Magyar bajnoki rajt (2.): Ki jut a rájátszásba?

Tegnap megkezdtük a 2013-2014-es idény felvezetését, ami a honi férfi élvonalat illeti. A "Fiatalokra építők", azaz a Kecskemét, a Zalaegerszeg és a Nyíregyháza után most újabb három gárda felkészülését, kereteinek változásait, illetve szezonbéli szereplési lehetőségeit nézzük meg. Ma három olyan klub kerül terítékre, ahol egyértelműen cél lehet a rájátszásba jutás, de erősen valószínű, hogy a válogatott játékosokkal erősítő Sopron, a fiatalos és elég alacsony szerkezetű Pécs, valamint az elég összeszokottnak mondható Szeged közül nem fog mindenki a legjobb nyolcban végezni az alapszakasz és a középszakasz után. Jöjjenek az említett csapatok!

Kis-Rába menti Takarék Soproni KC

Érkezett: Sabáli Balázs (vezetőedző, MAFC), Dénes Gábor (Kecskemét), Ruják András (Körmend), Trepák Zoltán (Szolnok), Nárai Bence (Falco), Ruják Bence (Körmend - UTP), Jonathon Thompson (Rider University)

Maradt: Jermaine Thomas, Takács Norbert, Tóth Gergely, Filip Barovics, Molnár András, Bus Iván,

Távozott: Meszlényi Róbert (vezetőedző, Soproni UTP), Gombás Gábor (Győr - B-csoport), Keresztes Rafael (Pápa - B-csoport)

Várható kezdőcsapat: Je.Thomas - Jo.Thompson - Takács - Tóth G. - Barovics

Az előző szezonban mind a felsőházi középszakaszról, mind pedig a felsőházi rájátszásról hajszállal maradt le az SKC.

A soproni csapatban a nyáron inkább magyar vonalon volt nagyobb mozgás, a két állandó légiós, az amerikai irányító, Jermaine Thomas és a montenegrói center, Filip Barovics maradt.

Nem véletlenül használtuk velük kapcsolatban az állandó jelzőt, ugyanis a harmadik légiós helyen a kettes poszton az előző szezonban - különböző okok miatt - szinte egymásnak adták a kilincset a kosarasok. Aki megoldás lehetett volna, Jeremy Wise hamar megsérült, s azt követően nagy volt a légiós-járás e fontos pozícióban.
Most sem volt zökkenőmentes a megfelelő ember megtalálása e kényes feladatra, a bajnoki rajtot megelőző hét második felében érkezett a csapathoz az a Jonathon Thompson, aki a megoldásnak tűnik. Túlzás lenne azt állítani, hogy tökéletesen összeszokva társaival játszik majd Székesfehérváron, a bajnok otthonában a pénteki szezonnyitó mérkőzésen.

Persze azzal, hogy nemrég érkezett kosarast kell már a bajnokság közben beépíteni a csapatba, nincs egyedül Sabáli Balázs, az SKC új szakvezetője. Sopronban magyar fronton nagyobb mozgás volt. A távozó Vesztergom, Keresztes, Gombás trió helyett érkezett a Ruják, Dénes, Trepák hármas.  Az új szerzemények közül a két utóbbi már korábban volt válogatott, előbbinek pedig sokak szerint már ott lenne a helye, s ha beváltja a szerződtetéséhez fűzött reményeket, akkor hamarosan akár be is kerülhet Sztojan Ivkovics keretébe.

Első "blikkre" a mostani magyar mag - a régiek közül Molnár Andrással, Tóth Gergellyel s Takács Norberttel , azaz összesen 3 korábbi - Dénes, Molnár, Trepák - és egy jelenlegi - Tóth - válogatott kosarassal igen "ütősnek" tűnik. Korábban gyakran érte a soproni csapatot olyan kritika, hogy a kispad keveset tud hozzátenni a csapat összteljesítményéhez - most akár több volt válogatott is érkezhet csereként.

E  kosarasok mögött 3 fiatal rendszeresen ott lesz a 12-es keretben. Most Sabáli, ha úgy látja jónak, szerkezetben is variálhat, hiszen több olyan játékosa van, aki több poszton is bevethető.

Ezzel a kerettel a cél mindenképpen előrelépni az előző évadhoz képest, tehát a felsőházba várható a Sopron. De ahhoz, hogy összeálljon ez a némiképp átalakult gárda, s ráhangolódjon az új edző elképzeléseire, ahhoz mindenképpen kell némi idő...

 

Pécsi VSK-Pannonpower

Érkezett: Veljko Budimir (Osjecki Sokol), Garrett Green (Reno Bighorns), Nemanja Kovacsevics (HKK Caplijna Lasta), Pascu Norbert (CSU Sibiu), Somogyfoki Szabolcs (Alba)

Maradt: Bíró Olivér, Bödör Bence, Csabay Ádám, Halász Ákos, Kovács Péter, Nagy Krisztián, Sümegi András, Tóth Máté, Csirke Ferenc (vezetőedző)

Távozott: Tóth Norbert (Alba), Bradley Loesing (Zwolle), Todd Hendley (?), Horváth Balázs (Bonyhád - B-csoport), Csernák Ádám (PEAC - B-csoport)

Várható kezdőcsapat: Kovacsevics – Csabay – Kovács P. – Budimir – Green

Joggal állíthatjuk, hogy a tavalyi szezon egyik kellemes meglepetése volt a pécsi alakulat. Csirke Ferenc első teljes szezonját töltötte vezetőedzőként és rögvest a legjobb nyolc közé, valamint Magyar Kupa final four szereplésig vezette csapatát. A szezon második felében ráadásul két légióssal szerepelt a PVSK, hiszen a csapat addigi legjobb dobója, ám összességében bomlasztó Alex Legion távozott. A bajnoki negyeddöntőben viszont így is megszorongatták a későbbi bajnok Albát és végül a nyolcadik helyen végeztek Tóth Norberték a bajnokságban.

A szezon végeztével hamar jött a megnyugtató hír a szurkolóknak, hogy Csirke Ferenc két esztendőre szóló szerződést kötött a klubbal. Az eredményes munka gyümölcseként Kovács Péter és Tóth Norbert is felhúzhatta a nyáron a nemzeti együttes mezét. Nem okozott az sem meglepetést, hogy az élete szezonját futó Tóthért ismét több kérő is bejelentkezett, így a PVSK színeiben hét szezont lehúzó magasbedobó végül a bajnok Albához igazolt. Az évről-évre, sőt szezonon belül is rengeteget és fokozatosan fejlődő Kovács Pétert viszont sikerült megtartani.

Maradt a csapatnál az elmúlt idényben berobbanó Halász Ákos, akire immár egyértelmű csereirányítóként számít a korábban szintén játékmesterként szereplő vezetőedző. Halász már tavaly is többször adott új lendületet csapatának, bár még játékának le kell tisztulnia, de így is egyre fontosabb szerepet kaphat csapatában. A fiatalok bátor bevetése amúgy is követendő példa volt az elmúlt időszakban a pécsieknél… Szintén hosszabbított Csabay Ádám, aki 27 évével már egyértelműen a rutint is képviseli. A kiváló triplavető az elmúlt idényben Legion távozását követően lépett szintet és idén már többnyire a kezdőcsapatban fog helyet kapni a kettes poszton. Magasabb felállás esetén itt is kaphat szerepet a már említett Kovács Péter, aki immár csapatkapitányként lehet és várhatóan lesz is vezére a Pécsnek. A még mindig csak 20 esztendős Bíró Olivér könnyen lehet az idei szezon egyik kellemes meglepetése. A már tavaly is impresszív meccseket felmutató bedobó fontos láncszemként érkezhet a kispadról. Ugyancsak maradt a PVSK-ban a tavaly a ZTE-től érkező Bödör Bence. A magasember a „centerínségben” szenvedő csapatban sokáig volt egyedüli, igazi 5-ös középjátékos, ha a sérülések elkerülik, akkor meg fogja kapni a perceket Csirke Ferenctől a bizonyításra. A maga 29 évével a csapat legrutinosabb játékosa lesz idén Nagy Krisztián. A vajkezű bedobót tavaly kényszerből is kapott rengeteg szerepet négyes poszton, ám egyértelműen kijelenthető, hogy egyáltalán nem vallott szégyent. Idén akár kezdőként, akár a padról beszállva fontos alappillére lesz a PVSK-nak.

Mivel Tóth Norbert kivételével a magyar játékosok magja tulajdonképpen teljesen megmaradt, így mindez megfelelő építkezési alapot jelentett a légiósok kiválasztásához. A tavalyi külföldi játékosok közül az amerikai irányító Loesing Hollandiába tette át székhelyét. Helyére érkezett a 28 éves szerb Nemanja Kovacsevics, aki a bosnyák bajnokságban az év védőjenek választották. A felkészülés során támadásban kissé hullámzó volt a teljesítménye, ám így is megfelelő stabilitást adhat csapatának, kiválóan egészíthetik ki egymást a fiatal Halásszal. Center poszton sokáig úgy tűnt, hogy az amerikai Todd Hendley a pécsieknél folytathatja, ám végül honfitársa, a 24 éves Garrett Green lett a befutó. A center tavaly az NBA fejlesztési ligájában pattogtatott és eleinte nem nyújtott meggyőző teljesítményt, ám végül szerződést kapott, nem sokkal azt követően, hogy a kaposvári felkészülési tornán MVP-nek választották. A centernek a büntetődobások terén akadnak gondjai – kiderül mennyiben tud majd ebben javulni. A harmadik légiós már koránt sem ismeretlen hazánkban, a korábban Szolnokon szereplő Veljko Budimirre azonban Pécsett egészen más szerep vár majd. Támadásban mindenképpen kulcsembernek kell lennie, ráadásul elég gyakran a 4-es poszton is brusztolva.

A magyar magot kiegészítendő új érkező még a magyar útlevéllel is rendelkező, magyarul egyébként anyanyelvi szinten beszélő Pascu Norbert, aki elsősorban távoli dobásaival jelenthet majd veszélyt a padról. Székesfehérvárról érkezett Somogyfoki Szabolcs, aki az A-csoportos csapat mellett talán elsősorban a pécsiek B-csoportban szereplő, U23-as gárdájuknak lesz fontos láncszeme. Itt egyébként többen is (Halász, Bíró, Bödör, Pascu) is pallérozódhatnak majd.

Az „előszezont” kiválóan zárta a PVSK, 10 felkészülési mérkőzésből 9-et megnyerve. Idén ugyan kimaradt a Horváth Zoltán Emléktorna, ellenben kupagyőztesként távoztak Horvátországból és Kaposvárról is, főleg a tavalyi közvetlen riválisok ellen mérkőzve arattak önbizalom növelő győzelmeket. A cél a rájátszásba kerülés, amely egyáltalán nem tűnik vállalhatatlannak. Az alapcsapat megmaradt, Csirke Ferenc szisztémáját folytatva a megalkuvást nem tűrő játék, fontos szereppel pályára kerülő bő keret sok csapatnak fog kellemetlen perceket okozni.

 

Naturex-SZTE-Szedeák

Érkezett: Demeter Attila (Utánpótlás), Kereszty Domos (Utánpótlás), Maronka Áron (Utánpótlás), Mike János (Utánpótlás), Révész Ádám (Utánpótlás), Jonathan Levy (ASE), Branko Jereminov (Tamis), Jerrel Williams (Leeuwarden)

Maradt: Csorvási Milán, Csorvási Levente, Kiss Zsolt, Vida Máté, Bonifert Domonkos (vezetőedző)

Távozott: Fekete Stefán (Concordia Chiajna - Románia), Anthony Gurley (?), Anthony Jones (Bawer Matera - Olaszország), Jakab Péter (Nyíregyháza), Nebojsa Dukics (Jászberény)

Várható kezdőcsapat: Jereminov - Levy - Kiss - Williams - Csorvási M.

A Szeged erősségének megítélése eléggé ellentmondásos, de ez már csak a mezőny kiegyenlítettsége miatt sem meglepő. Sokan abban sem biztosak, hogy a Dukicsot elvesztő Bonifert-legénység képes bárkit megelőzni ebben a bajnokságban, ám vannak, akik egyenesen rájátszásra esélyesnek tartják a Jereminov személyében igen remek pedigrével rendelkező szerb irányítót igazoló Szedeákot. Több rutinosabb ős-szegedi "ment ki" az utóbbi években ebből a társaságból - elég csak Nyilas Istvánt vagy Tanács Attilát említenünk -, de lassan beérik a mögöttük lévő fiatal vonal, melynek két legjelesebb képviselője az ifjonc Wirth Ádám, illetve a némi rutint már felhalmozó Csorvási Levente.

A keret változásait tekintve Dukicsot már kiemeltük, mint a legfontosabb távozót, s a többi légióst (Jones, Gurley) sem tartotta meg a klub, ahogy a honosított Stefan Feketét sem. Nincs ebben semmi meglepő, pláne, hogy egyes posztra Branko Jereminov érkezett, aki egyrészt kiváló korban van és van is mit bizonyítania, másodsorban pedig nem sűrűn játszik ilyen kvalitású, nem amerikai, abszolút pontszerző légiós irányító poszton hazánkban. Mivel bőven van pont a többi csapatrészben, ezért ez vélhetően jó lépésnek bizonyul majd, hogy ilyen stílusú játékos érkezett a gárdához erre a feladatra. Jono Levy már az első szegedi időszaka alatt is nagy kedvenc volt, aztán tavaly egy kissé ellentmondásos szezont produkált a Falco és a Paks színeiben, most viszont kulcsszerep fog rá hárulni ebben a Szedeákban, s annak ellenére, hogy ő nem igazi slasher, jól illik a csapatszerkezetbe. Hármas poszton ott van a már jól bevált shooter, Kiss "Kolti" Zsolt, centerben pedig a tavaly nagyon produktívan játszó Csorvási Milán, aki talán még egy szintet léphet idén és még inkább kihagyhatatlan lesz a válogatottból hosszabb távon.

Az igazi kérdőjel Jerrell Williams, akinek négyes poszton stabilan kéne szállítania a pontokat, védekezésben pedig tudnia kellene akár ötös posztos embereket is megfognia, ami munkamennyiségben sem keveset jelent. A felkészülési időszak alatt eléggé hullámzott mindkét fronton az amerikai, így van egy igazi hibafaktor ebben a felállásban, de a képességei miatt nem szabad még leírnunk őt. Amennyiben Williams hozza, amit tőle elvárnak, illetve Bonifert mester a Vida Máté, Wirth Ádám, Csorvási Levente trió elég pontot tud szállítani a padról, úgy valóban nem esélytelen arra ez a Szedeák, hogy megkaparintsa a 8-10. helyek valamelyikét, ám amennyiben a fiatalokat nem sikerül gyorsan beépíteni, az amerikai magasbedobó pedig betlizik, akkor benne van a pakliban, hogy a kiesés elkerüléséért kell harcolnia a déli kosárfellegvárnak. A Demeter, Kereszty, Maronka, Mike, Révész ötösfogatnak hatalmas lehetőség ez az év, s ha kapnak is elég bizalmat az edzői stábtól, akkor a csapat is jó befektetésre tehet szert velük közép-, illetve hosszútávon.

Ha van olyan gárda, melynek a felkészülési mérkőzései alapján vajmi keveset tud megállapítani konklúzióként a többi rivális és maga a szakma, az a Szedeák, hiszen Csorvásiék messze sem játszottak annyit a hazai gárdákkal, mint a többiek, s a nagyobb tornákon sem voltak ott. Ez nyilvánvalóan kétélű fegyver, de az mindenképp pozitívum, hogy viszonylag sokat tudott együtt készülni ez a társaság, a légiósok relatíve korán véglegesítve lettek és nyugodt perióduson van túl az együttes. Ez még kamatozhat az alapszakasz elején a szegedi együttesnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus