Hanga a Real Madrid ellen játszik!

Ugyan kiváló gondolkodású fiatal sportolóként Hanga Ádám nem tulajdonít neki eltúlzóan nagy jelentőséget, hogy a hétvégén nem csak a spanyol bajnokság, hanem egész Európa egyik legerősebb kosárcsapatának otthonában játszik bajnoki mérkőzést, de mi nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a magyar kosárlabda jelenlegi helyzetében ez egy óriási dolog. Miután az Év Legjobb Magyar Kosárlabdázójának választott Hanga fordulóról fordulóra hasznos és eredményes tagja a középmezőnyben elhelyezkedő, jelenleg holtversenyben 9. helyen álló Assignia Manresa gárdájának, természetesen honlapunk is igyekszik minél szorosabban nyomon követni honfitársunk teljesítményét.

Liga ACB: Real Madrid (9 - 2) - Assignia Manresa (5 - 6)

Spanyol bajnokság, alapszakasz, 12. forduló - 2011. 12. 18.

Sajnálatos módon az eddig megbízható forrásaink egyikén sincs elérhető előképes közvetítés. Továbbra is keressük a megfelelő stream-et, amint elérhető lesz, betesszük ide. 

A mérkőzésről élő statisztika is készül, ezt az alábbi linkre kattintva lehet követni.

Több alkalommal volt már szerencsénk online élőképes közvetítést nézni Hangáék mérkőzéseiről, sajnos az utóbbi fordulókban nem kedvezett a helyzet nekünk magyaroknak, de remek hír, hogy a most vasárnap 12:30-kor kezdődő alapszakasz találkozót biztosan élőben láthatjuk itthon is, ugyanis megbízható forrásból lesz a derbihez online stream. Hanga Ádám a Kezdő5.hu-n vezetett saját naplójában maga is kérte a kedves olvasókat, hazai szurkolókat, hogy amennyiben tehetik, kövessék a mérkőzést. Ehhez honlapunk természetesen most is segítséget fog adni, a találkozó napján elérhető lesz az online link, amire rákattintva élőképpel lesz megtekinthető a Real Madrid - Manresa összecsapás.

Nos, ismerkedjünk kicsit az alapfelállással, mire számíthatunk vasárnap kora délután:

A Real Madrid 30-szoros bajnok Spanyolországban, az ottani első osztály modern érájában, mióta Liga ACB néven fut a pontvadászat, azaz 1983-as esztendő óta 8 bajnoki elsőségével a második az abszolút rangsorban a 13 aranyérmet elhódító Barcelona mögött (a következő fordulóban éppen hozzájuk látogatnak majd Hangáék). Nemzetközi sikerekben is gazdag a klub történelme, az Euroliga jogelődjét, vagyis a BEK-et 8-szor nyerte meg a '"királyi gárda". Tavaly nem sikerült jól a hazai szereplésük, hiszen csupán az elődöntőig jutottak alapszakasz-másodikként, ott a Bizkaia Bilbao ütötte el őket a döntős szerepléstől. Ugyanakkor az Euroligában is ugyaneddig a lépcsőfokig jutottak, ami viszont hatalmas eredménynek számított a legendás edző, Ettore Messina távozása után.

Idén talán még magasabbak lehetnek a célkitűzéseik, még úgy is, hogy a napokban két meghatározó játékosuk távozott. Rudy Fernandezt és Serge Ibakát idén szerződtette a Real (utóbbit csak két hónapra, ideiglenes szerződéssel a sérült Novica Velicskovics pótlására), de az NBA lockout feloldásával kontraktusaik értelmében vissza kellett repülniük az Egyesült Államokba. A fővárosiak meg is küzdöttek az "átállással", hiszen az előző ACB-s fordulóban kikaptak a házi rivális Estudiantes-től, elszenvedve második vereségüket a bajnoki alapszakaszban, mellyel lecsúsztak a holtversenyes első helyről, így a Barcelona már egyedül vezeti a spanyol ligát (10 - 1-es mérleg), míg a 'blancók' 9 - 2-es mutatóval követik őket. Az egyetlen korábbi vereségüket a Bilbao ellen szenvedték el idegenben még a második fordulóban, azóta most először találtak legyőzőre. Nyertek már rangadót a Valencia ellen hazai pályán két héttel ezelőtt, illetve egy hónapja a szintén Euroligás Unicaja Malaga otthonában diadalmaskodtak meglehetősen simán.

A kontinens első számú nemzetközi sorozatában is vitézkednek, éppen a mostani fordulóban dőlt el, hogy megnyerik a halálcsoportként számon tartott C-jelű hatost, az pedig már hetek óta biztos, hogy a Top 16 mezőnyének tagjai lesznek idén is. Olyan gárdákat utasítottak maguk mögé ebben a sorozatban, mint a tavalyi döntős Maccabi Tel-Aviv, az isztambuli sztárcsapat, az Anadolu Efes, illetve a hagyományosan erős Partizan Belgrade, valamint az idén elképesztően nagy erősítéseket véghezvivő Olimpia Milano. Ibaka és Fernandez távozása óta erősödtek is, hiszen leigazolták az idei spanyol meglepetéscsapat, az Alicante egyik legjobbját, Kyle Singler-t, valamint a sérült Velicskovics is vállalta a játékot a hétközi Euroliga-derbin, amit a Partizan ellen nyert meg nagyon magabiztosan és tetszetős játékkal a Real.

Nem akármilyen gárdával nézhet farkasszemet tehát hazánk fia és csapata, a katalán területen székelő Manresa, de az idei szereplésük fényében nekik sincs igazán félnivalójuk. Ahogy Ádám is elmesélte a portálunkon vezetett naplójában, a csapatban senki sem idegeskedik jobban pusztán azért, mert a patinás klubhoz látogatnak idegenbe, persze tisztában vannak vele, hogy a találkozónak nem feltétlenül ők az esélyesei. Azzal a felszabadult játékkal lehet keresnivalója Hangáéknak, amit az alapszakasz első 5-6 fordulójában mutattak. Érdekesség, hogy Madridban már nyertek idén mérkőzést a manresaiak, akkor a Fuenlabrada otthonában diadalmaskodtak, honfitársunk vezetésével, hiszen Ádám 14 pontos idénycsúcsát éppen a tavalyi 7. helyezett, most még előkelőbb helyen tanyázó gárda ellen szórta.

A vendégeknél érdekes módon az okozott némi zavart, hogy az idény elején sérüléssel küszködő kulcsembereket vissza kellett építeni az addig remekül működő gépezetbe, ami így elkezdett döcögni és ez sajnos a kiscsapat eredményein is meglátszott. Az általában fiatal kosarasokra építő Manresa 4 - 2-vel kezdte az évadot, ám utána jött egy hárommeccses vesztőszéria, amit egyébként éppen Lóránt Péter és csapata, a Lagun Aro ellen kezdett meg a katalán gárda, majd a Valladolid ellen sikerült megtörni a rossz sorozatot. Sajnos a legutóbbi fordulóban elszenvedte második hazai vereségét is honfitársunk klubja, az Alicante ellenmaradtak alul. Hanga 8 pontot vállalt a jelenleg holtversenyben 3. helyen álló meglepetésgárda ellen, de idejekorán kipontozódott, így a véghajrában már nem segíthetett.

Azért azt viszont nem árt, ha leszögezzük, hogy ezzel együtt is minden előzetes várakozást felülmúl a Manresa, az utóbbi években többnyire a kiesés ellen küzdöttek Montanezék, tavaly például 15. helyen végeztek az idény végén. Justin Doellman és Josh Asselin a gárda két legponterősebb embere eddig 15, 4-es, illetve 12,6-es pontátlaggal, utána az említett csapatkapitány, Roman Montanez következik a sorban (8,4 pont), majd a vele azonos poszton használt Hanga Ádám a csapat negyedik legjobb dobója (7,5 pont meccsenként). A magyar légiós egyébként holtversenyben a legjobb blokkolója (1,1) a társaságnak és a negyedik legtöbb lepattanót szedte "házon belül" (3,3), továbbá a második legjobb gólpassz átlaga is neki van a katalán klubnál (1,9). Saját bevallása és a szakértők megállapítása szerint is sokat erősödött izomzatilag, aminek védekezésben is hasznát veszi, láthatóan fejlődik és egyre stabilabban képes jó teljesítményt nyújtani új klubjában, ahol fontos rotációemberként számolnak vele.

Sok kettő-kettő, illetve egy-egy játékra van lehetősége, a csapaton belül ezeket a helyzeteket nagyban rábízza a vezetőedző, Jaume Ponscarnau. Ádám mostanában egyéni edzésekkel igyekszik korrigálni hibáit, illetve fejleszteni hiányosságait, s ezek is egyre inkább érződnek a produkcióján.

Vasárnap 12:30-tól tehát egy lelkes és felszabadultan küzdő kiscsapatot fogunk látni a bajnoki-, illetve Euroliga-babérokra törő Real Madrid otthonában, ami garantálja a jó szórakozást, nekünk magyaroknak pláne. Szurkoljunk minél többen az online élőkép előtt Hanga Ádámnak és a Manresának, ahogy a spanyoloknál mondani szokás:

Vamos Hanga, Vamos Manresa!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus