A Heat és a Lakers is nyert, a kiesés szélén a Bucks és a Grizzlies

Jimmy Butler elképesztő meccsével a továbbjutás küszöbére került a Miami, Giannis Antetokounmpo visszatérése sem segített a Milwaukee-n - a Los Angeles hosszabbításban győzte le a Memphist és került 3-1-es előnybe.

Miami Heat - Milwaukee Bucks 119-114

A Jimmy Butler-meccs. Döbbenetes teljesítményt rakott le az asztalra a Miami vezére, aki már az első negyedben jelezte, hogy mire lehet tőle számítani: 22 pontot dobott a nyitó játékrészben, bár az is jelzésértékűnek tűnt, hogy ezzel együtt is a Milwaukee vezetett 33-28-ra. A második játékrészben egyszer, 38-38-nál utolérte ellenfelét a Heat, de a vezetést nem tudta átvenni, végig a vendégek jártak előrébb, a floridaiak csak követni tudták ellenfelüket, és a harmadik negyedben már 15 egységnyire nyílt a távolság. Úgy tűnt, hogy a magabiztos Bucks így végig is érhet, igazán komoly nyomást nem tudott tenni az első kiemeltre a Miami, ám nyolc perccel a találkozó vége előtt visszatért a kispadról Butler, és elszabadult a pokol: a veterán klasszis 21 (!) egységet termelt a hátralévő időben, és szinte egymaga megnyerte a meccset a Heatnek. 89-101 után egy 13-0-s rohamot vágtak neki a hazaiak, és Bam Adebayo labdaszerzése után 102-101-nél a mérkőzés során először vezettek, majd Caleb Martin vert be egy clutch triplát, végül az itt már oda-vissza billegő találkozót Butler döntötte el az utolsó másfél percben: 107-109-nél elsüllyesztett egy hatalmas hármast, majd Giannis hibázott dobást, a lepattanó után Butler futtából bevágott egy tempót a triplavonalról, végül Kyle Lowry lopta el a labdát Jrue Holidaytől, és ismét Butler büntetőzhetett - természetesen nem hibázott, itt pedig szépen lassan eldőlt a küzdelem, felrobbant a csarnok. A végig hátrányban lévő Miami a negyedik negyedet 41-25-re nyerte meg, és egy 27-8-as futással fordította meg a találkozót, míg Butler elképesztő számokkal zárt: bedobott hét középtávolit, volt három 2+1-e, kiharcolt 18 büntetőt, és végül 56 pontos (!) estét produkált 19/28-as mezőnymutatóval. A clutch teljesítmény mellett emeljük ki, hogy ez az 56 pont személyes karriercsúcs számára bármilyen NBA-meccsen, egyúttal új franchise-rekord a playoffban, illetve mindenidők negyedik legponterősebb PO-teljesítménye ligaszinten - a nyolcadik kiemelt Herro és Oladipo nélkül került 3-1-es előnybe a ligaelsővel szemben.

Giannis visszatérését sem tudta győzelemre váltani a Bucks. Az első mérkőzésen sérült meg Giannis Antetokounmpo, azóta legjobbja nélkül küzdött a Milwaukee, ezen az estén viszont ismét ott volt a parketten a görög extraklasszis, és nem is lehetett rá panasz: 38 percet játszott, és egy 26 pontos, 10 lepattanós, 13 gólpasszos tripla-duplát rakott össze, ő volt csapata egyik legjobbja. Khris Middleton csak 4/12, Jrue Holiday pedig mindössze 6/19 dobását tudta elsüllyeszteni, Bobby Portis alig két kosarat szerzett, csapatszinten nagyon nem találták a triplákat, de ez is majdnem elég lett, ugyanis Giannis mellett foghatatlan volt Brook Lopez: a center 36 pontot termelt 11 lepattanóval, 13/23-as mezőnyözéssel és 4/7 triplával, míg védekezésben 2 labdaszerzést és 3 blokkot mutatott be. A két magasember játékával eljutottak a hajráig úgy, hogy végig vezettek, ott viszont egy-két clutch hiba és Butler földöntúli extrája megpecsételte a sorsukat - hiába a jobb lepattanózás és a festékben aratott győzelem, a Heat 22 pontot dobott leindításból és 40%-kal triplázott, ezzel kisimította a gondokat. Az alapszakaszt megnyerő Bucks ezzel a szakadék szélére került: mostantól háromból hármat kell nyerni azért, hogy ne essen ki az első körben, és bár papíron mindene adott ahhoz, hogy ezt megtegye, de ez a mérkőzés is bizonyította, hogy egy pillanatig sem eshet vissza a koncentráció...

A Heat legjobb dobói: Butler 56/9, Adebayo 15, Martin 12/6
A Bucks legjobb dobói: Lopez 36/12, Antetokounmpo 26, Middleton 14/6, Holiday 14/6

A párharc állása: 3-1 a Heat javára.

 

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 117-111 - hosszabbítás után

Hosszabbítás és James döntött. Végig szoros, kiélezett, de fordulatos találkozót vívtak a felek, remek csata végén, csak hosszabbításban született döntés. Az első félidő nagy részében még a Lakers diktált, a hazaiak 14-15 ponttal is vezettek a második negyedben, de a Grizzlies még a nagyszünet előtt sebességet váltott, és a fordulásig 54-52-re zárkózott fel. A folytatásban már nagyon egálszagú volt a derbi, sőt inkább a Memphis került fölénybe, és a Los Angeles próbált meg kapaszkodni, majd a záró etapban, alig öt perccel a vége előtt hétpontos fórt épített fel Taylor Jenkins alakulata - úgy tűnt, hogy közel lehet az este eldöntéséhez az akkor határozottabbnak tűnő Grizzlies. Itt azonban D'Angelo Russell három támadásból három triplát bombázott be, ezzel a 9-0-val újra fordított a LAL, és az irányító fel is rázta csapatát, innentől fej-fej mellett haladtak a felek a negyedik negyed végéig. Ott aztán előbb Ja Morant hibázott büntetőt, majd Jaren Jackson Jr. blokkolta Rui Hachimura dobását, és az ebből meginduló Desmond Bane 102-104-re alakította az állást alig hat másodperccel az órán, ám az utolsó támadást LeBron James megoldotta, elment a gyűrűig, és 0,1 másodpercnél feltette az egyenlítő ziccert. Ezzel megmentette a Lakerst, és jöhetett a hosszabbítás, ahol 4-0-val kezdett a Los Angeles, majd 109-108 után eldöntötte a küzdelmet: előbb Anthony Davis tett vissza egy támadópattanót, majd Ja Morant hibázott clutch dobást, végül 29 másodpercél James faulttal együtt tett fel egy kosarat - ez volt a döntő dupla, főleg hogy Morant a következő dobását is kihagyta, így Dennis Schröder büntetői lezárhatták a küzdelmet. A Lakers így óriásit csatázva, James clutch játékaival kiharcolta a győzelmet és 3-1-es előnybe került a párharcban, LeBron 22 ponttal, 20 lepattanóval és 7 gólpasszal tett meg ezért mindent, Austin Reaves 23 pontot szórt 6 gólpasszal, a Russell-Schröder-Hachimura-Vanderbilt sor is igyekezett, így az is belefért, hogy Anthony Davis megálljon 12 pontnál és 4/13-as mezőnyözésnél - nagyon közel kerültek a továbbjutáshoz.

Becsődölt a Memphis. Egyébként sem játszott igazán meggyőzően a Grizzlies, de védekezésben azért hozta a szükséges színvonalat, így az első félidei hátrányból szépen felküzdötte magát, fordított, és kezdett meglógni, amikor jötek Russell triplái, amik megtörték a lendületet. A rendes játékidő végén aztán nem sikerült megcsinálni a clutch védekezést, majd a hosszabbításban sikerült 2/8-as mezőnyözéssel és két eladott labdával bekezdeni, amit nem úszhatott meg szárazon a társaság, így újabb vereségbe nézett bele. A 11 pontot és 5 faultot jegyző Dillon Brooks nem állt az újságírók rendelkezésére a találkozó után, a sérült kézzel játszó Morant 8/24-es mezőnyözéssel erőlködött össze 19 pontot, de a fontos dobások nagy részét így is elvállalta és ki is hagyta őket - ők ketten Brooksszal 2/13 triplát dobtak be, sokat tettek azért, hogy a Memphis 40% alá szoruljon mezőnyből és 21%-on álljon meg távolról. Desmond Bane 36 pontja (13/29 mezőnyből) jól néz ki, de támadásban összességében nem voltak elég élesek, a védekezős-küszködős csata végén pedig egyszerűen becsődöltek, amikor a clutch játékokról volt szó - 1-3-ról nehéz dolguk lesz, főleg hogy Morant láthatóan nem 100%-os, de mostantól háromból hármat kell nyerniük ahhoz, hogy elkerüljék az elsőkörös kiesést.

A Lakers legjobb dobói: Reaves 23/6, James 22/3, Russell 17/9
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 36/9, Morant 19/3, Jackson Jr. 14

A párharc állása: 3-1 a Lakers javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus