Bemelegítés - A-csoport, 1. forduló

A hosszú böjt után a hétvégén végre megkezdődik a 2013/2014-es idény. Az előző bajnokság végső győztese, az Alba Fehérvár táncolja a nyitótáncot, amelyet a SportKlub jóvoltából az egész országban meg lehet majd csodálni. Természetesen ezen kívül is lesznek még érdekes összecsapások, így mindenképp megéri majd kilátogatni valamelyik meccsre a hétvégén! A következő írásunkban bemutatjuk, hogy milyen mérkőzésekkel rajtol a szezon, és hogy mi várható ezeken a találkozókon.

Alba Fehérvár – Sopron KC   -  péntek, 18:15 - SportKlub

Játékvezetők: Vígh P., dr. Ádám J., Surányi G., (Benczur)

Országos nyilvánosságot kap a regnáló bajnok új vezetőedzőjének bemutatkozása. Carlos Frade számára azonban ennél jóval több izgalmat tartogat a mérkőzés. A Hobbs – Moore - Kemp trió impozáns mezőnysorként áll a kék-fehérek első udvarában, ám a palánk alatt már komolyabb kérdések merülnek fel. A Tóth – Somogyi – Juhos hármas már ezen a találkozón ízelítőt kaphat a „teher alatt nő a pálma” kifejezésből, ugyanis a legutóbbi évad egyik legjobb centerét, Filip Barovicsot kell semlegesíteniük. Ahogy a hazaiaknál a magasemberek, úgy a Sopronnál a hátvédek készülhetnek kettőzött erővel. Thomas szerepe lesz a legfontosabb, hogy mennyire tudja megbontani az Alba külső védelmét. Ám az amerikai játékmester mellett szereplő Thompson, a tavalyi év felfedezettje, Takács, valamint a nyáron igazolt Ruják András komoly segítséget jelenthet. Nem lehet más elvárása a címvédőnek, mint hogy az új szezont győzelemmel nyissa, ám a Sabáli Balázs által dirigált vendégek szervezett védekezéssel akár meglepetést is szolgáltathatnak.


KTE-Duna Aszfalt – Kaposvári KK – péntek, 19:00
Játékvezetők: Györffy P. A., Gorka Sz., Jakab L., (Görgényi)

Hazai pályán tér vissza az A-csoportba a 2006-os Magyar Kupagyőztes Kecskemét. A férfi szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics által vezetett csapat magja együtt maradt a nyáron, azonban biztosan más rotációban, percelosztással játszanak majd, mint tavaly a második vonalban. Fekete Ádám csapatánál szinte minden jól alakult a felkészülés során, leszámítva, hogy amerikai légiósukat, Crawfordot alig egy héttel a bajnoki rajt előtt küldték ám, pótlására azonban a Cibona Zagrebtől érkezett Hrvoje Puljko. A Kaposvár játékerő, tapasztalat terén jobban áll vendéglátójánál, de Ivkovics mester mindig tartogat valami váratlan húzást, szerencsés esetben a kecskemétiek bravúros győzelemmel örvendeztethetik meg közönségüket.


Atomerőmű SE – Marso - Nyíregyházi KK – szombat, 18:00
Játékvezetők: Cziffra Cs., Török R., Németh Cs., (Várhalmi)

Mindkét csapat módosított keretén a mérkőzés előtti napokban. A vendégek két légiósukat küldték el, ám csak egy centerrel töltötték fel keretüket. Annak ellenére, hogy idejük nem igazán akadt a játékoskeret összegyúrására, bizakodóak lehetnek a paksiak, ugyanis az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva tudjuk, hogy Dzunics Braniszlav rendre jól választotta ki a légiósokat, őt igazolják az eredmények. Nagy lesz a palánk alatti fölényük Horváth Imre csapatával szemben, s akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az ASE jóval mélyebb rotációval rendelkezik, mint a Nyíregyháza. Tóth Ádámékkal szemben jogos lehet az elvárás, hogy hozzák első hazai mérkőzésüket.


Pécsi VSK – PANNONPOWER – Naturtex-SZTE-Szedeák – szombat, 18:00
Játékvezetők: Pálla Z., Bognár T., Makovsky Sz., (Fekete)

Ahogy tavaly, úgy idén is kellemes meglepetéssel szolgálhat a Csirke Ferenc által edzett gárda a fehér-fekete híveknek. Kovacevic jó választásnak bizonyult az iránytó posztra, Budimirban sem csalatkoztak eddig a pécsiek, s centerük, Green is magára talált a kezdeti akadozó játék után. A megbízható kispad sokat nyomhat a latban a baranyaiaknál, a szegedieknél pedig több kérdést vet fel. Ugyanis a cserék közül egyedül Csorvási Levente és Vida bír A-csoportos múlttal. Így komoly erőpróbával indítják az új szezont Csorvási Milánék, ám meggondolatlanság lenne már a feldobás előtt odaadni a győzelmet a pécsieknek.


Zalakerámia ZTE KK – Falco KC Szombathely – szombat, 18:30
Játékvezetők: Kapitány G., Farkas G., Boros T., (Faidt)

Rég jutott szóhoz magyar bajnokin annyi fiatal játékos, mint amennyi várhatóan pályára lép majd a nyugati derbin. A ZTE keretének jó részét idén feltörekvő játékosok adják (Kovács, Puszta, Kerkai, Kertész, Velkey), ahogy a szombathelyieknél is bőven kapnak majd lehetőséget idén a saját nevelésű kosarasok (Perl, Váradi, Bognár). Sokan a Falcot tartják a találkozó esélyesének, ám nem szabad elfelejteni, hogy a kék-fehérek jól választottak légiósokat, s a magyar magjuk már tavaly is többeket megtréfált hazai parketten. Több mint 20 év után lép pályára új irányítóval a vendég együttes. Will Tamásék jól hangoltak a bajnoki nyitányra, ugyanis megnyerték a Horváth Zoltán Emléktornát és szerencsére a sérülések is elkerülik őket. Ha kitart a lendület szombatig, akkor jó eséllyel pályáznak győzelemre Zalaegerszegen is, persze a két bajnoki pontot biztos nem adják majd olcsón Völgyi Péter fiai, tekintve hogy a Göcsej Kupa döntőjében például egy szoros meccsen megverték Bencze Tamás legénységét, nem is olyan régen.


FORTRESS Jászberény –  Inkognito Fashion Körmend BC – szombat, 18:30
Játékvezetők: Földházi T., Hegedűs T., Vida B., (Hartyáni)

Négyszer találkozott egymással az elmúlt idényben a két csapat, ahol rendre a pályaválasztó csapat diadalmaskodott. A hazaiak megerősített kerettel vágnak neki a bajnokságnak, ám nem készülhettek problémák nélkül, ugyanis Dramicsanyint sérülés hátráltatja, játéka erősen kérdéses a szombat esti mérkőzésen. Valószínű, hogy Markovics marad ki a keretből, ugyanis a rotációs lehetőségek miatt mindenképpen lehetőséget kell biztosítani a Savic-Raivio hátvédpárosnak. A vendégeknél a zuhanyhíradó szerint már játszhat Zsarko Rakocsevics, de így is a Grebenár – Farkas – Török triónak kell megoldania a palánk alatt teendők döntő többségét, ahol Dukicsot kell semlegesíteniük. Török számára azért is érdekes a találkozó, mert volt kenyéradója ellen lép parkettre. A Körmend két hátvédjén (Moore és Fears) nagyon sok múlik majd, mivel nekik kell diktálniuk a ritmust, illetve védekezésben lassítani a Savic-Raivio duót. A nyitóforduló egyik legizgalmasabb találkozóját produkálhatják Földi Sándor és Hencsey Tamás csapatai. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus