Hírmorzsák 2024-04-25 (9:45)

Naz Reid nyerte a Legjobb Hatodik Ember díját. 23 triplát dobva egyenlített a Heat Bostonban. A Thundernél csak a győzelmekkel foglalkoznak. A Lakersnél a rontott könnyű dobásokban látják a Nuggets elelni második vereség okát. Dean Wade kihagyja a teljes első kört. Kevin Durant megüzente a Suns szurkolóinak, hogy szükségük van rájuk. A Netsnél prioritásként kezelik Nic Claxton megtartását. Két segédedző is távozik a Bullstól. Az ESPN és a TNT is tarthat minden ajánlatot az NBA közvetítési jogaira.

Az NBA kihirdette, hogy Naz Reid nyerte a Legjobb Hatodik Ember díját. A Timberwolves magasembere 81 meccsen lépett pályára, ebből 24 alkalommal kezdőként, és 24,2 perc alatt 13,5 pontot, 5,2 lepattanót, 1,3 gólpasszt, 0,8 labdaszerzést, valamint 0,9 blokkot átlagolt, emellett a szezon során elsüllyesztett 169 triplát is 41,4 százalékos hatékonysággal. Mióta a jelenlegi szavazási rendszert bevezették a 2002/03-as szezonban, még sosem volt annyira szoros csata ezért a díjért, mint idén: Reid 352 ponttal és 45 első helyezéssel zárt az élen, miközben Malik Monk alig maradt el tőle, a Kings hatodik embere 342 pontot és 43 első helyes szavazatot gyűjtött be. Kettejük mögött mindenki más messze elmaradt, jelentős szavazatmennyiséget még Bobby Portis (81 pont, 5 első hely), Norman Powell (65 pont, 2 első hely) és Bogdan Bogdanovics (40 pont, 4 első hely) gyűjtött be. Reid az első játékos lett, aki a Timberwolvesból tudta elnyerni ezt a díjat, illetve John Starks (1996/97) és Darrell Armstrong (1998/99) után ő lett a harmadik, aki úgy nyert, hogy nem draftolták az NBA-be.

Reid az eredményhirdetést követően elmondta, hogy áldottnak érzi magát azért, hogy a jelenlegi helyzetében lehet. Különleges kapcsolata van a Timberwolves szurkolóival, semmihez sem hasonlítható az, ilyesmiről szokott álmodni az ember. Látták, ahogyan az első napján belevetette magát a munkába, és már az önmagában is különleges, hogy vele vannak.

A Heat egyenlíteni tudott a Celtics otthonában, és ez nagyban volt köszönhető annak, hogy 23/43 triplájuk célba ért. Erik Spoelstra már a meccs előtt is arról beszélt, hogy jobban kell erőltetniük a kinti dobásukat ahhoz, hogy fenntartsák a játékuk ritmusát, de az nem reális, hogy 50 triplát dobjanak rá, hiába érti az emögött meghúzódó matekot. Bam Adebayo azt emelte ki, hogy az elmúlt években rengetegszer kételkedtek bennük, és mondták azt, hogy nem képesek olyasmiket megcsinálni, amiket végül megcsináltak. Nem látják annak az okát, hogy miért kellene elveszíteniük a hitüket, sarokba vannak szorítva, és mindenki ellenük van, de ezt használhatják motivációként is. A játékosaik hisznek abban, hogy nyerhetnek, úgyhogy egy-egy elleni harcokat, ketrecharcot csinálnak ebből a párharcból.

Több magasabb kiemelésű csapat is hazai pályán szenvedett vereséget az elmúlt két játéknapon, a Thundernél viszont nem aggódnak emiatt, és a Pelicans elleni második összecsapásukat 124-92-re húzták be. Shai Gilgeous-Alexander elmondta egy ezt firtató kérdésre, hogy náluk a meccsek megnyerése a prioritás, és minden, ami képes lenne elterelni a figyelmüket, a győzelmek útjába állhatnának. Minden este mind a 15-en úgy fekszenek le, hogy meg akarják nyerni a következő meccsüket, és mindent megtesznek azért, hogy ez így is történjen.

A Lakersnél próbálják a pozitívumokat keresni azt követően, hogy 20 pontos előnyről kikaptak a Nuggets otthonában, és ezzel 0-2-re állnak a címvédő ellen. LeBron James a tegnapi csapatedzés után jegyezte meg, hogy nagyszerű helyzeteket teremtettek, ugyanakkor sok olyan dobást is elhibáztak a gyűrű közelében, amiket az egész szezonban bedobtak. Darvin Ham is azt emelte ki, hogy a videós elemzés szintén rámutatott arra, hogy a pálya melyik oldalán voltak problémáik: védekezésben nagyszerűen teljesítettek, támadásban viszont sok olyan dobásuk volt, amiről azt kívánják, bárcsak megpróbálhatnák azokat újra.

Dean Wade március 8-a óta maródi egy térdsérülés miatt, és a Cavaliers bejelentette, hogy a rájátszás első körében már biztos nem fog visszatérni a vajkezű wing. A Cavaliers a hazai pályáját megvédve 2-0-ra vezet a Magic ellen, ma éjszaka viszont már Orlandóban folytatódik a párharc.

A Suns mindkétszer kikapott Minneapolisban a Timberwolvestól, Kevin Durant pedig a saját csapata szurkolóihoz fordult ezt követően. A sztár azt kérte tőlük, hogy ne mondjanak még le róluk, mert most mindennél nagyobb szükségük van rájuk. Tudja, hogy csalódást okoztak az elmúlt pár meccsel, és úgy az egész szezonnal is a szurkolóiknak, de most nagyobb szükségük van rájuk a harmadik meccsen, mint korábban bármikor. Devin Booker annyit fűzött ehhez hozzá, hogy ez okkal egy párharc, úgyhogy ne mondjanak le róluk.

Jordi Fernandez megtartotta a székfoglalóját a Netsnél, és szóba került a szabadügynökké váló Nic Claxton jövője is. A frissen kinevezett edző szerint Claxton egy sokoldalú védő, aki egy napon elnyerheti az Év Védője díjat is, ezért a nyáron prioritás lesz az ő megtartása. Támadásban is remekül lehet őt használni, és amellett, hogy nagyszerű az elzárás-lezárás játékokban, képes a handoff-játékokból is kivenni a részét, ami nagyon hatékony tud lenni a mai NBA-ben. Amikor mindenkinek megvannak a labdaérintései, mindenkit bevonnak a támadójátékba, akkor mindenki boldogabb lesz, és ilyenkor keményebben is védekeznek a játékosok. Kevésbé kiszámíthatóak azok a csapatok, akik nem kizárólag az elzárás-leválás játékokat használják, Claxton pedig tökéletesen beleilleszkedik abba, hogy mit akarnak a Netsnél csinálni. Sean Marks is elmondta, hogy Claxton megtartása az egyik prioritásuk lesz nyáron, szeretnék őt még nagyon sokáig a csapatnál tudni. A GM szerint még csak a felszínét kapargatja annak, hogy egy napon milyen játékos lehet belőle, és beszéltek is arról, hogy olyan céljai vannak, mint a Legtöbbet Fejlődő Játékos díj, az Év Védője díj, illetve az All-Defensive csapattagság. Marks úgy gondolja, hogy Claxtonnak megvan a tehetsége és a megfelelő mentalitása is ahhoz, hogy ilyen szintre fejlődjön.

Változások lesznek a Bulls edzői stábjában. Chris Fleming távozik a segédedzők közül, továbbá Maurice Cheeks sem lesz már ott Billy Donovan mellett, bár az elképzelhető, hogy utóbbi valamilyen minőségben a Bullsnál marad – KC Johnson (NBC Sports Chicago) információi szerint Cheeks maga döntött a váltásról. A jelenleg is Bullsnál dolgozó John Bryant jó eséllyel indul egy előléptetésért az edzői stábon belül, de az sem kizárt, hogy Josh Longstaff lesz jövőre Donovan legfőbb segítője.

Eric Fischer (Front Office Sports) információi alapján az ESPN és a TNT is tarthat minden olyan ajánlatot az NBA közvetítési jogaira, amit egy külsős partner tehet a ligának, mindkét szolgáltatónak joga van erre azt megelőzően, hogy bármiféle szerződést kötne az NBA. A Warner Bros. Discovery égisze alá tartozó TNT-vel 1984 óta áll partnerségben a liga, de a Disney tulajdonában lévő ESPN is több mint 20 éve közvetít az NBA-ből.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Mind a nyolc párharc első meccse lement, sorra érkeznek az elemzések - az NBA honlapja több szöveges és videós értékeléssel készült - a Celtics jelezte, hogy ne adjunk hitelt az alapszakasz végi pihenőjüknek - Embiid túl sokat pozíciózott? - a lesajnált Nuggets-kispad egyelőre jobb a Lakersénél - a Suns alacsony szerkezete elsőre saját maguknak okozott gondot - az idei playoff leendő legjobbjainak listája - kihirdették az alapszakasz-díjak finalistáit, egy kisebb meglepetéssel - 5 csapat egy év alatt a lotteryből a playoffba jutott - Anthony Edwards legfontosabb társa nem Gobert, Towns vagy Conley lehet a Suns ellen - Jokics ízekre szedte a Lakers védelmi tervét. 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus