Beharangozó: NBI/B – 24. forduló

Közeledik a hajrá, egyre nagyobb tétje van minden összecsapásnak, a Piros csoport kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy még mindig változhat a tabella jelenlegi állása.

Piros csoport

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (11., 7-16) – Vasas Akadémia (5., 13-10) (csütörtök, 19:00)

Két hazai fellépése nehezebbnek ígérkezik a Győrnek (Vasas, Veszprém), mint egyetlen idegenbeli túrája Bonyhádra, míg a Vasas már csak vendégként szerepel az alapszakaszban, és ebből a Kisalföldön lehet a legjobb esélye a győzelemre, utána ugyanis a Honvédra és Nyíregyházára látogat. Csaplár-Nagy Ervin fiai legutóbb Miskolcon szakították meg tíz meccses nyeretlenségi szériájukat, amiből ha jól tudnak építkezni, akkor jó esélyük lehet a pályaelőnyre az élet-halál harcnak számító alsóházi rájátszás első körében (itt ugye az első párharcok győztesei maradnak benn, míg a vesztesek búcsúznak a Piros csoporttól). A Vasasnál azonban lassan teljes lesz a keret és egy nagyon egységes, bárkire veszélyes fiatal csapat körvonalazódott a bajnokság során, így Győrben sem esélytelen Faragó Péter alakulata.

Budapesti Honvéd SE (10., 9-14) – MEAFC (8., 11-12) (csütörtök, 19:00)

A Honvédnak két lehetősége van megcsípni a felsőházi rájátszást: vagy hozza mindhárom (hazai) fellépését (MEAFC, Vasas, Bonyhád) és közben a MEAFC-Nagykőrös duó már csak egyet-egyet nyer, vagy két győzelem mellett az említett riválisok már nem ünnepelnek a lefújáskor. Utóbbi forgatókönyv a valószínűtlenebb, miután a miskolciak és a nagykőrösiek is játszanak még egy-egy meccset odahaza, így marad a padlógáz és a rettegett Simon János Csarnok a fővárosiak számára, hogy a 0-7-es szezonkezdet után akár a rájátszást is elérjék. A MEAFC hazai botlása akár ébresztőként is hathat a csapatra, Szögi biztosan többet fog vállalni ezúttal a siker érdekében, kérdés, hogy hogyan osztják majd el a labdát Drahossal és Cole-Brinsonnal karöltve.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 17-6) – MTK Törökbálint (6., 12-11) (péntek, 17:00)

Kevesen gondolnák, de jelenleg az MTK-nak van a leghosszabb győzelmi szériája a csoportban, ötöt számlál már Bódi Ferenc együttesének sorozata, amivel már fél lábbal a playoffban érezheti magát a korábban komolyabb gödörben is lévő együttes. A Veszprémnek van még halvány esélye az alapszakasz győzelemre, de ehhez az OSE-nak is botlania kell még kettőt (egyet ellenük), viszont vigyáznia kell az őt üldöző TF-Nyíregyháza kettőssel is, nehogy beelőzzék a bakonyiakat a hajrában. Hazai pályán nem inoghat meg a Veszprém, pláne az utóbbi hetekben látott formáját alapul véve, könnyű dolguk nem lesz az erőre kapó MTK ellen, de végül hozniuk kell a két pontot.

OSE Lions (1., 19-4) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (14., 6-17) (péntek, 19:00)

Az OSE még nem dőlhet hátra, bár nyeregben érezheti magát, miután két hazai mérkőzése van még hátra, ráadásul mindkettő a nyerhető kategóriába tartozik (melyik nem Oroszlányban?) a Bonyhád és az MTK ellen. A tolnaiak már csak a Győr elleni hazai csarnokavatójukban bízhatnak, náluk gyakorlatilag már el is könyvelhetjük, hogy pályahátrányból kezdik a kiesés elleni párharcot, erre kell lassan összpontosítaniuk Tömösváryéknak.

Tehetséges Fiatalok Basketball Players (3., 16-7) – Nyíregyháza Blue Sharks (4., 15-8) (szombat, 16:00)

A forduló legjobb meccsének ígérkezik a tabella harmadik helyéről döntő összecsapás, ahol teljesen mindegy lehet a két csapat egymás elleni mérlege, mivel TF siker esetén a két meccses hátrányt nem fogja tudni már behozni a Nyíregyháza, vendég győzelemnél pedig 2-0-al állnának a Kék Cápák fővárosi riválisukkal szemben. Csak a rend kedvéért, az odavágón 14 pontos nyírségi siker született, ezen kíván revansot venni a kiváló formában lévő és láthatóan nem fáradó TF alakulata. Idegenben szaladt már bele pár kellemetlen vereségbe Siska János együttese, de ugyanúgy ért már el bravúrt esélyesebb gárda otthonában is (Veszprém), ez alapján teljesen kiszámíthatatlan mit várhatunk tőlük, de az inkább támadójátékban domináló vendégeknek komoly gondot fog okozni a liga legjobban védekező együttese.

Nagykőrösi Sólymok KE (9., 11-12) – PVSK-Kronosz Kiadó (7., 12-11) (szombat, 17:00)

Utolsó hazai bajnokija a Sólymoknak, akik már biztosan ott lesznek jövőre is az erősebb csoportban, de tehetnek azért is, hogy idén még feljebb lépjenek és becsússzanak a rájátszásba. Ehhez hazai pályán mindenképp le kell győzniük a tehetséges fiatalokból álló PVSK gárdáját, és vagy azonos mérleggel kell zárniuk a miskolciakkal (egymás elleniben jobbak), vagy egy meccsel többet kell hozniuk a végelszámolásnál, mint a Honvéd. A pécsiek ha nem vigyáznak, akkor persze még ők is kicsúszhatnak, a Nagykőrös ellen hat pontos fórjuk van az egymás elleni mutatóban, de ha idegenben nem is jön össze a rájátszás biztosítása, odahaza még játszanak a Vásárhely együttesével is.

Vásárhelyi Kosársuli (13., 6-17) – Calle Pubfood Békés (12., 7-16) (szombat, 18:30)

Nagy meccs várható Vásárhelyen, ahol az értékes pályaválasztói jog is eldőlhet akár az alsóházi rájátszásra, ehhez 12 pontnál többel kellene nyernie a csongrádiaknak, ennél szűkebb győzelem vagy vendég siker esetén azonban a Békés kerülne jobb pozícióba. Ha nem is lesz meg a 12 pont, akkor is jó esélye van még Vas Petiéknek beelőzni riválisukat, hiszen ők még odahaza fogadják a Nagykőrös gárdáját is, békési győzelem (és egyben az idegenbeli nyeretlenség megtörése) esetén azonban eldőlhet a pályaelőny kérdése.

 

Zöld csoport

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (4., 14-7) – MAFC II. (7., 12-10) (kedd, 19:00)

A héten két hazai mérkőzés vár a Tiszaújvárosra, mindkettő abszolút hozható kategória, amivel tovább zárkózhat a Salgótarjánra, megelőznie azonban a rosszabb egymás elleni mérleg miatt nem sok esélye van, ahhoz a nógrádiaknak háromból két bajnokijukat el kell bukniuk. Ennek ellenére biztosan mindent meg fognak tenni a lehető legjobb helyezés eléréséért Jacksonék, akik sorban hozták a kötelezőket az utóbbi hetekben. A MAFC-nak már csak egy győzelem, vagy a Sopron botlása hiányzik a rájátszásba jutáshoz, idegenben nem lesz könnyű ezt megszerezniük, de ha Bordács is egészségesen tud elutazni a csapattal, akkor kellemetlen perceket okozhatnak a hazai sikerre számtó borsodi publikumnak.

Sopron KC-Sportiskola (8., 9-13) – SMAFC (6., 13-9) (kedd, 19:30)

”Házi” rangadó Sopronban, az elsőt a SMAFC nyerte 15 ponttal, van miért visszavágniuk Váradi Kornél tanítványainak, főleg, hogy a ”vendégeknél” nem lesz ott az U18-as válogatottal Debrecenben szereplő Rátvay Balázs, így palánk alatt nagyobb tér nyílhat Bagóéknak. A SMAFC sorsolása az egyik legnehezebb a mezőnyben, mennek még Tiszaújvárosba, míg hazai pályán olyan nagyágyúkat fogadnak, mint a BKG és a Salgótarján, egyáltalán nem lesz könnyű megtartaniuk a jelenlegi hatodik pozíciójukat, még bőven csúszhatnak hátrébb, éppen ezért létfontosságú a hozhatóbbnak tűnő, fiatalabb soproni csapat elleni fellépésük.

Alba Fehérvár (13., 5-18) – DEAC U23 (9., 7-15) (csütörtök, 18:00)

A Fehérvár számára már nagy tétje nincs az összecsapásnak, a rájátszást már semmilyen hajrával nem érhetik el, a kiesés szempontjából pedig nekik lényegtelen hol végeznek, mivel U23-as csapat nem búcsúzik a bajnokságtól, mindössze a 29 pontos debreceni fiaskóért fűtheti őket a visszavágás lehetősége. A DEAC ezzel szemben még harcban van a playoffért, nem is reménytelen a sorsolásuk (Falco, Tiszaújváros odahaza, Fehérvár, Óbuda idegenben), a Sopronnal lehetnek nagy csatában, akik hármat játszanak még saját pályájukon, viszont a hajdúságiaknak jobb az egymás elleni eredményük.

Falco KC Szombathely U23 (10., 6-17) – Bajai Bácska FKE (5., 14-9) (csütörtök, 19:30)

Halvány esélye még a Falconak is van a legjobb nyolcba kerülésre, miután a Sopron és a DEAC ellen is jobb mérleggel rendelkezik, de ehhez az ellenfelek botlása is szükséges. A legvalószínűbbnek a ”biztos bennmaradást” érő 9-10. hely megszerzése tűnik, ami az ő szempontjukból teljesen mindegy, hazai pályán azonban nem fogják könnyen adni a két pontot a Bajának. Eddig minden élcsapat megizzadt a vasiaknál, nem várható más Pongóék esetében sem, egyik végkimenetel sem lenne meglepetés.

SMAFC (6., 13-9) – BKG-Príma SE (1., 23-0) (péntek, 17:30)

Idegenben könnyebb lehet talán megfogni a listavezetőt, de egész éves teljesítményüket nézve egyelőre a Budafokon kívül nem nagyon látunk más csapatnál sanszot, hogy megállítsa a robogó BKG-t. Sopronba is győzni utaznak, nagy tempót fognak diktálni és csapdázós védekezésükkel még a hazai pályán magabiztosnak tűnő SMAFC-ot is megzavarhatják, amelynek eddigi legjobb teljesítményére lenne szüksége, ha bele akar piszkítani riválisa veretlen szezonjába.

Salgótarjáni KSE (3., 17-6) – Sopron KC-Sportiskola (8., 9-13) (péntek, 18:00)

A mostani hazai fellépést követően még ellátogat a SMAFC-hoz a Salgótarján együttese, mielőtt fogadná a BKG gárdáját, papíron tehát még akár meg is lehet a Tiszaújvárosnál emlegetett két botlásuk (Sopronban és a BKG ellen), de előbb hozniuk kell a papírformát a fiatal soproniak ellen. Izgalmas lehet így az alapszakasz hajrája, azonban ezzel együtt sem változtat sokat a bajnokság végkimenetelén, jelenleg ugyanis a BKG-Budafok kettős emelkedik ki a mezőnyből, a többieknek talán már a jövő szezonra kell építkezniük és ott kitűzni a feljutást.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (4., 14-7) – Motax-Pápai KC (12., 6-17) (péntek, 18:00)

A Tiszaújváros lehetőségeit már elemeztük a korábbi mérkőzésük kapcsán, de a Pápának is van miért hajtania az utolsó bajnokikon. Közel vannak ugyanis a ”megmenekülést” jelentő zónához, a tizedik helyre könnyen odaérhetnek, viszont idegenben sem árt egy bravúr a csapattól, mert odahaza már csak a közvetlen rivális Egerrel találkoznak, míg a záró fordulóban utaznak még Bajára. Okozott már meglepetést a gárda, a biztos bennmaradás mellett a pályaelőnyre is jó esélyük van, egy vendég győzelemmel nagy lépést tehetnénk mindkettő felé.

EKE Eger KOK (11., 6-17) – Óbudai Kaszások (14., 4-19) (péntek, 18:15)

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodik a Kaszások együttese, ugyanis ha elszállnak Egerben, akkor ők már biztosan pályahátrányból kezdik a kiesés elleni párharcot, mivel az egymás elleni mérlegük rosszabb (lesz) a riválisainál. A hevesieknek a Pápához hasonlóan még akár az élet-halál alsó ági küzdelmek elkerülésére is van lehetőségük, odahaza mindig jobb teljesítménnyel rukkolnak elő, kis lendülettel pedig a Pápa és a Sopron otthonában sem lehetnek esélytelenek.

Ford Ivanics-Budafok (2., 22-1) – MAFC II. (7., 12-10) (péntek, 19:00)

A teljes keretre lesz szüksége Budafokon is a MAFC-nak, bármelyik meghatározó játékosuk hiánya könnyed győzelmet eredményezhet a rutinosabb házigazdáknak, akik még harcban vannak az alapszakasz elsőségért. Ez utóbbira ugyan halvány reményük van már csak, vagy a BKG-nak botlania kell még egyet az egymás elleni fellépésüket leszámítva (talán Salgótarjánban…?), vagy 18 pontnál nagyobb különbséggel kell saját pályájukon legyőzniük a Nagy-fivérek vezette listavezetőt.

 

Fotó: veszpremkosar.hu - foto24.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus