NB I B: A MAFC nyerte a csúcsrangadót

Vízválasztó fordulót rendeztek a célegyenesébe forduló felsőházi középszakaszban az NB I B-csoportjában, ahol a MAFC meglepően simán verte el a listavezető Bonyhádot, ezzel eldöntve minden lényeges kérdést a bajnoki döntőhöz közeledvén, de Kálmán László is újra üde színfoltja tudott lenni a másodosztálynak, hiszen immáron a Falco edzőjeként tért vissza a Pápa színeiben a parkettre. Jöjjenek a részletek!

Felsőház:

Bajnokesélyesek derbije

A listavezető Bonyhád látogatott a Gabányiba, akiknek a célja az volt, hogy egy győzelemmel bebiztosítsák a pályaelőnyüket a két győzelemig tartó bajnoki döntőben. Ugyanezt szeretné a MAFC is, és az első negyed derekán – négy triplának köszönhetően – egy hajszállal előrébb is voltak (16:14). A következő etapban már inkább a vendég Bonyhád tudott kezdeményezni, a veteránok közül mindenki betalált (27:30).

A MAFC játékából hiányoztak a lepattanók (6:12 ebben a tíz percben), de Vavra András vezérletével át tudták venni a vezetést a hazaiak. Sőt, a félidő végén Vittay Ambrus a sarokból behányt egy triplát, ezzel az addigi legnagyobb különbség alakult ki a nagyszünetre (44:40). Fodor Kristóf remek védekezésével megléptek a hazaiak a második félidő elején (50:40). A MAFC irányítójának büntetőivel már eldőlni látszott a meccs (61:44). Lukács Attila technikai faultja sem segített a helyzeten, a Bonyhád nem volt képes feltörni a MAFC páncélozott védelmét.

A vendégek mindössze két lepattanót tudtak szedni ebben a negyedben! Vittay Ambrus újabb triplájával már húsz ponttal vezetett a fővárosi gárda az utolsó játékrészben (71:51). A MAFC nem állt meg, Lakosa Zsolt pontjaival már tetemes volt a hazai előny (78:51). Hegedüs Attila még becsületesen hajtott, neki köszönhetik a tolnaiak, hogy a végére "csak" húsz ponttal kapott ki az egyik bajnokesélyestől a másik.

MAFC – Bonyhád 84:64 (21:18, 23:22, 19:9, 21:15)

MAFC: Lakosa (20/3 pont, 8 lepattanó, 9 kiharcolt fault), Vavra (18 pont, 7 kiharcolt falt), Fodor (14/3 pont), Gorzsás (6 pont, 11 lepattanó).

Bonyhád: Lukács (12 pont), Tömösváry (10/3 pont).

Újra régi formájában az MTK

Egerbe látogatott az MTK Törökbálint, hogy revansot vegyen a hazai pályán háromszoros hosszabbításban elvesztett odavágó miatt. Négy percig volt szoros a meccs (7:8), utána repesztettek a vendégek. Egy 14:2-es futással már lekörözte az MTK a komoly bajba került Egert. A második negyed közepéig tartott a hevesiek alvajárása (14:31), utána Klepej Roland triplája indította el a feltámadást.

Először tíz ponton belülre kerültek a hazaiak (24:33), majd kis pauza után Máté Balázs pontjaival a félidő előtt újra szoros lett a mérkőzés (35:37). A második félidőben az MTK diktált, a törökbálintiak próbálták növelni az előnyüket, de az Eger többször is újra szorossá tudta tenni a mérkőzést. Három perccel a vége előtt már előzni készült Váczi Péter csapata (59:61), de egy időkéréssel rendezte sorait az MTK, és a végjáték előtt újra négypontos előnyük volt. A hazaiak a következő egy percben három dobást is kihagytak, és ugyan háromszor is visszaszedték a támadólepattanót, az ezt követő eladott labda és fault szimbolikusan jelezte, hogy az Eger nincs abban a passzban, hogy megfordítsa a mérkőzést. Könnyen lehet, hogy ezzel a vereséggel a hevesiek a bronzcsatáról is lemondhatnak, míg az MTK már biztosan ott lesz.

Eger – MTK Törökbálint 65:71 (10:24, 25:15, 13:16, 17:17)

Eger: Máté (20/6 pont), Zsemlye (18 pont, 9 lepattanó), Jakab (10 pont).

MTK: Wehner (19/6 pont), Bódi (15 pont, 7 lepattanó, 7 kiharcolt fault), Spiriev (12 pont), Baross (6 pont, 11 lepattanó).

 

Fegyelmezett munkával győzött a MAFC

Még az első fordulóból maradt el a TF – MAFC mérkőzés, de csak versenybizottsági döntéssel sikerült új időpontot találni. Úgy látszik, ez kedvez Dinnyés Attila csapatának, mert erősen kezdett a MAFC. Az első nyolc támadásból hetet góllal fejeztek be Vavra Andrásék (5:15). A TF-időkérés csak pár percig tartotta fel a MAFC-ot, a hazaiak továbbra sem találták a ritmust, a csapatkapitány Beák Gábor minden próbálkozása kudarcba fulladt, így nem is csoda, hogy már az első negyed végén eldőlni látszott a meccs (10:27).

Próbált visszakapaszkodni Merim Mehmedovics csapata, öt perc alatt csak egy kosarat engedett a MAFC-nak, de a lélektanilag fontos tíz pont alá nem sikerült bejönni (17:29). Az etap végére Fodor Kristóf hárompontosával már újra a vendégeknek lett esélye, hogy húsz ponttal meglépjenek, de a TF a félidő előtti utolsó két támadásából öt pontot szerzett (26:38).

A második félidő elején irányító nélkül maradt a MAFC. Misek Levente kipontozódott és Fodor Kristófnak is fault-gondjai voltak. Esélyt kapott a TF, hogy visszajöjjön a meccsbe, de Vavra András és Lakosa Zsolt ezt nem hagyta (50:61). Az utolsó etap már az egyéni teljesítményekről szólt. Szobi Dániel pontjaival sokadszorra lett egyszámjegyű a különbség, de Gorzsás Krisztián újra és újra rendet tett. A MAFC bedobója az utolsó öt percben tizenhárom pontot dobott, ezzel pedig el is dőlt a mérkőzés (68:82).

Az örökifjú centerek párharcát Tóth Szabolccsal szemben Vavra András nyerte meg, aki szép csendben harminc pontot szorgoskodott össze! A MAFC a győzelemével bebiztosította a bajnoki döntőt, az egyik legjobb védelemmel rendelkező TF pedig azon gondolkozhat, hogy hogyan történhetett meg, hogy egy labdát sem tudtak szerzerzni.

TF Budapest – MAFC 71:85 (10:27, 16:11, 24:23, 21:24)

TF: Rakocsevics (16/9 pont), Katona (15/6 pont, 7 kiharcolt fault), Debreceni D. (11 pont), Szobi (11 pont), Tóth Sz. (10 pont, 10 lepattanó).

MAFC: Vavra (30/3 pont, 7 lepattanó, 8 kiharcolt fault), Gorzsás (15/3 pont), Lakosa (13 pont, 6 kiharcolt falt).

 

Kálmán László újra pályán volt

Véget ért a Falco számára az élvonalbeli küzdelem, így Kálmán László visszatérhetett a pályára a Pápa színeiben. Ez különösebben nem zavarta meg a vendéglátó Debrecent, akik Pék Dávid kosaraival hamar elhúztak (7:0). Ács Péter büntetőjével egyenlíteni tudott a Pápa, de utána már csak a DEAC tudott gólt dobni az első negyedben (25:17).

A kisszünet után Kaluha Csaba sziporkázott, és úgy látszott, hogy a Debrecen és a veterán Pápa nincs egy súlycsoportban (38:22). Erre cáfolt rá Henrik István: a második félidő elején kezdett szoros lenni a mérkőzés (48:40). Sokáig tartotta a lépést a Pápa (61:51), de ezután jöttek a menetrendszerinti technikai faultok. Minek kihívni a sorsot magunk ellen? Nagy Botondék átgázoltak a vendégeken, 20:2-re hozták a harmadik negyed második felét (81:53). A vártnál hamarabb dőlt el a mérkőzés, az utolsó játékrész már csak gólgazdag formalitás volt, amelynek eredményeként hét (!) debreceni játékos ért el kétszámjegyű eredményt.

DEAC – Pápa 107:77 (25:17, 23:20, 33:16, 26:24)

DEAC: Nagy Bo. (18/9 pont), Pék (14/6 pont), Kaluha (13/9 pont), Kovács I. (11/3 pont, 8 lepattanó), Nagy Be. (11/6 pont, 5 gólpassz), Takács (11 pont), Andrássy (10 pont).

Pápa: Keresztes (20 pont, 7 kiharcolt fault), Kálmán (13/3 pont, 5 gólpassz), Henrik (11/9 pont), Horváth (11/6 pont).

A bajnokság állása ide kattintva tekinthető meg!

Fotó: Mester Botond

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus