Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 15. forduló

Ma egy, szombaton pedig 6 meccset játszanak a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 14. köréből - a forduló beharangozóját olvashatjátok.

Naturtex-SZTE-Szedeák (7-7, 8.) - PVSK-PANNONPOWER (8-6, 6.)
2017.01.26., csütörtök, 18:00

Fontos mérkőzés ez, hiszen két közvetlen riválisról van szó, ezen a találkozón mind a középszakasz, mind a későbbi rájátszás szempontjából sok múlhat. A Szedák jobb formában van a Szolnok és a Kaposvár legyőzésével, de Körmenden ők is nagy zakót kaptak, a Pécsnek pedig a betegségekkel és a sorsolással sem volt szerencséje eddig januárban. Hasonló erők küzdelmét lehet majd látni - a Pécs mélyebb állományban, de a Szedeák kezdőötösét meg kell fékezniük, ami még bővebb rotációval sem egyszerű. Kulcs lesz megint Boltics kikapcsolása, az ő jó szervezése nélkül akadozik a hazaiak gépezete is, a túloldalon pedig a külső dobásokra kell figyelni - legutóbb a Szolnok ellen megvoltak Budimirék helyzetei, de képtelenek voltak betalálni tiszta szituációkból, ez pedig idegenben valószínűleg még kevésbé fog beleférni. Talán a hazai közönség miatt egy fokkal esélyesebb a Szedeák, de ez egy kifejezetten tippelhetetlen mérkőzés.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (8-6, 5.) - Alba Fehérvár (12-2, 1.)
2017.01.28., szombat, 18:00

A listavezető az otthon még hibátlan és hazai környezetben legtöbbször hengerlő Szombathelyre látogat. Az Alba a hét közben nagyon fájó vereséget szenvedett az utolsó pillanatokban a Pau Orthez ellen, amivel a továbbjutásuk is elszállt - összességében kitűnő teljesítményt nyújtottak a nemzetközi kupában, hiszen 8-4-es mérleget tudtak felmutatni, de a legnagyobb kérdés talán az most náluk, hogyan tudták feldolgozni a keddi eseményeket, nem is fizikálisan, hanem fejben. A Falco legutóbb idegenben megint egészen borzalmas teljesítményt nyújtott, az ASE leiskolázta őket, úgyhogy van honnan felállni, de eddig sem volt semmilyen befolyással a hazai meccseikre az, hogyan játszottak előtte, mindenkit bedaráltak. Otthon 7-0 a mérlegük, igaz, az Albának 6-1 idegenben, úgyhogy erre nagyon nem lehet alapozni. A vendégek fáradtabbak és csalódottabbak lehetnek, nem sokkal hosszabb az állományuk sem, mint a szombathelyieké (a hazaiak is tudnak 8 játékost forgatni szívbaj nélkül), de alapvetően még mindig az Alba számít valamivel esélyesebbnek - ettől függetlenül ez is egy ki-ki meccs lesz.

Kaposvári KK (8-6, 7.) - Egis Körmend (10-4, 2.)
2017.01.28., szombat, 18:00

Nagyon rossz ütemben érkezik ez a találkozó a somogyiak szempontjából, hiszen ők nincsenek jó passzban, két vereségből érkeznek, ráadásul a Szedeáktól otthon kaptak ki másfél hete - Frazierről egyelőre még kár ítéletet mondani, de az ő beépítése sem biztos, hogy kicsit több mint egy hét alatt sikerült. A Körmend ezzel szemben egy hétnyi botladozást követően előbb pont a szegedieket intézte el hazai pályán, majd nagy meccset nyert meg a nemzetközi kupában és tovább is jutott, óriási plusz érzelmi töltetet kaphattak ettől a játékosok. A két gárda mélysége között nincs nagy differencia, de a körmendi amerikaiak kategóriákkal meghatározóbbnak tűnnek, mint a hazaiak légiósai. Védekezésben a vasiak sokkal jobbak (átlagban majdnem 8 ponttal kapnak kevesebbet, mint a KKK), lendületben vannak, úgyhogy egyértelműen a meccs esélyesei. A hazai pálya mellett az szólhat a Kaposvár mellett, ha mondjuk a láthatóan fáradt Petty ezen a találkozón nem játszik - ha teljes kerettel áll ki a vendég gárda, akkor feléjük billen a mérleg nyelve.

MAFC (3-11, 13.) - Atomerőmű SE (4-10, 12.)
2017.01.28., szombat, 18:00

Itt pedig a MAFC kérdezheti, hogy "miért nem két héttel korábban van ez a meccs?". A fővárosiak egyébként nem nyújtanak rossz teljesítményt, hetek óta kiegyensúlyozottak, és amikor nem nyernek, akkor is van esélyük a meccsek behúzására még a 3-4. negyedekben is - legutóbb is ez történt Jászberényben. Az ASE-nél azonban nagyot fordult a világ Teo Cizmic kinevezése óta - egy meccsből még messzemenő következtetéseket nem nagyon akartunk levonni, de a ZTE elleni duplahosszabbításos, idegenbeli vereség után a Falcót leiskolázta a paksi együttes, ez így együtt pedig figyelemre méltó. Jobb is a vendégek állománya (most legalábbis úgy tűnik az alapján, amit Cizmic irányítása alatt mutattak), és elég mélyen is vannak a tabellán ahhoz, hogy ne gondolják úgy 1-2 jobb mérkőzés után, hogy "ez a meccs úgyis meglesz" - az ASE top favorit ezen a találkozón.

Szolnoki Olaj KK (8-6, 4.) - KTE-Duna Aszfalt (7-7, 9.)
2017.01.28., szombat, 18:00

A Szolnok az utóbbi időben kifejezetten jó játékot játszik, és az eredmények is jönnek. A bajnokságban a Szedeák elleni vereség és az edzőváltás óta két győzelmet szereztek, a BL-ben pedig egy győzelem után két hosszabbításos vereség jött össze egyszer a csoportot megnyerő Besiktas ellen, utána pedig idegenben, Charleroi-ban. A Kecskemét győzött legutóbb a Vasas pályáján, de idegenben csak a pasaréti együttest, illetve az akkor még gyengélkedő ASE-t tudták legyőzni. A hazaiak jóval jobb formában vannak, a két állomány közötti különbségről pedig nem kell külön értekezni - a vendégeknek egyszerre kellene megfogniuk Pilcsevicset, Vojvodát és Andricot is, és bármennyire is jó a védekezésük, ez azért soknak tűnik egyszerre. A Szolnok egyértelmű esélyes, a kérdés annyi lehet talán, hogy mennyit vett ki belőlük a belgiumi utazás.

Zalakerámia ZTE KK (9-5, 3.) - Vasas Budapest (3-11, 14.)
2017.01.28., szombat, 18:00

Ennek a találkozónak is egyértelműnek kell lennie, hiszen a ZTE dobogós, a Vasas pedig utolsó a tabellán. A hazaiak még az év legelején vesztettek otthon az Alba ellen, illetve az a bizonyos, Kaposvár elleni blama csúfítja saját pályájukon elért 5-2-es mérlegüket, míg a fővárosiak 0-8-cal állnak idegenben. Bencze Tamásék az ASE elleni, kicsit laposabb produkció után az Alba otthonában kifejezetten jól játszottak, csak az utolsó negyedben tudta eldönteni a listavezető a maga javára a meccset, és ott látszódott, hogy azért fel lehet készülni Ubillára, de az már más dolog, ha valaki meg akarja állítani a pályán az irányítót. Teljesen egyértelmű, hogy a Vasasnál is ennek kell a kulcsnak lenni, különben az amerikai irányításával szét fogja dobni a vendégeket a ZTE - Drungilasra a palánk alatt már ott van Wright, de a periméter megállítása még komoly gond lehet Sárosi Bulcsú együttesének.

Sopron KC (6-8, 10.) - JP Auto - JKSE (5-9, 11.)
2017.01.28., szombat, 19:00

A Sopron legutóbb győzött hazai parketten a Kaposvár ellen, és ha rájátszásba akar jutni, akkor most is nyernie kell. Johnson és Mills viszik a prímet eddig Dragan Alekszics irányítása alatt, de ezen a meccsen a kulcs a védekezés lesz számukra, mert egy dobópárbajban nagyon könnyen kikaphatnak a Berénytől. A vendégeknél legutóbb Bojics és Williams villogtak leginkább, és négy egészen jó teljesítmény érkezett náluk - igaz, a MAFC ellen és hazai pályán, most azért más körülmények lesznek. Hasonlóan sokoldalú játékra lenne szükségük most is, mert az bebizonyosodott, hogy 2-3 ember kevés a sikerhez, de nagyon sokszor nem jön ennél több - hogy éppen kitől lehet jó meccsre számítani, az viszont mindig váltakozik, legutóbb Sztamenkovics például terített betli volt, talán Bojics az egyetlen kiengyensúlyozottan jól teljesítő emberük. Egyik gárda sem a stabilitásáról híres, de a hazai pálya miatt a Sopron esélyesebb most.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus