NBI/B - Beharangozó 14. forduló

Keleten a Honvéd-Kaszások, illetve a Vásárhely-Tiszaújváros meccsek ígérkeznek a legizgalmasabbnak, míg Nyugat ismét hemzseg a rangadóktól: Veszprémbe látogat a zsinórban három győzelmet számláló Győr, Baján vendégeskedik a Vasas, Oroszlányban a címvédő Bonyhád, de összecsap a TF és az MTK együttese is.

Keleti csoport

MEAFC (7., 7-7) – Békési SzSK (2., 12-2) (péntek, 18:00)

Nehéz percek várnak a tabella második helyén álló Békésre, Miskolcra továbbra sem jár sok csapat győzni, eddig csak a DEAC-nek sikerült a borsodi körcsarnokból elhozni a két pontot. Belső posztokon továbbra is sebezhető lehet a házigazda, a palánk alatt sokkal jobban állnak a vendégek a Koma-Kovács duóval, ám a kinti emberek csatájában lehet keresnivalójuk Drahosáknak a Kertész-Krstic párossal szemben. Most is a négy alapember kikapcsolása lesz a kulcskérdés, amennyiben van olyan fegyver Bene Szilárd taktikai repertoárjában, amellyel minimalizálni tudja a K-hadosztály erejét, akkor a hazai közönség buzdításától feltüzelve okozhat (újabb) meglepetést a MEAFC.

Budapesti Honvéd SE (4., 8-6) – Óbudai Kaszások (5., 7-6) (szombat, 16:00)

Nem csak múltjuk, de a tabellán elfoglalt helyezéseik miatt is rangadóra készül a két ősi rivális fővárosi együttes. A mindig parázs hangulatú derbit játszó felek szintén túlfűtött hangulatú első találkozóján a higgadtabban kosárlabdázó óbudai legénység tudott győzedelmeskedni, amiért hazai pályán szeretne visszavágni a fiatal Honvéd gárdája. A január nem sikerült jól Puskás Artúr legényei számára, a remek őszi szereplést követően három meccset buktak zsinórban, de legutóbb már villantottak valamit ”régi” fényükből, egy értékes egri győzelemmel hangoltak a mostani rangadóra. A Kaszások ezzel szemben felszálló ágban van (három siker sorozatban), az edzőváltás egyértelműen jót tett a csapatnak, bár kötelezőnek mondható meccseket húztak be, a játékuk képe arról árulkodik, hogy komolyan kell számolni velük a felsőházért folyó versenyfutásban. Hazai pályán (a DEAC kivételével) nehéz a Honvédot megfogni, de a Kaszások javuló védekezése megfoghatja a lendületesen játszó vendéglátókat, nem kizárt, hogy csak a végkátékban dől majd el a derbi.

Vásárhelyi Kosársuli (8., 6-8) – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (6., 7-7) (szombat, 18:00)

Három győzelemmel a tarsolyában érkezik az ugyanennyi vereséget számláló Vásárhelyhez a Tiszaújváros együttese. A házigazdák egy felforgatott kerettel tudtak legutóbb tisztességesen helytállni a DEAC ellen, Csorvási azóta már nincs is a csapatnál és Keresztyre sem számíthat Dr. Elek András vezetőedző, de a sérüléssel bajlódó Czibere és Wirth játéka is kérdéses a mostani összecsapás előtt. Legutóbb a fiatalok nagyobb szerepet kaptak Debrecenben, most is erre számíthatunk, de az utóbbi hetek sikereitől erőre kapó borsodiakkal nehéz dolguk lesz a rapszódikus szezont nyújtó csongrádiaknak, ha Mohay és Czura hozza legutóbbi bombaformáját és Osnach is be tud szállni a mérkőzésbe, akkor elorozhatják a győzelmet Vásárhelyről.

Microsec-BUDAFOK (10.,4-10) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 11-3) (vasárnap, 17:00)

Odahaza nem írnám le az idei Budafokot, Károly Máté szépen összekapta az utóbbi években csak a kiesés ellen küzdő alakulatot, ha teljes csapattal tudnak kiállni, plusz az új igazolás, Debreceni Gergő is a rendelkezésükre áll, akkor szinte bárkire veszélyesek lehetnek saját közönségük előtt. Azért csak szinte, mert ez ellen a DEAC ellen nem csak nekik, de jelenleg egy-két kivételtől eltekintve Keletről senkinek sem adnák esélyt, annyira egyben van Dr. Nagy Ágoston legénysége. Meggyőző fölénnyel hozzák futószalagon a győzelmeket, a kulcsjátékosaik parádés formában vannak és a taktikai repertoárjuk az egyik legszélesebb a mezőnyben. Az elején még partiban lehetnek Drevenkáék a hajdúságiakkal, a kérdés, hogy a kisemberek által diktált, menterendszerűen érkező ritmusváltásaikat hogyan tudják lekövetni a házigazdák.

KTE-Duna Aszfalt (11., 3-11) – Konecranes-Salgótarjáni KSE (1., 12-2) (vasárnap, 17:00)

Ha a DEAC az egyik, akkor a Salgótarján a másik legjobb formában lévő gárda a csoportban. Igaz, hogy legutóbbi öt sikerükből négyet hazai pályán könyvelhettek el Madárék, de a keret mélysége és az egyre jobb védekezésük miatt egy alsóházi csapat vendégeként sincs miért aggódniuk. Hasonló forgatókönyv várható, mint Budafokon, egy-két negyedig megráncigálhatja majd az oroszlán bajszát a Kecskemét, de a végén érvényesülni fog a papírforma és megőrzi vezető helyét a tabellán a nógrádi alakulat.

MAFC II. (12., 2-1) – EKF-Eger-KOK SE (9., 4-10) (vasárnap, 18:00)

Alsóházi derbi a fővárosban, a kiesés szempontjából kulcsfontosságú meccs vár a MAFC fiataljaira és mivel előreláthatólag jövőre is szeretné megőrizni farmcsapatát az egyetlen élvonalbeli együttes Budapesten, így Mócsán és Pápai pályára lépése is várható vasárnap délután. A két tehetséges játékossal már borulhat a papírforma, így egyértelműen a MAFC felé billen a mérleg nyelve, az Eger továbbra sem tud olyan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, amivel meggyőző esélyük lenne egy idegenbeli sikerre.

Nyugati csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 11-2) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győr (8., 6-8) (péntek, 17:00)

Meglesz-e a harmadik idegenbeli győzelme is a Győrnek zsinórban, és ha igen, ez is hosszabbításban születik-e meg?! A listavezető Veszprém otthonában van erre a legkisebb sansza, de a TF pályájára sem győzni járnak a riválisok, Kovács Somáéknak mégis sikerült a bravúr a fővárosban a legutóbbi fordulóban. Ha a kulcsjátékosok ismét hozzák az elmúlt időszakban mutatott jó formájukat, akkor lehet keresnivalójuk a Körtélyesi-Kámán duó vezette bakonyiak ellen, akik január elején két szorosabb derbit is játszottak odahaza (ez volt a legutóbbi két otthoni fellépésük), így nem kizárt, hogy most sem lesz sétagalopp az újabb két pont megszerzése.

Bajai Bácska FKE (7., 7-7) – Vasas Akadémia (3., 9-4) (péntek, 17:00)

Ágfalvi játéka most is kérdéses hazai oldalon, de a társak jól pótolták vezérüket a hétfői, bonyhádi összecsapáson, más kérdés, hogy akkor ez nem ért győzelmet. Hosszabb kihagyás után Surmann Péter visszatér társai közé vendég oldalon, így az amúgy is minőségi cserékkel teletűzdelt kispadjuk tovább erősödik, de egyik alappillérük hiánya sem vette vissza eddig a Vasas játékát. Az egyre sűrűsödő élbolyban most már minden mérkőzésnek, különösen a rangadóknak nagy jelentőségük lesz, és amennyiben a pasarétiek a forduló után is az előkelő harmadik helyen szeretnék várni a folytatást, akkor az OSE elleni játékukra lesz szükségük Bonyhádon is. Rendkívül kiegyensúlyozottak idén, a vereségeknél sem tapasztalható nagy visszaesés a teljesítményükben, így bár a Baja lép pályára hazai környezetben, inkább Mándityékra várnak most izzasztó percek.

OSE Lions (2., 10-4) – Metal-Work Bonyhádi KSE (5., 9-5) (péntek, 19:00)

Kitart vajon az oroszlányi katlanban is a bajnok lendülete? A szezonrajtra még nem állt össze teljesen a bonyhádiak játéka, de mostanra egyértelmű esélyesként kell velük számolnunk, mivel nem csak, hogy a meccseket nyerik egymás után (zsinór öt siker, legutóbbi kilenc fellépésükön nyolc győzelem), de a riválisaikat fektetik két vállra a nagy menetelésben, behúzták már a Veszprém, a Vasas, a TF és a Baja skalpját is. Most az OSE-ra fáj a foguk, az eredmények szerencsés alakulása folytán (a tabellán előttük álló két csapat idegenbe látogat, az OSE-t pedig ők verhetik meg) pedig akár a négy közé is beérhetnek Hegedűsék. Ehhez persze az odahaza ritkán megingó Oroszlánynak is lesz egy-két szava, bár Pasaréten nem jött ki a lépés a gárda ászainak, hazai pályán jobb teljesítményt várhatunk tőlük is. Ismét egy szoros derbire van kilátás, hajszálnyival esélyesebb vendéglátókkal.

SMAFC-NYME (11., 4-10) – PVSK-Kronosz Kiadó (10., 4-10) (péntek, 19:00)

Alsóházi derbi lesz Nyugaton is, élet-halál harcot vív egymással a soproni és a pécsi együttes. A baranyai gárda eredményei továbbra sem tükrözik hűen a keret erősségét, de egyelőre csak ritkán jön ki nekik jól a lépés. A SMAFC vendégeként viszont össze kell kapniuk magukat, mert Meszlényi Róbert fiai odahaza nem engednek könnyű derbit senkinek, hiába a hátul elfoglalt pozíciójuk. Itt is egy végletekig kiélezett csata lóg a levegőben, a mérleg viszont itt is a házigazdák felé billen.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (6., 9-5) – MTK Törökbálint (4., 9-5) (szombat, 18:30)

Ahogy már megszokhattuk, az idén roppant erős Nyugati csoportban nem ritka, hogy egy hétvégére több rangadó is jut, így a TF és a Törökbálint randevúja is izgalmasnak ígérkezik. Az egyenlő mérleg még rá tesz egy lapáttal erre, ráadásul a hazai gárdának össze kell kapnia magát, ha még szeretnének versenyben lenni a négyért folyó versenyfutásban, három verség zsinórban ugyanis nem fér már bele ilyen kiegyenlített mezőnyben (ráadásul mindkétszer odahaza kaptak ki Beákék). Két nagyon jól felkészített és csapatként remekül működő együttes néz farkasszemet egymással, sok pont nem várható, izgalom annál inkább, nüanszok fognak döntetni a végjátékban.

Alba Fehérvár-DKKA (12., 1-13) – Concordia Motax KC Pápa (9., 4-10) (vasárnap, 19:15)

Kezd leszakadni az alsóházon belül is a Fehérvár együttese az előtte álló csapatoktól, így nekik is létfontosságú lenne, hogy hozzák a Pápa ellni hazai fellépésüket. Keresztes bombaformája és a visszatérő Puszta azonban megakadályozhatják ebben a házigazdákat, kettőjük rutinja elég lehet akár a vendégeknek, hogy kozmetikázzanak eddigi mérlegükön, amivel még mindig lépéshátrányban lennének a középmezőnnyel szemben.

Fotó: vasarhelyikosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus