Bemelegítés - A-csoport, Középszakasz - 3. forduló

A hétvégén a felső- és a középházban a harmadik, az alsóházban pedig a második fordulót rendezik a középszakaszban - a találkozók felvezetőit olvashatjátok.

Felsőház, 3. forduló

Szolnoki Olaj KK (22-5, 1.) - KTE-Duna Aszfalt (15-13, 5.)
2018.04.14., szombat, 18:00

A Szolnok egy Körmend elleni győzelemmel nyitotta a középszakaszt, a Kecskemét pedig két vereséggel, de a Falco otthonában és az Alba Fehérvár ellen sem Forray Gáborék számítottak esélyesnek - ez ugyanígy lesz most is. Hazai pályán a kupagyőztes egyértelmű fórban van, jobb állománya van, jobb eredményeket is szállított az elmúlt hetekben, és komolyabb sérülés sem hátráltatja Dragan Alekszics legénységét. Gondjuk akkor lehet, ha elhiszik, hogy már megnyerték a mérkőzést - a KTE ugyan nem favorit ezen a találkozón, de kicsit sem lehet ellene félvállról venni egy meccset sem, ez megbosszulhatja magát. Ha ezt tudatosítja magában az Olaj, akkor papíron győznie kell (ahogy megtette ezt december 1-jén is, amikor egy küzdelmes meccsen 79-67-re nyert), ha nem lesz megfelelő a hazaiak hozzáállása, akkor viszont történhet meglepetés is.

Alba Fehérvár (20-8, 3.) - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely (20-7, 2.)
2018.04.14., szombat, 18:00

Az Alba két sikerrel nyitotta a felsőházat, a Falco pedig 1-gyel - mindkét gárda megverte a KTE-t, a címvédő előtte a Körmendet múlta felül, a Szombathely pedig hét közben pihent. A vendégek számára ez előny lehet, hiszen egy hétig készülhettek mostani ellenfelükre, Dzunics Braniszlavéknak viszont jól jöhetett, hogy játszaniuk kellett, mert kezdenek kimászni abból a hullámvölgyből, amiben a kupadöntő óta voltak. Harris is visszatért a vendéglátónál, méghozzá kifejezetten jó játékkal, a védekezés is egyre hosszabb periódusokra tud fojtogató lenni, de az komoly kérdőjel, hogy hogyan kezdik majd Lóránték a mérkőzést, mert ott még rendszeresen hátrányban vannak. Ha ez most is megtörténik, abból lehet baja az Albának a Falco támadójátékát nézve, és egy jó kezdéssel lehet esélye még idegenben is Szrecsko Szekulovics gárdájának, de a Falco a nagycsapatok ellen az alapszakaszban sem brillírozott idegenben, úgyhogy ezúttal is esélyesebbek a fehérváriak - akik egyébként 89-85-re verték mostani riválisukat január közepén.


Középház, 3. forduló

Atomerőmű SE (13-14, 8.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (12-16, 10.)
2018.04.14., szombat, 19:00

Az ASE egy kaposvári vereséggel kezdte a középszakaszt a pihenőnap és az edzőcsere után - egyelőre nem igazán látni, hogy merrefelé léptek ezzel a paksiak. A Szedeákot is nehéz kiismerni mostanában, Zalaegerszegen meglepően simán bukták el, aztán viszont lényegében esélyt sem hagytak a Pécsnek. A kérdés az, hogy azt a formát át tudják-e menteni idegenbe is, mert az alapszakaszban is csak 3-10-et produkált Andjelko Mandics együttese saját pályájától távol - azt is hozzá kell tenni, hogy a három idegenbeli sikerből egyet pont Pakson szereztek Sulovicsék Csirics és Juhos nélkül, február 10-én (76-78). Minden benne van ebben a mérkőzésben, bármelyik gárda nyerhet akár tükörsimán is, akkora hullámzásokra képes mindkét alakulat.

Pécsi VSK-VEOLIA (14-14, 7.) - Zalakerámia ZTE KK (14-13, 7.)
2018.04.15., vasárnap, 18:00

Nagyon érdekes lesz ez az összecsapás. A Pécs egy kifejezetten jó periódus után az első 10 percben kikapott Szegeden, utána nem tudott visszakapaszkodni a meccsbe, a ZTE pedig egy teljesen középszerű idény után szinte a semmiből verte elképesztően simán, 82-55-re a Szedeákot legutóbb. A két együttes az alapszakaszban is szoros mérkőzéseket játszott egymással, Pécsen egy ponttal a Zalaegerszeg nyert karácsony előtt (88-89), a "visszavágót" pedig nagyjából három hete játszották, akkor viszont Csirke Ferencék nyertek idegenben (78-81). Nincs nagy különbség a két együttes állománya között - a kisebb sérülések mellett az adott napi forma dönthet, és az eddigi összecsapásokból kiindulva a végjátékban minimális dolgok miatt billenhet erre vagy arra a mérleg nyelve. Csak az lenne a meglepő, ha valamelyik gárda simán verné a másikat, egyébként bármi megtörténhet.


Alsóház, 2. forduló

Sopron KC (6-21, 14.) - JP Auto - JKSE (9-18, 12.)
2018.04.14., szombat, 18:00

A Sopron lényegében kényszerhelyzetben van, hiszen rossz esetben már 4-4 győzelem hátránya lehet a playout elkerlését jelentő 11-12. helytől a forduló után, így kötelező a siker Sabáli Balázs csapata számára. A Jászberény többet mutatott az utóbbi hetekben, mint vendéglátója, de Sejficék szerdán hazai pályán kikaptak a MAFC-tól, kérdés, hogy ezt hogyan dolgozták fel. Watkinst és Sabáli mestert is kiállították a soproniaktól a DEAC ellen, ez is előny Lazicsék számára, és az SKC az utóbbi hetekben mintha kezdene kiégni - az edzőváltás és a játékoscserék után egy ideig kifejezetten jól tartották magukat, hozták a győzelmeket és a szoros összecsapásokat, de most nagyon kellene nekik egy siker, amitől lendületbe jönnek. A JKSE jobb formában van, de a hazai pálya a Sopron mellett szól, nagyjából hasonlóak az esélyek - három hete az SKC 80-68-ra győzött.

MAFC (7-20, 13.) - DEAC (9-18, 11.)
2018.04.14., szombat, 18:00

Két egészen jó passzban lévő gárda találkozik Budapesten. A MAFC fontos győzelmet aratott legutóbb Jászberényben, ezzel reális esélye maradt a playout elkerülésére, a DEAC pedig a Sopront verte hazai pályán, és egyértelműen új lendületet kapott Martinicsék érkezésével. A vendégek állománya (talán) a legjobb az egész alsóházban, és most sem utaznak esélytelenként Garai Péterékhez, de a MAFC nagyon összeszedte magát, Dukics is egészen szépen és gyorsan beilleszkedett az együttesbe, McCray leigazolása pedig telitalálat volt, így náluk is jönnek az eredmények. A fővárosiak hazai pályán rendszeresen komoly támogatást kapnak szurkolóiktól, ez egyértelmű előny számukra, és ez nagyjából ki is egyenlíti az esélyeket - a DEAC győzni tudott ebben a felállásban az alapszakaszban (70-75), de az még október 21-én volt, azóta mindkét csapat átalakult, a hazaiak nem is kis mértékben.

Foto, Slide - Simon Erika, kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus