Bemelegítés - A-csoport, Elődöntők, 3. kör

Kedd este folytatódik az elődöntők köre a magyar férfi A-csoport idei rájátszásában - a harmadik találkozók előtti felvezetőket olvashatjátok.

Elődöntők, 3. mérkőzések

Szolnoki Olaj KK - Egis Körmend
2016.05.24., kedd, 18:00

Óriási fordulatok vannak a párharcban, hiszen két idegenbeli győzelemmel indult a sorozat, ráadásul nem is akárhogyan. Miután a Körmend egy szoros mérkőzés végjátékát tudta megnyerni Szolnokon, 25 perc után több mint 10 ponttal vezetett hazai pályán is a kétszeres címvédő ellen, és az Olaj nem létező támadójátéka miatt úgy tűnt, hogy a vasiak a döntőbe jutás kapujába léphetnek. Aztán azonban jött Vojvoda Dávid, szórt gyorsan négy hármast, a palánk alatt, centermunkából pedig Milosevics büntette a teljesen leblokkoló körmendieket, így végül viszonylag simán nyertek Sztojan Ivkovicsék, visszavették a pályaelőnyt.

A vereség ténye mellett az lehet érdekes Teo Cizmicék szempontjából, hogy hogyan sikerül összeszedniük magukat, mert Vojvoda parádéjától teljesen szétestek fejben, elöl is pocsék teljesítményt nyújtottak, márpedig ilyet fontos találkozón még nem nagyon láttunk a Körmendtől - többször bizonyítottak már Channelsék, de olyan szituációban még nem nagyon láttuk őket, mikor majdnem a mennyekből kerültek le 5-10 perc leforgása alatt a pokolba, és innen kellett megint felállniuk. Fejben azért eddig a pontig erősnek tekinthettük a vasi együttest, így leírni nem szabad őket, hiszen kétszer is nyertek már Szolnokon idén, de ez egy új és elég komoly feladat lesz. Az Olajnál az lesz a kérdés, hogy lesz-e váltás a támadójátékban - egyértelműen az a felállás működött, amikor Vojvoda kintről, Milosevics pedig bentről játszotta a vezér szerepét (nem az egy támadás alatt 123 passzt adó, majd végül sehova nem jutó taktika), utóbbi a festék környékéről parádésan osztogatott, a kiegészítőemberek ezekből voltak legtöbbször eredményesek. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy Vojvoda nem mindig dobott így kintről, nem is lehet ezt elvárni tőle, de a szerepek túlosztása helyett ez a "kétfejű sárkány" üzemmód az, amivel a Szolnok veszélyes lehet a továbbiakban is - Boriszov és Jones B-opcióként nagyon is jól működnek, de inkább Vojvodáék "árnyékában", ha a két vezér már lekötötte a védők figyelmét.

Újfent nagyon érdekes meccsre van kilátás, messze nem dőlt még el a továbbjutó kiléte, de a Körmendnek nem egy sima vereségből, hanem a padlóról kell felállnia, amibe az előző mérkőzés utolsó 15 percében döngölte őket a Szolnok, az Olajnál pedig Vojvoda hasonlóan parádés támadójátékában kell bízniuk - Milosevics megbízhatóan hozza, amit tud, de ahhoz is fontos Vojvoda kinti dobóformája, hogy neki több területe legyen. Ha ez meglesz a szolnokiaknál, akkor a sokszor döcögősnek tűnő gépezet igazi henger lehet megint, az pedig az előző találkozón látott védekezéssel párosulva meghozza majd a gyümölcsét. Kulcsfontosságú lehet, hogy Wittmann Krisztián állítólag megint nem teljesen egészséges, nélküle nincs irányítója az Olajnak, az pedig akár sorsdöntő is lehet a végkifejlet szempontjából - nemcsak azért, mert egyes poszton nulla bevethető embere marad Ivkovicsnak, hanem mert a rotáció is kezd nagyon rövid lenni, ha Wittmannak tényleg ki kell szállnia vagy legalábbis meglátszik a játékán az újabb probléma.

A párharc állása: 1-1.


TLI-Alba Fehérvár - Atomerõmû SE
2016.05.24., kedd, 20:15

Jelentősen forgatókönyvszerűbb, legalábbis könnyebben kiszámítható párharc volt eddig az Alba és az ASE sorozata, hiszen az első meccset tükörsimán hozta hazai pályán Dzunics Braniszlav együttese, a második találkozón pedig az ASE hiába volt jobb nagyon sokáig, mindig visszakapaszkodott a székesfehérvári alakulat egál környékére, a végén fordíthattak volna, de nem tudtak, így végül a Paks megint behúzta valahogy a győzelmet, mint az egész szezon során gyakorlatilag mindig.

Ettől függetlenül az alaptételek a harmadik összecsapásra nem változtak: amíg az ASE nem képes összeszedni magát idegenben, addig semmi esélyük nincs a továbbjutásra, mert nem is szoros találkozókon szenvednek vereséget saját pályájuktól távol az utóbbi két hónapban, hanem úgy kapnak ki, hogy már az első félidőben is elszállnak a 15-20 pontos hátrányuk miatt. Az Albának nem nagyon kell pánikolni, hazai parketten többnyire magabiztosak voltak eddig, szombaton gyenge játékkal is nyerhettek volna, végig versenyben voltak ellenfelükkel. A Paks szempontjából továbbra is az lenne a kulcs, hogy minél több triplára kényszerítsék az Albát - vagy bedobják kintről, vagy nem, de annál több értelme lenne, mint amit eddig mutattak idegenben, amikor a 2-2-k, hátsó befutások, sima betörések és centerjáték ellen is kapituláltak folyamatosan. Ha szétdobja őket a fehérvári gárda, amire hazai pályán van esély, akkor azt még mindig könnyebb lenyelni, mint hogy 15 perc után le lehet fújni a meccset, akkora különbség van a két csapat között.

Mivel a Paks az első meccsen semmilyen javulás jelét nem mutatta idegenben, így szerintem masszív esélyes az Alba - Schmidt Bélának kellene elérnie valahogy a váltást, mert az ASE kezdései félelmetesen gyengék, ha nem otthon játszanak, és erre hónapok óta nem találtak megoldást.

A párharc állása: 1-1.


Foto, Slide - Szendi Péter, vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus