Már az első félidőben eldöntötte a Paks

A Paks egy jászberényi sima bajnoki győzelem és egy nyögvenyelős kupatovábbjutás után, centerét lecserélve igyekezett begyűjteni az újabb sikert - a Kaposvárnál is centercsere történt a héten, de kényszerűségből, hiszen Fey Venezuelába távozott. A legutóbb a hét csapatába választott nagyember mellett Raivio, a Kaposvár legjobbja is hiányzott, vakbélműtét után lábadozott - elmondható, hogy előzetesen sima hazai sikerre készült az Atomerőmű annak ellenére, hogy a Kaposvár foghíjasan is le tudta győzni a Zalaegerszeget az előző bajnoki fordulóban.

A hazai gárda "csapatépítő" disznóvágással, remek hangulatban készült az összecsapásra, melynek "odavágóját" egyébként elvesztették Kaposváron, így a visszavágás is motiválhatta őket. Egyedül Kovács Ákos hiányzott az eseményről, persze igazoltan: a fiatal játékmester diplomáját vehette kézhez - a meccsen azonban természetesen már rendelkezésére állt az edzői stábnak. Nyögvenyelős kezdést láthatott a publikum, hiszen a dobások mindkét oldalon leperdültek a gyűrűből, hosszú percek után az előző bajnokin is remeklő Lekli József és Nick Williams büntetői törték meg a jeget. A gyenge kezdés után elkezdtek potyogni a kosarak, a Paks Vojvoda révén megszerezte a vezetést, majd Nick Williams vezetésével hamar 10 pontra növelte az előnyt. A túloldalon Lekli (6 pont) mellett szinte mindenki észrevétlen volt, az első negyedben szerzett 8 pont nem volt túl bíztató a továbbiakra nézve vendégoldalon - különösen úgy, hogy a negyed végén Lorenzo Williams is "csengetett" a triplavonalon túlról. A Paks egyedüli gondja Tóth Ádám gyorsan összeszedett 2 személyi hibája volt (19-8). 

A második negyed legelején az eddig csendes Körtélyesi Gergely nagyszerű zsákolással ugrasztotta talpra a nézőket, a folytatás azonban elmaradt - a Kaposvár megint hosszú percekig nem tudott kosarat szerezni, a Paks pedig érthetően nem pörgött akkora fordulatszámon. Körtélyesi törte meg a jeget egy újabb gyűrűtépéssel, amivel 16 pontra nőtt a különbség (24-8). Ki más, mint Lekli szerezte a csapat első pontjait büntetőkből - majdnem 4 perc telt már el ekkor a 2. negyedből. Tóth Ádám sem akart lemaradni centerkollégája mögött, ő is büntetőket harcolt ki, majd Lorenzo Williams újabb jó triplával jelentkezett. Feltűnő volt ebben a szakaszban, hogy a vendégek az új embert, Gosa-t erőltették támadásban, a hazánkban már megfordult középjátékos azonban még érthetően elég pontatlanul célzott. A negyed közepén le is cserélte őt edzője, a Paks pedig Nick Williams révén gyorsan 20 pontra növelte a távolságot (31-11). Vojvoda 2+1-es játéka után Kiss, Koma és Dávid Gergely próbált faragni a különbségből, de így is csak 20 pontig jutottak a vendégek az első félidőben, 9 kísérletükből egyetlen kinti dobásukat sem tudták pontokra váltani - ezzel párhuzamosan a Paks gyakorlatilag kivette a játékból az ellenfél légiósát, Ahelegbe mindössze 2 pontig és 2 mezőnydobásig (!) jutott ebben az időszakban, 3 eladott labda mellett (36-20). 

A harmadik negyedben folytatódott a sorminta: a Paks (elsősorban Tóth Ádám révén) gyűjtögette a pontokat, a Kaposvár pedig ismét képtelen volt a gyűrűbe találni, 44-20-nál zsákolt Lekli, amivel három és fél perces vendég-gólcsendet tört meg. A játékrész közepén Ahelegbe is betalált kintről,  azonban a Paks (főként Körtélyesi jó megoldásaira építve) nagyon simán tartotta a 20 pont feletti különbséget - a lényegi kérdések már ekkor eldőltek, hiszen a Kaposvár nem tudott faragni félidei hátrányából, a Paks pedig megbízható játékával gyakorlatilag megnyerte a meccset (61-35).

Az utolsó negyedben Kovács Soma, Koma és Dávid révén valamelyest kozmetikázott az eredményen a vendégcsapat, azonban ez csak a tisztes vereségre volt elég, a Paks érvényesítette nagyobb rutinját és jóval mélyebb keretét (különösen a palánkok alatt).

Gutierrez Garcia Enrique, az Atomerőmű SE szakvezetője: hamarosan. 

Fekete Ádám, a Kaposvári KK vezetőedzője: hamarosan.

 

Atomerőmű SE - Kaposvári KK 86-62 (19-8, 17-12, 25-15, 25-27)

Paks, ASE Sportcsarnok. Vezette: Ádám J., Gál J., Rácz Zs.

Atomerőmű: N. Williams (21/6), L. Williams (13/9), Kámán (2), Vojvoda (18/6), Tóth Á. (9). Cserék: Morgen (6), Kovács Ákos (6), Körtélyesi (11), Czinger (-), Kerpel-Fronius (-), Bus (-), Kovács Ádám (-).

Kaposvár: Kiss K. (2), Ahelegbe (12/6), Szőke (2), Lekli (12), Dávid G. (12). Cserék: Koma (12), Gosa (2), Kutasi (-), Kovács S. (8/3).

 

Fotó: kosarinfo.com 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus