Folytatta sorozatát a Veszprém és a Cegléd, győzött a SMAFC

A Veszprém feltámadását a MAFC bánta, foghíjas KTE-t vert a CKE, ex-játékosa viccelte meg a Vásárhelyt, megszakította rossz szériáját a SMAFC, hosszabbításban verte a DEAC az ELITE-et. 

Piros-csoport, 8. forduló:

Veszprém KK - MAFC 108-95

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Madár András (36 pont, 7 lepattanó és kiharcolt fault, 2 szerzett labda, 1 blokk, 41 VAL), Tóth Norbert (17 pont, 14 lepattanó, 10 kiharcolt fault, 5 gólpassz, 38 VAL), Dancsecs András (13 pont, 3/5 tripla, 4 lepattanó, 18 VAL), Szabó Péter (13 pont, 3 gólpassz, 17 VAL), Horváth Ákos (14 pont, 3/6 tripla, 13 VAL).

MAFC kiemelkedő teljesítményei: Lakits András (25 pont, 4/6 tripla, 6 gólpassz, 4 szerzett labda, 36 VAL), Kovács Ádám (12 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, 20 VAL), Misek Levente (16 pont, 4 kiharcolt fault, 17 VAL), Tóth Péter (9 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 1 blokk, 17 VAL).

A Veszprém zsinórban három győzelmet aratott, legutóbb a PVSK-t a vártnál jóval könnyebben verték, míg a MAFC-nál két hete házon belül edzőváltás történt, Garai Péterrel elsőre magabiztosan győzték le a Pápát. Most is határozottan kezdtek a fővárosiak, Lakits András és Misek Levente vezetésével közel 10 pontos előnyt harcoltak ki. Lassan ébrdezett a Veszprém, egy időkérés segített, összekapták a védekezésüket, Horváth Ákos pedig egy perc alatt 8 pontot szórt, amivel felzárkóztak. A MAFC Bordács, Tóth és Polgárdy pontjaival igyekezett újra elszakadni, de Szabó és Madár ezt nem hagyta (21-21). A második negyed eleje viszont ismét a vendégeké volt, Polgárdy, Bordács és Kovács is kosarat szerzett, de ezúttal is folytatódott a sorminta, a veszprémiek Glatz, Dukics és Horváth révén hamar visszazárkóztak. A negyed közepén megint a Polgárdy húzta vendégek futottak, ezúttal egy 8-0-t, majd ezúttal nem engedték, hogy a hazaiak visszajöjjenek. Lakits és Bíber lépett fel, majd a félidő végén Misek többször is villant, miközben a túloldalon védekezésben akadtak gondok - a sokszoros válogatott Horváth összeszedte a negyedik hibáját, a veszprémi kispad pedig két technikait kapott a negyed végén (45-53). 

A nagyszünetet követően keményebb védekezésre váltottak felek, de ebből eleinte a MAFC jött ki jobban, sűrűbben találtak be és már 12 ponttal is vezettek. Dancsecs András fellépése javította a veszprémi esélyeket, triplákat dobott, büntetőket harcolt ki a fiatal hátvéd, majd Madár András lépett elő. A rutinos irányító összesen 17 pontot jegyzett csak a harmadik negyedben, erre az extrára építve a hazaiak szépen lassan utolérték ellenfelüket. A játékrész második felében a MAFC-nál szinte csak Kovács Ádám talált be, a többieket lassan leépítette az ellenfél (76-76). A negyedik negyed elején Glatz Soma is bevert egy veszprémi triplát, majd Madár és Tóth Nobert percei következtek - kezdett ellépni a hazai csapat, miközben a fővárosiak támadójátéka egyre nagyobb gödörbe került. Dancsecs és Szabó kosarai után már megvolt a közte 10 is, és bár ezt Lakits és Misek még egyszer megfelezte, a végjátékra újra visszaállt a 7-8 pontos különbség, amit a rutinos Veszprém már gond nélkül meg is tartott. A hazaiak sikerükkel továbbra is ott vannak a Honvéd mögötti üldözőbolyban, míg a MAFC-nak egyelőre várnia kell, hogy elmozdulhasson a középmezőny végéről. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

Zöld-csoport, 8. forduló:

KTE-Duna Aszfalt U23 - Ceglédi KE 46-83

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Velkey Géza (22 pont, 8 lepattanó, 13 VAL).

A Cegléd kiemelkedő teljesítményei: Hajdu Márton 13 pont, 6 lepattanó, 21 VAL), Szabó Norbert (11 pont, 7 lepattanó, 19 VAL), Csaba György (15 pont, 2 szerzett labda, 13 VAL). 

A KTE-nél megjelent a koronavírus, több alapemberük és Ivkovics Sztojan is hiányzott, így a listavezető Ceglédnek nem igazán volt nehéz dolga. Már az első pillanattól látszott, hogy nincs egy súlycsoportban a két gárda: Csaba György, Hajdu Márton és Herendic Dominik vezetésével 22-0-val nyitott a CKE, az első negyedben Tóth Balázs révén mindössze egy 2+1-es játékot jegyezhettünk fel a KTE részéről (3-26). Az első-második negyed fordulóján Tóth Zoltán és Szabó Norbert is kosarakat szerzett, elég hamar meglett a közte 30 is - ekkor lépett elő Velkey Géza, aki zsinórban három kosarat szerzett, amivel sikerült időkérésre kényszeríteni a vendégeket. A pillanatnyi megingás után azért a CKE hamar visszaállította a 30 pontos differenciát, főként Csaba és Micev villanásaival (17-48). 

Fordulás után Szabó és Pinnyei Márton Ábel vezetésével tovább robogott a CKE, 36 ponttal is vezettek, ám a negyed közepén kicsit megtorpantak, amit ismét csak Velkey használt ki, kosaraival szűkítette a különbséget - a hajrá viszont ismét a vendégeké volt (33-63). A negyedik negyed elején Csaba és az egykor Kecskeméten szép éveket töltő Mészáros Máté lépett elő, a Cegléd még megnyomta az első perceket, majd a végjátékot már lemenedzselték. A Cegléd újabb sikerével 8-0-ra javította mérlegét, míg a fiatal KTE a vereség ellenére is playoff-helyen áll. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK - Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 82-77

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Drahos Gábor (26 pont, 4/6 tripla, 8 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 3 gólpassz, 35 VAL), Frikker Marcell (8 pont, 5 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 2 szerzett labda, 8 gólpassz, 24 VAL), Asszú Áron (11 pont, 6 lepattanó, 17 VAL).

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Varga Zalán (21 pont, 6/12 tripla, 4 lepattanó, 20 VAL), Pavlovic Vuk (11 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 3 szerzett labda, 23 VAL), Varga Ákos (19 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 19 VAL). 

Hét közben a Tiszaújváros centere, Lajsz Gergő a szomszédos MEAFC-hoz távozott, de utódja, Dusan Zmijarevic be is mutatkozhatott a Vásárhely ellen - akik eddig sok betegséggel, sérüléssel bajlódtak, emiatt a tabellán nem ott állnak, ahol szeretnének, különösen idegenben nem megy nekik a játék. Ezen mindenképpen változtatni akarnak, ennek szellemében Varga Ákos vezetésével egy 9-0-s rohanással nyitottak, a hazaiak azonban nem kértek időt. Az egykor Vásárhelyen az A-csoportban hosszú éveket eltöltő Drahos Gábor vezérletével gyorsan elkezdtek visszazárkózni: az irányító kosarakat szerzett, több fiatal társát is kiszolgálta, ennek köszönhetően 15-17-re zárkóztak. A negyed vége viszont a Vásárhelyé volt: Bodócsi Benjamin, Varga Zalán és Bálint Erik is előlépett, erre nem nagyon akadt válasz (20-31). A második negyedre elapadtak a vendégpontok, közel öt perc után sikerült mezőnykosarat szerezniük - azonban hazaiak sem villogtak, így aztán állandósult a 8-10 pont körüli differencia. A lassan csordogáló meccset Hajdú Boldizsár és Molnár Bence hármasa kavarta fel, itt hirtelen három pont lett közte, de Varga Zalán ekkor még lehűtötte a tiszaújvárosi kedélyeket (38-44). 

A második félidő elején Frikker Marcell és Gerőcs Bálint lépett elő a hazaiaknál, de a túloldalon Varga Zalán ellensúlyozta az erőfeszítéseket. A negyed közepén Drahos 2+1-e csillantotta fel újra reményt, de ekkor Bodócsi és Bálint találta meg a dobókezét, 49-59-nél még mindig tíz volt közte, és a játék képe nem is nagyon változott a kisszünetig (54-63). Sőt, a negyedik negyedet jobban kezdték a több lábon álló vendégek, a 34. percben már 60-74-re vezettek és eldőlni látszott a csata. Ekkor lépett elő Drahos Gábor, aki gyorsan beszórt hat pontot, majd Gerőcs is hármast szórt, amire Drahos "válaszolt", majd egy újabb Gerőcs-kosár után hirtelen 73-74-et mutatott az eredményjelző. A 13-0-s sorozatot szokás szerint Varga Zalán törte meg egy hármassal, de ezek voltak a vásárhelyiek utolsó pontjai: a meccset egy újabb, 9-0-s rohanással zárta le a Tiszaújváros, amelyből Drahos hét pontot vállalt magára. A Vásárhely egy megnyert meccset vesztett el és továbbra is a playoff-vonal alatt tartózkodik, míg a Tiszaújváros jól jött ki a játékoscseréből és kezd kijönni a veszélyzónából. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:


SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia - Pénzügyőr SE 94-79

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Füzi Róbert (23 pont, 5 lepattanó, 6-6 gólpassz és kiharcolt fault, 27 VAL), Hajnal Kristóf (22 pont, 6/8 tripla, 3 lepattanó, 24 VAL), Schöll Richárd (13 pont, 8 lepattanó, 4 blokk, 3 gólpassz, 27 VAL).

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Szekeres Ábel (11 pont, 6 gólpassz, 17 VAL), Horváth Barnabás (16 pont, 4 gólpassz, 14 VAL). 

A SMAFC a nyitókörben győzte le a Vásárhelyt, azóta zsinórban hat vereséget szedtek össze, ám legutóbb a DMTK ellen már szinte teljes csapattal állhattak fel, majdnem győzni is tudtak - a Pénzügyőr is sok gonddal küzd, zsinórban négy vereséggel érkeztek a Hűség Városába. A meccs elején a soproniak vezére, Füzi Róbert nem sokat kérdezett, csapata első 13 pontjából 10-et vállalt, Hajnal Kristóf is bepörkölt egy triplát, 13-3-nál időt is kellett kérnie a vendégeknek. A soproni vonatot egy ideig így sem sikerült lefékezni, 17-4 után viszont Szekeres Ábel vezetésével elkezdett működni a vendégek támadójátéka, Kiss Lajos és Horváth Barnabás is felnőtt a feladathoz, és a meccs képe egy pillanat alatt 180 fokos fordulatot vett - a kisszünetben már csak 29-25-re vezettek a hazaiak. Schöll Richárd és Werner Viktor igyekezett oltani a tüzet, hamar visszaállították a 10 pont körüli differenciát, de Horváth Barnabás extrájával ezt egy ideig ellensúlyozni tudta a PSE. Amikor az ő keze elfogyott, védekezésben igyekezett javulni a vendéggárda, de ez kevésnek bizonyult, nagyszünetre Csátaljai Barna révén visszaállt a komolyabb soproni fór (52-42). 

Fordulás után akadt néhány gyors kosárváltás, de a különbség nem nagyon változott, amíg a Pénzügyőr a negyed közepén fel nem javult: Szekeres és Nemes Milán vezetésével öt pontra jöttek fel a vendégek. Fordtani viszont nem tudtak, Schöll és Hajnal azonnal reagált, a játékrészt egy 7-2-es futással zárták le a soproniak (72-58). A negyedik negyed elején előkerült Füzi, aki kétszer is villant, a SMAFC itt már 17 pontal is vezetett. A vendégek nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, az időkérés sem segített, támadásban semmi sem akart összejönni, a negyed derekán pedig Papp és Hajnal triplája le is zárta a lényegi kérdéseket. A SMAFC az utóbbi meccseken megindult felfelé, de a Pénzügyőr vezetőedzője is úgy látta, hogy csapata javuló tendenciát mutat - mindketten 2-6-os mérleggel várják a folytatást. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés teljes felvétele:

 

ELITE Basket - DEAC U23 91-93 h.u.

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Láncos Krisztián (29 pont, 12 lepattanó, 7 blokk, 3 gólpassz, 43 VAL), Hegedűs Attila (3 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 5 blokk, 25 VAL), Jilling László (22 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett labda, 7 gólpassz, 20 VAL), Somogyfoki Szabolcs (15 pont, 8 lepattanó, 18 VAL).

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Pollák Balázs (30 pont, 6 szerzett labda, 8 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 35 VAL), Gáspár Mátyás (22 pont, 7 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 34 VAL), Balázsi Soma (10 pont, 7 lepattanó, 16 VAL), Ságodi Róbert (12 pont, 5 szerzett labda, 9 gólpassz, 12 VAL).

A DEAC egyik legjobbja, Neuwirth Bence nélkül érkezett, de a legutóbb Újpesten vesztő, 4-2-es mérleggel álló  fiatal debreceniek így is esélyesként állhattak fel az utolsó helyezett, sok hiányzót nélkülöző ELITE ellen. Jilling László és Láncos Krisztián azonban nem vett tudomást az esélyekről, csapatuk első 11 pontját szerezték és kicsit meglepték a vendégeket. A DEAC azonban támadásban rendben volt, Pollák Balázs és Gáspár Mátyás mellé Ságodi Róbert és Balázsi Soma is hamar felnőtt, 17-22-re vezettek hét percet követően. Az ELITE időkérése okozta az első gondot a vendégeknek, feljavult a hazaiak védekezése, Hegedűs Attila két blokkal jelentkezett (22-24). A második negyedet sok hibával kezdték a csapatok, az ELITE nyugodott meg hamarabb és hamar ki is egyenlített, sőt előnybe is kerültek a palánk alatt extrát védekező Hegedűssel a fedélzeten - ám mielőtt még hátradőlhettek volna, Gáspár és Pollák hamar visszahozta a DEAC-ot (40-42). 

A második félidő elején kiszakadt egy kicsit a hazai zsák, Tóth András két, Jilling egy hármast szórt be, de a DEAC javított a védekezésén, lelassította az ELITE rohamát, a negyed derekán újra egál körül álltak a felek. A nagy birkózásban kevés volt a szép jelenet, de Tóth harmadik hármasa említést érdemel, arra támaszkodva a hazaiak mehettek előnnyel rövid pihenőre (63-59). Láncos gyors kosarával már hat pont is volt közte, de Kiss Kolos a túloldalon előkapott egy 3+1-es játékot majd egy újabb hármast, így aztán tovább folytatódott az egy-két labdás, fej-fej melletti csata. A hajrához közeledve Jilling hármasa után 76-72-re lépett el az ELITE, itt volt labdájuk a komolyabb előnyhöz is, de az kimaradt, a DEAC pedig gyorsan kiegyenlített. Tóth András beszórt még egy triplát, 81-78-nál úgy tűnt, az ELITE behúzza a győzelmet - a 17 éves Ságodi Róbert viszont máshogy gondolta, az utolsó pillanatokban egy hármassal kiegyenlített. 

Ságodi a ráadás elején is dobott egy gyors duplát, de Jilling büntetőkkel egyenlített, Láncos hatodik, majd Hegedűs ötödik blokkjára támaszkodva tartották is az egált a hazaiak. Pollák Balázs duplájával megint a DEAC került előnybe, amit Láncos hármasával visszavett az ELITE, azonban Balázsi Soma azonnal válaszolt. 86-88 állt az eredményjelzőn, a kissé tanácstalan hazaiakat pedig a rutinos Jilling tolta meg egy 2+1-es játékkal, de Pollák az ellentámadásból bevert egy hármast, visszavéve a vezetést a debrecenieknek. Itt még nem volt vége a drámának, Tóth András triplája ezúttal célt tévesztett, majd egy gyors fault után Ságodi csak egy büntetőt dobott be, 89-92-nél újabb esélyt kapottz ELITE. Láncos gyors duplával közelebb is hozta csapatát, majd Pollák is csak egy büntetőt dobott be - 91-93-nál még egy utolsó halovány esélye maradt a hazaiaknak, akik viszont eladták a labdát, így a kisebb csoda elmaradt. A DEAC tartja helyét az élmezőnyben, a PSE pedig továbbra is utolsó, de ilyen játékkal és a hiányzók visszatérésével valószínűleg már nem sokáig. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

fotó: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus