Két férfi, egy eset: Bus Iván és Kertész Dániel

A Nyíregyháza irányítója és a Békés játékmestere is inkább vezér a második vonalban, mint percember az élvonalban.

Két, a legjobb játékoskorban lévő magyar irányító is egészen kiemelkedő szervező-előkészítő teljesítménnyel rukkolt ki a férfi NBI/B Piros csoportjában a hétvégén. Korábban mindketten megjárták az élvonalat, a múlt hétvégén mindketten idegenben "sziporkáztak".  Egyikük győzelemre is tudta vezetni a csapatát, a másik játékmesternek ez nem sikerült.

A Nyíregyháza 24 esztendős irányítója, Bus Iván Győrben villogott. A jelenlegi "állomáshelyén" nevelkedő, ám pályafutása korábbi szakaszában az ország nyugati sarkában Sopronban és Szombathelyen is megforduló, tavaly nyáron a magyar Universiade-válogatottban szereplő kosaras 13/3 pontot, 5 lepattanót és 4 labdát szerzett, ám ami igazán értékes volt a játékában az a 17 (!) kiosztott gólpassza volt, s ezzel főszerepet vállalt csapata fölényes, 109-75-ös győri diadalából.

A Békés zalaegerszegi nevelésű irányítója, a 27 esztendős Kertész Dániel tripla-dupla közeli teljesítményt nyújtott a listavezető Oroszlány otthonában. A hazai csapat által 90-80-ra megnyert találkozón 16/6 pontot, 8 lepattanót, valamint 11 gólpasszt íratott föl statisztikai lapjára, 2 lepattanó hiányzott neki a tripla-duplához. Csapata pedig hősiesen küzdött az éllovas otthonában, ám az OSE a második negyedet "megnyomta", azt 28-15-re nyerte, s ennek köszönhetően "behúzta" az újabb hazai győzelmet.

Mind a két kitűnő irányító szakmailag kimondottan jónak tartja azt, hogy a másodosztályban az eddig területi elvű csoportbeosztás helyett ettől a szezontól erősorrend szerint alakították ki a csoportokat, jóval több a kiegyenlített, kiélezett, szoros meccs, mint az előző rendszerben. Bus Iván abban is megtalálta a "szépséget", hogy időnként bizony át kell utazni az országon: mint kifejtette: egy szép és értékes dunántúli diadal után igen jó hangulatban zajlik a hazaút Nyíregyházára... és ez ráadásul szó szerint hazaút, hiszen a magyar élvonalban, de a másodosztályban is egyedülálló, hogy a légióst leszámítva mindenki a szabolcsi megyeszékhelyen nevelkedett, saját nevelőegyesületében játszik, és ez azért sok pluszt jelenthet együttesének.

Kertész Dániel, aki az ország nyugati részéről került a Viharsarokba és már a 3. évadját tölti Békésen, kimondottan jól érzi magát, sokat játszik, a szurkolók elfogadták, ahogy fogalmazott: a legjobb helyen van.

Mint említettük, mindkét, a múlt hét végén remeklő irányítónak van élvonalbeli múltja. Amikor arról kérdeztük őket, vajon "visszavágynak-e" az NBI/A-ba, egybehangzóan felelték: a színvonal miatt talán igen, ám jóval szívesebben játszanak sokat, s töltenek be meghatározó szerepet másodosztályú csapataikban, mint  - ahogy azt az élvonalban már tapasztalták - az élvonalban legyenek "percemberek", azaz, hogy amíg a posztjukon játszó légiós pihen, vagy faultproblémái vannak, 5-6 percekre - adott esetben akár két, vagy három részletben - álljanak be csupán...

Fotó: A Nyíregyháza facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus