NB I/B: Jön a 2018-as döntő visszavágója

A két szezonnal ezelőtt, az utolsó pillanatban eldőlő TF-BP - Vasas Akadémia finálé résztvevőinek első egymás elleni tétmeccse következik.

Piros csoport:

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - MTK-Elite Basket (péntek, 18:00)
A Veszprémnél bemutatkozhat az új légiós irányító, a sérült Szabó Péter pótlására érkező McCall, ráadásul Mérész Csaba fiai nagyon összekapták magukat és két gálaelőadás után fogadják a Vasast is elkapó MTK-t. Az esélyek teljesen egyértelműnek tűnnek, de azért több hazai pályán bemutatott bravúr után az minimum benne van a meccsben, hogy a vendégek akár meg tudják nehezíteni Völgyi Marcellék dolgát.

Nagykőrösi Sólymok KE - HÜBNER-Nyíregyháza BS (szombat, 17:00)
A Nagykőrös rengeteget küzd a sérülések miatt, de ilyen felállásban is hősiesen küzdöttek a MAFC ellen saját csarnokukban és az utolsó pillanatig kérdésessé tudták tenni a bajnokesélyes ellenfél győzelmét. Most egy másik feljutást megcélzó gárda érkezik hozzájuk a Nyíregyháza személyében, ráadásul a teljes mezőny legjobb formájának örvendő gárdájáról beszélünk zsinórban begyűjtött hat diadal után. Itt benne van a pakliban egy újabb domináns teljesítmény Siska János fiaitól.

Budapesti Honvéd SE - PVSK-CARGATE U23 (vasárnap, 15:30)
A Honvéd kétszer nyert idegenben és mindössze ez lesz a harmadik hazai fellépése ebben a kiírásban, így mondhatjuk, hogy az első olyan meccse lesz ez a korábbi pécsi Halász Ákost még mindig nélkülöző fővárosi gárdának, ahol egyértelmű favoritnak számít papíron. Persze Puskás Artúr mindenkit óva intett attól, hogy ezen a meccsen leírják az első győzelmüket a Vasas ellen, idegenben megszerző Bíró Leventééket, de itt nyernie kell a rekordbajnoknak, ha vissza akarja magát pozícionálni a rájátszás csapatok közé.

Vasas Akadémia - TF-BP (vasárnap, 16:00)
A Vasasnak nem kell több és jobb motiváció, mintsem hogy a TF-BP legyen az ellenfele, mivel 2018-ban egy utolsó pillanatban elvesztett bajnoki döntő után először meccsel Beák Gáborék ellen Faragó Péter. A vendégek eléggé átalakultak már azóta, ami a keretet és az edzőt illeti, de a hazai oldalon nagyon sokan emlékeznek erre a találkozóra, s az MTK elleni idegenbeli, valamint a PVSK-val szembeni hazai vereségek után muszáj is nyernie a Vasasnak, ha tartani akarja a lépést a rájátszásért harcolókkal - de ez igaz ez Czura Attiláékra is, akik nem tudnak felfele elmozdulni egyelőre az 50%-os mérlegről.

Bajai Bácska FKE - MEAFC-Miskolc (vasárnap, 17:00)
A Baja és a Miskolc is csalódást keltő vereségek után, de lényegébe véve teljes kerettel veheti fel a harcot egymás ellen (bár Tóth Bence hiánya azért tényező a borsodiaknál akkor is, ha jó ideje nem volt huzamosabb ideig egészséges a MEAFC hátvédje). Hazai környezetben esélyesebb a Baja, de kérdés, hogy az önbizalmukra milyen hatással volt a két, saját csarnokukban elszenvedett vereség, illetve az, hogy a másik oldalon Austin Thornton mennyire tudott már mostanra formába lendülni. Szoros csatát várhatunk leginkább, de komoly bravúr lenne az idegenben egyelőre gyengébben szereplő Miskolc diadala.

BKG-Prima SE - Salgótarjáni KSE (vasárnap, 17:00)
A BKG szépen csendben megérkezett az élmezőnybe - de még a  kifejezett bajnokesélyes gárdákkal nem találkozott, így nehéz belőni Nagy Botondék pontos potenciálját, de az biztos, hogy kezdenek visszatérni ahhoz a stabilitáshoz, amit tavaly a náluk gyengébb vagy velük egyszintű csapatok ellen mutattak. A vendégek megszakították rossz sorozatukat a Nagykőrös ellen, de teljesen széteső támadójátékkal húzták be azt a meccset és óriási javulás kellene tőlük, hogy legyen esélyük Szigetszentmiklóson, ahol a Herendic - Sömenek kettő kettők önmagukban már aligha lesznek elegek a idegenbeli bravúrhoz. Egyenlőre a szakma értetlenül áll a keret nagyjából felének ki nem használtsága előtt, de az eredmények eddig inkább igazolják Sztevan Csupics elképzeléseit, hiszen újoncként is ott van a középmezőny elején a Zöld csoport tavalyi ezüstérmese. Ez viszont egy igen komoly erőmérő lesz számukra. A Nagy-családnak komoly történelme van a salgótarjániak elleni csatákat illetően, így pláne komoly presztízse lesz ennek a meccsnek.

Budafoki KK - MAFC (vasárnap, 17:00)
A forduló kiemelt rangadóját rendezik a Budafok pályáján, ahol a MAFC zsinórban hetedszer is idegenben lép pályára a csarnokgondok miatt, de talán így is esélyesebb egy fokkal Hencsey Tamás együttes, mely bőven tudott készülni erre a derbire. A hazaiaknak ez lesz az első találkozásuk tétmeccsen igazi feljutásra esélyes gárdával, ami kiváló felmérő lesz számukra, s mivel eddig extrán teljesít hazai környezetben a Budafok, így egy bravúr is benne van a levegőben az idegenben egyelőre hullámzóan produkáló Tóth Péterékkel szemben.
 

Zöld csoport:

Kedden játszották:
SMAFC - Pécsi NKA U21 77 - 89 (14-21, 22-22, 19-28, 22-18)
A Panta Istvánt újra bevető soproniak nem tudták elkerülni zsinórban negyedik vereségüket, de ez nem volt annyira meglepő, ugyanis az eddig a ligát vezető pécsi U21-es gárda látogatott a SMAFC-hoz. Noha a korábban az ellenfélnél játszó Rátvay Balázs sérülés miatt nem tarthatott a Rátgéber Akadémiával, Meleg Gergőék most is domináns teljesítményt nyújtottak a palánk alatt és magabiztos játékkal húzták be ezt a meccset, ami szintén kiváló erőfelmérő volt nekik a rengeteg hazai fellépésük után. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy Ivica Mavrenszki fiait az alapvetően a játékosnevelésre szakosodott közeg mellett már egyértelmű, hogy eredményesség szempontból is komolyan kell venni a legjobbak között - annyival nagyobb tempót és keménységet hoznak, mint legtöbb riválisuk.

Kiemelendő teljesítmények:

Sopron: Kovács Benedek (20 pont, 10/14 mezőnyből, 3 lepattanó, 2 szerzett labda, 1 blokk, 6 kiharcolt fault - 23 VAL), Bakk Krisztián (17 pont, 13 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 4 eladott labda - 25 VAL), Soós Bence (13 pont, 4 gólpassz, 3 szerzett labda), Panta István (11 pont, 5 lepattanó, 1 blokk), Czukor Bence (10 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 6 kiharcolt fault)

Pécs: Meleg Gergő (22 pont, 9/20 mezőnyből, 3/10 triplából, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk, 3 szerzett labda, 5 eladott labda - 24 VAL), Vanja Vukasz (15 pont, 5/9 mezőnyből, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 4 kiharcolt fault - 31 VAL),

Concordia Motax KC Pápa - KTE-Duna Aszfalt U23 (csütörtök, 18:00)
A Pápa egy újabb kemény kihívás előtt áll, de ha Lewis Chester nélkül érkezik a Kecskemét, akkor két vereség után hazai pályán ezt a mecset illik megnyernie a Kálmán-hadnak. Persze így is egy kevés pontos, agyon darálós mérkőzésre számíthatunk, ahol muszáj lesz egyszerre jól játszania a Sonyák, Burai, Hódi hármas tagjainak ahhoz, hogy ne rezegjen számukra a léc.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC - OMNIA Pub & Food Békés (péntek, 19:30)
Az egyik, ha nem a legkiszámíthatatlanabb párosítás ez lesz a hétvégén, hiszen egy nagyon magabiztos siker után fogadja otthon a Győr az idegenben gyengének tűnő Békést, de Szabó Norberték is simán győztek legutóbb és kezdenek a kiegészítő embereik is egyre inkább szerves részeivé, sőt, néha húzóemberivé válni ennek a csapatnak, ami három éve hiánycikk a viharsarkiaknál. Parázs csata lehet ez, amit inkább a rutin dönthet el és az aznapi dobóforma.

EKE Eger KOK - Újpest-MT (szombat, 17:00)
Az Eger mindenki számára kellemetlen ellenfél, de ha nem tudnak teljes kerettel felállni Máté Balázsék, akkor koncentrált játékkal nem lehet kérdés az újpestiek sikere - még a Mészáros Csaba - Surmann Gábor páros távollétében sem. Persze leírni sem szabad a kiesés elől menekülő hevesieket, ám óriási a tálentumbeli és szerkezeti különbség a két fél között.

Vásárhelyi Kosársuli - Bonyhádi KSE (szombat, 18:30)
A Bonyhád győzelmi szériája véget ért ugyan, de egyértelműen lendületben vannak a már idegenben is bravúrt elérő Baki Sándorék, viszont a Vásárhely is ráérzett az idei szezon ízére és otthon gyűjtögeti a győzelmeket. A Kaszások ellen látottakból kiindulva az is meglehet, hogy esélye sem lesz a tolnai gárdának, de azért még nem annyira stabil a Tóth-legénység, hogy biztosra mehessen az, aki rájuk fogad ebben a párosításban.

DEAC U23 - SMAFC (vasárnap, 15:00)
A DEAC fiataljai egyelőre irreálisan jól teljesítenek akkor is, ha nagyon fogíjasak, ami a top tehetségeiket illeti, de a SMAFC ellen azért nem ők az esélyesek, ha a Tóth Bence - Omenaka Godwin páros sem lehet pályán a biztosan hiányzó Somogyi Ádám - Csomor Péter duó mellett. A soproniak egyhuzamban elszenvedett négy vereség után próbálnak javítani és bizony ha rájátszásba akarnak jutni, hozniuk is kellene az ilyen meccseket. Persze legyinteni nem szabad a hazaiakra semmilyen esetben sem, de elég nagy a különbség a felek közt, ha a két, A-csoportos kerettag sem lesz ott ezúttal (sem).

Pécsi NKA U21 - Ceglédi KE (vasárnap, 17:30)
A Zöld csoport kiemelt rangadója egyértelműen ez a párosítás, ahol a mindössze egyszer botló, hazai környezetben még veretlen pécsi U21-esek fogadják a bajnokság legnagyobb esélyesének számító Ceglédet, mely a sérült Kovács Bálint Benedek nélkül utazik vendégségbe. A magas posztokon van hiányzója a hazai gárdának is, hiszen Rátvay Balázs még sérülése után rehabilitál, de a palánk alatt a Meleg Gergő - Nárai Bence csata az csúcstalálkozónak mondható ebben az osztályban, ahogy mezőnyben Vanja Vukasz és Tóth Zoltán összecsapása is. A két gárda egészen eltérő stílust képvisel, de itt már nem annyira nagy a különbség a két fél edzettsége, lendületessége között, így pláne érdekes lesz, hogy ezen az erőfelmérőn hogyan produkál a Rátgéber Akadémia, illetve hogy az egy vereséggel már többet gyűjtő Cegléd fontos hiányzója ellenére tud-e nyerni idegenben és ezzel nagyjából javítani az eddigi botlásait, így pedig megőrizni a legjobb pozíciót a teljes pályaelőnyért folytatott csatában.

Tiszaújvárosi Phoenix KK - Szolnoki Olajbányász U23 (vasárnap, 18:00)
A borsodiaknak apóra jöhet az utóbbi időben gyengébben teljesítő Olajbányász U23 vizitálása, de a teljes szétesésből kell összeszednie a csapatát Szendrey Zsombornak is, miután legutóbb hazai pályán 55 dobott ponttal kaptak ki a tiszaújvárosiak a DEAC U23 lényegébe véve "B" csapatától. Azért ha a Pallai, Taiwo, Frank, Csák, Kókai ötös ott lesz Szarvas Gábor együttesében, akkor inkább ők az esélyesek, de az idegenbeli győzelemhez nekik is változtatniuk kell valamin csapat szinten, mert egyelőre eredményekben nem mutatkozik meg, hogy mennyire tehetséges játékosai is vannak a Szolnoknak.

Fotó - vasassc.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus