Bemelegítés - A-csoport, Negyeddöntők, 1. kör

Kedd este megkezdődik a negyeddöntők köre a magyar férfi A-csoport idei rájátszásában - a meccsek és a párharcok felvezetőit olvashatjátok.

Negyeddöntők, 1. mérkőzés

TLI-Alba Fehérvár (2.) - Kaposvári KK (7.)
2016.05.03., kedd, 18:00

Először holnap este a székesfehérvári és a kaposvári együttes kezdi meg az idei rájátszást. Az Alba a gyengébb idénykezdetet, a megfelelő légiósok megtalálását követően egyre jobb játékot mutatott, és a végén még egy elég negatív helyzetből (Spurlock és Pearson eltiltása az utolsó középszakaszmeccsről) is pozitívan jött ki, ők számítanak jelen állapotukban az Olaj első számú kihívóinak - nem csak a második kiemelésük miatt. A Kaposvár ezzel szemben végig hullámvasutazta gyakorlatilag az idényt, az elején ők sem nagyon találták a jó külföldieket, aztán a jelenlegi garnitúrával, illetve az edzőcsere után igen jó sorozatokat produkáltak. A sérülések folyamatosan hátráltatták őket, a középszakasz második felében kidőlt Spica és a bokaproblémákkal szinte folyamatosan küzdő Puljko is, de összeszedték magukat annyira, hogy a hetedik helyen beférjenek a PO-ba.

A párharcban nem nagyon lehet kérdés szerintem az Alba továbbjutása, leginkább a pályaelőny és a Kaposvár védekezése miatt. Akkor lehetnek jó és szoros mérkőzések, főleg a somogyi megyeszékhelyen, amennyiben Kmézics Zorán együttese képes azt a gyors, ritmusos és hatékony támadójátékot nyújtani, amit a szezon nagy részében. Ebben Ubillának a szokásosnál is nagyobb szerepe lesz - néha túl sokszor tekeredik rá a labdára, de alapvetően a pontszerzésben és a társak kiszolgálásában is a liga egyik legjobb játékosa, Puljko kiesésével pedig még inkább rá fog összpontosulni a KKK játéka. A horvát dobóhátvéd kiesése a rotáció mélysége miatt nagy érvágás, hiszen Ubilla mellett Baki Gergely, Fodor Márton és Benke Szilárd azok, akiknek három posztot meg kell tudni oldani.

A túloldalon még Supola kiválásával is legalább 6 ilyen ember van (Chery, Myles, Markovics, Simon Balázs, Tóth Péter, Spurlock/Pearson - ki melyiket tartja hármasnak és melyiket négyesnek), viszont Fodor is tudott emelni játéka színvonalán, mikor arról volt szó, hogy valakit pótolni kellett, Benke pedig ilyenkor kifejezetten jó mérkőzéseket produkált a szezon elején és azt követően is. Aki még a Kaposvár malmára hajthatja a vizet támadásban, az a liga legjobb támadópattanózója, Hendlein Roland, aki Jazvinnal együtt bírkózhat majd nagyot az Alba magasembereivel, viszont a legfizikálisabb csapattal találkoznak most úgy, hogy Spica kidőlésével Grebenár Péter és Horváth Márton cserélhetik őket, míg a túloldalon a padon Csorvási Milán és a nagyon hasznos Wright vár  bevetésre Spurlock/Pearson és Lóránt mögött, óriási minőségbeli differencia ez.

Ha nem megy a Kaposvár támadójátéka - Ubilla nem találja a passzgombot vagy egyszerűen a Fehérvár kapcsol feljebb egy sebességi fokozattal hátul is -, akkor szerintem egészen sima találkozókat fog hozni a párharc, miután az Alba a legtöbb ellenfelét egyszerűen szétfutja gyorsindításokból, arra pedig ez a kaposvári keret nem nagyon alkalmas, hogy ezt megakadályozza - a két magasember is inkább támadópattanózik a KKK-nál, nem a gyors visszarendeződések nagymesterei. A somogyiak felállt védelem ellen is pocsékul védekeztek Ubillával az élen (ha az alsóházat nem nézzük, a legtöbb pontot kapták a középszakasszal együtt, és még a Szedeák is jóval jobb volt náluk ebben a szegmensben), úgyhogy még ha működik is a támadójátékuk, bombameglepetés lenne, ha tovább tudnának menni. Az Alba hazai pályán utoljára november 21-én kapott ki, akkor a Szolnoktól, előtte pedig összesen egy vereséget szedtek be saját közönségük előtt, még a 2. fordulóban, a ZTE ellen.

Az nyilvánvaló, hogy a fehérváriak még nem gondolkodhatnak a következő körön, a Kaposvár azért nem az a csapat, amelyet félvállról lehet venni, de lehetnek kisebb céljaik már a továbbiakra nézve is. Az egyik az, hogy idegenbeli merevségüket, görcsösségüket megpróbálják kicsit levetkőzni - ez a Körmend elleni idegenbeli siker ellenére sem sikerült a középszakaszban, szoros végjátékokat buktak el rendre, pedig mindenhol megvolt a nyerési lehetőségük. A másik pedig az, hogy Dzunics Braniszlav adott esetben kicsit finomítson a rotációján. Nincs könnyű helyzetben, mivel rengeteg a bevethető játékosa, ennyi embert pedig lehetetlen elégedetten tartani, ha mindenki egészséges, de Markovicsék bizonyítottak Spurlockék eltiltásakor, hogy valamivel nagyobb szerepre is készen állnak, nemcsak játékpercek, hanem feladatok tekintetében is.

Tipp: 3-0 a TLI-Alba Fehérvár javára
 

Szolnoki Olaj KK (1.) - PVSK-PANNONPOWER (8.)
2016.05.04., szerda, 18:00

Ez egy sokkal egyszerűbb párharcnak tűnik elsőre annak ellenére is, hogy a Pécs minden dicséretet megérdemel a középszakasz második felében bemutatott teljesítménye és eredményei miatt. A Szolnok két edzőváltáson esett túl az alapszakaszban, és Sztojan Ivkovics kinevezése után sem volt éppen folyamatos és hibátlan a játékuk, de az utóbbi hetekben egészen meggyőző formát mutatott a kétszeres címvédő - idén a játékosállományban egyáltalán nem tűnnek kiemelkedőnek, és akkor még finoman fogalmaztunk, viszont olyan kiegyensúlyozottak, hogy így is az egyik, ha nem a legnagyobb esélyesek. A Pécs a sírból hozta vissza a szezonját már az alapszakasz végén is, a középszakaszban pedig megismételték ugyanezt egy még komolyabb hajrával - a sok sérülés után megérdemelten jutottak 8-ba.

Jóval kevesebb szerintem a kérdéses pont ebben a párharcban. Az Albához hasonlóan a Szolnok is jelentősen hosszabb és minőségibb állománnyal rendelkezik, mint ellenfele, viszont kifejezetten egyoldalú mérkőzéseket játszottak eddig a Péccsel - a Magyar Kupában 23 pont volt a különbség, de ez már a félidőre kialakult, az alapszakaszban pedig egy 35, illetve egy 43 pontos zakót mért az Olaj a mecsekaljai gárdára. Csirke Ferenc csapata nem az a rohanós csapat, viszont ez nagyon fekszik a Szolnoknak, amely felállt védelmével gyakorlatilag bárkinek a játékát meg tudja fojtani, és 1-2 kivételtől eltekintve meg is fojtotta az utóbbi időben. A bajnok elöl is egyre jobb játékot hoz, a magasemberek, főleg Jones nagyon él Ivkovics rendszerében, fizikálisan jelentős fölényben vannak a Péccsel szemben - ezek összessége jött ki szerintem az eddigi találkozóikon, és ezzel olyan nagyon sok mindent nem lehet kezdeni.

A Pécs már azzal is elég komoly teljesítményt nyújtott, hogy bejutott a PO-ba, 5 fordulóval a középszakasz vége előtt erre minimális esély volt, úgyhogy szerintem akkor sem lehetnek elégedetlenek, ha kisöprik őket - ha egy mérkőzést hoznának, már azzal is borítják szerintem a papírformát.

Tipp: 3-0 a Szolnoki Olaj KK javára
 

Atomerõmû SE (3.) - Sopron KC (6.)
2016.05.04., szerda, 18:00

Ez az egyik, ha nem a legmegjósolhatatlanabb párharc az első körben. Az ASE az egész szezon során mintha árnyéka lenne önmagának játékban - bizonyos periódusokra kijött belőlük az a potenciál, ami a keretben rejlik elvileg, máskor meg sem közelítették azt. Nem is volt ezzel gond, amíg jöttek az eredmények, az alapszakaszt a Szolnokkal holtversenyben az élen zárták, de a középszakaszban már közel sem ez volt a helyzet - az Olajt még nagyon megverték, az Albát is sikerült két vállra fektetniük, de a Körmendtől kikaptak, a ZTE-t pedig úgy intézték el 40-nel, hogy Pantelics és Mohácsi nélkül is tartotta magát három negyedig Bencze Tamás alakulata. Emellé jött még az idegenbeli 0-4 és az eléggé kilátástalan játék, finoman szólva sem volt tehát meggyőző az utóbbi pár hetük. A Sopron csak a középházba jutott be a gyengébb szezonkezdetük után, ott elég sok sérüléssel bajlódtak, de simán tartották azért meg a hatodik helyüket.

A két gárda merőben más pozícióból indul neki a PO-nak, ami főleg az első mérkőzéseken még hatalmas jelentőséggel bírhat. A Paks hiába nem volt jó a középszakaszban, jelentősen nehezebb ellenfelek ellen azért csak hozott egy 3-5-ös összmérleget, míg a Sopron 5-3-ra ezzel szemben nem túl biztató, hiszen a második ötös legalább egy kategóriával gyengébb csapatokat jelentett, mint a felsőház. Az SKC-nál nem nagyon kell túlmisztifikálni a mérleget, mivel szinte már az alapszakasz végén biztos volt, hogy a  6. pozícióban ők jutnak majd a rájátszásba, a sérüléseik miatt pedig fontosabb volt, hogy visszaépítsék a kieső embereiket, de sokba kerülhet még Sabáli Balázséknak az, hogy nem tudtak bejutni a felsőházi középszakaszba, mert olyan szintű ellenfelet több mint másfél hónapja láttak utoljára testközelből, mint a Paks - igaz, március 12-én a ZTE-t idegenben is megverték.

A két gárda között szerintem egyáltalán nincs nagy különbség állományban, a Sopron egy kifejezetten jó erőkből álló gárdának tűnik. A palánk alatt a Tóth Ádám, Eilingsfeld János, Watkins, Fomin négyes finom kis csatákat vívhat Taylorral, Bavciccsal, Tóth Gergellyel és Dénes Gáborral - itt a soproni Tóth állapota kérdéses, miután a középszakaszban sérült volt, de teljes értékű harcosként ez egy elég egál párharcnak tűnik. Eilingsfeld megtartása lehet kérdés az egyik oldalon, ő fizikálisan jelentős előnyben van Tóth Gergellyel és Dénessel szemben is, és ha éppen formában van, elég komoly károkat okozhat a posztján az ellenfélnek, Taylorék és Tóth Ádámék között viszont hatalmas "verekedés", fizikai csata várható mindkét palánk alatt.

A külső sorban természetesen kulcs lesz Laroche és Dunn csatája - mint a legtöbb csapatnál, az első számú védelemmegbontók és fazonszabászok formáján, játékán múlhat a siker, és itt mindkét játékos képes kicsit gyengébb és borzasztóan jó teljesítményre is. A másik két poszton ennél nagyobbak a különbségek, itt van lehetősége az edzőknek bőven taktikázni is: Tiggs jelentősen jobb, tökösebb és sokoldalúbb játékosnak tűnt az eddigiek alapján, mint a középszakaszban egészen pocsék formában játszó, 9 pont és 10 VAL fölé összesen kétszer jutó Robinson, Barnies pedig teljesen más stílusú, sokkal inkább fizikális, lepattanózó "jellegű" hármas, mint a triplaspecialista Rancic, viszont hajlamos elerőlködni meccseket. Robinson abszolút rendszeren kívülinek tűnt a sokszor, márpedig a Sopronnál ilyen probléma nem nagyon van, itt még talán a Hűség Városának csapata jobban is fest.

A cseréknél sincs túl nagy előnyben az ASE, Kovács Ákostól és a túloldalról Ruják Andrástól is érkezhet meccset befolyásoló produkció a padról, láttunk már mindkettőre példát ebben az idényben - ha Takács Norbert vagy Medve Máté jelentené a különbséget bármelyik találkozón is, az azért nagyobb szenzáció lenne, viszont mindketten hasznos rotációtagok, pár triplával és jó védekezéssel lendíthetnek csapatukon.

Ha mindenki felépült a Sopronnál, akkor képesnek tartom őket arra, hogy kiüssék pályahátrányból is a Paksot - az alapszakaszban 20 pont fölötti előnyt szórakoztak el idegenben gyakorlatilag egy negyed alatt, úgy kaptak ki végül 3-mal, és ehhez az ASE tartása mellett az ő hathatós közreműködésük is kellett -, de ha túl sok idő megy el arra, hogy hozzászokjanak a komolyabb szintű ellenfélhez, arra rámehet a párharcuk is, mert az ASE otthon hol így, hol úgy, de behúzogatta a győzelmeit.

Tipp: 3-1 a Sopron KC javára
 

Egis Körmend (4.) - Zalakerámia ZTE KK (5.)
2016.05.04., szerda, 18:00

Ez a másik párharc, ahol nagyon szoros csata várható, és a csapatok maximum annyival vannak kisegítve az ASE-Sopronhoz képest, hogy legalább egy mezőnyben játszottak. A Körmendnek több légióscserét is végre kellett hajtania, hol kényszerűségből (Perry -> Petty), hol nem (Katura -> McKinney-Jones), de végül nyertek egy kupát, üres kézzel tehát már nem fejezik be a szezont. Nagyon meggyőzőnek tűntek egészen a középszakasz első harmadáig, ahol teljesen megtört a lendületük - hiába nyertek ezt követően több mérkőzést is különböző gondokkal küzdő csapatok ellen, a végén az erősen tartalékos Albát nem tudták legyőzni, így lettek negyedikek. A ZTE sokkal kiegyensúlyozottabb volt az egész idény folyamán, és bár Krapicot nekik is le kellett cserélniük Balmazovicsra, nagyjából stabilan lehozták a szezont. A középszakasz végén Pantelics két meccsről is hiányzott, Balmazovics szintén lesérült, ráadásul az egyre jobb Szolnok otthonában kellett zárniuk, így csúsztak le három vereséggel az ötödik helyre.

A Körmendnek lesz dolga bőven, fejben nagyon össze kell szedniük magukat a fehérvári vereségük után, mert valahol a középszakasz első felében elvesztették a korábbi élességüket - rendszeresen hátrányban zárták akkor is az első félidőket, de a szünetben léptek, fordulás után pedig megfordították a találkozókat. Ez volt az egyik nagy előnyük, ez viszont a szezon ezen szakaszában vagy nem megy, vagy minimum óriási luxus, hiszen a legjobb csapatoknak nem nagyon lehet egy félidőnyi fórokat adni. A másik oldalon is van mit rendbe rakni, de itt a főszerepet az orvosi stáb látja el, hiszen Fekete Viktor és Gáspár Dávid is kiesett az aktív rotációból, így az egyébként is szűkös lehetőségek minimálisra csökkentek. Nem meglepő a három vereség a középszakasz végén, tekintve hogy egyszerűen nincs elég bevethető embere Bencze Tamásnak, ha az állva maradt emberek közül kidől Pantelics vagy éppen Balmazovics - utóbbi mellett így is Velkey János, Olasz Ádám, Kis Raul és Czinger Zoltán játszanak általában a padról. A Körmend sem áll túl jól cserék terén, de még így is jobban, mint mostani ellenfelük

Alapvetően nem nagyon fekszik szerintem a ZTE játéka a Körmendnek. A vasi együttes egyáltalán nem egy rosszul védekező alakulat, de szét lehet dobni őket kintről, erre pedig nem sok alkalmasabb csapat van a zalaegerszegieknél, nem véletlenül 3-1 az egymás elleni mérlegük idén, és az az egy győzelem is a Pantelics nélküli ZTE ellen született, Körmenden például kétszer is nyertek Mohácsiék. A gond szerintem az, hogy Govenst nem nagyon tudja megtartani Channels, hiába nem rossz védő, Pettynek pedig hiába vannak kivételes atletikus képességei és motorja, a kosár IQ-ja nem éppen a legmagasabb, gyors faultok mellett többször is engedte Kinney-t kintről dobni az egymás elleni meccseken, ami nem a legokosabb ötlet. Ha ezt a két embert nem tudja megállítani a Körmend, akkor nagyon nehéz dolguk lesz továbbra is, mert jöhetnek a palánk közeli befejezések vagy az ütempasszok a kinti dobóknak, ezt a figurát láttuk az egész idényben a ZTE-től, és a szezon során legtöbbször hatékonyan is végezte a feladatát mindenki.

A Körmendnek azért is kellene "terrorizálnia" a zalaegerszegiek két amerikai játékosát, mert eladott labdákra azért hajlamosak, gyorsindításokból kellene eredményeseknek lenniük, felállt védelem ellen ugyanis nagyon fognak szenvedni - a ZTE a második legjobban védekező csapat, mert bár a Sopron 3 ponttal kevesebbet kapott náluk eddig a szezon során, de azt is figyelembe kell venni, hogy az SKC a középházban vitézkedett. Pantelics itt kulcsszereplő, mert az egész védekezés az ő centermunkájára épül, számtalan alkalommal zavarja a betörő játékosokat a gyűrű közelében, de ha ő nincs, faultgondokba keveredik vagy nem teljesen egészséges, akkor jelentősen gyengébben teljesítenek hátul, akkor pedig nincs vagy nagyon ritkán van győzelem. A Körmendnek egyébként megvannak az emberei bőven arra, hogy Pantelicstől függetlenül is a ZTE fölé kerekedjen, de Dickerson, Channels, Petty és McKinney-Jones ide vagy oda, ebből eddig sok mindent nem láttunk, annyira jól mozognak a rendszerben a zalaegerszegi játékosok.

Parázs ütközetre számíthatunk az előző egymás elleni mérkőzés alapján (is), szerintem egyelőre teljesen ismeretlen tényezőkön múlik a továbbjutás. A Körmendet egy erősebb gárdának tartom, de hogy egy hét alatt mennyire sikerült őket fejben összerántani, az kérdés - az Alba ellen megbuktak egy nagyon fontos mérkőzésen, de a kupadöntőre pont a formaidőzítésük volt kiemelkedő, korábban akkor tudtak leginkább felpörögni, amikor kellett. A másik oldalon ott van Pantelics és Balmazovics, illetve az egészségi állapotuk. Ha ők ketten és a többiek is egészségesek a zalaegerszegieknél (már amennyire a szezon ezen pontján lehet), szerintem abszolút benne van a pakliban, hogy pályahátrányból kiüssék a kupagyőztest. Ha nem lesznek bevethetőek, akkor attól függetlenül, hogy gyakorlatilag az egész idény folyamán kihoztak magukból mindent, szerintem kiesnek a negyeddöntőben.

Tipp: 3-2 az Egis Körmendnek 
 

Play-out, 2. mérkőzés

MARSO Nyíregyháza - MAFC
2016.05.04., szerda, 18:30

Itt egy mérkőzés már lement, a MAFC otthon behúzta az első meccset. A Nyíregyházánál látszik, hogy nagyon vékony a keret, szinte egyetlen faultprobléma sem fér bele - Krsztanovics viszonylag sokat ült emiatt a szombati találkozón, így került komoly hátrányba csapata, aztán pedig hiába hajráztak nagyot, nem tudták megfordítani már az eredményt. Nyíregyházán azért jóval jobb esélyekkel indulnak Sitku Ernőék, mint az első összecsapáson, egy hónapja 91-79-re meg is verték a fővárosiakat, de ha a párharc egészét nézzük, akkor nagy meglepetés lenne szerintem, ha a Gabányiban tudná kiharcolni a Nyíregyháza a bennmaradást - már ha egyáltalán meg tudják nyerni a második meccset.

A MAFC-ban hiába van egy eléggé mérsékelt tudású légiós (Nwakamma), ebben hiába áll jobban a Nyíregy, egyrészt egyszerre nem tudnak jól teljesíteni az ő külföldijeik, másrészt a budapesti alakulatnál a magyaroktól sokkal több jön, hiába épül az ő játékuk is Smith-re, Andersonra és az utóbbi időben Johnsonra - jelentősen kiegyensúlyozottabbnak tűnnek, mint a gyakorlatilag négyemberes Nyíregyháza.

Tipp: 2-1 a MAFC javára

 

Fotok, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus