NBI/B - Beharangozó 13. forduló

Egyre jobb formában a címvédő, a Bonyhád ezúttal a TF-hez utazik rangadózni a fővárosba. A tavalyi döntő másik résztvevője sem lassít, a DEAC-ra a Dózsa György úton várhat az eddigieknél izgalmasabb derbi, a hajdúságiak ugyanis az új naptári évben átlagban 46 ponttal verik ellenfeleiket.

Keleti csoport

MEAFC (7., 6-6)– EKF-Eger-KOK SE (9., 4-8) (péntek, 17:30)

Odahaza újabb győzelemre készül a MEAFC múlt heti kisiklását követően, az Eger pedig első idegenbeli sikerét hajszolja majd Miskolcon. Bár a hevesiek nem nyertek még mérkőzést távol az otthonuktól, de igazán nagy pofonba csak Vásárhelyen szaladtak bele, Békésen sokáig partiban voltak, Debrecenben sem vallottak szégyent, míg Kecskeméten csak egy hajszálon múlt a győzelem. Most is megnehezíthetik Drahosék dolgát Váczi Péter tanítványai, de nagy sansz van rá, hogy a borsodiak odahaza visszatérnek a győzelmi ösvényre.

Budapesti Honvéd SE (4., 7-5) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 9-3) (szombat, 16:00)

A csoport legjobb mérkőzésének ígérkezik a két felsőházi együttes találkája, amely mindkét fél számára ugyanakkora téttel bír. A hazai pályán még veretlen Honvéd nem szeretne leszakadni az élmezőnytől, sőt, siker esetén a közvetlen üldözőboly kerülne lépéshátrányba (Vásárhely, Kaszások, MEAFC), míg a DEAC nem engedhet meg magának semmilyen kisiklást, ha a legjobb pozícióból szeretné kezdeni a rájátszást. A hajdúságiak impozáns formát mutatnak idén, a legutóbbi négy meccsüket átlag 46 ponttal nyerték meg, és nem volt 28 pontnál szorosabb derbi ezek között. Vajon elkényelmesedtek-e a debreceniek a könnyű sikerek után, és elaltatja-e őket a Honvéd két egymás után elszenvedett veresége? Esélyesebb a vendég gárda, de a Dózsa György útról még senki nem távozott győzelemmel, igaz, Miskolc is bevehetetlen volt a DEAC érkezéséig…

Vásárhelyi Kosársuli (5., 6-6) – Békési SzSK (2., 10-2) (szombat, 18:00)

Kelet másik nagy derbijére Hódmezővásárhelyen kerül sor, ahol a listavezető Salgótarján két legutóbbi legyőzöttje méri össze erejét. A házigazdák a kezdeti botladozás után egyre jobb formába lendültek, mostanra nem lehet őket lebecsülni, pláne saját közönségük előtt, de ezúttal az egyik legkellemetlenebb vendég látogat hozzájuk. A Békésnek tapadni kell a nógrádiakra, akikre könnyű mérkőzés vár ezen a hétvégén, ha szeretnék az első pozíciót megkaparintani Keleten ehhez ismét a K-hadosztály (Koma, Kertész, Krstic, Kovács) hatékony játékára lesz szükség, ami ellen nem biztos, hogy megvannak a megfelelő fegyverei a vendéglátóknak. Nem lenne meglepetés a vásárhelyi siker, de inkább a Békés győzelmére hajlok, hamarabb összeálltak és gyakorlatilag nem volt még kisebb megingásuk sem a szezonban.

KTE-Duna Aszfalt (11., 3-9) – Óbudai Kaszások (6., 6-6) (vasárnap, 16:00)

A Kaszások akár a negyedik helyig is felléphetnek Kecskeméten, ehhez elég lehet szimplán a győzelem is, de vásárhelyi siker esetén, néggyel többel kell megverniük a hírös városiakat, mint a csongrádiak a Békést, hogy előzzenek. Az előző mérkőzéseken már egyre tudatosabb és agresszívabb védekezéssel tudott előrukkolni Nagy Bálint együttese, ez kulcs lehet a kecskeméti fiatalok ellen is, akik rutintalanságukból kifolyólag megtorpanhatnak az ellenfél szorításában. Bár jó kinti lövőkkel a fővárosiak sem állnak rosszul, de ha a védekezés dominanciája helyett dobópárbajra kerül sor, akkor viszont a házigazdák kerekedhetnek felül.

Microsec-BUDAFOK (10., 4-8) – Konecranes-Salgótarjáni KSE (1., 10-2) (vasárnap, 17:00)

Nem szabad lebecsülni a Békésen is sokáig meccsben lévő budafokiakat, de az elmúlt fordulókban már kezd bajnokesélyeshez méltóan játszani Czigler László legénysége, ez pedig nem jelent sok jót Drevenkáéknak. A papírforma vendéggyőzelmet ígér, ha tudja tartani a rangadókon mutatott védekezését a nógrádi együttes, akkor nem lesz esélye a hazai alakulatnak, viszont ha kicsit gyengébb napot fognak ki, akkor több negyeden keresztül is versenyben lehetnek Károly Máté fiai.

MAFC II. (12., 2-10) – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (8., 5-7)(vasárnap, 18:00)

Mócsán és Pápai akár játszhatnak is a vasárnapi találkozón, így pedig borulhat a papírforma, velük ugyanis sokkal veszélyesebb ellenfeleire a MAFC farmcsapata. Egy Honvéd elleni győzelemmel kezd kilábalni a gödörből a Tiszaújváros, nem jönne most jól nekik, ha a fővárosiak egyből vissza is löknék őket, egy idegenbeli siker segíthetne kicsit elmenekülni az alsóház közeléből, és mi lenne jobb alkalom erre, mint a sereghajtónál vendégeskedni.

 

Nyugati csoport

OSE Lions (2., 9-3) – PVSK-Kronosz Kiadó (10., 3-9) (péntek, 19:00)

Egy jó formában lévő (négy győzelem zsinórban) és odahaza magabiztos (4-1-es mérlegben a Veszprém legyőzése is benne van) Oroszlány fogadja az idegenben még nyeretlen pécsieket. A tabellán elfoglalt helye nem tükrözi hűen a baranyaiak játékerejét, de szorosabb derbikre eddig csak saját pályájukon voltak képesek, a bajnokesélyes OSE vendégeként így nem sok keresnivalójuk lehet, néhány szorosabb negyedet leszámítva.

SMAFC-NYME (11., 3-9) – MTK Törökbálint (4., 8-4) (péntek, 19:00)

Szépen, csendben a negyedik helyig kúszott fel az idén kisebb csapatépítésbe fogó Törökbálint gárdája, amelynél mostanra jól megtalálta az összhangot a fiatal és a rutinosabb generáció, a régi motorosoktól kezdve az új igazolásokig. A fekete ló SMAFC legyőzése még akkor is nagy skalp lenne tőlük, ha szakadéknyi különbség van a két fél között a tabellán elfoglalt helyük, illetve a csapat felépítésének tekintetében, sokkal nagyobb a variációs lehetősége ugyanis Szarvas Gábor vezetőedzőnek, a jobb szerkezetnek és hosszabb kispadnak pedig ki kell ütköznie a 40 perc során.

Bajai Bácska FKE (7., 6-6) – Concordia Motax KC Pápa (9., 4-8) (szombat, 17:00)

Egyre távolodik a felsőháztól a Baja gárdája, a Bonyhád formajavulása után ugyanis már hat csapat is reálisabb eséllyel pályázik az első négy hely valamelyikére. Ezért kell mindenáron hozni a Pápa elleni derbit Ágfalviéknak, ami nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, Keresztes akár hozhatja is a már megszokott számait a palánk alatt, a mezőnyökön fog úgyis eldőlni ismét a mérkőzés. Szanatiéknak ugyanis muszáj egy sor jó produkciót kitenniük az asztalra, hogy legyen esélyük a vendég sikerre.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (3., 9-3) – Metal-Work Bonyhádi KSE (6., 7-5) (szombat, 18:30)

A Vasas és a Veszprém után, valamint három egymást követő győzelemmel a tarsolyukban vajon kitart-e a hét közben Pécsen is nyerő bonyhádiak lendülete a fővárosi rangadóra? Nem vesztett még meccset odahaza a TF, a múlt heti, pasaréti hosszabbításos siker pedig biztosan extra lökést adott az amúgy is igen motivált Mehmedovics legénységnek, aminek a kétszeres a címvédő jó formája láthatja kárát. Csak hogy a Veszprém-Vasas duó ellen is esélytelenebbül lépett pályára a tolnai alakulat, igaz, most nem hazai pályán kell bizonyítaniuk, de úgy látszik az ”underdog” stílus fekszik Hegedűséknek, akik egy újabb győzelemmel meg is szabadulhatnak ettől, tovább élezve a felsőházért folyó, egyre izgalmasabb csatát.

Alba Fehérvár-DKKA (12., 1-11) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 4-8) (vasárnap, 17:00)

Alsóházi rangadó Fehérváron. Nem nagyon áll össze a hazaiak játéka ebben az évadban, de a győriek is csak ideig-óráig tudnak tudásukhoz mérten kosárlabdázni, amiből még egy jó mérkőzés is összejöhet. A Győr a felső négytől már gyakorlatilag el is búcsúzhatott, de ha meg akarja szilárdtani pozícióját a középmezőnyben, akkor hoznia kell az olyan meccseket, mint a sereghajtó fehérváriak elleni.
 

Fotó, Slide: bonyhadkosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus