NBI/B - Beharangozó 21. forduló

Megnézzük, kinek milyen hajrára lenne szüksége a minél jobb helyezés eléréséhez a másodosztály alapszakaszának utolsó előtti fordulójában, és hogy mely összecsapások tartogathatnak még izgalmakat. 

Keleti csoport

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (6., 10-10) – Óbudai Kaszások (11., 5-15) (péntek, 18:00)

A Honvéd ellen elszenvedett 18 pontos vereségével rosszabb lett az egymás elleni mérlege a Puskás-legénységgel szemben (16-tal nyertek hazai pályán), így kettőből kettőt kellene nyernie a Tiszaújvárosnak, miközben a fővárosiaknak egyet sem, hogy beosonjanak az ötödik pozícióba. Ehhez első lépésként hozniuk kell a hektikusan teljesítő Kaszások elleni derbit, ami jó eséllyel meg is lehet, miután az óbudaiak még nem nyertek idegenben meccset a szezonban, és főleg inkább hazai pályán villogtak az alapszakaszban.

EKE Eger KOK (8., 8-12) – Budapesti Honvéd SE (5., 11-9) (szombat, 16:00)

Nincs irigylésre méltó helyzetben az Eger, jobb mérleget kell hozniuk a hátralévő két fordulóban Váczi Péter fiainak, mint a Békés, hogy ők érjenek oda a középházba, mivel a jelenleg azonos mutatóval álló riválisok összevetéséből a Gladiátorok jönnének ki jobban. Két hazai meccs vár még a hevesiekre, így papíron előnyös pozícióból várhatják a hajrát, viszont egy nagyon egységes Honvéd érkezik hozzájuk, amely szeretné megvédeni az ötödik helyét, ehhez már csak egy győzelem hiányzik a fővárosiaknak.

Nyíregyháza Blue Sharks (4., 14-6) – Vásárhelyi Kosársuli (3., 14-6) (szombat, 16:30)

15 pont. Ennyi a lélektani határ, amely egy esetleges Vásárhely-vereségbe még beleférne, habár ha kettőt behúz még a hét meccs óta veretlen Nyíregyháza, nincs miről beszélni, a Kék Cápák maguk mögé utasítják a csongrádiakat. Ráadásul akár a második helyig is könnyedén odaérhetnek Siska János tanítványai, mivel a MEAFC ellen jobb az egymás elleni mérlegük, így ha sikerül eggyel több győzelmet szerezniük a miskolciaknál a hátralévő két körben, úgy nem csak a Vásárhelyet, de a sokáig éllovas borsodiakat is előzhetik. 

Salgótarjáni KSE (10., 5-15) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (1., 16-4) (szombat, 18:00)

Tét nélküli meccs a Salgótarján számára, csak a rossz széria megtörése lehet a céljuk, de a bombaformában lévő DEAC-ot látják vendégül. Voltak ugyan kisebb megingásai a debreceni együttesnek idegenben (Óbudán és Egerben is majdnem megégett), de hosszabb kispadjának és rutinjának köszönhetően végül mindegyiket hozni tudta, így ha nem is a megszokott diadalmenettel, de a nógrádi derbit is jó eséllyel be fogja söpörni.

MAFC (12., 4-16) – Calle Pubfood Békés (9., 8-12) (szombat, 18:00)

A vendégek részéről van tétje a fővárosi derbinek, nekik legalább egyenlő mérleget kell felmutatniuk az utolsó két fordulóban az Egerrel, hogy elérjék a középházat, kiütve onnan a hevesieket. Ha a Honvéd elorozná a győzelmet Egerből, akkor a 18 órakor kezdődő derbin már azzal tudattal léphetnének pályára Koma Daniék, hogy sikerük esetén biztos a nyolcadik hely. Annál is jobban kellene nekik a sereghajtó elleni összecsapás, mivel a jövő hétvégén Debrecenben zárják a reguláris szakaszt…

Nagykőrösi Sólymok KE (7., 10-10) – MEAFC (2., 15-5) (szombat, 18:30)

A pontlevonás miatt minden meccsre szüksége van a Nagykőrösnek, előre és hátra is mozdulhat még a gárda, de odahaza rendre erőn felül teljesít a kis amatőr csapat, így hiába esélyesebb a MEAFC, a Sólymok akár újra boríthatják a papírformát. A miskolciaknak is kell a kettő pont, a Nyíregyháza-Vásárhely duó nagyon szorongat mögöttük, ráadásul a csongrádiaknál zárják a csoportküzdelmeket, így még a negyedik helyig is visszacsúszhatnak.

 

Nyugati csoport 

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 18-2) – Motax-Pápai KC (8., 9-11) (csütörtök, 17:00)

Megyei rangadó, de csak nevében várható annak, a Veszprém győzelme (és sorozatban 19. sikere) esetén ráadásul bebiztosíthatja alapszakasz elsőségét, sőt, az egész rájátszásban pályaelőnyben vívhatja a párharcokat. A Pápa már se előre, se hátra nem tud mozdulni a tabellán, és ha a Honvéd győzni tud ebben a fordulóban, akkor a középház első párosítására is fény derülhet.

Bonyhádi KSE (7., 10-10) – Alba Fehérvár (12., 1-19) (péntek, 18:00)

A középházban még megy a helyezkedés Nyugaton is, a Bonyhád eggyel tud előrébb lépni, a PVSK-t előzheti, ehhez első lépésként hoznia kell a kötelező kategóriába tartozó Fehérvár elleni fellépését. Ha a pécsiek is megteszik ugyanezt szintén hazai pályán a Baja ellen, akkor az utolsó fordulóban dől el a hatodik pozíció sorsa, ráadásul egymással mérkőzik majd a két közvetlen rivális.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (3., 15-5) – SMAFC-NYME (11., 3-17) (péntek, 19:00)

A Győrnek a harmadik helyét kell megvédenie a Törökbálinttal szemben, ehhez egy győzelem kell mindössze Csaplár-Nagy Ervin fiainak, ami a SMAFC ellen meg is lehet. A soproniak számára – sokakhoz hasonlóan – szintén tét nélküli már a derbi, a nagyobb rotációs lehetőség viszont felülmúlhatja az ifjú lelkesedést, így biztosabb hazai siker várható.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (5., 12-8) – OSE Lions (2., 17-3) (szombat, 18:30)

Presztízs meccs a TF számára, a Hepp Kupa győztesnek elúszott a legutóbbi fordulóban a négybe jutás, de még odahaza megmutathatják, hogy akár helyük is lehetett volna a felsőházban. Oroszlányban kevésen múlt a bravúr, most visszavághatnak az akkori kétpontos vereségért a fővárosiak. Az OSE már sokat nem tud mozdulni a tabellán, két veszprémi vereség kellene, hogy átvegyék a vezetést, az őket két meccs távolságból üldöző Győr elleni pedig jobb az egymás elleni mérlegük, így a második hely már biztos számukra.

BUDAFOK (9., 6-14) – MTK Törökbálint (4., 14-6) (vasárnap, 17:00)

Mire pályára lép, már tudni fogja a győriek eredményét az MTK, ha a rivális győz, akkor számukra sincs különösebb tétje már a hátralévő két mérkőzésnek. A Budafok még az alsóházi helyezkedésben lehet érdekelt, illetve abban, hogy megszakítsa négy meccs óta tartó negatív szériáját, ehhez a Baját kellene maguk mögött tartani, első lépésként a jóval esélyesebb MTK megfricskázásával.

PVSK-Kronosz Kiadó (6., 10-10) – Bajai Bácska FKE (10., 5-15) (hétfő, 17:00)

A Bonyhád-Fehérvár párosítás kapcsán már érintettük a pécsiek motivációját és lehetőségét, de annyival jobb helyzetben vannak a tolnaiaknál, hogy ha a Baja el is viszi tőlük a két pontot, a záró fordulóban még akkor is visszaelőzhetik Tömösváryékat egy legalább ötpontos hazai sikerrel.

 

Fotó: sport.uni-eger.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus