Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 23. forduló

Szerdán rendezik a magyar férfi NBI/A-csoport 2015/16-os alapszakaszának 23. fordulóját - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

 

Kaposvári KK (11-11, 8.) - Egis Körmend (14-8, 5.)
2016.03.09., szerda, 18:00

Kulcsmérkőzés lesz ez a középszakasz szempontjából, hiszen az ötödik Körmend egy győzelemmel áll mindössze a hatodik helyezett Sopron előtt - igaz, mindkét egymás elleni meccset hozták, így ez gyakorlatilag két siker előny. A KKK otthonában azonban borzasztóan nehéz nyerni, márpedig az SKC és a Körmend is játszik még a somogyiakkal idegenben. A Kaposvárnál a szegedi vereséggel gyakorlatilag eldőlt, hogy a felsőházi középszakaszra nincs esély - ha mégis meg akarják ragadni az utolsó szalmaszálat, itt nyerniük kell, és majd a Sopront is le kell nyomniuk, de így is elég halvány a remény a legjobb 5-re. Mindkét csapatban volt egy-egy hiányzó az előző körben, Kmézics Zoránéknál Puljko, míg Teo Cizmicéknél a kupadöntő óta nincs Dickerson. A hazaiak támadásban parádésak tudnak és szoktak is lenni hazai környezetben, a vendégek viszont egészen kiváló védekezésre képesek sokszor - általában utóbbi szokott a nyerő lenni, de Kaposváron a topcsapatok is megszenvednek rendszeresen. Sok múlik Puljko játékán, vele szerintem legalább 50% esélye van a hazaiaknak, nélküle viszont legjobb külső dobóját veszítené el a KKK, márpedig itt lehetne igazán megfogni a Körmendet.

KTE-Duna Aszfalt (9-13, 9.) - MAFC (6-16, 12.)
2016.03.09., szerda, 18:00

A Kecskemét 2016-ban még nem kapott ki hazai pályán, verte többek között a Falcót, a Sopront és a Körmendet is, ráadásul nekik nagyon fontos, mondhatni kötelező a győzelem, ha PO-ba akarnak kerülni - a középszakaszba viszi magával mindenki az alapszakaszmérleget, és jelenleg két meccsel vannak lemaradva a 8. helyezett Kaposvártól. A MAFC bizonyított idegenben, megverte a Körmendet és a ZTE-t is ősszel, de jelenlegi garnitúrájuk még nem játszott saját pályától távol, így azért nehéz megmondani, ez a jelenlegi keret mire lehet képes Kecskeméten - a Falco ellen már Sihota és még Andersonék nélkül léptek pályára, egyébként a "tavaszi" szezonban csak otthon játszottak. Otthon a KTE-nek áll a zászló az idei formájuk, a 7-3-as hazai összmérleg, valamint a mutatott javuló játék miatt is, de ez az a kötelező, amivel megszenvedhetnek. Igazi csemege lehet egyébként a két pontfelelős, Djeraszimovics és Anderson párharca.

PVSK-PANNONPOWER (7-15, 10.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (7-15, 11.)
2016.03.09., szerda, 18:00

Ez a forduló egyik legfontosabb találkozója - a 10. hely a középházba, a 11. viszont csak az alsóházba elég. A Pécs előnyből indul, mivel az első egymás elleni mérkőzést Szegeden is megnyerték 15 ponttal, úgyhogy még egy győzelem azt jelentené, hogy nemcsak egy győzelemmel állnának jobban, hanem egymás elleni eredménnyel is - 3 fordulóval az alapszakasz vége előtt az gyakorlatilag biztos középházat jelentene Csirke Ferencéknek. A Szedeák még talán épp időben jött ki a gödörből, zsinórban 6 vereség után nyertek a hétvégén a Kaposvár ellen, méghozzá úgy, hogy mind az öt kezdőjük elérte a 20 VAL-t, és egyébként is úgy tűnik, hogy rengeteg lábon állnak, kezd beépülni Anthony Tucker is - náluk a védekezés a kérdés sokszor. A hazaiaknál mindig nagy kérdőjel, hogy éppen ki sérült vagy beteg, ki tudja vállalni a játékot - legutóbb Nelson már játszott és nagy szükség lenne most rá és Walkerre is. A Pécs hat zakót könyvelhetett el a bajnokságban zsinórban, ezt a lejtmenetet mindenképp meg kell állítaniuk, de a találkozó talán legfontosabb kérdése az lesz, hogy melyik együttes lesz ott jobban fejben - mindenki tudja, hogy ez egy sorsdöntő mérkőzés a szezon további alakulása szempontjából, ezt kell tudni feldolgozni.

Szolnoki Olaj KK (17-5, 2.) - Falco-Trend Optika KC Szombathely (12-10, 7.)
2016.03.09., szerda, 18:00

A két gárda teljesen ellentétes stílusban játszik az utóbbi időben (is). A Falco gyakorlatilag csak a támadójátékára épít, a védekezésük finoman szólva sincs a helyén, ami nem is lenne meglepő, hiszen alig 2 hete állt össze az új állományuk, de ezzel alapvető gondjaik voltak már november-december óta. Az Olaj ezzel szemben egyértelműen a védekezésre épít Sztojan Ivkovicsnál (is), ezt bizonyította az Alba elleni kevéspontos, de megnyert rangadó. A hazaiak a Fehérvár játékát is meg tudták fojtani, ez nem jó előjel Kálmán Lászlóék számára - ha többeknek sül a keze szorongatott helyzetekből is (szoros őrizetre számíthatnak a Tiszaligetben), akkor lehet esélye a szombathelyieknek egy szoros meccsre, de alapvetően sokkal esélyesebb a Szolnok, nem nagyon látni, hogy a védekezésüket hogyan törik fel a vendégek. Az Olaj győzelmével matematikailag is biztosítaná helyét a felsőházban.

TLI-Alba Fehérvár (15-7, 4.) - Atomerõmû SE (18-4, 1.)
2016.03.09., szerda, 18:30

A forduló rangadóján a listavezető látogat Fehérvárra. Az Alba legújabb "reality-check"-je sem sikerült - nem voltak messze Szolnokon a győzelemtől, de győzni ezúttal sem tudtak a szoros végjátékban. Az ASE ezzel szemben -25-ről fordított a Sopron ellen, ezzel biztosította helyét a Top5-ben - merőben más lelki állapotban készülhetnek a csapatok erre a derbire. Az Alba felsőházi helyét azért nem nagyon veszélyezteti a Sopron (két győzelem, plusz az egymás elleni is mellettük szól 4 fordulóval a vége előtt), a vendégek viszont valószínűleg nem eresztettek le attól, hogy már biztosan a felsőházban vannak, hiszen viszik a mérleget tovább a csapatok - egy mostani fehérvári vereség a rájátszás előtt még fájhat. Alapvetően a két leghosszabb állománnyal rendelkező gárda csap majd össze, mindketten bőven tudnak 10 embert forgatni, és a minőség is megvan mindkét oldalon. Kulcs lesz, hogy az atletikus, a palánk alatt az ellenfeleket rendre felülmúló Fehérvárral mit kezdenek majd Tóth Ádámék, de ugyanez igaz lesz a túloldalra is - az előző forduló MVP-jét, Ryan Watkinst is tartani kell. A külső sorban is tele van mindkét együttes potenciális nyerőemberrel - több pontra, de hasonlóan szoros csatára lehet számítani majd, mint amilyen a Szolnok-Alba volt. Dzunics Braniszlavék otthon 9-2-re állnak, de a Szolnoktól és a ZTE-től kaptak ki (a két legjobban védekező csapattól), most pedig a Top3 harmadik tagja látogat hozzájuk (amely egyébként a harmadik legkevesebb pontot kapta) - igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy mindkét hazai zakó óta változott az Alba kerete. Megjósolhatatlan a meccs, színvonalas találkozóra van kilátás.

JP-TOP COP Jászberény (4-18, 14.) - Zalakerámia ZTE KK (17-5, 3.)
2016.03.09., szerda, 19:00

Kötelező győzelem előtt áll a ZTE, amely egy sikerrel a Szolnokhoz hasonlóan biztosan bekerülne a felsőházba most már matematikailag is. A Jászberény nagy meccset nyert a Nyíregyháza ellen legutóbb, de a topcsapatokkal eddig nem tudtak mit kezdeni hazai pályán sem - a Szedeákot és a KTE-t verték az utóbbi bő egy hónapban, a Falcót pedig még a szezon elején. A vendégeket nem nagyon kell már bemutatni, hétről-hétre szállítják a nagyon kiegyensúlyozott játékukat és ezzel együtt az eredményeket is. Érdekes csata lehet majd az utóbbi hetekben rendre 20 pont fölött szóró Sherman és a védekezésben nála már nagyobb neveket is leradírozó Pantelics párharca, valamint a periméteren a Kinney-Govens kettős produkciója a Caffey-Cohn-Rakics trióval szemben, de annnyival tudatosabb Bencze Tamásék játéka és annyival jobb a védekezésük (ebben szakadéknyi különbség van a két fél között, a vendégek a második legkevesebb, a hazaiak a második legtöbb pontot kapták eddig, átlagban több mint 16 egységgel többet, mint a ZTE), hogy nagy meglepetés lenne a vereségük - náluk is ki kell emelni, hogy viszik tovább az eredményeket a középszakaszba, egy jászberényi vereség sokba kerülhet a zalaegerszegieknek a PO-besorolásnál, ezért az se valószínű, hogy félvállról veszik a találkozót.

Sopron KC (13-9, 6.) - MARSO Nyíregyháza (4-18, 13.)
2016.03.09., szerda, 19:00

A játéknap legegyértelműbb mérkőzése kell, hogy legyen ez a meccs, teljesen függetlenül attól, mi történt az előző körben a hazaiakkal. Az SKC, mint ismert, 25 pontos előnyről bukott Pakson, ami a fejekben okozhatott némi zavart, itt a lehetőség azonban egy kis kozmetikázásra - ha javításra nem is. A Nyíregyháza zsinórban 4 vereségből érkezik, ráadásul ezek közül szinte mind vagy sorsdöntő mérkőzés volt a szempontjukból, vagy drámai körülmények között veszítettek, ők sem lehetnek jobb lelki állapotban, mint Sabáli Balázsék. A Sopronnak kérdés nélkül kell hoznia ezt a mérkőzést, akkor még reális esélye marad a felsőházra - papíron elég jelentős előnyük van játékosállományban, nem lehet gondjuk elvileg.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus