NB I B: hoppon maradt nyugati házigazdák

Két vérbeli rangadóval és több nagyon sima mérkőzéssel zárultak a B csoport hétvégi küzdelmei, ahol a nyugati házigazdáknak nem sok örömük lehetett a vendéglátásban. Keleten az Eger, a Vásárhely és a Salgótarján maradt veretlen, míg a másik csoportban továbbra is öt csapat áll makulátlan mérleggel, igaz ebből három (PVSK U23, SKC U23, Baja) nem lépett pályára ebben a fordulóban.

(Az eredményekre kattintva a mérkőzés statisztikája jelenik meg.)

Keleti csoport:

Nagykőrösi SKE – Tiszaújvárosi Tisza TV Phoenix KK 92-72 (11-18, 22-22, 31-17, 28-15)

Remekül kezdtek a Sitku nélkül felálló vendégek, Benőcs vezérletével egy negyed után vezettek is és a nagyszünetig nem is tudott közelebb férkőzni hozzájuk a hazai együttes. A térfélcserét követően azonban pillanatok alatt eltüntette a táblán lévő különbséget a Nagykőrös egy 11-3-as rohammal, a szakasz zárása képen pedig nyolc hazai pontra nem született vendég válasz, így a záró játékrésznek mér hét pontos vezetéssel fordulhattak Mondzingerék. A Lakosa legénység lendülete a negyedik negyedben sem tört meg, míg a Tiszaújváros játékosai nehezen viselték, hogy az első félidei vezetésük után kicsúszik a kezükből a mérkőzés, Magyar egy, Pöstényi pedig két technikait gyűjtött be, a vége pedig a vártnál simább hazai siker lett. A már említett Mondzingeren kívül Mácsai is dupla-duplával zárta a találkozót a győztes oldalon, de Tóth Viktor, Kovács Bence és Kovács Sándor is remek produkcióval rukkolt elő, a vesztes félnél csak a rutinos Magyar Laci és Lajsz Gergely hozott jó formát, de igazán átütő erő nem volt a vezére nélkül kiálló borsodiakban, az első negyedben a csapatot hátán cipelő Benőcs puskapora is elfogyott a nyitó periódus után.

Nagykőrös: Mondzinger (23 pont, 10 lepattanó), Tóth V. (17/3 pont, 8 lepattanó, 5 eladott labda, 3 gólpassz), Kovács S. (21/12 pont, 3 gólpassz), Mácsai (14 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk), Kovács B. (11/3 pont, 3 eladott labda, 6 gólpassz)

Tiszaújváros: Magyar (16/12 pont, 3 lepattanó, 6 gólpassz), Lajsz (15 pont, 6 lepattanó), Benőcs (11 /3 pont, 6 lepattanó) 

EKF-Eger-HÉSZ SE - MKB-Euroleasing Vasas 80-67 (15-17, 25-9, 22-25, 18-16)

Nehezen indult a Vasas elleni derbi az egriek számára, de egy negyednyi szenvedés után a védekezésváltás meghozta hatását és a félidőre már megnyugtató előnnyel vonulhattak a végül 25 ponttal záró Erdei vezette hazaiak. A térfélcsere után már sok izgalmat nem tartogatott a mérkőzés, a pasarétiek ekkor már egál partit tudtak játszani vendéglátójukkal, amely abból a szempontból szerencsés sorsolást tudhat magáénak, hogy a jövő héten ismét odahaza léphet pályára, zsinórban harmadszor, de az ellenfél ezúttal már egy igazi fokmérő lesz, ugyanis a DEAC látogat hozzájuk. 

Óbudai Kaszások - Vásárhelyi Kosársuli 64-83 (7-24, 25-19, 9-20, 23-20)

Hamar dűlőre vitte óbudai vendégszereplését a Vásárhely együttese, miután ellentmondás nem tűrően kezdte a találkozót az ezúttal a pontgyártásban jeleskedő Drahos vezette csongrádi alakulat. A második negyedben talált csak magára a házigazda, ekkor sikerült is feljönniük hat pontra, de ennél közelebb már nem kerültek riválisukhoz. A térfélcserét követően kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint folytatódott a mérkőzés, újra a vendég gárda rohamozott és fokozatosan távolodott el a fővárosiaktól, majd az utolsó etapban fel is tette az i-re a pontot, megőrizve veretlenségét. A találkozó végeredményét nem befolyásolta, de a bírói hármas nem állt a helyzet magaslatán ezen az estén, téves döntéseikkel és következetlenségükkel fölösleges feszültséget keltettek a játékosokban és a szurkolókban is egy sima mérkőzésen, Marinkovics szándékos, sípszó után két kézzel történő lökését csak sportszerűtlen hibával ”jutalmazták”, míg a hazaiak csapatkapitányának, Nagy Bálintnak a folyamatos reklamálását annyira nem tudta elviselni Gaál játékvezető, hogy kiállítással büntetette…

Kaszások: Angyal (18 pont, 13 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 eladott labda), Dankó (13 pont, 6 lepattanó, 5 eladott labda, 3 gólpassz, 3 blokk), Korona (11/6 pont)

Vásárhely: Drahos (23/15 pont, 6 lepattanó, 4 eladott labda, 4 gólpassz), Czibere (13/3 pont, 5 lepattanó), Marinkovics (8 pont, 11 lepattanó, 5 eladott labda)

Szolnoki Olaj U23 – MAFC 56-68 (23-17, 17-19, 12-18, 4-14)

Az első percek a házigazdáé voltak, de a kezdeti sokk után hamar zárkózott a MAFC és a vezetést is sikerült átvenniük, azonban a negyed derekán bemutatott 12-0-s futásuknak köszönhetően a szolnoki fiatalok zárhatták előnnyel a nyitó felvonást. A második etapban az egyenlítésnél közelebb nem tudott férkőzni a fővárosi alakulat, taratani tudta pár pontos fórját a Bozo Dumics, Luka Markovics duó fémjelezte hazai együttes és a nagyszünetnek is vezetéssel mehettek neki. A vendégek vergődését a mérkőzés ”korelnöke”, Vavra András elégelte meg – aki egyébként először töltött jelentősebb játékidőt a parketten – és irányításával egy 8-2-s mini rohamot produkált a műegyetemi gárda, amivel újra náluk volt az előny, de a vendéglátókat ez nem ijesztette meg, továbbra is szívósan tapadtak esélyesebb ellenfelükre, így a negyed végén csak két pontnyi különbséget mutatott az eredményjelző tábla a MAFC javára. A záró szakaszra még úgy futottak neki a felek, hogy továbbra is nyílt a küzdelem, de a Szolnok csupán négy pontra volt képes ebben a tíz percben, azokat is az első percekben szerezték, a fővárosiak pedig rutinból behúzták az utolsó etapot és ezzel együtt a mérkőzést is.

Szolnok: Dumics (16 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 3 blokk), Markovics (16 pont, 4 eladott labda, 3 gólpassz), Tóth Z. (9/3 pont, 5 lepattanó, 4 szerzett labda, 10 eladott labda, 4 gólpassz)

MAFC: Vavra (27/3 pont, 16 lepattanó), Misek (16/6 pont, 4 eladott labda, 4 gólpassz), Fekete (7/3 pont, 7 lepattanó, 5 szerzett labda)

Mercedes-Benz Gyár KA – Budapesti Honvéd SE 97-81 (30-24, 20-21, 19-14, 28-22)

Pontgazdag meccset hozott a két fiatal együttes csatája, ahol sokáig fej-fej mellett haladtak a felek, csupán a harmadik negyedben sikerült a két Máté, Mészáros és Pongó fémjelezte Kecskemétnek egy 10-2-es szakasszal lélegzetvételnyi előnyhöz jutnia, amit azonban már nem is engedett ki a kezéből a találkozó végig. A Honvéd még a záró periódus elején vissza tudott kapaszkodni öt pontra, de hiába tüzelt jobb százalékkal a mezőnyből (42 % ill. 46 %), a házigazdák nagyobb csapásszámot tudtak összehozni (74 kísérlet a 60 ellenében) és végül egy, a mérkőzés képénél talán nagyobb arányú győzelemmel szakították meg a Puskás tanítványok veretlenségét.

Kecskemét: Mészáros M. (24/3 pont, 4 lepattanó), Pongó Má. (16/3 pont, 4 lepattanó, 5 szerzett labda, 5 gólpassz), Pongó Ma. (12/3 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz)

Honvéd: Kwame (18/3 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz), Kovács D. (17/6 pont, 6 lepattanó), Máté M. (20/6 pont)

DEAC – Konecranes Salgótarjáni KSE 89-99 (17-30, 32-27, 16-18, 24-24)

Paprikás hangulatú rangadót játszott egymással a régi és az új keleti élcsapat, a végeredmény azonban még a múltat idézte, a Salgótarján megőrizte veretlenségét a DEAC otthonában is. Hiába dolgozott nagyobb rotációval a hazaiak mestere, Nagy Ágoston, a gyakorlatilag öt emberre támaszkodó nógrádiak rutinja érvényesülni tudott, főleg az első negyed hajrájában, ahol sikerült tíz pont fölé tornászniuk előnyüket. A Gorski-Sebők-Tanács trió együtt 68 pontot termelt, ezzel kitűnően ellensúlyozták a hajdúságiak legjobbjának, Nagy Botondnak a 32 pontját, aki mellé Kaluha zárkózott még fel 17-el. A meccs krónikájához tartozik, hogy a vendégek egyik legjobbja, Tanács Attila a kiállítás sorsára jutott nem sokkal a vége előtt, miután egy Sebők-Kaluha véletlenszerű gáncsolásos esetet követően a földön fekvő hazai játlékost szó szerint megtaposta, ami után a bírók nem haboztak kizárni a tarjániak magasemberét. A debrecenieket amúgy sokan esélyesnek tartják a felsőházba kerülésre, de nincs könnyű dolga a gárdának, mivel az idei bajnokság versenynaptára az előző évi szereplés alapján készült el, ahol a DEAC hátul végzett, így – mivel a helyezések alapján gyakorlatilag fordított sorrendben játszanak egymással a csapatok – nekik most kellene csúcsformában lenniük, amikor is az élcsapatokkal mérkőznek sorozatosan.

DEAC: Nagy Bo. (31/12 pont, 5 eladott labda, 5 gólpassz), Kovács I. (8 pont, 9 lepattanó), Kaluha (17/6 pont)

Salgótarján: Gorski (25/3 pont, 3 lepattanó, 4 eladott labda, 4 gólpassz), Sebők (21/3 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 eladott labda, 3 gólpassz), Tanács (22/3 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 eladott labda), Schéda (12/6 pont, 5 lepattanó)    

Nyugati csoport:

SMAFC-NYME - Győr Szol SZSE 85-92 (18-25, 23-31, 22-13, 22-23)

Az első negyed közepéig váltva vezettek a csapatok. Ekkor pár hazai hibát kihasználva megugrott a Győr, de cserejátékosai villanásaival a negyed hajrájában egyenlített a Sopron. A szakasz azonban egy döntő fontosságú, Papp, és a Sopronból Győrbe igazoló Gombás vezette 7-0-s győri futással végződött. A második szakasz elején Balogh és Czukor révén próbált ellenfele nyomába eredni a SMAFC, ám ekkor cseréi, a másik soproni, Horváth Gergely, valamint Péterfai révén tartották előnyüket a vendégek. A félidő hajrájában az addig a győriek játékát ügyesen szervező Drevenka is beszállt a pontszerzésbe, s egy 13-2-es rohammal megnyugtató előnyre tett szert a szünetre a Rátvay legénység. A második félidőben sokkal agresszívebb, harcosabb SMAFC jött ki a pályára. A győri csapat sok büntetőt hagyott ki, Balogh és Czukor eredményessége révén a 38. percben 3 pontra felküzdötte magát a hazai csapat, ám ekkor Gombás negyedik triplája végképp pontot tett a mérkőzésre, remek találkozón a Győr "vesztette el" nyeretlenségét.

SMAFC: Balogh G. (24/3 pont, 3-3 gólpassz és blokk, 2 szerzett labda), Czukor (15/6 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 2 szerzett labda),  Csaplár-Nagy (13 pont, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 eladott labda, 5 gólpassz), Nagy G. (11/3 pont, 3 lepattanó, 4 eladott labda)

Győr: Gombás (25/12 pont, 15 lepattanó, 4 szerzett labda, 3 eladott labda), Papp (17/6 pont, 6 lepattanó, 3 eladott labda), Horváth G. (16 pont, 3-3 szerzett, eladott labda és gólpassz), Drevenka (13/3 pont, 5 lepattanó, 11 gólpassz)

Montax Concordia KC Pápa - B-Beton Bonyhádi KSE 89-95 (21-18, 19-33, 15-22, 34-22)

Amint azt várni lehetett, remek mérkőzést, igazi vérbeli rangadót hozott a két csapat összecsapása. Kezdetben Tömösváry villanásaival a vendégek vezettek, ám a negyed közepén a hazaiak egy 13-2-es futást mutattak be. Ennek köszönhetően a Pápa zárta előnnyel az első negyedet, amelynek utolsó 4 pontját a tolnaiak szerezték. Lendületben is maradt a vendég együttes, a második szakasz elején egy 16-5-ös első 3 percet "repesztett" a Bonyhád. A félidő hajrájában potyogtak a triplák, Lukács, Henrik és Jilling is betalált távolról, a szünetben 11 ponttal "mentek" a vendégek. A harmadik negyedben Kálmán szinte egymaga próbálta versenyben tartani a hazai együttest - kevés sikerrel. A negyed végén két Lukács triplával csaknem 20 pontra nőtt a távolság a két gárda között, sőt, mivel a negyedik negyed 4 vendég ponttal indult, a 31. percben 77-55-re vezetett a Bonyhád. Ekkor azonban egy 13-2-es rohammal a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte fel - vagy le - magát a Pápa. Utána azonban jött egy újabb gyilkos Lukács tripla, majd egy Faragó kosár s a 38. percben 14 ponttal vezettek a vendégek. A végjátékban ugyan triplákkal faragott hátrányán a pápai csapat, de a csapatként talán jobban működő vendégek sikerét nem tudta megakadályozni.

Pápa: Kálmán (29/ 6 pont, 12 gólpassz), Henrik (19/12 pont, 3 gólpassz), Keresztes (10 pont, 13 lepattanó), Horváth A. (10/6 pont)

Bonyhád: Lukács (23/15 pont, 3 lepattanó), Faragó (18/3 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz), Tömösváry (16/6 pont, 5 lepattanó), Horváth B. (15/3 pont), Jilling (10/9 pont, 3 gólpassz), Hegedűs (9/3 pont, 6 lepattanó)

Budafoki KK - MTK Törökbálint 64-100 (12-26, 16-17, 12-36, 24-21)

A papírformának megfelelő, magabiztos vendég siker született az újonc otthonában. Az összecsapás lényegében 7 perc alatt eldőlt, ez idő alatt 4 Szarvas-triplára, valamint Bódi és Wehner kosaraira alapozva 20-2-re vezetett a törökbálinti csapat. A hazaiaknak ugyan a folytatásban akadtak jó periódusaik, de az esélyesebb látogatók győzelmét egy pillanatra sem tudták kétségessé tenni.

Budafok: Károly (13 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz), Fleck (12 pont, 5 lepattanó), Vajda (11/9 pont, 4-4 lepattanó és eladott labda), Buday (11 pont)

Törökbálint: Szarvas (26/18 pont, 5 gólpassz), Hájer (19/3 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Wehner (16 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz), Bódi (13 pont, 4 lepattanó)

PTE-PEAC - Veszprémi Egyetem 60-73 (26-19, 12-14, 6-21, 16-19)

Aki csak a negyedek eredményeit nézi, gondolhatná, a harmadik etap hozta az igazán nagy fordulatot a nyeretlenek találkozóján. Nos, nem teljesen így történt. A második negyed közepéig egyértelműen a Koller vezette hazai csapat akarata érvényesült, a 15. percre 13 pontos előnyt szerzett a pécsi együttes, 35-22-re vezetett ekkor. A következő 15 percben azonban "lefagytak" a hazaiak, a Veszprém viszont ha úgy tetszik, "erőt demonstrált”. A 15. és a 30. perc közötti időszakot 32-9-re nyerték a vendégek, s innen már a PTE-PEAC gárdájának nem volt ereje szorossá tenni a meccset.

PTE-PEAC: Koller (25/15 pont, 4 eladott labda), Sipos (11/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz), Csernák (9/3 pont, 9 lepattanó)

Veszprém: Godena (16 pont, 13 lepattanó), Vertetics (15/3 pont, 6 lepattanó), Oltárczy (14/6 pont, 5 szerzett labda), Nagy R. (11/3 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz)

A másodosztály Keleti és Nyugati csoportjának állását IDE KATTINTVA tekinthetitek meg.

 

Fotó (slide és 1.): vasarhelyikosarsuli.hu

Fotó (2.): ferfikosar.smafc.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus