Vereség az eszéki estén!

Kereken egy perc telt, mire a magyar válogatott először próbálkozhatott kosárszerzéssel, azonban ekkor már 3-0 állt az eredményjelzőn. Hanga blokkolt egy dobást, majd az ezt követő támadásból Trotter egalizált egy középről elengedett triplával. Babic visszavette a három egységnyi előnyt az övéinek, de két villámgyorsan beütött személyi hiba hamar lekorlátozta a védekezési hatékonyságát. Sorozatban maradtak ki a közeli kísérleteink, s a negyed feléhez közeledve 10-3-ra húztak el a hazaiak. Lóránt hamar megkapta második személyi hibáját, melynek következtében a cserepadra kényszerült. Négy perc telt el magyar pont nélkül, majd a padról beálló Vojvoda előbb triplából, majd egy szép belépés utáni ziccerből szerzett pontokat válogatottunknak. (13-8) Örömteli két percet futott együttesünk. Két labdaszerzés és két remekül befejezett leindítás elég volt ahhoz, hogy elsőként Jasmin Repesa mester kérjen időt. (14-12) Büntetőiknek köszönhetően a záró két percben lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak a vendéglátók.

Az első negyedet Bogdanovic sikeres büntetői zárták, a második tíz percet szintén az ő triplája nyitotta. Dobásaink nem jöttek be a játékrész elején, ennek következtében hamar tíz pont fölé nőtt a két csapat közti különbség. Három perc alatt mindössze egy Tóth Ádám dupla került a közösbe. A horvátok elkapták a fonalat, 14 pontos előnyt hoztak össze, Rátgéber mester pedig időkérésre kényszerült! (30-14) Az időkérést követően a selejtezősorozatban először pályára lépő Ferencz Csaba rögtön sikeres középtávolival mutatkozott be. Amikor egy kicsit kezdtünk volna felzárkózni, Markota triplája hamar visszarángatott minket a földre. Szerencsére időben érkezett Hanga bravúros hárompontosa. Pechünkre nagyon pontosan céloztak kintről a vendéglátók, erőnkből pedig arra futotta, hogy tartani tudjuk a korábban kialakult különbséget. (47-32) A dobáspontosságban nagy különbség mutatkozott a két együttes között. A horvátok 61,5 %-al dobtak mezőnyből, mi pedig hiába emelhettünk rá kilenccel több kísérletet, mindössze 37,1%-os pontosság állt a statisztikában a mezőnykísérletek mellett. Lepattanózással nem volt gondunk, hisz támadólepattanók terén felülkerekedtünk ellenfelünkön. 10 eladott labdára kényszerítettük a horvátokat, mi pedig csak 7 alkalommal passzoltuk el a játékszert. A 15 pontos különbség ellenére nem játszott alárendelt szerepet nemzeti együttesünk, maradt remény a komolyabb helytállásra a maradék húsz percben.

Bombaerős rajttal nyitotta a második félidőt a hazai gárda. Egy perc alatt hét ponttal terhelték meg a gyűrűnket, melyre csak Hangától érkezett válasz, hárompontos formájában. Lóránt Péter bő másfél perc alatt két faltot gyűjtött be, így már 4. személyi hibánál járt. Villámgyorsan húsz pont fölé emelkedett a differencia. Két és fél perc után, 24 pontos hátrányban időt kért Rátgéber László. A rövid szünet használt egy parányit, Szabó Zsolt és Trepák révén két egymást követő támadásból is kosarat értünk el. Kezdőcsapatunkból egyedül Horváth volt pályán, mégis sikerült húsz ponton belülre jönni. Fodor triplája után rögtön időt is kért Repesa mester. (63-44)  Vojvoda eladott labdájából szerencsénkre nem született kosár, sőt, a paksiak kiválósága bepörkölt egy hármast, így rég nem látott közelségbe került együttesünk a harmadik játékrész végére. (67-50)

A záró negyed is a hazaiak számára indult jobban, közel három percet kellett várnunk arra, hogy Hanga Ádám egy 2+1-es játékkal pontokat írjunk a táblára. Hamar húsz pont fölé kúszott a horvátok fórja, Hanga révén azonban tartani tudtuk a vendéglátókat, nem tudtak jobban ellépni. Nagy kedvvel játszottak a hazaiak, szinte kivétel nélkül minden játékosuk jó teljesítményt nyújtott. A legnagyobb problémánk abban mutatkozott, hogy a tábla alól, gyorsindításból nagyon sok kosarat kaptunk. Mindenki közül kiemelkedett azonban Ukic, aki hiba nélkül mozgatta, irányította a horvát nemzeti együttest.

A magyar férfi kosárlabda válogatott 24 pontos vereséget szenvedett Horvátország nemzeti együttesétől. A nagy különbség ellenére a magyar csapat nem játszott alárendelt szerepet Jasmin Repesa együttesével szemben. Jó felkészülésnek bizonyult az összecsapás a jövő heti két kulcsfontosságú találkozóra.

EuroBasket 2013, Európa-bajnoki selejtező mérkőzés, C-csoport, 4. játéknap, 2012. augusztus 24.

Horvátország 89 - 65 Magyarország (20:14; 27:18; 20:18; 22:15)

Osijek, 4000 néző

Horvátország: Ukic 18/6, Babic 3/3, Simon 5/3, Markota 12/3, Zoric 10

Cserék: Andric 15, Bogdanovic 11/6, Stipcevic 2, Sarics 6, Marcinkovic 7/3, Planinic 0, Vrbanc 0

Magyarország: Trotter 7/3, Horváth Á. 0, Hanga 19/9, Lóránt 4, Trepák 9/3

Cserék: Vojvoda 10/6, Szabó M. 2, Szabó Zs. 3, Ferencz 2, Tóth Á. 4, Fodor 5/3, Wittmann 0

Kipontozódott: Babic a 28.;  Lóránt a 36. percben.


Az alábbi linkre kattintva elérhető a mérkőzés összefoglalója a DIGI Sport jóvoltából!



A soron következő, Pécsen rendezendő találkozókat a DIGI Sport műsorára tűzi majd!

Fotók - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus