Piros-csoport: gálázott a Honvéd, Veszprém, MAFC és a JKSE

A PVSK és az NKA is szoros csatában győzött - a Pápa vezetőedzője távozott, a Nagykőrös mestere elgondolkodott rajta.

Piros-csoport, 10. forduló:

Veszprém KK – Bajai Bácska FKE 118-79

A Veszprém kiemelkedő teljesítményei: Tóth Norbert (26 pont, 13/14 mezőnyből, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 42 VAL), Szabó Péter (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 28 VAL), Horváth Ákos (17 pont, 3/3 tripla, 6 gólpassz, 2 szerzett labda, 26 VAL), Dukics Nebojsa (15 pont, 15 pont, 3/5 tripla, 6 lepattanó, 23 VAL). 

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Jakab Péter (31 pont, 9 lepattanó, 2 szerzett labda, 10 kiharcolt fault, 38 VAL), Nagy Dániel (20 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 20 VAL), Kucsora Csaba (20 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz, 17 VAL). 

A nyeretlen Baja továbbra is sok gonddal küzd, most például hiába térhetett vissza Jakab Péter, Goldring Gergő nem léphetett pályára - a Veszprém volt a meccs egyértelmű esélyese, ráadásul legutóbb csúnya vereségbe futottak bele a BKG ellen, mindenképp javítani akartak. Az első percek kiegyenlített játéka után elég hamar el is kezdett nyílni az olló, 6-4 után robbantottak a hazaiak: Tóth Norbert tarthatatlannak bizonyult, de Glatz Soma, Horváth Ákos és Szabó Péter is sokat tett hozzá. A negyed végén Jakab tartotta a lelket a vendégekben, de kis túlzással 10 perc után megoldhatatlan helyzetbe került a Baja (34-15). A második játékrész eleje is Tóthról szólt, de a túloldalon Kucsora Csaba lépett elő, nyolc pontot szerzett, gólpasszt adott, tartotta a különbséget a Baja - ha húsz pont fölé is ment a különbség, a vendégek tudtak kicsit újítani Nagy Dániel vagy Jakab Péter révén. A Veszprém azonban nem került nehéz helyzetbe, mert a Szabó-Glatz duó alaposan megszórta magát, a félidő végén pedig még egy-két extra hármas is beesett (62-40).

A fordulás után aztán gyorsan dűlőre vitte a dolgot a Veszprém, 11-2-es futással nyitottak, pár perc alatt 30 pont fölé hízott a különbség. Jakab és Nagy kosaraival itt még megpróbált ellenállni a bajai gárda, ám a negyed derekán megint érkezett egy 10-2-es hazai futás, itt stabilizálódott a 30 pont feletti fór (90-57). A negyedik negyed elején a vendégek még becsületből mentek előre, de a hazaiak újabb triplákkal sorozták meg őket, csak ebben a játékrészben hat hármast vágtak be, gond nélkül hozták a papírformát - ezzel megerősítették helyüket az élbolyban, míg a Baja továbbra is üldözi idei első győzelmét. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Conoil Pápa KC – NKA Pécs 90-95

A Pápa kiemelkedő teljesítményei: Varga Balázs (24 pont, 10/11 mezőnyből, 6 lepattanó, 35 VAL), Németh András (14 pont, 5 lepattanó, 8 kiharcolt fault, 20 VAL), Sonyák Béla (16 pont, 3/8 tripla, 2 gólpassz, 18 VAL), Erdei Márk (15 pont, 3/5 tripla, 18 VAL). 

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Nemanja Djordjevic (18 pont, 14 lepattanó, 6 gólpassz, 3 szerzett labda, 33 VAL), Meszlényi Róbert (20 pont, 4/5 tripla, 3 lepattanó, 18 VAL), Bíró Levente (12 pont, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 17 VAL). 

Három vereséget követően a Pápa legutóbb a sereghajtó Baját legyőzve lépett előre, de így is az alsó régiókban tanyáztak, míg az NKA legutóbb 5 meccséből hármat megnyert, a BKG és a Honvéd ellen is minimális különbséggel kaptak ki, playoff-helyen álltak. Nemanja Djordjevic vezetésével 8-0-s villámrajtot is vettek a pécsiek, majd Rátvay Balázs is két duplával jelentkezett, de a pápaiak Varga Balázs és Hódi Patrik kosaraival hamar elkezdtek zárkózni, 13-16-nál már csak egy labdányi volt a differencia. A fiatal Meszlényi Róbert hármasa a legjobbkor érkezett, sikerült megállítani a felzárkózó hazaiakat, ám Vargával nem nagyon tudtak mit kezdeni (18-22). A második negyed elején Varga mellé Murai is fellépett, azonban a pécsieknél Kocsis és Scherer hármassal hűtötte a kedélyeket, megakasztva a hazaiak lendületét, akik ezt követően percekig eredménytelenül támadták a gyűrűt. Az NKA büntetőkből lassan kezdett ellépni, 10 pont körüli előnyt szereztek, de amikor kezdtek volna veszélyes távolságba kerülni, érkezett a pápai Németh András és Erdei Márk, többször visszajöttek hat egységre a vendéglátók. A félidő vége viszont ismét az akadémistáké volt, Bíró és Scherer kosaraival meg tudtak lógni (39-50). 

A második félidő elején Meszlényi lépett elő, kintről-bentről eredményesen célzott, hirtelen 15 pont lett közte. Murai Gábor állt ekkor a Pápa élére, de csak átmenetileg sikerült megállítani a vendégrohamokat: a pécsieknél Váits és Benke is triplát szórt. A játékrész derekán Varga és Sonyák igyekezett felpörgetni a Pápát, többször sikerült feljönniük 10 pont közelébe, ennél közelebb viszont nem, mert Scherer és Benke továbbra is parádésan dobott kintről (63-74). A negyedik negyed elején Erdei és Sonyák hármasaival indult rohamra a vendéglátó - elsőre úgy tűnt, hogy az NKA ismét kezelni tudja a helyzetet, de nem sokáig volt így: Varga és Németh révén újabb ütéseket vittek be a hazaiak és öt pontra zárkóztak. Meszlényi hármasa azonban megakasztotta a felzárkózást, kisebb gödörbe kerültek a pápaiak, Meszlényi újabb triplája után 79-91-et mutatott az eredményjelző. Itt még Sonyák és Erdei próbálta menteni a menthetőt, de reális esélyük már nem volt a fordításra - a meccset követően a Pápa mestere, Kálmán László közös megegyezéssel távozott a csapat éléről. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

PVSK-CARGATE – TF-BP 89-87

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Farkas Dániel (25 pont, 3/4 tripla, 8 lepattanó, 2 szerzett labda, 33 VAL), Armaghani Ármin (19 pont, 2/3 tripla, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 23 VAL), Goldring Gergő (14 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 21 VAL). 

A TF kiemelkedő teljesítményei: Tichov Dominik (31 pont, 13/13 büntető, 5 lepattanó, 11 kiharcolt fault, 30 VAL), Csík Richárd (26 pont, 3/3 tripla, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 32 VAL), Oroszi Bence (12 pont, 11 lepattanó, 4 szerzett labda, 3 blokk, 26 VAL), Nagy Szabolcs (9 pont, 11 lepattanó, 2 blokk, 19 VAL). 

A PVSK zsinórban három vereségből érkezett, a Veszprém és a Vasas ellen borzalmasan játszottak Andrija Csirics fiai, Salgótarjánban pedig egylabdás meccset vesztettek - a TF gyakorlatilag ugyanilyen utat járt be: súlyos vereség a Honvéd és a Jászberény otthonában, majd kapituláció Nagykőrösön is. A meccs elején úgy tűnt, hogy a TF rossz sorozata szakad meg, Oroszi és Csík révén 6-0-val nyitottak, és bár a PVSK lassan éledezett, 8-14 után egy 10-0-s futást rakott össze a Nagy-Csík-Oroszi trió. A negyed végét is bírták, így csúnyán festett a meccs a hazaiak szempontjából (11-28). Nem sokáig tartott a pécsiek rossz dobóformája, egy gyors kosárváltás után egyrészt összekapták a védekezésüket, másrészt támadásban Goldring, Popadic, Armaghani és Bor is hozzászólt - brutális, 19-0-s rohanással sokkolták a TF-et. Tichov Dominik állította meg a hazai attakot, kiegyenlítetté vált a játék, az egyik oldalon Farkas, a másikon Tichov villogott a félidő végéig (43-44). 

A PVSK-nál Mándity lépett elő a második félidő elején, de Tichov, Oroszi és Csík ellensúlyozni tudta a dobásait - amikor viszont Armaghani is beindult a pécsieknél, kezdett ellépni a vendéglátó. A negyed vége felé ismét kiegyenlítetté vált a játék, ide-oda estek a kosarak, a PVSK így őrízni tudta kisebb fórját (65-61). A TF viszont el akarta vinni a győzelmet, Tichov és Csík 8-0-val nyitotta a záró játékrészt, pillanatok alatt négypontos hátrányban találta magát a PVSK. Farkas Dániel azonban nem esett kétségbe, két hármassal rángatta ki csapatát a gödörből. Csík és Szántó dobásaival jött vissza egálra a TF, de Farkas nem lankadt, még egy hármast a helyére küldött, majd ugyanígy tett egy duplával és két büntetővel, ez kicsit megrogyasztotta a TF-et. 83-76-nál győztesnek tűnt a PVSK, de a TF-ben még maradt egy 6-0-s minifutás, újra egypontos meccsé változott a csata. 85-84-nél a vezetésért támadhatott volna a TF, de Tichov eladta a labdát, a túloldalon Farkas bedobott két büntetőt. Tichov azonban javított, 2+1-es játékkal újra egalizált - Armaghani azonban még egyszer utoljára betalált, majd a túloldalon Szántó ziccere célt tévesztett, így óriási izgalmak után a pécsiek duplán örülhettek, sikerükkel ugyanis ellenfelüket is megelőzték a tabellán. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Óbudai Kaszások - Budapesti Honvéd SE 59-85

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Boinitzer Dávid (19 pont, 10 lepattanó, 2 szerzett labda, 24 VAL), Fekete Viktor (13 pont, 3-3 lepattanó, gólpassz és szerzett labda, 16 VAL), Czura Attila (12 pont, 4-4 lepattanó és szerzett labda, 17 VAL).

A Honvéd kiemelkedő teljesítményei: Stefan Mijovic (29 pont, 3/6 tripla, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 42 VAL), Völgyi Marcell (14 pont, 6 lepattanó, 22 VAL), Tanoh Dez András (10 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 15 VAL), Kovács Soma (15 pont, 8 lepattanó, 3-3 szerzett labda és gólpassz, 15 VAL). 

Hét közben három játékos (Horváth Márton, Ruják Bence és Stefan Perunincic) távozott a Kaszásoktól, így a listavezető Honvéd számított a mérkőzés abszolút esélyesének még úgy is, hogy Markovics Luka kisebb sérülés miatt nem lépett pályára. Az első percek tapogatózása, a taktikák felmérése után a vendégek hamar be is gyújtották a rakétákat, 4-2-t követően Kovács Soma és Tanoh Dez András vezérletével 12-0-s futást mutattak be. Czura Attilának és Kalassai Martinnak sikerült valamelyes lassítania a rohamot, a játékrész végén pedig Fekete Viktor vágott be két triplát és egy duplát, de mivel a túloldalon Mijovic is feljavult, a Honvéd mehetett előnnyel a kisszünetre (19-26). A rövid pihenőt követően mindkét csapat védekezésben jeleskedett, de a Honvéd időnként fel tudta törni a Kaszások zónáját, Tanoh, Völgyi és Kovács kosaraival szépen lassan 10 fölé növelték a fórt, majd Takács hármasa után már 16 is volt közte. Boinitzer egy triplával igyekezett megállítani a zuhanást, de a vendégek nem engedték el a lehetőséget, Kovács és Mijovic kosaraival már majdnem 20 ponttal jártak előrébb - a negyed végén kicsit közelebb tudott jönni az Óbuda, de nem álltak jól (30-45). 

A második félidő elején pedig rosszabbra fordult a hazaiak helyzete, a Honvéd 6-0-val nyitott, és meg is tudták tartani a 20 pont feletti előnyüket. Fekete Viktor és Kalassai Martin igyekezett oltani a tüzet, a hazaiak védekezése is kezdett összeállni, de igazán nem tudtak felpörögni - a túloldalon Kopácsi és Wirth hármasokkal tartották távol ellenfelüket (44-66). A negyedik negyed elején Boinitzer és Czura kosaraival próbált közelebb jönni az Óbuda, 56-72-ig fel is zárkóztak, de ez volt a maximum. Stefan Mijovic ugyanis a Honvéd élére állt, csapata utolsó 13 pontját szerezte, erre pedig már nem akadt válasza a Kaszásoknak - a listavezető zsinórban kilencedik sikerét aratta, míg a Kaszások kezd közelíteni a veszélyzóna felé. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:


MAFC - Salgótarjáni KSE 93-66

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Péter (25 pont, 4/7 tripla, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 3 szerzett labda, 36 VAL), Bordács Soma (20 pont, 7 lepattanó, 32 VAL), Csapai Péter (17 pont, 8/11 mezőnyből, 17 VAL). 

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Takács András (15 pont, 11 lepattanó, 28 VAL), Molnár Dániel (16 pont, 3-3 lepattanó és szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 16 VAL), Dragasevic Veljko (15 pont, 6 lepattanó, gólpassz, 16 VAL). 

A MAFC mostanában győzelem-vereség sormintát követ, legutóbb a Vasas otthonában győztek, míg az SKSE hat vereséget követően tudott újra nyerni, a PVSK-t fektették két vállra. A hazaiak kezdtek jobban, a Bordács-Tóth-Lakits trió mellett Polgárdy Ádám is remekelt - a Tarján Molnár Dániel nyolc pontjával igyekezett meccsben maradni, de mellé nem lépett fel senki, így 13-8 után fokozatosan távolodott a MAFC. A vendégek képtelenek voltak betalálni, így Bordács Soma nagyszerű megmozdulásaival egyre hízott a hazaiak előnye - 16-0-s futással sokkolták ellenfelüket, és a negyed végéig meg is tartották húsz pont feletti fórjukat (34-12). A Tarjánnak a legjobbkor jött a kisszünet, sikerült ritmust váltaniuk, és a Molnár-Takács-Dragasevic trió pedig zsinórban 11 pontot termelt, két perc alatt megfelezték a hátrányt. A MAFC-nál Csapai Péter nem engedte, hogy ennél is közelebb jöjjenek a nógrádiak, majd amikor a vendégek játéka kezdett leülni, Bordács is csatlakozott Csapaihoz és közös erővel visszaállították a korábbi különbséget. A félidő végén a rutinos Tóth Péter is fellépett, ez pedig már sok volt a vendégeknek, nagyszünetre szinte eldőlt a csata (57-33). 

A játék képe a fordulást követően sem változott, Polgárdy és Tóth egymást múlták felül támadásban - a pontszerzéssel a túloldalon sem akadt probléma, de a tarjániak csak pillanatokra tudták lelassítani a MAFC-gépezetet. A harmadik negyed hajrájában aztán Bordács és Csapai bevitt még egy kemény ütést, a differencia 30 pont fölé kúszott, a meccs érdemi része pedig véget ért (84-49). A záró játékrészben Hargitai, Molnár és Takács pontjaival becsülettel ment előre az SKSE, sikerült némileg kozmetikázni az eredményt, de a MAFC sikerét már nem tudták veszélyeztetni - a műegyetemisták már playoff-helyen állnak, míg a Tarján továbbra is kieső helyen tartózkodik. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok


Nagykőrösi Sólymok KE - Jászberényi KSE 70-101

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Molnár Bence (11 pont, 5/8 mezőnyből, 3 szerzett labda, 19 VAL), Molnár Miklós (14 pont, 3/5 tripla, 3 szerzett labda, 12 VAL). 

A Jászberény kiemelkedő teljesítményei: Velkey János (26 pont, 3/7 tripla, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 33 VAL), Olasz Ádám (24 pont, 12/14 mezőnyből, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 25 VAL), Meleg Károly (10 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 21 VAL). 

A Nagykőrös az előző két kanyarban a Tarjánt és a TF-et ütötte el, míg az élmezőnyben tartózkodó JKSE legutóbb egy hárommeccses győzelmi szériát szakított meg a Honvéd elleni szoros vereséggel. A beteg Lewis Chestert továbbra is nélkülöző vendégek hamar jelezték, hogy a két bajnoki pontért érkeztek, Olasz Ádám úr volt a palánkok alatt, a megnyíló területekkel pedig a jól triplázó Meleg, Rosic és Nagy is remekül sáfárkodott, elég gyorsan kialakult a 10 pont körüli vendégelőny. A hazaiaknál Timkó és a Molnár-testvérek igyekeztek oltani a tüzet, pár perc után sikerült is stabilizálni a játékukat, de közel nem tudtak jönni, mivel Rakics is beszórt egy kintit (16-28). Molnár Benc 2+1-ével próbált kapaszkodni a Nagykőrös, de amikor elfogyott az ötlet támadásban, a Berény rendre rendezetlen védelem ellen támadhatott, sima ziccerekkel növelték a fórt. A negyed derekán próbáltak újítani a Sólymok, de egy-két perc után rendre jöttek a hibák, amiket kíméletlenül büntettek a berényiek - a hajrá is nekik sikerült jobban, megnyugtató előnnyel mehettek pihenőre (37-53). 

A vendégek itt nem nyugodtak meg, még jobban szigorítottak a védekezésükön, és a második félidő elején gyorsan dűlőre is vitték a dolgot: Olasz, Meleg és Velkey révén 24-25 ponttal léptek meg. A hazaiak szinte teljesen lefagytak támadásban, Rosic, Nagy és Velkey triplái után már a 30-at is átlépte a különbség, ezt pedig meg is tudták óvni a játékrész végéig (48-81). A negyedik negyedet már csak muszájból játszották le a felek, amint a Nagykőrös kicsit erőre kapott, a jászberényiek azonnal válaszoltak, többször is 35 pont volt a felek között - a JKSE önbizalomnövelő sikerrel tartja magát a 2-4. helyen, míg a 11. helyre visszacsúszó Nagykőrös vezetőedzője meccs utáni nyilatkozatában a lemondását fontolgatta...

Részletes statisztika, nyilatkozatok

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus