NBI/B - Beharangozó 19. forduló

Könnyűnek ígérkező meccsek várnak a csoportok első harmadában álló csapatokra, a Keleten a DEAC átveheti a vezetést a pihenő miskolciaktól, míg Nyugaton a TF-Bonyhád derbiből várható nagy rangadó.

Keleti csoport

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (6., 9-9) – Calle Pubfood Békés (8., 7-11) (péntek, 18:00)

Tavaly nagyot hajrázott a Tiszaújváros az alapszakasz utolsó fordulóiban, de a legjobb négyet nem sikerült elérnie, most hasonló menetelés kellene a borsodiaktól, plusz a vetélytársak sorozatos bukásai, hogy ne ismétlődjön meg az elmúlt szezon helyezése. A Vásárhely és a Nyíregyháza ellen is rosszabbul jönne ki ugyanis az összevetésből, emiatt jobb mérleggel kellene zárniuk, viszont ehhez az említett két gárda közül az egyiknek minden meccsét buknia kell mostantól, míg a Tiszaújvárosnak az összest hoznia. Az enyhén szólva emberpróbáló küldetésbe ráadásul a Békés is beleszólhat, amelynek idegenben ugyan kevésbé fut a szekere, de már sokkal jelentősebb játékerőt képviselnek, mint a szezon korai szakaszában, és nekik is szükségük van minden győzelemre, hogy elkerüljék az alsóházat.

EKE Eger KOK (9., 7-11) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (2., 14-4) (szombat, 16:00)

Decemberben csodát tett az Eger a hajdúságiak vendégeként, és hazai pályán senki ellen nem szabad őket leírni, de ezúttal már egy szorosabb eredmény is meglepetésként szolgálna. Nincs egy kategóriában a két gárda, a DEAC-nak plusz motiváció lehet, hogy esetleges győzelmével átveheti a vezetést a csoportban, így pedig csak a lelkesedésében bízhat Váczi Péter legénysége.

Vásárhelyi Kosársuli (3., 12-6) – Óbudai Kaszások (10., 5-13) (szombat, 18:00)

Három vereség után javítania kell a Vásárhelynek odahaza, máskülönben, ha tovább folytatódik a sorminta, a Honvéd és a Tiszaújváros is befoghatja még őket a tabellán, kiszorítva a végig kiegyensúlyozott csongrádiakat a felsőházból. Győzelem esetén azonban már fellégezhetnének Szabó Péterék, hiszen mindkét üldöző gárda ellen jobb mérleggel rendelkeznek, ráadásul az idegenben még nyeretlen Kaszások ellen biztosíthatják be helyüket a legjobb négy között.

Nyíregyháza Blue Sharks (4., 12-6) – MAFC (12., 4-14) (kedd, 18:00)

Ugyanez a recept vár a Nyíregyházára is, egy siker kell még Siska János alakulatának, hogy a felsőházi rájátszás a zsebükben legyen, ez pedig a vendégként szintén nem brillírozó (0-8) MAFC ellen könnyen össze is jöhet. Ünnep előtti hétközi meccs lévén akár legjobb összeállításában is utazhat a fővárosi egylet, ha ez megvalósul, akkor már nehezebb derbi várhat Busékra, a húzóemberek hiányában viszont sima hazai győzelem predesztinálható.

Nagykőrösi Sólymok KE (7., 9-9) – Salgótarjáni KSE (11., 5-13) (kedd, 19:00)

A pontlevonás miatt a Nagykőrösnek már nincs esélye előrébb lépni a tabellán, hátrébb viszont csúszhat, akár az alsóházba is, ráadásul egy onnan elmozdulni kívánó csapatot látnak vendégül a keddi játéknapon. Nagy tolongás lesz még a csoport hátsó régióiban, a középház elérése a jövő szezon szempontjából (NBI/B és C bajnokság lesz) kulcsfontosságú, és hiába jár sorozatban hat vereségnél a Salgótarján, matematikai esélye még mindig van a nógrádi együttesnek a legjobb nyolc elérésére.

 

Nyugati csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 16-2) – Bajai Bácska FKE (10., 5-13) (péntek, 17:00)

Szép sikerrel éledt föl hamvaiból a Bácska, de az ellentmondást nem tűrően menetelő Veszprém otthonában a múlt hetinél is jobb játékra lesz szükségük a visszatérő Mándity Mátéval kiegészülő vendégeknek, hogy megszorongassák az éllovast. Képes hullámzó játékra a bakonyi együttes, de a fontos szituációkban mindig akad valaki a rutinos keretből, aki vállára tudja venni a csapatot, behúzva egy újabb strigulát a győzelmi rovatba. Most is toronymagas esélyes a házigazda, amely már biztos rájátszás résztvevőnek vallhatja magát.

MTK Törökbálint (3., 13-5) – Motax-Pápai KC (6., 9-9) (péntek, 17:00)

Idegenben eddig nem sok bravúr termett a Pápának, több szoros meccs ellenére csak Fehérváron és a Budafoknál tudtak győzni Kálmánék, így az odahaza ritkán hibázó Törökbálinthoz sem esélyesként utaznak. Az MTK egyelőre átvette a harmadik helyet a győriektől, de ha nem tudják legalább egy meccsel megelőzni riválisukat, akkor az alapszakasz végén visszacsúsznak mögéjük, mivel az egymás elleni mérlegük nekik rosszabb. Első lépésként azonban hozniuk kell a kötelező kategóriába tartozó hazai fellépéséket, és ugyan a Pápa ellen nem lesz sétagalopp, de így is meglepetés lenne egy vendégsiker.  

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (4., 13-5) – Alba Fehérvár (12., 1-18) (péntek, 19:00)

Hazai pályán javíthatja bajai botlását a Győr, fentebb taglaltuk, hogy mostantól nem szabad hibáznia, ha vissza akarja venni a dobogós pozíciót az MTK-tól, erre a Fehérvár elleni derbi remek kiindulási alap lehet. Súlytalan idegenben a sereghajtó, szoros meccset sem tudtak még senkivel játszani, jó eséllyel kiütéses hazai siker lesz a vége.

OSE Lions (2., 15-3) – SMAFC-NYME (11., 3-15) (péntek, 19:00)

Könnyű mérkőzés vár az Oroszlányra is, a SMAFC ugyan nagy pofonba még nem szaladt bele seholsem, de egyetlen fehérvári siker árválkodik a vendégként aratott győzelmi rublikában. Az első helyezett Veszprém gárdáját már nehéz lesz behozniuk, ahhoz túl könnyű a bakonyiak sorsolása (három hazai meccs, egy soproni), de a második pozíciót megőrizhetik, ehhez nekik is először a kötelezőnek mondható hazait kell hozniuk.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (5., 11-7) – Bonyhádi KSE (8., 8-10) (szombat, 18:30)

Üldözi a felsőházat a TF-Budapest, kétmeccses hátrányt kellene ledolgozniuk, ami nem lehetetlen feladat, pláne egy végsőkig hajtó gárda számára. A Bonyhád azonban a középház határán táncol, egy győzelemmel lélegzetvételnyi előnyhöz juthatnának a Budafokkal szemben, így parázs mérkőzésre számíthatunk. Az új erősítésekkel minden esélye meg is van a tolnaiaknak, hogy saját pályájukon tréfálják meg a masszív fővárosiakat, a forduló egyik rangadója lehet belőle.

BUDAFOK (9., 6-12) – PVSK-Kronosz Kiadó (7., 9-10) (vasárnap, 17:00)

Egy vendég sikerrel megvetheti a lábát a középházban a PVSK, Budafokon nem is lehetetlen nyerni, ám egy nagy hajrával még elmozdulhat az alsóházból a házigazda, ez pedig motiválni fogja Károly Máté legénységét, hogy ne engedjék ki a hazai derbit a kezükből. Kicsit kiszámíthatatlanná vált a budafoki gárda, így nem tudjuk melyik arcukat mutatják vasárnap, de egy teljes kerettel érkező PVSK és egy, a hullámvasút tetején járó házigazda összecsapása remek meccset eredményezhet.

 

Fotó, Slide: sport-uni-eger.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus