NBI/B: 55 pontos Ubilla, gálázó BKG

Visszatért a B csoport és sok érdekes mérkőzést hozott a hétközi fordulóban - eredményes, összefoglalók, statisztikák, nyilatkozatok a találkozókról. 

 

fotó: HÜBNER Nyíregyháza BS

 

Piros csoport

 

HÜBNER-Nyíregyháza BS - Bajai Bácska FKE 124-98 (33-28, 29-22, 41-22, 21-26)

Emmanuel Ubilla brutális teljesítményéről szólt ez a mérkőzés, a hazaiak légiós irányítója félelmetes ligacsúcsot dobott: 55 ponttal terhelte meg a Baja kosarát és 14/25 triplát bombázott be. Ubilla konkrétan azt csinált, amit akart, végül 31 dobásba állt bele és most igazán megmutatta, hogy miért volt még nem is olyan régen az élvonalban is meghatározó külföldi játékos - mellette Bus is dobott egy húszast, Mokánszki 18-at tett hozzá, a 124 pontos Nyíregyháza pedig összességében magabiztosan győzött. A védekezés persze nem volt az igazi, de egy ilyen "All-Star meccsen" ez nem is számított - a Baja is jól játszott támadásban, Jakab 30 pontot szórt, de Vukicsevics és a két Goldring is 20 pont fölé jutott, ám ezúttal ez sem volt elég még a szoros meccshez sem. 

A Nyíregyháza legjobb dobói: Ubilla 55/42, Bus 20/3, Mokánszki 18
A Baja legjobb dobói: Jakab 30/9, Vukicevic 24, Goldring J. 23/6

Siska János, Nyíregyháza: Sajnálom, hogy a bajai csapat nem teljes kerettel érkezett a mérkőzésre. A Covid már nem először közbeszólt. Gratulálok Ubillának az 55 dobott pontjához, annak viszont nem örülök, hogy 98 pontot kaptunk. Ez most egy ilyen év eleji mérkőzés volt és természetesen örülünk a győzelemnek. Sok sikert kívánok a bajai csapatnak a bajnokság további részében.

Cservék Csaba, Baja: Először is gratulálok a csapatomnak, hogy így helyt tudtunk állni. Sajnos látszott az eredményen, hogy sok volt a Covidos, nem tudtunk rendes csapattal kiállni. Tavaly nem edzettünk Karácsony óta, ebben az évben is összesen kettőt, ezt tudtuk kihozni. Még egyszer gratulálok a csapatomnak és dolgozunk tovább.

 

NKA Pécs - Vasas Akadémia 84-79 (20-20, 22-22, 22-17, 20-20)

Tovább zuhan a nemrég még hibátlanul listavezető Vasas, amely egyelőre nem tudta maga mögött hagyni 2020 árnyékát - az év végén különböző okok miatt egymás után kétszer is kikaptak, ezúttal pedig jött a sorozatban harmadik vereség. A fővárosiak szoros meccset játszottak a 3-5-ös mérleggel kiálló NKA ellen, amelynél öten is kétszámjegyű pontterméssel zártak és 48%-kal dobtak mezőnyből - a vendégek nem céloztak jól, ráadásul kilenc büntetőt is kihagytak, ez is érzékenyen érintette őket. A Pécs most nyert először hazai pályán, a Vasasnak pedig ezúttal csak a küzdeni tudás maradt - szombaton a MAFC elleni hazai mérkőzésen lehet javítani.

A Pécs legjobb dobói: Karavdic 20/3, Scherer 17/3, Benke 15/3
A Vasas legjobb dobói: Boros 21, Barócsi 17/6, Moravcsik 13/6

Ivica Mavrenski, NKA: Gratulálok a játékosaimnak a győzelemhez! Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz. Negyven percen keresztül küzdöttünk egy erős ellenféllel, s mentális szempontból nagyon fontos számunkra, hogy hazai pályán végre meg tudtunk nyerni egy mérkőzést. Sok sikert kívánok a Vasas Akadémia együttesének a továbbiakban!

Faragó Péter, Vasas: Gratulálok a hazai csapatnak! Mi még nem vagyunk az igaziak, ami meg is látszott a teljesítményünkön. Hajtottunk, de ez ma erre volt elég.

 

MAFC - MEAFC-Miskolc 71-70 (16-24, 15-18, 25-15, 15-13)

Parázs küzdelmet vívtak a csapatok, az első félidő még abszolút a Miskolcé volt, a nagyszünetben tíz pont feletti előnyben voltak a vendégek, aztán a harmadik negyedet nagyon meg tudta nyomni a MAFC és onnantól abszolút kiélezetten alakult az összecsapás. A végjáték is egyetlen labdán múlt, amely most a hazaiaknak kedvezett, de mindkét tréner elismerte, hogy akár lehetett volna fordítva is - az utolsó percnek még 70-68-as miskolci vezetéssel mentek neki a felek, de az oda-vissza hibák után Tóth Péter egy büntetővel szépített, majd a vendégek eladott labdája után Csapai bedobta a győztes duplát. A végén mindkét gárdának volt esélye nyerni, ezúttal a MAFC tudott élni ezzel a lehetőséggel - egyébként nem a támadójátékokról szólt a derbi, de Polgárdy (21 pont, 8 lepattanó), Tóth (21 pont, 8 lepattanó), Csapai (20 pont, 6 lepattanó), illetve Kozák Márton (23 pont, 14 lepattanó) teljesítménye is említést érdemel. 

A MAFC legjobb dobói: Polgárdy 21/12, Tóth P. 21/12, Csapai 20
A MEAFC legjobb dobói: Kozák M. 23/9, Orliczki 12/6, Kozák B. 8, Lippai 8

Garai Péter, MAFC: Csak a győzelemhez tudok gratulálni a csapatomnak. Igazságtalan vereséget szenvedett a Miskolc, akármelyik csapat győzhetett volna. Most azt hiszem a szerencsésebb csapat nyert. Sok sikert kívánok a Miskolcnak.

Szollár Gergő, MEAFC: Először is boldog új évet kívánok mindenkinek, illetve szeretnék gratulálni a MAFC csapatának. Nem mondom, hogy nem mi érdemeltünk volna győzelmet. Az utolsó két percben volt három-négy olyan szituáció ami az én véleményem szerint- lehet elfogult vagyok- de rossz oldalra történt. Ha ebből egyet megkaptunk volna, valószínűleg mi nyertünk volna meg a mérkőzést. Annak viszont örülök, hogy a srácokban láttam a küzdést. Amiből felkészültünk az működött. Dolgozunk tovább és fogunk még meccset nyerni a közeljövőben.

 

TF-BP - HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 64-73 (14-11, 15-24, 18-23, 17-15)

A bajnokság elején a TF nyerni tudott Veszprémben, a 2020-at remek formában záró vendégek azonban most visszaadták a kölcsönt és ők is idegenben győzték le riválisukat. Ennek kulcsa elsősorban a taktikus, jól megszerzevezett védekezés volt, a kissé döcögősen játszó hazaiak játékait nagyon jól limitálta a veszprémi együttes és a két középső negyedben elég nagy előnyt épített fel ahhoz, hogy onnantól már ne rontsa el az összecsapást. A TF végül csak 35%-kal dobott mezőnyből, ami ritkán elég a győzelemhez, míg a Veszprémnél azért Madár (24 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés), Dukics (19 pont, 9 lepattanó) és Szabó (12 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) hármasa most is eredményesen működött. 

A TF legjobb dobói: Karosi 12/6, Kerkai 12/3, Somogyfoki 12/6
A Veszprém legjobb dobói: Madár 24/6, Dukics 19/3, Szabó 12/6

Beák Gábor, TF: Nem elegendő sebességgel játszottuk a játékainkat, ráadásul a dobásaink sem ültek. A Veszprém jól szedte a lepattanókat, belőlünk hiányzott a kellő agresszivitás, hogy elmenjünk a lecsorgó labdákért. Bízom benne, hogy innen felfelé vezet majd az utunk.

Baksa Szabolcs, Veszprém: Kielemeztük a hazai vesztes, TF elleni találkozónkat, és jól felkészültünk ellenfelünkből. Kerkai Ákos például extra teljesítményt nyújtott az első mérkőzésen, most viszont elég rossz dobószázalékon tartottuk, de Timkó Norbi védekezését is jól megoldottuk. Olyan energiával mentünk bele a mérkőzésbe, ami a végjátékban is kitartott.

 

Budapesti Honvéd SE - Nagykőrösi Sólymok KE 105-73 (24-19, 34-19, 20-13, 27-22)

Nem adott túl sok esélyt ellenfelének a Honvéd, a hazaiak látványosan, pontosan és nagyon hatékonyan kosárlabdáztak - a nagyszünetben már húsz pont volt közte, a fővárosi alakulat valósággal lejátszotta ellenfelét. A lendületes, gyors hazai alakulattal szemben túl sok mindent nem tudott felmutatni a Nagykőrös, Lakosa Zsolt nem véletlenül mondta, hogy az eredmény nem is tükrözte a különbséget - nem kezdték jól az új évet Molnárék, egyelőre sem támadásban nem találták a ritmust, sem a védekezésük nem állt össze, sokszor hibáztak, így egy jelentősebb vereségbe néztek bele. 

A Honvéd legjobb dobói: Stefán 16, Szatmári 14, Kopácsi 14/12
A Nagykőrös legjobb dobói: Molnár 21/12, Kovács 18/3, Fehér 12/3

Puskás Artúr, Honvéd: Győzni mindig remek érzés, pláne egy új esztendő első mérkőzésén. Gratulálok a Srácoknak, komoly energiákat tettek bele a mai meccsbe. Olyan sebességgel és csapásszámmal dolgoztunk, ami már hasonlított az általam elvártakhoz. Természetesen, ebben a felfogású játékban benne vannak a hibák, de néhány bántó eladott labdát vétettünk és ezen dolgoznunk kell. Nagyon örülök, hogy kilenc játékosunk végzett kétszámjegyű teljesítmény mutatóval, erre a kollektivitás kell építenünk.

Lakosa Zsolt, Nagykőrös: Az eredmény még nem is tükrözte azt a különbséget ami a két csapat között volt ezen a mérkőzésen, ennél sokkal nagyobb volt mint ez a harminckét pont. Nem tudom, hogy tudunk felállni és helyre rázódni az elkövetkezendő hetekben, sok meccsünk lesz, de valahogy vissza kell térnünk a másfél hónappal ezelőtti menethez. Nehéz feladat lesz, gratulálunk a Honvédnak, sokkal jobbak voltak mint mi.

 

BKG Príma Akadémia - Salgótarjáni KSE 106-78 (31-25, 30-18, 20-17, 25-18)

A forduló rangadójának vártuk a harmadik és negyedik helyezett összecsapását, de a parádés dobóformát kifogó, szenzációsan támadó BKG az első félidőben eldöntötte a küzdelmet. A hazai együttes 61 pontot szórt a nagyszünetig és 18-cal vezetett két negyed után, innentől pedig már eléggé kényszerpályán volt a Salgótarján - a fordulás után sem történt meglepetés, a vendégek már nem tettek bele akkora energiát, úgyhogy a BKG tovább növelte a különbséget és végül kiütéses győzelmet aratott. A társaságnál ismét nagyot játszott Nagy Botond Ágoston, aki 32 pontot és 8/14 triplát bombázott be 7 gólpassz mellett, Nagy Benedek Ágoston a 11 pontján túl 14 gólpasszt osztott szét, de tíz pont fölé jutott Buzás, Armaghani és Folkers is - ezzel a BKG fellépett a tabella második helyére, megelőzve a Vasast. 

A BKG legjobb dobói: Nagy Bo. 32/24, Buzás 16/9, Armaghani 16
A Salgótarján legjobb dobói: Herendic 16, Nshimba 16/3, Boinitzer 12

Dr. Nagy Ágoston, BKG: A kupameccs miatt végig edzettük az ünnepeket és amikor az ember jó formában van edzésen, akkor a meccsen is képes szárnyalni, főleg ha vannak társak. Egyébként nagyon jó és harcos Salgótarjánt kényszerítettünk egy korai feladásra, ennek egyik eszköze volt a jó dobóformánk. A titkos receptet tudjuk, reméljük sikerül megőrizni a bajnokság végéig.

Szabó Zoltán, Salgótarján: Gratulálok a BKG-nak.

 

Zöld csoport

Békési SzSK - Óbudai Kaszások KA 71-72 (20-13, 13-22, 23-21, 15-16)

A listavezető Óbuda eléggé beragadt a rajtnál, a Békés 10-0-val kezdte a meccset, a vendégek meglehetősen gyengén dobtak, így a hazaiak irányították a játékot - meg is nyerték az első negyedet 20-13-ra. A második játékrészben feljavult az Óbuda és előbb kiegyenlített, majd meg is fordította a mérkőzést, sőt, a nagyszünetet követően három perc alatt tizenegy pontot rámoltak be Rosemondék, de a Békés válaszolni tudott és egy abszolút kiélezett végjátékot hozott az összecsapás. Az utolsó egy percben oda-vissza változott a vezető kiléte, mindkét gárda rendkívül pontosan támadott, Vámos bevert egy clutch triplát (66-67), Hargitai ugyanilyennel válaszolt (69-67), Vas-Teplán egy kiharcolt fault után három büntetőt értékesített (69-70), a békési időkérés után Krstic talált be 30 másodperccel az órán (71-70), ám tizenöt másodperccel a vége előtt Pusztáé lett az utolsó szó - az óbudai időkérést követően ő is betalált, ez lett a győztes dobás, így elképesztő küzdelem után, 72-71-re nyert és megőrizte vezető helyét a vendégcsapat. 

A Békés legjobb dobói: Hargitai 19/15, Krstic 16/9, Meleg 12
Az Óbuda legjobb dobói: Rosemond 21/15, Puszta 17/9, Vámos 12/9

Balog Vilmos, Békés: Gratulálok mindkét csapatnak a mérkőzésen nyújtott teljesítményéhez. Az volt a célunk, hogy szoros mérkőzést játsszunk a Kaszások csapatával, hazai pályán szorongassuk meg őket, s az sem baj, ha nyerünk. Egyedül a győzelem maradt el, a többi részét teljesítette a csapat. Sajnos a második negyedben a támadójátékunk nem volt olyan hatékony, mint az első játékrészben. Így a vezetést is átvette az Óbuda, de a második félidőben a védekezésünkön sikerült szigorítani, így végig nyílt volt a találkozó. Jó úton haladunk.

Armaghani Saeed, Óbuda: Úgy gondolom hogy óriási nagy küzdelem volt a mérkőzésen. Szívből gratulálok a békési csapatnak, mert nagyon jól kosárlabdáztak és nagyon agresszívan kosárlabdáztak, mi meg hagytuk ezt az agresszivitást véghez vinni, megnehezítettük a saját dolgunkat . Az utolsó másodpercekben kétszer is jó helyen volt a szívunk, a büntetőket és az utolsó dobást is értékesíteni tudtuk. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz,de azért jöttünk ide hogy győztesen hagyjuk el a pályát . Mindkét csapatnak mégegyszer gratulálok. Az utolsó dobásnál amikor faultot fújtak és háromból három büntetőt értékesíteni tudtunk, az volt az egyik fordulópontja a mérkőzésnek, a másik Puszta Dávid dobása volt, amit értékesíteni tudott. Ez lehetett volna fordítva is, talán egy kicsit szerencsénk volt ebben az esetben.

 

Atomerőmű KSE Bonyhád - SMAFC 66-71 (20-15, 18-11, 14-23, 14-22)

Az első félidőt még a rövid rotációval kiálló Bonyhád uralta, a hazaiak annak ellenére vezettek 12 ponttal a nagyszünetben, hogy összesen nyolc játékost tudtak benevezni az összecsapásra. A fordulás után azonban átvette az irányítást a fiatal soproni csapat, támadásban feljebb tudtak kapcsolni a vendégek és a záró etap közepén utolérték ellenfelüket, majd a végjátékban meg is fordították a küzdelmet - 61-60 után egy 6-0-t futottak, majd a végén "kimozogták" a bonyhádiak dobását és nagyon fontos idegenbeli győzelmet arattak. 

A Bonyhád legjobb dobói: Pajor 21/15, Dorogi 17/3, Gébert 8, Baki 8
A SMAFC legjobb dobói: Papp 22/6, Bakk 15/6, Kovács 14

Morgen Frigyes, Bonyhád: 66 ponttal nem lehet hazai pályán mérkőzést nyerni, gratulálok a SMAFC-nak, teljesen megérdemelten győztek.

Meszlényi Róbert, SMAFC: Fordulatos meccs volt, mindenki vezetett, nagyon örülök, hogy a második félidőben vissza tudtunk jönni a meccsbe. Nagyon gyengén kezdtünk, a dobásaink rendre kimaradtak, hál’ Istennek a második félidőben találtunk egy kis ritmust, voltak jó befejezéseink, és úgy, tűnt, hogy a végjátékban mi maradtunk „frissebbek”, és a döntő pillanatokban jó döntésekkel tudtunk egy nagyon fontos meccset nyerni.

 

Újpest-MT - Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 104-84 (28-23, 26-18, 29-28, 21-15)

Nem történt meglepetés, a masszív favoritnak számító Újpest végig eredményes, hatékony támadójátékot mutatott be, 54%-kal célzott mezőnyből és végül 27 gólpasszt osztott szét - már az első félidőben volt közte 15 pont, tulajdonképpen kézben tartották a meccset a hazaiak. A harmadik negyedben a védekezésük kicsit megborult és a pontháborúra, dobópárbajra mindig kapható Tiszaújváros fel is vette a kesztyűt, de érdemben nem tudta szorossá tenni a meccset, hiába játszott megint nagyot a veterán Drahos Gábor (27 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz). A hazaiaknál a padról érkező Kelemen (21 pont, 9/15 mezőnyből) és Horváth Ákos (15 pont, 6 gólpassz) mellett főleg a kezdőben 20 pontot jegyző Ivosevet emelhetjük ki, Csaba György ezúttal megállt 7 pontnál és 1 lepattanónál - az Újpest így 9-4-ről folytathatja, míg a Tiszaújváros sorozatban hatodik vereségét könyvelhette el. 

Az Újpest legjobb dobói: Kelemen 21/9, Ivosev 20/6, Horváth Á. 15/3
A Tiszaújváros legjobb dobói: Drahos 27/6, Orliczki 13, Molnár 10/6

Surmann Gábor, Újpest: Mindenek előtt boldog, illetve egészséges újévet kívánok mindenkinek. Továbbá gratulálok a játékosaimnak, azt gondolom megérdemelt győzelmet arattunk. Azonban csapatomon érződött, hogy majd három hete volt az utolsó mérkőzésünk, illetve a mini alapozás is, amit az ünnepek között végeztünk. Rátérve magára a meccsre, az első félidőben sikerült már viszonylag hamar 15 pont körüli előnyt kialakítanunk, köszönhetően annak, hogy relatíve jól oldottuk meg védekezésben a Drahos-Lajsz kapcsolatot. A második játékrész, vagyis főleg a harmadik negyed “gálameccsbe” ment át sajnos, a védekezésünk az utolsó negyedben került a helyére újra. A győzelmünk egy percig nem forgott veszélyben, ennek ellenére bosszantó, hogy megannyi üres helyzetet hagytunk ki, illetve a védekezés is hagyott némi kívánni valót maga után, főleg a második félidőben. A Tiszaújváros minden dicséretet megérdemel. Egy percig nem adták fel a mérkőzést még közel 20 pontos hátránynál sem. Ellenfelünk veterán irányítójának külön gratulálok, nagyon sok fiatal példát vehetne az ő mérkőzéshez való hozzáállásáról, győzni akarásáról, valamint küzdeni tudásáról. Ma még örülünk a győztes évnyitásnak, holnaptól pedig folytatjuk a kemény munkát. Egészségben gazdag folytatást kívánok a vendégeknek, no meg persze magunknak is.

Szendrey Zsombor, Tiszaújváros: Mindenek előtt gratulálnom kell az Újpest csapatának. Egy nagyon jó játékosokból álló csapat. Agresszívan védekeznek, nagyon gyorsan támadnak, nagyon szimpatikus az a játékstílus, amit képviselnek. Ami minket illet, elégedett vagyok a látottakkal. A pályára lépő játékosaim kihozták magukból a maximumot. A harmadik negyed végén sikerült is visszajönnünk 7 pontra, ott viszont egy kicsit megtörtünk. Vagy egy rossz játékvezetői ítélet vagy egy-egy képzetlenségbeli hibának köszönhetően az Újpest elment 20 pontra és eldöntötte a meccset. Reális eredmény született. Gratulálok az Újpestnek és további sok sikert, mi pedig bízunk a jobb folytatásban.

 

Pénzügyőr Sportegyesület - EKE Eger KOK 75-52 (14-13, 27-11, 16-16, 18-12)

A Pénzügyőr a második negyedben eldöntötte az alsóházi rangadót, a hazai alakulat Horváth Barnabás (25 pont, 27 VAL) és Szekeres Ábel (8 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) jó játékára alapozva 27-11-re nyerte meg ezt a játékrészt és innentől magabiztos előnyben játszhatott. Az egri csapat ezúttal nagyon nem találta a ritmust támadásban, a vendégek mindössze 32%-kal dobtak mezőnyből és csapatszinten összesen három triplát süllyesztettek el, így pedig nem volt meg bennük a kellő tűzerő a fordításhoz - így a hazaiak szerezték meg a harmadik győzelmüket, míg az Eger mérlege 2-10-re romlott.

A Pénzügyőr legjobb dobói: Horváth B. 25/12, Baranyi 11, Szekeres 8, Kovács M. 8
Az Eger legjobb dobói: Máté 14/6, Szicsák 9, Csomor 9/3

Dr. Bagi Melinda, Pénzügyőr: Köszönjük a játékot az Eger csapatának! Nagy dicseret jár a saját a csapatomnak is, okosan es fegyelmezetten játszottunk 40 percen keresztül. Remélem, hogy megtettük az első lépést az 2021-es év hosszú útjan a további győzelmek felé.

Váczi Péter, Eger: Azt gondolom az egész eddigi bajnokságban a legrosszabb játékunkat mutattuk. Amúgy se vagyunk acélosak, de a mai teljesítményünk a mi szintünkhöz képest is gyenge volt. Ellenfelünk teljesen megérdemelten nyerte meg a mérkőzést és további sok sikert kívánok nekik a jövőben.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus