Bemelegítés - A-csoport, Elődöntő - 1. mérkőzés

Ma este elkezdődnek a magyar férfi A csoport elődöntői - a meccsek felvezetőit olvashatjátok.

Elődöntő, 1. mérkőzés

Szolnoki Olaj KK - Egis Körmend
2018.05.28., hétfõ, 18:00

A két gárda merőben más utat járt be a negyeddöntőben, hiszen a Szolnok könnyedén jutott túl a Pakson, a vasiak azonban óriási szenvedések árán léptek túl a Kecskeméten, az idegenbeli mérkőzéseken ráadásul borzasztóan halvány teljesítményt nyújtottak mindkétszer. A két elődöntőből ez tűnik a sokkal egyértelműbbnek, mert a két játékoskeret közötti különbség és a forma is a kupagyőztes mellett szól. A Körmend egyébként oda-vissza megverte a Szolnokot az alapszakaszban, de az még egy teljesen más vasi alakulat volt, amely utána a középszakaszban már oda-vissza kikapott az első kiemelttől.

A vendégek javára szólhatna, hogy nem teljesen egészséges Dragan Alekszicsék kerete, Vojvoda több mérkőzést is kihagyott az ASE ellen, de nélküle is jól működött a szolnokiak gépezete, felléptek pontszerzésben mások, úgyhogy ha esetleg most sem lenne bevethető, ez még önmagában nagyon kevés lesz a Körmendnek ahhoz, hogy meglepetést tudjon okozni - a KTE elleni első két hazai meccsen látott formát kellene állandósítaniuk, és legalább egyszer idegenben is megmutatni. Topfavorit a Szolnok az első mérkőzésen és a párharcban is - az első találkozón még vissza is üthet, hogy a vendégek játékban vannak, míg a hazaiak talán egy kicsit rozsdásabbak lehetnek, de akkora különbség volt eddig mutatott játékban a két együttes között, hogy ezzel együtt is az Olajnak áll a zászló.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Alba Fehérvár
2018.05.28., hétfõ, 18:00

Ez viszont cserébe egy kifejezetten szoros sorozatnak várható. A Falco két rendkívül nehéz mérkőzés után 1-1-re állt a ZTE ellen, de ezt követően hazai pályán simán győztek, majd idegenben is felülmúlták Bencze Tamás csapatát, míg az Alba a Pécs elleni második összecsapáson szenvedett meg leginkább, de ott is nyert, a hazai meccseit pedig magabiztosan hozta, söpréssel jutott el idáig. A tavalyi döntő visszavágója ez a párharc, és hasonlóan szoros csata várható. Akkor az Alba megszakította a Falco hazai veretlenségi sorozatát - idén a Szolnok nyert ugyan Szombathelyen, de hasonlóan erős otthon, mint egy éve. Annyi változás mindenképpen van a tavalyi fináléhoz képest, hogy akkor a fehérváriaknak az első meccsen elbukott pályaelőnyt kellett visszavenniük, és meg is tették a második összecsapáson, most azonban úgy mennek bele a párharcba, hogy tudják, legalább egyszer mindenképpen győzniük kell idegenben, különben nem védhetik meg címüket.

A két együttes közül egyik sincs csúcsformában, a szezon korábbi részeiben láttuk már mindkét gárdát jobban teljesíteni, viszont az Alba folyamatosan kezdi összeszedni magát a kupadöntőn és az azt követő időszakban látott gyengébb produkciói után, a Falco pedig nagyon meggyőző volt a Zalaegereszeg elleni harmadik összecsapáson, a negyediket pedig saját pályájuktól távol tudták behúzni a szombathelyiek, ez náluk sarkallatos pont. Az nagy kérdés, hogy ki milyen fizikai állapotban van. Szrecsko Szekulovicsék rotációja és merítési lehetőségei is egy fokkal rövidebbek, visszafogottabbak, de mindkét oldalon vannak meccseket eldöntő játékosok a padon is, Norfleet és Pustahvar is döntöttek már el találkozókat, ahogy Horton és Mohammed is.

Az Albának a továbbjutáshoz nagyon kellene az a védekezés, amit a szezon első felében hoztak, mert olyan teljesítménnyel bőven lehet keresnivalójuk, Falco idén többször is megremegett hazai pályán, de ehhez tényleg hasonló produkcióra van szüksége Hilléknek, mint amit a FIBA Europe Cupban hoztak (ebből egyébként a Pécs ellen is láttunk már felvillanásokat egészen hosszú időszakokra, de ez most egy más szintű ellenfél lesz). Ha ez megvan, átrohanhatnak Váradiékon, de ha nincs, akkor nagyban megnőnek Perlék esélyei - felállt védelem ellen a második kiemelt támadójátéka jobban működik, és ha sikerülnek a gyors visszarendeződések, statikussá válhat az Alba, a külső dobásaik pedig nem mindig sültek, és főleg idegenben volt ez jellemző többször is. Nehéz jósolni bármit ezzel a párharccal kapcsolatban, mert két jó csapatról van szó, de a pályaelőny miatt a Falco esélyesebbnek számít a döntőbe kerülésre.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus