Bemelegítés - A-csoport, Alapszakasz - 9. forduló

Holnap elkezdik és a hétvégén lejátsszák a magyar férfi A-csoport alapszakaszának kilencedik fordulóját - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Naturtex-SZTE-Szedeák (4-4) - JP Auto - JKSE (1-5)
2017.11.16., csütörtök, 18:00

Ma este megkezdődik a forduló a Szedeák-Jászberény meccsel, ami alapvetően országos egyes lenne. A hazaiak legutóbb két és fél negyedig irányítottak még az Alba ellen is, aztán szétestek, de egyébként nagyon kiegyensúlyozott produkciót nyújtanak, ez volt az első igazi összeomlásuk. A vendégek ezzel szemben az előző körig nyeretlenek voltak, a Kecskemét ellen viszont egészen kiváló támadójátékot mutattak be, azzal szerezték meg első győzelmüket. Mindkét gárda leginkább a kezdőire épít, és nagyon érdekes párharcok lehetnek akár a palánk alatt, akár a külső posztokon. A Berény egyelőre egy jó meccset tudott felmutatni, a Szedeák mellett pedig ott van a hazai pálya is, úgyhogy esélyesebbek Andjelko Mandicsék, de ha Nikola Lazics csapata hasonlót tud produkálni, mint a KTE ellen, szoros derbi lehet ebből.

Atomerőmű SE (4-4) - Alba Fehérvár (3-4)
2017.11.18., szombat, 18:00

Ez névre egy óriási rangadó lehetne, mérlegre középcsapatok csatája, egyébként pedig elképzelhető, hogy egy nagyon sima meccs lesz belőle. Az ASE azért legutóbb összekapta magát, a Sopront magabiztosan verték, de most egy teljesen más szintű erőpróba elé néznek, hiszen az elmúlt öt meccséből mindet megnyerő és az elmúlt három hétben hatalmasat javuló Alba lesz a vendégük. A hazaiak legjobb produkciójukkal egyáltalán nem esélytelenek a sikerre, de az biztos, hogy a maximum kell tőlük, mert az Alba lényegében az összes ellenfelét elintézi mostanában - hol gyorsabban, hol csak a mérkőzések második felében, de futószalagon jönnek a nagykülönbségű diadalok Dzunics Braniszlavék számára, a védekezés mellett most már a támadójátékkal is egyre kevesebb probléma van. Az Alba ellen szól, hogy valamivel talán fáradtabbak lehetnek az utazások miatt (sokan nemrég tértek vissza, úgyhogy a rengeteg mérkőzés még valószínűleg nem nagyon fog meglátszódni rajtuk), de jelenleg ők az egyértelmű favoritok még idegenben is.

Kaposvári KK (4-3) - Pécsi VSK-VEOLIA (3-4)
2017.11.18., szombat, 18:00

Ez egy presztízscsata lesz szomszédvárak között. A hazaiak négy győzelem után három vereséget gyűjtöttek be, és a meccsek végére rendszeresen elfáradnak a rövid rotáció miatt. A Pécs teljesen máshogy van felépítve - kevésbé markáns talán a kezdőötösük, de jóval több embert forgat Csirke Ferenc. Ők is két vereségből jönnek, amiből a MAFC ellen harmincas zakó nagyon csúnyán mutat, de a Körmend ellen már mutatták annak jeleit, hogy ha fejben összeszedettek, az akarattal nincs gondjuk, akkor idegenben is képesek jó játékra. Nagy kérdés, hogy ezúttal a kaposváriaknál ki mennyire lesz egészséges, mert a kezdőötösön áll vagy bukik lényegében az eredményességük - a hazai pálya miatt Fekete Ádámék talán valamivel esélyesebbek, ha mindenki legalább majdnem teljes értékű harcos a négy külföldijük és Hendlein Roland közül, de ezen a találkozón bármi elképzelhető, a Pécs idegenbeli sikere sem lenne meglepetés.

KTE-Duna Aszfalt (3-4) - MAFC (2-6)
2017.11.18., szombat, 18:00

Finoman szólva sem könnyű tippelni, hiába lenne papíron sima hazai. A Kecskemét ugyanis borzasztóan kétarcú csapat, és hiába győzte le kiütéssel a ZTE-t és az ASE-t is idegenben, legutóbb az addig nyeretlen Jászberénytől kikaptak, négy hazai meccsük közül pedig mindössze egyet tudtak behúzni - a PVSK-val és a Szedeákkal ki-ki meccset játszottak, a formába lendülő Alba elleni vereséget sem lehet felróni nekik, de a másik egy győzelmet számláló gárda, a Sopron is nyerni tudott otthonukban. Márpedig az SKC akkor sem volt egy fokkal jobb formában sem, mint az a MAFC, amely az előző két héten előbb 30 ponttal verte a PVSK-t, majd egészen kiválóan tartotta magát a Szolnok ellen is - igaz, mindkét találkozót hazai pályán játszották a fővárosiak. Hoték a szezon elején idegenben is bizonyítottak többször is (a soproni győzelem után a Körmendtől épphogy kikaptak), úgyhogy semmit nem lehet előre kijelenteni. Ha a Kecskemét nem szedi össze magát főleg védekezésben, akkor beleszaladhatnak egy újabb hazai pofonba is akár.

Sopron KC (1-6) - DEAC (4-4)
2017.11.18., szombat, 18:00

A Sopron november közepére eljutott oda, hogy tétmeccset kell játszania a DEAC-cal - ha most kikapnak Váradi Kornélék, lényegében borítékolható nekik az alsóház. A hazaiak eddig a KTE elleni győzelmet tudják felmutatni, nemrég voltak is náluk játékoscserék, elküldések - most elvileg bemutatkozhat Muhammad El-Amin új együttesénél, és úgy kell egy ponterős kisember a Zagorac-Watkins páros mellé, mint egy falat kenyér. A vendégeknek nincs egyszerű dolguk, mert legutóbb a Jones-Lilov páros nélkül, egyetlen légióssal kellett kiállniuk, márpedig elképzelhető, hogy most sem tud egyikük sem pályára lépni (ez főleg Lilovnál kérdés, ő még nem edzett együtt a többiekkel, Jones már igen), Kósa Tamás pedig kiesett a rotációból valószínűleg hosszabb időre. A Sopronnak nincs választása, nyerni kell, ha még reménykedni akar a középházban, a DEAC viszont  egyáltalán nem esélytelen, ha mindkét maródi légiósa felépül, csapatépítésben jelentősen előrébb járnak ugyanis.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (5-2) - Zalakerámia ZTE KK (4-4)
2017.11.18., szombat, 18:00

A Falco a bajnokságban begyűjtött zsinórban három győzelmet, de a FIBA Europe Cupban két vereséggel búcsúztak a további küzdelmektől. Ettől függetlenül azt sem lehet mondani, hogy rossz formában lennének, a hazai pályájuk, illetve az ott hozott mérlegük pedig továbbra is félelmetes. A ZTE újabb nagy teszt előtt áll - a Kaposvár ellen óriásit harcoltak, sikerült is fordítaniuk és nyerniük, de ez most egy(-két) fokkal nehezebb lesz. Két hete a Körmend ellen viszonylag sima vereséget szenvedtek, és most is jobbnak tűnik az ellenfél állománya, de rendesen megkavarhatja a dolgokat James Kinney bemutatkozása - ő sokat dobhat az egerszegiek támadójátékán, és ez lehet akár mérkőzést befolyásoló tényező is, de ettől függetlenül a Falco esélyesebb, még ha fáradtabb is ellenfelénél.

Egis Körmend (6-1) - Szolnoki Olaj KK (7-0)
2017.11.19., vasárnap, 18:00

Jelenleg abszolút ez a szuperrangadó, hiszen a második fogadja az elsőt, az összesen egy vereséget számláló Körmend otthonába látogat a veretlen Szolnok. Perry körmendi visszatérése és az is adhat némi plusz pikantériát a meccsnek, hogy mindkét gárda továbbment a FIBA Europe Cupban - a hazaiak egy körrel korábban jutottak tovább, viszont az Olaj ezen a héten kedden játszott, saját közönsége előtt, a Körmend pedig tegnap este lépett pályára Belgiumban. A fáradtsági faktor tehát a szolnokiak mellett szólhatna, ha nem használna folyamatosan 11-12 fős rotációt Gasper Potocnik - az utazás miatt lehetnének jobban leharcolva a körmendiek, de mivel ezt a mérkőzést csak vasárnap rendezik, így talán ez sem lesz döntő tényező, a kondijukkal egyébként sem volt semmi gond eddig.

A Szolnok 4-5 nyerőemberrel rendelkezik, míg a Körmendnél idén inkább a mélységre mentek rá, egységes csapatot építettek fel - előre nehéz megmondani, melyik lehet a döntő. Faktor lehet a végeredményben természetesen a hazai pálya is, Körmenden borzasztóan nehéz nyerni, és Sztrahinja Milosevics eltiltása sem a Szolnok esélyeit növeli (igaz, a Körmendnél meg Fanning hiányozhat nagyon), de idén olyan együttest építettek fel Báder Mártonék, amely egy ember kiválásától még biztosan nem fog összezuhanni. Milosevics pótlása azért érdekes lesz, Fordon kívül a helyét és a szerepét sem nagyon tudja átvenni senki - valószínűleg nem két centerrel áll fel a vendég együttes, hanem alacsonyabb szerkezetben játszanak majd Vojvodával hármas poszton, és a Kovács/Polyák/Phillip hármasból valakivel a kezdőben, ez pedig módosíthat mindkét oldal elképzelésein. Jó mérkőzésre lehet számítani, ennyi biztos, de egyértelmű esélyese nincs a rangadónak.

Foto, Slide - Bugány János, olajtv.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus