Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 3. forduló

Szombat délután megkezdődik a magyar férfi NBI/A 2015/16-os alapszakaszának harmadik fordulója - a kör beharangozóját olvashatjátok.

MARSO Nyíregyháza (1-1) - PVSK-PANNONPOWER (0-2)
2015.10.10., szombat, 16:00

A vendég pécsieknek szerencséjük se volt eddig a sorsolással, hiszen nem elég, hogy a felkészülési meccsek alapján még nem igazán állt össze játékuk, az első két fordulóban két Top5-be várt együttessel kellett megmézkőzniük, két vereség lett a vége. A hazaiak otthon megverték a MAFC-ot, de a sérülésektől sújtott Kaposvárral már nem tudták felvenni a versenyt, így hiába játszanak otthon és hiába állnak jobban a mérleg alapján, bőven kétesélyes a találkozó. Az NYKK ügyvezetője szerint az otthoni mérkőzéseiket hozniuk kellene, de Csirke Ferencék első "könnyebb" ellenfelük ellen játszhatnak a szezonban, a 0-3-as kezdést nyilván el akarják kerülni. A kulcs Budimir lesz - Sopronban esélye nem volt a Pécsnek, de az ASE ellen addig igen, amíg ő jó teljesítményt nyújtott, amint kikapcsolták, előnybe is került a Paks. Ha őt sikerül semlegesítenie a Nyíregyházának vagy gyengébb meccse lesz, szerintem hazai győzelem születik, de ha tudja hozni az ASE ellen hozott első felidejét, reális sansza van a vendégeknek a győzelemre.

Atomerõmû SE (2-0) - Szolnoki Olaj KK (2-0)
2015.10.10., szombat, 18:00

A forduló messze legnagyobb rangadóját rendezik majd Pakson, ahol a bajnok címvédő az egyik legnagyobb kihívójához látogat. Az ASE és az Olaj is bő és egyelőre úgy tűnik, hogy minőségi kerettel is játszik, ebben lényegi különbség szerintem nem nagy van - a Szolnok papíron jobb játékosállománnyal rendelkezik, de nincs kategóriakülönbség a vendégek javára ebben, igaz, 1-gyel (2-vel, de egyet nem nevezhetnek) több légióssal rendelkeznek. Nagy kérdés, hogy ezúttal ki marad ki a szolnokiak közül: amennyire Natyazhko nem passzolt a Sopron elleni keretbe, elvileg annyira jól használható Rakocsevics és Tóth Ádám ellen - utóbbival "finom" párharcot vívhat az ukrán, nem fogják személyi hibák nélkül lehozni a meccset... Kulcsfeladat hárul megint Craftra, akinek Laroche után ezúttal Dunnt kellene kikapcsolnia a játékból ahhoz, hogy a szolnokiak egyértelmű fölénybe kerüljenek - amennyiben a Paks irányítója tudja dominálni ezt a párharcot, úgy szerintem a hazaiak támadójátéka felveheti a versenyt az Olajéval, hiába rendelkezik támadásban talán több opcióval a Szolnok. Mindkét gárda erős, eddig nem is nagyon akadtak gondjaik, maximum egy-egy félidő erejéig, úgyhogy igazi rangadóra van kilátás. Mint mindenki ellen, most is esélyesebb a címvédő, de kifejezetten szoros összecsapásra számítunk.

Egis Körmend (2-0) - KTE-Duna Aszfalt (1-1)
2015.10.10., szombat, 18:00

A hazaiak két felemás meccsen vannak túl, hiszen Szegeden az első, az Alba ellen pedig a második 20 perc sikeredett felejthetőre, de mindkét alkalommal behúzták a győzelmet - intő jel lehet nekik mindkét találkozó, de meccsbe nem került egyik megingás sem, ez talán a jobbik "típusú" pofon. A Kecskemét hazai pályán nyert a Szedeák ellen az előző körben, de most egy teljesen más szintű ellenfél ellen kell megküzdeniük - a keretekben tapasztalható minőségi különbség mellett nem elhanyagolható tény, hogy a Körmendnek van centere -, ráadásul idegenben. Mindkét mester a védekezésre helyezi a hangsúlyt, de jóval több opciója van támadásban a hazaiaknak. A Kecskemét csapatként funkcionálnak jól hátul, ennek pedig kulcsszerepe lesz abban, hogyan állítják meg Perryt és Channelst, mert ha ezt nem teszik meg, semmi esélyük nem lesz a győzelemre, túldobni biztos nem fogják a Körmendet. Ferenczék szerintem egy masszívabb védelemmel találkoznak, mint eddig, viszont ha sikerült leszakítaniuk a Kecskemétet, kisebb az ellenfél felzárkózásának esélye is, mint volt az Alba ellen. Egyértelműen a hazaiak az esélyesek.

Naturtex-SZTE-Szedeák (0-2) - JP-TOP COP Jászberény (1-1)
2015.10.10., szombat, 18:00

Ez is egy érdekes párosítás a fordulóban, hiszen a Szedeák 0-2-vel áll, viszont érkezett egy új centerük, ez nagyon sokat dobhat rajtuk - nem is a pontok kellenek nekik igazán, hanem a védekezés, illetve az, hogy darabra meglegyenek, ne fulladjanak ki a végére, ezzel ugyanis mindkét eddigi fordulóban gondjuk volt. A Jászberény Szolnokon kikapott, viszont a Falcót legyőzte, elég meggyőző játékkal ráadásul. A palánk alatti csata döntő lehet, hiszen a hazaiak új centere, Ryan Watkins rögtön egy olyan ellenfelet kap Dukics személyében, akit azért követni kell mindenhova, Dramicsanyinnak és Csiricsnek pedig lesz gondja a másikkal védőoldalon, ezt előre lehet borítékolni. Ez utóbbi párharc mellett Caffey őrzése lehet a kulcs, az amerikai irányító ugyanis a Szombathely ellen szárnyalt, Jereminov pedig egymaga valószínűleg nem fogja megállítani. Lazics mesternek erre ki kell találnia valamit, mert az amerikai játékmester kitűnően mozgatja a teljes csapatot, plusz még ponterős is. Teljesen kétesélyes meccsnek gondolom, hiszen Watkinsról semmit nem tudunk.

TLI-Alba Fehérvár (0-2) - MAFC (1-1)
2015.10.10., szombat, 18:00

A Fehérvár két nagyon szoros vereséggel kezdett - egy hosszabbításos és egy egypontos zakójuk van. A MAFC nagy meglepetésre nyert Zalaegerszegen, előtte megszorongatta a Nyíregyházát is, úgyhogy elég jó erőt képviselnek, de ez egy kötelező győzelem az Alba számára az első két meccs miatt, itt már nem hibázhatnak. Jóval bővebb kerettel dolgozhatnak, Glover játékengedélyével is minden rendben már, úgyhogy papíron nagy különbség van a két állomány között. Két kérdés merülhet fel. Az egyik Deville Smith szerepe, aki eddig mindkét találkozón igen jó produkciót hozott, a hazaiak irányítói viszont már korántsem - ha valahol lehet keresnivalója a vendégeknek, akkor itt, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a többi poszton viszont papíron annyival jobb áll a Fehérvár, hogy talán még azt is elbírják majd, ha Smith dominálja Simont és Cheryt. A másik kérdés az, hogy Glover érkezése mennyire borítja a hierarchiát - Myles 10 hármast vállal meccsenként, Spurlock pedig gondolkodás nélkül szór mindenhonnan, nekik lejjebb kell adni majd az új játékos miatt, ez pedig szerintem utóbbinál hozhat majd kérdéses, nem feltétlenül pozitív reakciókat.

Falco KC Szombathely (1-1) - Sopron KC (1-1)
2015.10.11., vasárnap, 18:00

Két ellentétes meccsen van túl mindkét együttes, de amíg a Sopron az előző körben Szolnokon szenvedett vereséget úgy, hogy félidőben még egálban volt az Olajjal, addig a Falco csak futott az eredmény után a Jászberény otthonában. A hazaiaknál úgy tűnik, minden a kezdés, a KTE ellen ugyanis lerohanták kis túlzással ellenfelüket, onnan pedig már nem hagyták felállni, a második meccsükön viszont a gyenge kezdés bosszulta meg magát - bár sikerült visszajönniük a meccsbe, a vezetést jelentősen átvenni nem tudták, gyakorlatilag végig csak a Jászberény hátát nézték. A Sopron valamivel stabilabb összképet fest, és az Olaj elleni vereségből sok mindent nem szabad levonni, az elő fog fordulni sok mindenkivel. Mindkét csapat nagyjából hasonló nagyságú aktív rotációval és 5-5 légióssal dolgozik, miután az SKC új dobóhátvédje is játszhat már a hétvégén. Szerintem nagyjából hasonló erők küzdelméről van szó, de valamivel erősebbnek tartom a vendégeket - a légiósaik eddig jobbnak tűnnek egy fokkal, mint a túloldalé, plusz náluk most jött az ötödik ember -, viszont a hazai pálya a Falco mellett szól, így a két FIBA EuroCupos csapat összecsapása is szoros lesz valószínűleg.

Zalakerámia ZTE KK (1-1) - Kaposvári KK (1-1)
2015.10.11., vasárnap, 19:00

A meccs, amit szerintem a fogadóknak hagyniuk kell, amíg ugyanis nem tudni, hogy Pantelics játszik-e, megmondhatatlan, mi fog történni. Ha nem játszik a center, akkor hiába küszködik sok sérülttel a Kaposvár - alig van bevethető cseréjük -, Spica és Hendlein révén jelentős fölényben lesznek papíron a palánk alatt. Panteliccsel ez a különbség csökkenhet, de nélküle rettenetesen nagy bajban lehet megint a Zalaegerszeg, hiszen Siladji is 16 pattanót szedett ellenük, Spica és Hendlein pedig kifejezetten jók ebben a tekintetben. Cserébe a hátvédeknél a hazaiak vannak szerintem fölényben, Kinney és Govens jobbnak tűnnek két kör alapján Mijajlovicsnál, illetve Jones-nál, de azt is hozzá kell tenni, hogy más is a két együttes játéka - a hazaiak nagyon a két amerikaira támaszkodnak, míg a vendégeknél az öt kezdő majdnem azonos jelentőséggel bír. Ami kulcs lehet a palánk alatti csata mellett az a hármas poszt, Kerpel-Fronius és Benke párharca, itt amelyik együttes nagyobb előnyre tud szert tenni, az meg is nyerheti a meccset. A KKK a pihentetésekkel bajban lehet - ezt ugyanis nem nagyon tudják megtenni -, a ZTE-nek még Pantelics nélkül is bővebb az aktív rotációja, de a szerb játéka lesz szerintem így is a döntő.

Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus