A jövő nagyjai: Csata DSE

Sorozatunkban a főváros utánpótlás-műhelyeit mutatjuk be, ebben a részben az akadémiai álmokat dédelgető, de már több mint huszonöt éve rendkívül eredményesen működő Csata DSE kerül porondra.

A Csata DSE 1995-ben jött létre, azóta már több mint negyven utánpótlásban szerzett bajnoki címmel rendelkezik. A klubnál büszkék arra, hogy még nem volt olyan bajnoki év, amelyben valamelyik korosztályos csapat ne szerzett volna országos bajnoki érmet. A küldetésük a női professzionális kosárlabda minőségi alapjainak megteremtése, kiválasztott tehetségek toborzása, képzése, fejlesztése, versenyeztetése hazai és nemzetközi környezetben, hogy így biztosítsák a magyar női kosárlabdasport utánpótlásának magját egy mindig újuló és erősödő stábbal. 

„A cél az, hogy kisebb létszámmal, de minőségi csoportokkal dolgozzunk, ebben hiszünk – általában korosztályonként egy csapatot indítunk, a következő szezonban talán lesz kettő a serdülőben, de alapvetően nem ez a célunk. A tavalyi év megmutatta, hogy működik a rendszerünk, hiszen az U14-es csapatunk bronzérmet, az U16-os és az U18-as pedig aranyérmet nyert, ráadásul a Hepp Kupát is megnyertük a felnőttel – a B csoportos csapatunkat is a fiatalok fejlesztésére, nevelésére, képzésére használjuk, ilyen úton lehet eljutni a felnőtt kosárlabdába” – mondta Tursics Krisztián, a felnőtt csapat edzője.

Az eredmények egyértelműek, de az utánpótlás-nevelés lényege sosem lehet az, hogy csapatként hány érmet sikerül megnyerni – Tursics szerint viszont erős összefonódás van a két dolog között.

„Szerintem ha valaki jól képez és jól tanít, akkor a pályán is sikeres lesz, jönni fognak az eredmények. Természetesen a képzés az első, de én sosem vetem meg az eredményt, ha egy csapat fel van készítve, a játékosok pedig egyénileg folyamatosan fejlődnek akár egyéni képzéssel, akár kondicionálisan, akkor az győzelmekben is meg fog mutatkozni. Nálunk ez így megy, az U16-os és U18-as csapatainknál már jönnek a felnőtt kosárlabda felé a játékosok, úgyhogy ott fokozottan érvényes mindez, ráadásul itt jegyezném meg, hogy a felnőtt csapatunkban idén is lesz U18-as, illetve U16-os válogatott játékos. Nevelünk, képzünk a felnőtt kosárlabdának, de ha ez eredménnyel is párosul, akkor annak is örülünk és büszkék vagyunk rá.”

Az érmek és bajnoki címek mellett pedig a kinevelt játékosokkal kapcsolatban is egyértelműek az eredmények.

„Az utóbbi három évben sem kevés NBI-es játékossal láttuk el nemcsak a saját csapatunkat, de az egész bajnokságot. Idén is mentek el olyanok, akik stabil játékosok lesznek a felnőtt A csoportban, lesz három olyan fiatal, akit mi viszünk fel az A csapatunkba, úgyhogy idén is ezen az úton haladunk tovább. Említhetem Mányoki Rékát, aki bajnoki döntős csapatban, Euroligában fog játszani, nálunk nevelkedett Angyal Barbi, Boros Júlia, Lelik Réka, Horváth Betti, Rakita Lilit most vitte el a Cegléd, csak így a teljesség igénye nélkül. Emellett több olyan játékosunk is van, aki Amerikába igazolt tőlünk, erre is büszkék vagyunk.”

De konkrétan hogyan zajlik a heti munka a Csatánál? A válasz: egy helyszínen, egymás után, egymásra odafigyelve.

„Hét-nyolc fős stáb dolgozik nálunk az utánpótlásban, a rendszer egyik nagy előnye pedig az, hogy egy teremben, egy helyen, egymás után edzenek a korosztályok. Mindenki látja a másikat, a fiatalabbak látják, hogy hogyan edzenek az idősebbek, az edzők is látják a munkát, látják a többi csapat játékosait, meg tudják beszélni, hogy az adott héten milyen feladatokat kell végezni, elég családias a légkör. Alapvetően heti öt edzés van, hogy ezeket hogyan osztják be a kollégák, az függ a mérkőzések időpontjától, a korosztálytól és sok minden mástól is. Mi azt valljuk, hogy a legkisebbektől kezdve a technikai képzettség a legfontosabb, ki kell alakítani a labdabiztonságot és ott kell megalapozni a későbbieket – taktikát csak 16 éves kor felett kell előhozni, mert addig ehhez a technikai feltételeket kell megteremteni, kondicionálisan pedig mindig készülni kell. A kisebbeknél nyilván saját testsúlyos edzésekről, törzsizom-erősítésről van szó, aztán 16-17 éves kortól már súlyozottan kondicionális edzéseket tartunk.”

A Csata viszont jelenleg nem kiemelt akadémia, pedig a fővárosban már elég sok ilyen létezik – hogyan lehet felvenni velük a versenyt, mi a titok?

„Van egy olyan jól működő képzési rendszerünk, ami így is termeli az A csoportos játékosokat, válogatottakat, esetenként külföldre is mennek tőlünk, ahogy már említettem. Sose voltunk akadémia, de ennek ellenére jól működünk, ugyanakkor az tény, hogy ha mi is akadémiai besorolást kapnánk, akkor még nagyobb dolgokat érhetnénk el, még jobb lehetőségeink lennének, amiket tudnánk hasznosítani. Nem titok, vannak beszélgetések ez ügyben, tervben van, hogy elérjünk idáig a közeljövőben.”

Adódik a kérdés: mennyire fontos az utánpótlás-nevelés szempontjából a minőségi felnőtt csapat, mennyire lehet a felnőttet a Csata utánpótlására építeni?

„Nekem a felnőtt csapat edzőjeként az a célom, hogy a fiataloknak kifutási lehetőséget adjak, de be kell látni, hogy annyi jó játékos jön ki évről évre az utánpótlásból, hogy mindenkit egyszerre nem tudunk betenni a mi csapatunkba. Próbáljuk a legpotensebbeket kiválasztani, akiknek pedig van jobb lehetőségük esetleg máshol, akkor továbbirányítjuk oda, hiszen az ő fejlődésük a legfontosabb. Én úgy gondolom, hogy évek óta működik ez a modell, a friss szerződéshosszabbításaink azt mutatják, hogy ez a következő szezonban sem lesz másként.”

Végezetül: hogy ki és hány éves korig jelentkezhet a Csatához játékosnak, az abszolút változó. Van, aki 15 évesen is be tud még csatlakozni, van, akire 12 évesen is azt mondták, hogy nem érdemes rászánni az időt neki, illetve a szülőnek, mert nyilván a heti öt edzés akár a város másik feléből elég megterhelő tud lenni, ha nincs értelme. 

Aki úgy érzi, hogy megpróbálná, az nyugodtan keresse Tursicsné Iván Krisztát, aki összefogja a klub utánpótlását – az alábbi honlapon és Facebook-oldalon megtalálhatók az elérhetőségek.

https://www.csatadse.com/
https://www.facebook.com/csatadsekosar

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus