NBI/B - Beharangozó 14. forduló

Keleten és Nyugaton is összecsap a tabella harmadik és negyedik helyezettje, a DEAC a Honvédot fogadja, míg a Győrhöz a TF látogat. Nehéz idegenbeli túrák várnak a Vásárhelyre és a MEAFC-ra, előbbinek az egyre acélosabb MAFC pályáján, utóbbinak Salgótarjánban lesz jelenése. Nagy meccs kerekedhet a PVSK-MTK találkozóból is, mindkét gárda ugyanis a közvetlen üldözőbolyban van a felsőházért folyó versenyfutásban.

Keleti csoport

EKE Eger KOK (8., 5-8) – Nagykőrösi Sólymok KE (7., 6-6) (péntek, 17:30)

Két meglepetés csapat találkozója Nagykőrösön, abszolút kiegyenlített erőviszonyokkal. A hevesiek odahaza szépen hozzák a meccseiket, csak a Nyíregyháza és a Vásárhely tudott egy-egy szűkös győzelemmel távozni tőlük, viszont a Sólymok – az addig bevehetetlennek tűnő - Miskolcon is győzni tudtak már korábban. A DEAC-KO és a Békés elleni hazai fiaskó kisebb hullámvölgybe teheti Lakosa Zsolt fiait, amiből a jól szervezett Eger könnyen előnyt kovácsolhat.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (5., 7-6) – Nyíregyháza Blue Sharks (6., 6-6) (péntek, 18:00

Élet-halál harc lesz a két, négybe igyekvő gárda borsodi randevúja, a Keleti csoport pontkirálya, Madár András (21 pont/meccs) és legértékesebb játékosa, Emani Gant (33.25 VAL/meccs) között. Az őszi odavágón Madár klasszisa döntötte el a derbit, most is rajta lesz a hangsúly hazai oldalon, de az új igazolás, Jaywuan Hill is nehezen megoldható feladat lehet Siska János tanítványainak. A listavezető Vásárhely kivételével más nem tudott még győzni Tiszaújvárosban, a Nyíregyháza sem villog idegenben, az a bizonyos mérleg nyelve így inkább a házigazdák felé billen.

Calle Pubfood Békés (10., 4-8) – Óbudai Kaszások (11., 4-9) (szombat, 18:00)

Kőkemény alsóházi derbi Békésen, melyre mindkét fél győzelemmel érkezik, és egy esetleges újabb sikerrel esélye nyílhat a középmezőnyhöz tapadásra. A két csapat első találkozójához hasonló hosszabbításos thrillerre kicsi a sansz, de ha le tudják vetkőzni az eddigi hullámzó teljesítményüket, és legjobb arcukat mutatják, akkor kiélezett mérkőzésre van kilátás. Hazai oldalon ismét a rutinos kezdőktől fog függni a Békés sikeressége, míg az óbudaiak inkább a csapatmunkára építhetnek, a két eltérő stílus pedig érdekes párharcot hozhat.

Salgótarjáni KSE (9., 5-8) – MEAFC (2., 10-3) (szombat, 18:00)

A megújult Salgótarjánnak jól sikerült az első hazai főpróbája, a Honvéd ellen sikerrel nyitottak új felállásukban, most hasonló játékra lesz szükségük, ha a MEAFC-ot is szeretnék feltartóztatni. Továbbra is vékonynak tűnik a nógrádiak kerete, de most már több minőségi játékosból válogathatnak, a kispadjuk rövidsége viszont még megbosszulhatja magát, pláne egy pont emiatt (is) erős Miskolc ellen. Vendégként viszont a pozitív mérlege ellenére egyelőre nem bizonyított a borsodi gárda (3-2), mindössze a Honvéd pályáján aratott siker lehet igazán értékes, a másik két győzelem alsóházi gárdák ellen született. Hiába nagy a szakadék a tabellán a felek között, nagy különbség nem várható szombaton, ki-ki meccs annál inkább.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 8-4) – Budapesti Honvéd SE (4., 8-5) (vasárnap, 18:00)

Száguld a debreceni gyors az új esztendőben, ilyen tempóban csak idő kérdése, mikor veszi át a vezetést a Keleti csoportban. Bár csak egy pozíció a különbség a házigazda és a mostani vendége, a Honvéd között, a két csapat messze nincs egy kategóriában, mint ahogy szinte senki sincs a hajdúságiakkal a jelenlegi felállás szerint. A csapatkohézióban bízhat leginkább Puskás Artúr, a fővárosiak mestere, sztárjátékosok nélkül ezzel lehet keresnivalója a nagy tempót diktáló, minden poszton A-csoportos, válogatott vagy légiós múlttal rendelkező játékosok egész sorát felvonultató DEAC otthonában. Az újjászületett debreceni gárda először találkozik az első négyben helyet foglaló együttessel, ráadásul van plusz motivációjuk is, mivel eddigi legnagyobb arányú vereségüket (18 pont) a Honvédtól szenvedték el.  

MAFC (12., 3-10) – Vásárhelyi Kosársuli (1., 10-3) (vasárnap, 19:00)

Az első az utolsó ellen, könnyen legyinthetnénk, hogy papírforma eredmény várható, ám korántsem szabad leírnunk az (egyelőre?) sereghajtó MAFC alakulatát. Bors Miklós ifjú serege ugyanis két hazai győzelem után a Honvéd vendégeként is sokáig partiban volt az újabb siker reményében, ám akkor a végére elfogytak az újbudaiak. A Vásárhely nem egy kategória a legyőzött Salgótarján-Kaszások duóval, de a mostani felállásukban és kellemetlen játékstílusukkal még a roppant masszív csongrádiak ellen is lehet keresnivalójuk. Ezzel együtt is Szabó Péterék a meccs esélyesei, de ha nem koncentrálnak eléggé, izzasztó percek várnak rájuk a Gabányiban.  

 

Nyugati csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 11-2) – BUDAFOK (9., 5-8) (csütörtök, 17:00)

Elképesztő formában van a Veszprém, 11 meccs óta nem találnak legyőzőre a Nyugati fronton, szériájuk pedig éppen mostani ellenfelük, a Budafok pályáján kezdődött. Akkor mindössze három pont döntött Körtélyesiék javára, az még egy alakuló bakonyi gárda volt, hasonló végeredménnyel alighanem most a túloldalon lennének elégedettebbek. Nincs ugyanis egy szinten a két együttes, más célokért is küzdenek, a Budafok a bíztató rajt után kissé visszaesett, míg a Veszprém lépésről lépésre vált egyre erősebbé, ennek tükrében pedig egy nagyarányú hazai sikeren kívül minden más meglepetés lenne.

Bonyhádi KSE (7., 6-7) – OSE Lions (1., 11-2) (csütörtök, 18:00)

Sömenek Martinnal erősödik a bonyhádiak kerete, még ha csak mérkőzéseken is fogja erősíteni a tolnai alakulatot a paksiak játékosa, mindenképp nagy hasznukra válhat a szezon hátralevő részében. Emlékezhetünk, az OSE-t mennyire felpaprikázta a PVSK vendégeként elszenvedett első vereségük, a rákövetkező hetekben letarolták a mezőnyt, a hazai veretlenség elvesztése pedig hasonló hullámot eredményezhet, aminek első áldozata a Bonyhád lehet. Bravúr kellene a házigazdáktól, hogy egyáltalán meccsben maradjanak, az Oroszlány viszont abban a szellemben lép pályára, hogy már nem hibázhat az alapszakaszban, és izgulhat, hogy a Veszprém sorozata megszakadjon.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (3., 10-3) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (4., 9-4) (péntek, 19:00)

Felsőházi rangadó Győrben, ahol nagyon kellenének a hazai mesterlövészek pontos távoli dobásai, hogy feltörjék a TF egyre masszívabban záró védelmét. Első találkozójuk alkalmával Nárai Bencéék várták jobb formában az összecsapást, akkor el is hozták a két pontot Beákéktól, most azonban inkább a fővárosiaknál fut jobban a szekér, három sikerrel utaznak riválisukhoz. Kőkemény, fizikális meccsre számíthatunk, kiélezett végjátékkal, a dobóforma döntő lesz péntek este.

Bajai Bácska FKE (11., 2-11) – Motax-Pápai KC (8., 6-7) (szombat, 17:00)

Egy lelkes, motivált Baja képes lehet hazai pályán megszorongatni az idegenben csak 1-5-ös mérleggel szerénykedő Pápát, de ehhez miden húzóembertől egyszerre kellene jó teljesítmény. Nagyobb neveket tud felsorakoztatni a vendég oldal, sokkal rutinosabbak a bácskaiaknál, ha ezt ki is tudják használni, akkor tovább mélyíthetik a köztük és az alsóház között lévő távolságot.

PVSK-Kronosz Kiadó (6., 7-6) – MTK Törökbálint (5., 8-5) (vasárnap, 15:30)

Győzelme esetén beéri mostani vendégét a PVSK fiatal gárdája a tabellán, egy nagyobb arányú sikernél (16-al kaptak ki Törökbálinton) pedig meg is előzi a végelszámolásnál. Van tehát tétje az összecsapásnak, Pécsre nem sokan járnak nyerni még az erősebbnek vélt Nyugati csoport csapatai közül sem, eddig csupán a Veszprém vitte el innen a két pontot. Ráadásul az MTK kisebb hullámvölgyben várja a derbit, három vereséget szenvedtek el zsinórban, egy újabb fiaskóval pedig egyre jobban távolodhatnak felsőházi álmaiktól.

Alba Fehérvár (12., 1-12) – SMAFC-NYME (10., 2-11) (vasárnap, 19:00)

Két, vélhetően alsóházban végző gárda csap össze mérlege kozmetikázása végett. A soproni gárda egy tíz meccs óta tartó gödörből próbál kikászálódni, és mi lehetne jobb esély erre, mint a sereghajtó elleni találkozó, csak vélhetően a Fehérvár is mindent meg fog tenni (mindenkit hadba vet), hogy utolérje az előtte tanyázó Baja-SMAFC kettőst egy hazai sikerrel. Ha Kovács Benedek egészséges a vendégeknél, akkor rutinos játékosaikkal lehet keresnivalójuk riválisuknál, nélküle még a fiatal Fehérvár is lépéselőnyben kezdi a derbit.
 

Fotó: sport.uni-eger.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus