafc.hu - Ronási Márton

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus