Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 18. forduló (2)

A hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának 18. fordulójából elhalasztott három összecsapást - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Atomerőmű SE (11-8, 5.) - Szolnoki Olaj KK (16-3, 1.)
2018.03.03., szombat, 18:00

Mindkét gárda pozitív élményekkel gazdagodott a két héttel ezelőtti kupahétvégén, hiszen az Olaj aranyat, az ASE pedig bronzérmet nyert - előbbi nagyon taktikus játékkal hozta le a háromnapos rendezvényt, utóbbi pedig egy légiós mínusszal (és Barnies sérülésével) együtt is kifejezetten jól tartotta magát mindenki ellen, láthatóan motiváltan és ezúttal csapatként játszottak. Két dolog miatt nehéz mit mondani a mérkőzéssel kapcsolatban. Egyrészt azért, mert Ricky Tarrant most már pályára léphet, és ő sokat dobhat a hazaiak teljesítményén - ha kiegyensúlyozottabb lesz, mint volt Allen, és jobban odateszi magát akkor is, amikor éppen a dobás nem megy neki, jóval hasznosabb lehet összességében, mint elődje volt. A másik tényező a kéthetes szünet, a korábban mutatott formákból nem igazán lehet kiindulni - voltak érintettek a magyar válogatottban mindkét oldalról, de a két gárdát elég régen láttuk már, és akkor is egy évi egy alkalommal előforduló sorozatterhelés közben. A Szolnok kerete erősebb alapvetően, így még idegenben is őket lehet a mérkőzés esélyesének tekinteni, de holnap este kiderül, hogy ki milyen munkát végzett az előző két hét során.

Alba Fehérvár (13-6, 4.) - Pécsi VSK-VEOLIA (9-10, 8.)
2018.03.03., szombat, 19:00

Ez a két együttes is érdekelt volt a kupahétvégén, de kevésbé lehetnek azzal elégedettek. A Pécs három negyedig egészen kiváló játékot mutatott a Falco ellen, aztán a negyedik felvonásban nem tudták tartani az első 30 percben faultgondjai miatt sokat ülő, így a végjátékra friss maradó Govenst - maga a vereség nem volt csalódástkeltő, sokáig jól játszott Csirke Ferenc együttese egy erős és eredetileg esélyesebbnek tartott Falcóval szemben, de a harmadik negyedben birtokolt nagy előny után felcsillant a továbbjutás esélye is, az pedig nem sikerült végül. Az Albánál ennél egyértelműbb volt a kudarc, hiszen az egész hétvégének a kupa egyik, ha nem a legnagyobb esélyeseként vágott neki a székesfehérvári alakulat, a végén pedig még érmet sem nyertek - a bronzmeccsre nem tudtak felpörögni, ami talán kevésbé meglepő, miután nekik az arany volt a céljuk, de az elődöntőben a Szolnok megfojtotta a játékukat azok után, hogy nem sokkal korábban a Tiszaligetben 37 percig irányították a nagy riválisuk elleni bajnokit.

Az Alba kerete továbbra is jobb, mint a Pécsé, hazai pályán a fehérváriak a favoritok, de kérdés, hogy fejben mennyire sikerült összeszedni a társaságot az elmúlt két hétben - ha el tudják felejteni a debreceni három napot, jó esélyük van a győzelemre. Budimiréket úgy sem nyomja most össze az esélyesség terhe, hogy az első egymás elleni mérkőzésen történelmi első félidőt produkáltak, 51-12-re vezettek a nagyszünetben - azt mindenki tudja, hogy ez nem az az Alba, amelyik akkor pályára lépett Lóránt, Horton, Pointer és/vagy Mohammed nélkül. Mint mindig, most is az lesz a kulcs, hogy mennyire tudja a Pécs felállt védelem elleni játékra kényszeríteni a fehérváriakat - egy-két párperces kihagyás is végzetes lehet, mert Hillék azonnal szétfutják ilyenkor ellenfeleiket, de a kupában megint kijött, hogy ha "félpályás" támadásokra kényszerül Dzunics Braniszlav gárdája, azzal bizony vannak gondjaik. A vendégeknél új játékos és új szerkezet is lesz, hiszen Dukicsot Devin Clinton Brooks váltotta, aki hátvéd - ő új színt és még egy helyzetkreáló kisembert jelenthet a Pécsnél, ami érdekesebbé teheti ezt az ütközetet, de papíron így is az Alba az esélyesebb.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (14-5, 3.) - Egis Körmend (15-4, 2.)
2018.03.04., vasárnap, 18:00

Vasi El Clásicót rendeznek vasárnap, a Falco a Körmendet fogadja. Azt a korábbi években már tapasztalhattuk, hogy ebben a párosításban lényegében tökéletesen mindegy, hogy az állományokban ki hogyan áll, vagy hogy milyen formában voltak előtte a csapatok, megtippelhetetlen, hogy mit fog hozni a rangadó. Idén eddig mindkét gárda kiválóan szerepel, hiszen a Szolnok mögött ez a két együttes foglal helyet a tabellán, és a hazaiak ugyan kiestek a FIBA Europe Cup első csoportkörében, a Körmend viszont még mindig "áll", nyolcaddöntőt játszanak Gasper Potocnikék. A kupahétvégén a Falco betegségektől, sérülésektől tizedelve is ezüstérmes lett, a Körmend pedig nagy csatára kényszerítette az Albát a negyeddöntőben, ami az addigi idei találkozásaikat nézve már nagy előrelépés volt. Mindkét gárda adott válogatottakat, nem is egyet, ráadásul a Falco négyese (Perl, Váradi, Govens, Tóth) kifejezetten nagy szerepet játszott a lengyelek elleni mérkőzés megnyerésében, amikor a harmadik negyedben egyszerre került ez a négy játékos a pályára, és meglépett válogatottunk. A Körmend közben két Alpok Adria Kupa mérkőzést is lejátszott, így a szünet ellenére elmondható, hogy ők a fáradtabbak valamivel - hogy az ottani kiesés hatással van-e mentálisan bármennyire is a játékosokra, az azért kétséges.

A Falco hazai pályája ebben az idényben is bevehetetlen eddig (9-0), és otthon mindig megtalálja a győzelem kulcsát Szrecsko Szekulovics gárdája, Steven Taylor Jr.-ral pedig egy Zsigeranovicsnál markánsabb centere is van már a vendéglátónak, úgyhogy egy fokkal talán esélyesebb is így a derbi előtt, de a korábbi évekből kiindulva tényleg megjósolhatatlan, hogy mi fog történni - Tuoyo például nyerőember volt az első egymás elleni ütközetnél, de ő azóta többször is eltűnt a mezőnyben. Az első mérkőzés kulcsa a körmendi dobáspontosság mellett a 45-25-ös lepattanócsata volt - feltűnően nem tudott mit kezdeni a Falco magasembersora a körmendiekkel, akik közül hatan is legalább 5 pattanót gyűjtöttek be, a játék ezen részét tökéletesen oldották meg csapatszinten, viszont ha ebben csökken a távolság a két fél között, fordulhat a kocka az eredményben is. Annyi biztos csak, hogy jó meccsre van kilátás.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus