Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 5. forduló

A hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszában az ötödik fordulót - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Mészáros Zalán tippjeit ezen a linken olvashatjátok!

KTE-Duna Aszfalt (1-2) - Naturtex-SZTE-Szedeák (2-2)
2017.10.20., péntek, 18:00

A Kecskemét a "hangos", ZTE elleni belépője után kétszer is kikapott hazai pályán, ráadásul két, előzetesen riválisának számolt gárdától, most pedig jön a harmadik. A Szedeák egyelőre hozza, amit kell, de Pécsett például Csirics, a Szolnok ellen pedig Sulovics nélkül kaptak ki, ezek teljesen vállalható vereségek voltak - utóbbi találkozót ráadásul egyetlen ponttal bukták el. A hazaiaknál sem kell még a vészharangokat kongatni, mert két szoros összecsapást buktak el lényegében az utolsó percben, pillanatokban, de talán az előzetes számolgatásokhoz képest jobban hiányzik náluk Ivosev, hiába nőtt a támadópotenciál a két új légióssal. Ettől függetlenül azok az egylabdás találkozók a javukra is eldőlhettek volna, és most is megtörténhet mindez, mert nagy különbség nincs a csapatok játékosállományában. Az nagy kérdés, hogy a Szedeáknál ki tudja most vállalni a játékot - Sulovics nélkül jelentősen csökkennek a vendégek esélyei, Wirth Ádám pedig biztosan hiányozni fog az aktív rotációból az előző mérkőzésen történt kiállítása miatt. Megtippelhetetlen a végeredmény.

Sopron KC (1-2) - Kaposvári KK (3-0)
2017.10.20., péntek, 18:45

A másik mai találkozón két jobb passzban lévő együttes találkozik, hiszen a Sopron legutóbb éppen Kecskeméten tudott nyerni, a Kaposvár pedig egyelőre a Szolnokkal karöltve hibátlan mérleggel rendelkezik, legutóbb a Körmendet sikerült legyőzniük. A hazaiak játéka még akadozott legutóbb is, viszont a küzdéssel abszolút nem volt gondjuk, és ez ma az esetleges sikerük alapja lehet - a Zagorac-Watkins duónak állnia kell a sarat az Ivosev-Hendlein-Spica trióval, ami kicsit sem lesz egyszerű, főleg Tóth Gergely kiesését követően. Itt főleg Ivosev és az Európa-bajnok Zagorac csatája lesz érdekes, mert utóbbinak a védekezéssel voltak gondjai legutóbb is, Ivosev pedig eddig egészen parádés teljesítményt nyújt eddig - amennyiben sokszor találkoznak a pályán, abból rengeteget profitálhat Fekete Ádám együttese. Alapvetően egy fokkal esélyesebb a Somogy megyei alakulat, de messze van ez is a teljesen egyértelmű meccstől - a Kaposvárra az elmúlt szezonokban jellemző volt, hogy idegenben jóval gyengébben szerepeltek, mint otthon, most még csak a MAFC ellen láttuk őket ilyen helyzetben, akkor is semleges pályán, Váradi Kornél alakulata pedig javuló tendenciát mutat.

Egis Körmend (2-1) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (2-1)
2017.10.21., szombat, 18:00

Vasi rangadót is rendeznek a hétvégén, ami természetesen a kör legnagyobb csatájának számít, hiszen két, nemzetközi porondon is érdekelt topcsapat küzd majd meg egymással. A bajnokságban mindkét gárdának volt már finoman szólva sem túl biztató és jó teljesítménye is, a FIBA Europe Cupot viszont a Körmend egy óriási fordítással és győzelemmel, a Falco pedig egy olyan mérkőzéssel kezdte, amit könnyedén meg is nyerhetett volna, és végül hosszabbítás után veszített el két ponttal. Mindkét csapatnak haza kellett utaznia, de a Körmend egyrészt közelebbről érkezett vissza Magyarországra, másrészt jóval jobb hangulatban tehették meg mindezt, mint holnapi ellenfelük.

Két eléggé másféleképpen felépített együttes fog megütközni egymással. A vendégeknél a külső sor markánsabbnak tűnik az eddigiek alapján, és Perlék főleg támadásban dominálhatják a körmendieket az 1-2-es posztokon, míg Wrightéknál egyelőre szerepkörbeli kérdések is adódnak. Az lesz érdekes kérdés, hogy Govenstől most melyik arcát látjuk, mert a többiek is meg tudják oldani, hogy a támadójáték jó legyen, de akkor szárnyal igazán a Falco, amikor az amerikai játékosnak is megy. A túloldalon Fanning lehet nyerőember - az például kifejezetten nagy kérdés, hogy vele Pustahvar és/vagy Boriszov mihez fog kezdeni, esetleg mást próbálnak meg rajta (Perlt vagy Váradit), mert ő tűnik a legjobb körmendi légiósnak az eddigiek alapján. A palánk alatt Tuoyo okozhat gondokat Zsigeranovicsnak és Tóth Norbertnek is az atletikusságával - itt meg az a kérdés, hogy Gasper Potocnik levált-e erre a szerkezetre Csorvási és Horti "kárára", vagy Tuoyóból négyesben, Boriszov és Pustahvar ellen próbálnak meg előnyt kovácsolni, ahol az atletikusságbeli fórja ugyanúgy meglehet.

Természetesen több más faktor is van, ami közrejátszhat, például Ferencz adott napi formája - a válogatott kosaras eddig pazar formában van -, vagy hogy a Csorvási-Zsigeranovics duó mihez kezd majd egymással, tud-e az egyik jóval hasznosabb lenni a másiknál. Alapvetően is elmondható a vasi rangadók előtt, hogy nem nagyon lehet jósolni, most meg pláne nem - a Körmend hajlamos nagyon komoly előnyöket adni az ellenfeleinek, az előző két mérkőzés másról sem szólt, csak a visszakapaszkodásukról, a Falco viszont adott már le nagy előnyöket idén, nem egyszer, és nagyon könnyen lehet, hogy egyik oldalról sem fér bele ez ezen a rangadón, úgyhogy tényleg bármi elképzelhető.

MAFC (1-3) - DEAC (2-2)
2017.10.21., szombat, 18:00

Hatalmas csatára van kilátás, bár az is igaz, hogy amennyire a szezon előtt úgy tűnt, hogy ez a két csapat és a Jászberény fog a kiesés elkerülésért egymással vívni, annyira nem tűnik ez már szentírásnak. A hazaiak az első két mérkőzésükön messze erőn és várakozásokon felül teljesítve hoztak 1-1-et a Sopron és a Körmend otthonában, aztán a Kaposvár és legutóbb a Szombathely ellen már csak az eredmény után futottak. Az is igaz, hogy sem a sorsolásuk nem volt valami fényes eddig, sem hazai mérkőzésük nem volt még, hiszen a Kaposvárt Oroszlányban fogadták, míg ezúttal már a Gabányiban léphetnek parkettre a hajdúságiak ellen. A DEAC egyrészt három hazai meccséből kettőt megnyert, idegenben pedig a bajnok otthonában kapott ki, másrészt állománya is jelentősen erősödött az előző héten Dallas Lauderdale-lel - vele jóval "egészségesebb" szerkezetben léphetnek pályára, főleg hogy Armwood visszamehet eredeti posztjára. A vendégeknél egyelőre a négy légiós egytől-egyig kiváló választásnak tűnik, náluk mindig az a kérdés, mennyit tudnak ehhez pontban hozzátenni a magyarok, a MAFC viszont most megint egy kicsit sötét ló - nem tudni, hogy mennyit tudnak az első két mérkőzésen mutatott játékukból hozni, mert meg sem közelítették azt az előző két találkozón, de két jóval erősebb ellenféllel szemben. Kifejezetten jó mérkőzés is kerekedhet ebből, igazi esélyese nincs az összecsapásnak.

Pécsi VSK-VEOLIA (2-2) - Alba Fehérvár (1-2)
2017.10.21., szombat, 18:00

Nagy esély előtt a Pécs, amely legutóbb ugyan kikapott Pakson, és a Szolnok ellen is vereséget szenvedett hazai pályán, de ezt a két dolgot a mezőny nagy része elmondhatja majd magáról várhatóan, a két rivális elleni összecsapását viszont behúzta Csirke Ferenc együttese, a Kecskemét ellen ráadásul idegenben győztek. Alapvetően az Alba sem a közvetlen riválisok, hanem a bajnokesélyesek szintjére lenne tehető, de Dzunics Braniszlav legénységén egyre jobban meglátszanak a sérültek és Lóránt Péter hiánya. Egyre jobban kezd kiütközni, hogy Hill és Harris sem tud az a vezér lenni, aki feljebb tud kapcsolni egy teljes meccsre, ha erre van szükség, Luka Markovics pedig hiába lett húzóember, az ő eredeti szerepkörét és játékát nem nagyon vette át senki, pedig ő az alaprotációban is egy nagyon hasznos csereember. Megkavarhatja a dolgokat, hogy a hírek szerint Trevis Simpson bemutatkozhat az Albában tétmeccsen is - őt elvileg scorernek hozták, igaz, a felkészülési találkozókon ebből nem sokat mutatott. Ha ő vezér tud lenni, némileg normalizálhatja a fehérváriaknál a szerepköröket még Lóránt távollétében is, és legalább egy emberrel többet tud bevetni Dzunics, de hazai pályán, jelen körülmények között a Pécs esélyesebb valamivel, mivel ők a jelenlegi keretükre szabták a játékukat a felkészülés kezdete óta, az Albánál pedig nagyon nem ez a helyzet.

Szolnoki Olaj KK (3-0) - Atomerőmű SE (3-1)
2017.10.21., szombat, 18:00

A Szolnok saját közönsége előtt még nem veszített ebben az idényben, a bajnokságban egy, a FIBA Europe Cupban pedig három mérkőzést hoztak Dragan Alekszicsék. A Paks két idegenbeli fellépése közül a DEAC ellen nagyon gyengén játszott, Zalaegerszegen viszont kihasználták Vaughnék hibáit, és végül behúzták azt a meccset. Ettől függetlenül itt most egyértelműen az Olaj tűnik a favoritnak, (talán) a leginkább egyben lévő gárda a Tisza-partiaké - úgy tűnik, mind az állomány erőssége, mind a csapategység rendben van most Szolnokon. Egyetlen kérdés a védekezés lehet, az elzárás-leválásokkal pedig Hindsék is megkavarhatják a hazaiakat, de mindkét amerikai hátvédtől nagyon pontos játék kell, hogy csapatuknak reális győzelmi esélyei legyenek. Az érdekes lesz hogy a tavaly még Szolnokon játszó Eilingsfeld János és Troy Barnies hogyan térnek vissza előző együttesükhöz, illetve hogy az Olaj mennyivel lesz fáradtabb, hiszen 4-gyel több mérkőzést játszottak ebben az idényben, és most szerdán is parkettán voltak, de alapvetően a Szolnok hazai pályán (is) mindenki ellen esélyes, ez most sincs másképp még úgy is, hogy Milosevics nem léphet pályára a Szedeák elleni kiállítása miatt.

JP Auto - JKSE (0-3) - Zalakerámia ZTE KK (1-3)
2017.10.22., vasárnap, 18:00

A forduló zárómeccse érdekes összecsapást hozhat, hiszen a Jászberény 0-3-mal az egyetlen nyeretlen csapat a mezőnyben, de a ZTE is messze a várakozásokon alul teljesített eddig - nem kis különbség azonban, hogy a zalaegerszegiek legutóbb legyőzték az Albát, így megtörték a jeget. Az nagy kérdés, hogy a Simmons "felmentése" ellenére is mélyebb rotációval dolgozó vendégek mit tudnak idegenben nyújtani, mert első idegenbeli fellépésükben nem sok köszönet volt a Szedeák otthonában, de Jászberényben valamivel könnyebb helyzetben lehetnek. A hazaiaknál a Lucsics-Sejfic páros megbízhatóan teljesít, és itt döntő lehet, hogy a legutóbb már jóval jobban játszó Radic mit kezd az utóbbival, illetve hogy a más stílusban kosarazó Lucsics-Szabó Zsolt párosból ki mennyire tud a másik fölé nőni a pálya két oldalán. A ZTE látszólag a periméteren nyerheti meg a meccset, mert bár Simmons besült, Horváth Ákos és Mohácsi Máté is jól teljesítenek eddig, DeShieldsék pedig a mérkőzéseken belül borzasztóan hullámzóak. Bencze Tamáséknak nagyon kell ez a találkozó is, valószínűleg nem is nagyon dőltek hátra a Székesfehérvár megverése után, úgyhogy papíron valamivel jobb sansszal indulhatnak harcba, mint ellenfelük.

Foto, slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus