Bemelegítés - A-csoport, Középszakasz - 5. forduló

A hétvégén játsszák a magyar férfi NBI/A-csoport idei középszakaszának ötödik fordulóját - a mérkőzések beharangozóit olvashatjátok.

Felsőház

Zalakerámia ZTE KK (21-8, 2.) - Szolnoki Olaj KK (22-7, 1.)
2016.04.09., szombat, 17:00

Az eddig lejátszott felsőházi meccsekből annyi leszűrhető volt, hogy teljesen felesleges formát vagy bármi mást nézni, három naponta óriási hullámzásokra képesek a csapatok. Az Olaj a Paks elleni égés után simán legyőzte a Körmendet, a ZTE pedig az Alba elleni nagy zakó után nyert kétszer, nem mellesleg Körmenden is - ők állnak "relatíve" a legjobban eddig, hiszen a Körmend a Pakson aratott győzelmét pont ellenük nullázta ki, ők viszont otthon még nem buktak, de idegenből már elhoztak egy meccset. Egész évben parádésan játszottak otthon, úgyhogy hiába küzdenek sérülésekkel a cserék között, most is jó esélyeik vannak, nem mellesleg az Olajt legutóbb egy 30-assal küldték haza a kupahétvége után, ezt követően váltott edzőt a kétszeres címvédő. A Szolnok jóval mélyebb állományában és abban bízhat, hogy a szerdai formát át tudja menteni - hogy Petty korai kiválása mekkora szerepet játszott a nagyarányú sikerükben, arra talán választ kaphatunk most, ilyen mértékű fegyelmezetlenség Kinney-éktől nem várható.

Egis Körmend (19-10, 5.) - TLI-Alba Fehérvár (20-9, 4.)
2016.04.09., szombat, 18:00

Mindkét csapat győzelmi kényszer alatt játszik, ha szeretne feljebb lépni a tabellán - alapszakasz végi pozíciójuk és jelenlegi mérlegük, helyzésük alapján is. A Körmend egy újabb vereséggel ha nem is betonozná be az 5. helyét, de a "visszavágó kör", tehát 4 meccsel a középszakasz vége előtt mindenkivel szemben legalább 2 győzelem hátránya lenne, az egy ilyen kiegyenlített mezőnyben rengetegnek számít. Az Albából otthon most már sorozatban jönnek ki a domináns teljesítmények a rangadókon is, de a PO előtt valamikor, valahol el kell kezdeniük nyerni idegenben is, különben a rájátszás sem lesz olyan hosszú számukra, mint szeretnék. A vendégek egy győzelemmel felléphetnek a sokat bukdácsoló ASE, és egy mostani szolnoki siker esetén a ZTE mellé is, vereség esetén viszont a Körmenddel viaskodnak továbbra is a 4-5. helyeken. A két gárda közül talán most a Fehérvár jobb passzban van, mélyebb is a keretük, jobban is pörögnek, de előbb a ZTE, aztán a Paks, majd a Szolnok esetében lehetett leírni, hogy kicsit gödörben vannak, erre mindhárom csapat győzni is tudott azonnal, úgyhogy a Körmendet sem kell temetni. 

Középház

Kaposvári KK (14-15, 8.) - Sopron KC (17-12, 6.)
2016.04.09., szombat, 18:00

A Sopron nagyon nincs formában, és ez nem is igazából a helyezésük miatt érdekes, még mindig óriási blama lenne, ha a hatodik helyet elbuknák, a PO szempontjából azonban baljós - ott erősebb ellenfelek ellen vajmi keveset fog érni mostani teljesítményük. A Kaposvár legutóbbi pihent, előtte kikaptak Kecskeméten, viszont elég jól játszottak előtte, főleg támadásban, azt pedig mindenki tudja, hogy hazai pályán milyen lehengerlő teljesítményre képesek - az alapszakasz utolsó körében találkozott a két együttes, akkor tükörsimán nyert a Somogy megyei alakulat, úgyhogy Sabáli Balázsék is tudják azt, mi várható Kaposváron. Most is esélyesebbek szerintem a vendéglátók, de az SKC-t azért leírni nem szabad annak ellenére sem, hogy náluk is vannak sérültek, a hiányzásokra pedig eddig láthatóan nem reagáltak jól.

KTE-Duna Aszfalt (12-17, 9.) - PVSK-PANNONPOWER (11-18, 10.)
2016.04.10., vasárnap, 18:00

Ez egy igazi élet-halál mérkőzés mindkét fél számára. A Pécs ugyan matematikailag nem szállna még el egy vereséggel és a kaposváriak győzelmével sem, de lényegében igen, nekik egyebként a KKK elleni vereség óta minden mérkőzésen a győzelem kell kis túlzással a PO-hoz. A Kecskemét sincs sokkal jobb helyzetben, hiszen két győzelemre vannak ők is a somogyiaktól, az 5 meccsel a vége előtt soknak tűnik. A KTE jó formába lendült az utóbbi időben, Ivosev megállíthatatlan, és vele bőven lehetnek gondjai Csirke Ferencéknek, főleg Budimirnek. A hazaiak saját parkettjükön kifejezetten jók, de náluk mindig az a nagy kérdés, hogy támadásban a három légiós mellé fel tudnak-e nőni a Pongó testvérek - legutóbb ez sikerült, így idegenben is nyerni tudtak. A Pécs is nyert legutóbb, ők is összeszedték magukat fejben is - itt most nemcsak játékban, de mentálisan is toppon kell lennie mindkét gárdának, aki ezt jobban megoldja, az jöhet ki győztesen a meccsből.

Alsóház

MARSO Nyíregyháza (5-24, 14.) - MAFC (9-20, 12.)
2016.04.09., szombat, 16:30

Három fordulóval az alsóházi középszakasz vége előtt már csak két győzelem a MAFC előnye a Jászberénnyel szemben - azért attól még messze van a budapesti gárda, hogy gondban legyen, de kulcsfontosságú lehet a végelszámolásnál, hogy tudnak-e nyerni Garai Péterék a már biztosan kiesés elleni párharcra ítélt Nyíregyháza ellen. Sitku Ernőék legutóbb a Jászberénytől, a MAFC pedig a Szedeáktól kapott ki, egyik csapat sincs korábbanó formában, de olyan rettenetesen rosszban sem - a vereségek ellenére pariban tudnak lenni ellenfeleikkel, a hazaik például nem kevés mérkőzést vesztettek el közvetlenül a végjátékban, az utolsó pár percben. Érdekes párharcok alakulhatnak majd ki, hiszen Smith-re és Andersonra sincs igazán embere a Nyíregyházának, de Unruh őrzésével is lehetnek gondok a túloldalon, a palánk alatt pedig papíron Ware és Krsztanovics erősebb párost alkotnak - más szerkezetben is játszik a két csapat. A vendégek motiváltabbak lehetnek, de szoros meccsre van kilátás.

JP-TOP COP Jászberény (7-22, 13.) - Naturtex-SZTE-Szedeák (11-18, 11.)
2016.04.10., vasárnap, 18:00

Itt teljesen egyértelmű, hogy óriási motivációs különbség van a két fél között, hiszen a Szedeák a legutóbbi győzelmével bebiztosította A-csoportos tagságát a következő idényre is, a Jászberény viszont sorozatban két győzelemmel kezdi megközelíteni a MAFC-ot, viszont lendületben kell maradniuk. A hazaiaknak még mindig szükségük van külső tényezőkre is ahhoz, hogy elkerüljék a Play-outot - jövő héten meg kell verniük a MAFC-ot, de ezen kívül is legalább 1 győzelemmel többet kell szerezniük két forduló alatt. Szrecsko Szekulovicsék mindenesetre felmérték a helyzet súlyát, az utóbbi hetekben összeszedték magukat, és így, hogy a Szedeák már úgy érkezik hozzájuk, hogy maximum a presztízs és a becsület miatt lehet számukra fontos a siker, jó esélyeik vannak. Egyébként egy nagyon jó ütközetre lenne kilátás, és ha maximumon pörög továbbra is a vendég csapat, simán elképzelhető a sikerük, de egyébként mindent figyelembe véve most Shermanék az esélyesebbek.

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus