Bemelegítés - A-csoport, Középszakasz - 2. forduló

Ma és holnap lejátsszák a magyar férfi A-csoport középszakaszának második körét a felső- és a középházban, az alsóház pedig holnap megkezdi a "hétvégi" küzdelmeket - a forduló beharangozóját olvashatjátok.

Felsőház

Zalakerámia ZTE KK (5., 17-10) - Szolnoki Olaj KK (3., 18-9)
2017.04.06., csütörtök, 18:00

Az Olaj legyőzte a Falcót az előző körben, a ZTE pedig kikapott Körmenden, de merőben más lesz ezúttal a felállás, hiszen a címvédő megy idegenbe, míg Bencze Tamásék otthon játszanak. Utóbbiaknál ez kevésbé volt faktor az alapszakaszban, idegenben szinte ugyanúgy teljesítettek (9-4 otthon, 8-5 idegenben), és a Körmend ellen is felálltak több mint 20 pontos hátrányból - a végjátékban esélyük volt a győzelemre is, de azt nem sikerült megszerezniük. Ez lesz a legnagyobb kérdés most is: 2-7-re állnak összességében a felsőházi ellenfelek ellen, de ott toporogtak a meglepetés kapujában többször is - eddig kevés alkalommal sikerült azon belépniük. A Szolnok játéka nem volt frenetikus a szombathelyiek ellen, de Vojvoda parádéja és a harmadik negyed megmentette őket - kérdés, hogy idegenben ezúttal mire mennek, mert az alapszakaszban saját pályájuktól távol csak 5-8-cal végeztek, igaz, az 5 győzelmükből egyet Zalaegerszegen szereztek. Ebben a felállásban nagyjából kiegyenlítettek az erőviszonyok - a vendégek mélyebb állományát a hazai pálya lényegében ki is egyenlítheti, jó meccsre van kilátás.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (4., 17-10) - Alba Fehérvár (1., 21-5)
2017.04.06., csütörtök, 18:00

A Falco kikapott Szolnokon, de az első félidőben kifejezetten összeszedett kosárlabdát mutattak, ez megint egy olyan idegenbeli produkció volt, ami után el lehet kezdeni reménykedni Szombathelyen, hogy akár idegenben is tudnak eredményeket hozni. Az Alba pihent, de náluk van azért gond ettől függetlenül is, hiszen Shepard és Mohammed eltiltásaik miatt nem játszhatnak majd, akárhogyan dönt holnap a Fegyelmi Bizottság. Hazai pályán a Falco 13-0-lal zárta az alapszakaszt, a fehérváriakat is simán kiütötték 89-61-re - azt megelőzően esett ki a FIBA Europe Cupból az Alba a Pau Orthez elleni ki-ki meccsen elszenvedett minimális vereséggel, azt is hozzá kell tenni, hogy fejben nem biztos, hogy akkor voltak a legjobb állapotban. Dzunics Braniszlavéknak mindenesetre másfél hetük volt felkészülni arra, hogyan oldják meg Shepard nélkül a korábban tőlük látott védekezést, úgyhogy akkora összeomlásra nem lehet számítani tőlük, viszont Szrecsko Szekulovicsék hazai pályán hozott mérlege és játéka miatt így is a vendéglátó az esélyesebb valamivel.

Középház

Naturtex-SZTE-Szedeák (8., 14-13) - KTE-Duna Aszfalt (10., 12-15)
2017.04.05., szerda, 18:00

Ma lezavarják a középház két meccsét, ez pedig egy kulcstalálkozó lehet, hiszen a 8., még épp rájátszás érő helyen álló Szedeák az egyik üldözőjét fogadja. Nikola Lazicsék borzasztóan fontos sikert arattak legutóbb a Sopron otthonában, egy ilyen idegenbeli diadal óriási előny lehet a PO-ért folytatott küzdelemben. Éppen emiatt plusz energiákat is kaphatnak Csiricsék, ráadásul a tabellára pillantva láthatják, hogy az erőviszonyokat és a formákat nézve hatalmas lépést tehetnek a rájátszás felé egy győzelemmel, 3 meccsre növelhetik előnyüket a KTE-vel szemben. Forray Gábor legénysége legutóbb szépen tartotta magát Pécsett, nagyon sokáig vezettek is, reális sanszuk volt arra, hogy behúzzák a győzelmet, ami végül nem sikerült. Kérdés, hogy Djukanovics és Karahodzsics formája hogyan alakul úgy, hogy most Ivosev is ott lehet a pályán, illetve Djeraszimovics mennyire tudja magát összeszedni - a négy légiós mellett persze kellenek a pontok a magyaroktól is, ezt Pécsett is bizonyította a csapat, de Ivosevet is bevetve ez azért kisebb faktor. A KTE pocsék volt az alapszakaszban idegenben (4-9, most már 4-10), a Szedeák pedig kiváló otthon (10-3), úgyhogy a hazaiak esélyesebbek, de nagy meccs várható.

Sopron KC (9., 12-15) - Kaposvári KK (6., 16-10)
2017.04.05., szerda, 19:00

Itt a Sopron a Szedeák elleni bukta miatt gyakorlatilag az életéért fog küzdeni, mivel egy újabb vereséggel és a szegediek esetleges győzelmével ők is 3 meccsre kerülnének a PO-tól, ami 6 meccs alatt behozható, csak túl nagy realitása nincs két hazai zakó után. A Kaposvár pihent, ráadásul jóval jobb csapatot alkot a somogyiak kerete, hiába van valamivel talán mélyebb és papíron jobb állománya a nyugat-magyarországi gárdának. A Sopron legnagyobb baja továbbra is az, hogy fogalma sincs az embernek, mit szeretnének játszani, kiegyensúlyozott produkció Millst és talán Johnsont leszámítva nincs, utóbbi ráadásul nem is teljesen egészséges, úgyhogy a hazai pálya mellett sok mindent nem lehet mellettük felhozni. Fekete Ádámék a hatodik pozícióért küzdenek (a Pécs győzelmével nekik is kellene a siker), kérdés, hogy a keretből most ki lesz bevethető, és milyen állapotban van például Hendlein (és Fodor), miután Baki biztosan nem játszhat. Idén 6-7-tel zárta az alapszakaszt a KKK idegenben, úgyhogy még Sopronban is esélyesebbek valamivel jelen körülmények között - az SKC-nál abban lehet bízni, hogy átérzi majd mindenki a találkozó jelentőségét, és összekapják magukat.

Alsóház

Vasas Budapest (5-22) - Atomerőmű SE (10-17)
2017.04.06., csütörtök, 18:00

A Vasas értékes győzelmet szerzett az előző körben Jászberényben, amivel megteremtették az esélyét annak is, hogy esetleg elkerüljék a Play-Outot - Sárosi Bulcsúék a tükörsimán megnyert mérkőzésre alapozva nyilván jóval jobb hangulatban készülhetnek az ASE ellen, mint az azt megelőző 1 hónapban. A paksiak nagyon nehezen nyertek a MAFC ellen, csak az utolsó 5 percben darálták be ellenfelüket, de a Vasas győzelmével még mindig nem biztos matematikailag a bennmaradásuk - ha most nyernek, az lesz, ha nem, akkor elvileg még mindig elképzelhető, hogy Play-Outot kell játszaniuk, de erre rettenetesen kevés esély mutatkozik azért. Teo Cizmicék nyilván nem fogják direkt félvállról venni a találkozót, de azért ilyen helyzetben sokkal nehezebb teljes fordulatszámra pörögni egy játékosnak. Ettől függetlenül jobb csapat az ASE, esélyes még idegenben is, de ahogy a múlt héten a Vasas jászberényi győzelme, úgy most a Paks elleni diadala sem lenne meglepő, hiszen a hazaiak komoly célokért küzdenek még.

JP Auto - JKSE (7-20) - MAFC (4-23)
2017.04.08., szombat, 18:00

A Berénynél elkezdhetnek aggódni, hiszen a zsinórban beszedett 7 alapszakasz-vereség után a Vasas túlzás nélkül lejátszotta őket a pályáról a középszakasz első körében, teljesen szétesett a gárda fejben és játékban is - pedig Sztamenkovics és Cseh is játszottak már. Annyi biztos, hogy ha nem nyernek meccset, akkor Play-Outot kell játszaniuk, hiszen akkor 2-2 meccset elengednek a Vasas és a MAFC ellen is, akik közül legalább az egyik legalább egy győzelmet még biztosan szerez, úgyhogy itt még valahol virítaniuk kell majd valamit. A legjobb esélyük most lesz, hiszen hazai pályán fogadják a ligautolsót, de a MAFC két szintén gyenge teljesítmény után Pakson kitűnően tartotta magát 35 percig, és ha meg tudják ismételni azt a produkciót, nagyon komoly nyerési esélyeik lehetnek ezúttal. A Berény állománya papíron jobb ugyan, de ha nem lépnek előre az előző hetek teljesítményéhez képest, akkor a MAFC egy kicsit is koncentráltabb napján megismételheti azt a gálát, amit a Vasas bemutatott a JKSE pályáján múlt szombaton.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus