Beharangozó - Magyar Kupa elődöntők

Ma az elődöntőkkel folytatódik a Zsíros Tibor Magyar Kupa nyolcasdöntője - benne a Szolnok-Paks szuperrangadóval.

Szolnoki Olaj KK - Atomerőmű SE 15:30 (TV: Duna World)

Nagyon sokan úgy harangozták be ezt az összecsapást, hogy ha mindkét fél bejut az elődöntőbe, akkor ez lehet az előrehozott finálé. Ez talán túlzás - a másik ágon lévő csapatokkal szemben tiszteletlenség is, főleg a bajnokságban lejátszott meccseket is nézve -, de annyi mindenképpen elmondható, hogy papíron a két legjobbnak tűnő együttes találkozik egymással fél 4-től. Az Olaj az Adria Ligából kiszakadva tegnap nagyjából egy negyedig szenvedett a Kaposvárral, aztán 15 perc alatt elrendezte a találkozót, így magabiztosan nyert. A Paks ennél még meggyőzőbb teljesítményt produkált, miután a Falcót a feldobás pillanatától kezdve lesöpörte a pályáról, első negyedben szerzett 20 pontos előnyét pedig magabiztosan tartotta.

A helyzet azonban ma jelentősen változik: a Szolnok az egyetlen olyan magyar ellenfelét kapja, akinek hasonlóan bő állománya van, mint neki, az ASE pedig első alkalommal lép fel a szezonban underdogként - nem az esélytelenek nyugalmával, de azért valamivel kevésbé esélyesként, mint ellenfele. Ez utóbbi kihozhatja belőlük a "most majd megmutatom" mentalitást, nagyon görcsössé valószínűleg nem teszi őket, hiszen annyival nem rosszabbak egyénileg sem - főleg a négy amerikai -, hogy eleve feltartott kezekkel, vagy félve kellene pályára lépniük. Tegnap ráadásul szétdobták kintről a Falcót a mérkőzés érdemi részében, ez ma az Olaj (zónája) ellen aranyat, illetve egyelőre még csak döntőt érhet.

A túloldal mellett szólnak az egyéni képességek. Braniszlav Dzunics rendszerében is megvan a helye és pontos szerepe 9-10 játékosnak, így mélységében hasonló a két együttes, de az Olajnál 10 nagyon hasonló képességű ember van, a padról 2-3 nyerőembert is képes előhúzni Dragan Alekszics, ez szól leginkább a bajnok mellett. Ma a Szolnoknak mindenképpen össze kell szednie magát, mert egy Kaposvár ellenihez hasonló kezdéssel komoly hátrányt szedhetnek össze már az elején. A sok amerikaival felálló, gyors, atletikus, ún. "streetball" kosárlabdát játszó gárdák ellen nem nagyon ment az elmúlt években az Olajnak, ez is nehezíti dolgukat. Valamivel esélyesebbek Vojvoda Dávidék, és hogy a mezőny fölött vannak - ha ott vannak -, azt ma bizonyíthatják, de előzetesen óriási mérkőzésre van kilátás.
 

Soproni Sördögök - KTE-Duna Aszfalt 18:00 (TV: Duna World)

Nem lesz kisebb küzdelem ez sem, hiszen ne feledjük, a Sopron és a Kecskemét kétszer játszott eddig egymással az idényben, mindkét mérkőzést hosszabbítás után nyerte Sabáli Balázs gárdája úgy, hogy mindkét meccset a sírból, az utolsó másodpercekben hozták vissza. Ennek megfelelően valamivel jobb mentális helyzetből várhatják a mai összecsapást, viszont Sztojan Ivkovicsékben ott lehet a bizonyítási vágy, hogy megmutassák, le tudják győzni a Sopront, kétszer ugyanis már ott álltak ennek a kapujában - ha ma is hasonló helyzetbe kerülnének és realizálnák is ezt, kupadöntőt játszhatnának.

Az SKC tegnap idei mumusát, a TLI-Alba Fehérvárt úgy győzte le, hogy egészen pocsékul kezdték a találkozót, ennek ellenére fel tudtak állni a padlóról, és végül ha nem is nagy különbséggel, de elég magabiztosan nyertek, így mentálisan még jobb állapotban várhatják az elődöntőt. Az elmúlt időszakban nem ment nekik annyira a bajnokságban, az őszi formát egyelőre nem tudják hozni az újévben, de nemcsak maga a tegnapi siker ténye, hanem a mikéntje is visszaterelheti őket a helyes útra. A KTE a szokásos módon, szépen, lassan, folyamatosan darálta be a Pécset.

A korábbi Sopron-KTE mérkőzésekhez képest hiányozni fog Miljan Rakics utóbbiaktól, ennek ellenére nélküle is nagyon stabilan hozzák, amit tudnak, Rakics Szolnokra való visszatérése azonban még egyértelművé tette a kérdést: a Sopron támadójátéka vagy a KTE védekezése lesz majd a dominánsabb? Szerintem ez az összecsapás lényegi kérdése. Amellett persze, hogy Rujákék tudnak nagyon jól is védekezni, a Thomas-Edwards-Boriszov-Poscic sor elöl mutatott teljesítménye, illetve egy-egy kiegészítő ember támadásban jobb napja szokta jelenteni a győzelmeket. A Kecskemét egy ideig kifejezetten sok pontot átlagolt, az utóbbi időben azonban a Falco elleni parádét leszámítva általában 70 pont környékén, vagy az alatt maradnak - egy sokpontos dobópárbajt szinte biztosan nem tudnak megnyerni ma, nekik mindenképpen lassítani, tördelni kell a játékot.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus