NBI/B: javított a Nagykőrös, a sírból hozta vissza a DMTK

A Pápa egyre jobban süllyed, a Zöld-csoportban a Dunaharaszti állította meg a zuhanást a Pénzügyőr ellen, a DEAC több hiányzója nélkül is nyert Kecskeméten, a remek formában lévő Békés pedig a SMAFC otthonából is elhozta a győzelmet.

NBI/B. Piros-csoport, 18. forduló:

Nagykőrösi Sólymok KE – Conoil Pápa KC 95-72

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Lakosa Ákos (22 pont, 3/6 tripla, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 24 VAL), Mácsai Károly (12 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 21 VAL), Molnár Bence (15 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL).

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Sonyák Béla (25 pont, 6/12 tripla, 4 lepattanó, 17 VAL), Koma Dániel (12 pont, 7 lepattanó, 18 VAL), Németh András (16 pont, 3/4 tripla, 4 lepattanó, 18 VAL). 

Lendületet vett a Nagykőrös. Az utóbbi hetekben az NKA elleni vereség benne volt a pakliban, a Kaszások elleni viszont nagyon nem, így a playoff-helyekért küzdő Sólymoknak muszáj volt javítaniuk. Az első negyedben még akadtak gondjaik, főként védekezésben, utána viszont a két középső negyedben összesen 27 ponton tartották a Pápát, itt megtörték ellenfelüket és végül sima győzelmet arattak. Kollektíven küzdöttek a sikerért, ezt jól mutatja, hogy kilenc (!) játékosuk szedett le legalább egy támadópattanót, 18 eladott labdába kergették bele ellenfelüket, nagyon sokszor sikerült kiszorítaniuk a pápaiakat a festékből, a folyamatosan fenntartott nyomás pedig végül meghozta gyümölcsét. Egyénileg Lakosa Ákos és Mácsai Károly emelhető ki, de szinte mindenkitől jött valami kis extra, ami kelleni is fog a következő időszakban – a következő 6 meccsből négyet idegenben játszanak, a hazaiakon pedig a remek formában lévő Vasast és a listavezető Honvédot fogadják. 

"A Piros csoporthoz ez nagyon gyenge". Dr. Vajda Balázs, a csapat vezetőedzője mondta ezt a lefújás után, hozzátéve, hogy el kell gondolkodniuk azon, hogy mi is az ő játékuk. Az első negyedben még jól működött a csapat, de már akkor is sok pontot kaptak, ahogy pedig a nagykőrösiek emeltek a fordulatszámon, a pápaiak úgy estek össze. A 15 engedett támadópattanóval és a rengeteg eladott labdával saját maguk alatt vágták a fát, igazán sem a támadójátékuk, sem a védekezésük nem volt rendben. A kezdőötös még hellyel-közzel jól működött, Sonyák Béla hat, Németh András három triplájának, Koma Dániel kosarainak köszönhetően tartották magukat, ugyanakkor többen is tudásuk alatt teljesítettek támadásban, a kispad pedig kifejezetten haloványnak bizonyult ezen az estén. Zsinórban hetedik vereségükkel továbbra is kieső helyen állnak, most pedig 10 nap alatt három meccset játszanak az elmaradt mérkőzések pótlása miatt, nincsenek könnyű helyzetben. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

NBI/B. Zöld-csoport, 18. forduló:

SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia – Békési SzSK 80-93

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Csátaljay Péter (27 pont, 11/15 mezőnyből, 6 lepattanó, 4 labdaszerzés, 37 VAL), Csátaljay Barna (15 pont, 9/10 büntető, 5 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 16 VAL), Vicent Vercher (12 pont, 3/5 tripla, 2 labdaszerzés, 18 VAL). 

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Balog Gábor (23 pont, 4/8 tripla, 4 lepattanó, 6 gólpassz, 10 kiharcolt fault, 34 VAL), Daniel Krstic (25 pont, 7/20 tripla, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 25 VAL), Cvijin Patrik (10 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 22 VAL), Vass Dominik (15 pont, 4/5 tripla, 17 VAL). 

Tartalékosan is majdnem megcsinálta a SMAFC. A meccsel majdnem egy időben a Sopron A-csoportos csapata is pályára lépett, így több fiatal húzóember is hiányzott a SMAFC-ból, ugyanakkor három negyeden keresztül sikerült megoldaniuk a feladatokat: a nagyszünetig mindössze 35 pontot kaptak, folyamatosan előrébb jártak és 30 perc után hat ponttal vezettek. Itt viszont érezhetően elfáradtak a szűkös rotáció miatt, egyrészt gödörbe került a támadójátékuk, másrészt nem tudtak mit kezdeni a Békés felpörgő játékával – 15-34-re bukták el a záró játékrészt és sima vereséget szenvedtek. A 36 percet pályán lévő Csátaljay Péter volt a kakukktojás, elöl-hátul parádésan játszott, de összességében a hiányzókat nem tudták végig pótolni, nem tudtak elmozdulni a 11. helyről. 

A végére érkezett meg a Békés, de akkor tarolt. Balog Vilmos vezetőedző szerint a rettentően hosszú utazás után az első félidőben csak keresték önmagukat, és csak a nagyszünet után kezdték el megtalálni, hogy aztán a végén robbantsanak. Daniel Krstic és Balog Gábor nélkül erre nem biztos, hogy lehetőségük lett volna, a rutinos hátvéd az első félidőben 15 pontot, közte négy hármast szórt, fiatal társa pedig az első negyedben 5 (!) gólpasszt osztott ki. Balog az első félidő nulla pontja után a másodikban óriásit javult, 23 pontot termelt, erre az extrára építve pedig a Békés előbb stabilizálta a játékát, majd a harmadik negyed végén beszórt Vass Dominik-tripla megadta a jelet: a negyedik játékrészben Krstic, Balog és Vass hét triplát tett a helyére, a szőnyegbombázás pedig megtette hatását. A békésiek zsinórban negyedik sikerükkel az 5-7. helyen állnak, jelenleg ők a liga legjobb formában lévő csapata. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Dunaharaszti MTK – Pénzügyőr SE 70-67

A DMTK kiemelkedő teljesítményei: Jordan Santiago (28 pont, 10/21 mezőnyből, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 34 VAL), Csabay Ádám (16 pont, 4/10 tripla, 3 lepattanó, 14 VAL), Debreceni Gergő (5 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 2 labdaszerzés, 15 VAL). 

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Kiss Lajos Tibor (15 pont, 15 lepattanó, 3 labdaszerzés, 32 VAL), Steier Bence (10 lepattanó, 20 VAL). 

Csabay Ádám a sírból hozta vissza a győzelmet. Az utóbbi hetekben sérülések-betegségek-eltiltások sújtották az amúgy is szűk rotációval rendelkező DMTK-t, akik el is kezdtek visszacsúszni a tabellán – most is akadt fontos hiányzójuk, annak viszont örülhettek, hogy bemutatkozhatott a frissen igazolt Kiss Kornél és Debreceni Dániel. A védekezéssel nem is akadt különösebb probléma, a Debreceni-testvérek öt blokkot osztottak ki, csapatszinten 2/27 triplán tartották a Pénzügyőrt, több kulcsjátékos dobásait el tudták venni, támadásban viszont nagyon függtek Jordan Santiagótól, aki hiába szórt 28 pontot, a triplái nem jöttek, 3 gólpasszára pedig 4 eladott labda jutott. A hajrára 64-63-mal fordultak a csapatok, itt Santiagót kétszer is blokkolták, majd az amerikai ki is pontozódott, így 64-67-nél úgy tűnt, hogy a PSE fog nyerni. A kapitány, Csabay Ádám azonban másként gondolta, előbb egy nagy triplával kiegyenlített, majd egy kivédekezett támadást követően félpályán túlról egy bődületes palánkos triplával szállította a győzelmet a DMTK-nak. 

A Pénzügyőr elrontotta a végét. A vendégek zsinórban harmadszor kaptak ki és a Tiszaújváros beindulása miatt igencsak el kell kezdeniük meccseket nyerni, különben megcsaphatja őket a kiesés szele. A vendégek védekezésben igyekeztek is, Santiagón kívül szinte mindenkit limitálni tudtak az ellenféltől, az első negyedben összeszedett 10 pontos hátrányt a nagy dupla-duplát gyártó Kiss vezetésével szépen lassan ledolgozták, és annak ellenére győzelmi esélyük volt a végjátékban, hogy húzóembereik közül Szálas, Nemes és Szekeres is borzasztóan dobott. A végén azonban a szerencse és kicsit a rutintalanság sem a javukra döntött, ezt a vereséget pedig nehéz lesz megemészteni – pláne úgy, hogy Dr. Bagó Melinda vezetőedző utalt rá, hogy mintha mostanában nem mindegyik játékosa nőne fel a feladathoz. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

KTE-Duna Aszfalt U23 – DEAC U23 53-61

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Kucsera Dániel (14 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL). 

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Ságodi Róbert (19 pont, 3/8 tripla, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdaszerzés, 20 VAL), Gáspár Mátyás (15 pont, 6/7 mezőnyből, 5 lepattanó, 25 VAL), Fekete Csongor (12 pont, 9 lepattanó, 13 VAL).

Triplák nélkül nem megy. A KTE kiváló védekezése nem működött jól az első negyedben, itt 21 pontot kaptak, utána viszont alaposan feljavultak, a két középső negyedben összesen 25 pontot tudott kipréselni magából a DEAC, összességében 61 kapott ponttal gond nélkül lehet meccset nyerni. Erre viszont szinte semmi esélyük sem volt, hiába csinálták meg a helyzeteket, az első félidőben mindössze 19 pontot tudtak összekaparni, három negyed után pedig 31-46 állt az eredményjelzőn, végül 1/23 triplával zártak. 45-57-nál csináltak egy 6-0-s futást, itt még egy pillanatra felcsillant a remény, de a jól büntetőző debreceniek innen már nem engedték őket veszélyes távolságba. Az 5-7. helyen állnak, legközelebb a közvetlen rivális DMTK otthonában játszanak „hatpontos” meccset. 

A DEAC tartalékosan is megoldotta. A vendégeknél Kovács Ákos, Pollák Balázs, Neuwirth Bence és Fábián Szabolcs sem lépett pályára, ők is 3/19 hármassal zártak, a KTE védekezése megnehezítette a dolgukat, ugyanakkor náluk akadt több jó egyéni teljesítmény támadásban, és végül ez döntött. A fiatal Ságodi Róbert szerezte a DEAC mindhárom tripláját, de emellett mindenben benne volt, rajta kívül pedig Fekete Csongor és Gáspár Mátyás is rendre fel tudott lépni, ez a trió 46 egységet szerzett ezen a pontszegény összecsapáson. A DEAC sorozatban harmadik győzelmével utolérte a dobogó harmadik fokán álló Újpestet, legközelebb a SMAFC-ot fogadják, ott tovább folytathatják a menetelést. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus