NBI/A: A legtöbb mutatóban a Falco áll az élen

Ha kicsit beleássuk magunkat a statisztikákba, érdekes dolgokra bukkanunk - például számszerűsíthetjük, hogy milyen gyengén dob az Alba.

Az "őszi szünetet" kihasználva ideje áttekinteni, hogy mi is történt eddig az NBI/A-csoportban idén - kilenc fordulót rendeztek már, de van, amely csapat csak nyolc és olyan is van, amely egyelőre csak hét mérkőzést játszott le. Íme néhány statisztikai érdekesség az eddig eltelt időszakból.

A legjobb pontátlaggal egyelőre a Falco rendelkezik, Perl Zoltánék 87,9 pontot dobtak átlagban, amivel egy szinttel kilógnak a mezőnyből felfelé, hiszen mögöttük a Körmend 84,6-tal második, a Szolnok 83,6-tal harmadik, a többiek pedig mind nyolcvan alatt vannak. A Kaposvár-Kecskemét-Szeged trió után érkezik a Paks, a belendülő Alba és a DEAC és ezen a listán egyelőre elég hátul van a ZTE és a PVSK - ők csak a MAFC-Jászberény-Sopron triót előzik meg, a Váradi Kornéllal szerződést bontó SKC átlagolta eddig a legkevesebb pontot.

Ha nem a legtöbb pontot, hanem a legjobb dobószázalékot keressük, akkor a Körmend áll az élen 49,2%-kal, majd jön a Szolnok, szinte egálban a Szedeák és a Kaposvár, aztán a Kecskemét és csak hatodik a Falco, ebből is látható, hogy a sok pontot főleg a nagy iramnak köszönhetik a szombathelyiek. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Norfleeték dobják rá a legtöbbet meccsenként. Érdekesség, hogy a leggyengébben eddig a címvédő Alba Fehérvár dobott: Lóránték egyelőre mindössze 42,5%-kal céloztak.

Itt rá is térhetünk a triplamutatóra, ahol szintén parádézik a Falco: 39,5%-kal tüzelnek kintről Govensék, ehhez hasonlót csak a Körmend (38,7%) tudott hozni, de kevesebb kísérletből - erre is mindjárt rátérünk. Szóval érdekes módon a Kecskemét a harmadik legjobban triplázó csapat eddig és nagyjából a hatodik Szolnokig (33,1%) mondható el, hogy rendben van a hatékonyság - innentől már mindenki gyengén dob és itt is az Alba az utoló, alig 22%-kal céloznak távolról a fehérváriak. Ha a bedobott hármasokat nézzük, akkor már egyértelmű a Falco fölénye, 11,6 tripla meccsenként extrának számít magyar szinten, főleg, hogy a második Kecskemét 9,6-tal következik - nagy a szakadék a Szombathely és a mezőny között. Itt is az Alba az utolsó, 5,4 bedobott hármassal, de a Jászberény és a Kaposvár is hat alatt van jelenleg átlagosan.

A legtöbb büntetőt a Szolnok dobhatta eddig, több mint húszat, érdekes, hogy ezen a listán a Sopron a második és a Paks az utolsó - a hátsó ötösben van az Alba, a Falco, a ZTE és a PVSK, míg az első ötben ott van például a MAFC.

A lepattanókat tekintve egyelőre a Körmend áll a legjobban, Csorvásiék 37,1-et szedtek le átlagban, a második Kaposvár 36,0-t, a harmadik Szolnok 35,6-ot - ebben a Jászberény-MAFC-Kecskemét-Sopron-Pécs ötösfogat van egy kicsit lemaradva a többiektől. Érdekes a Kaposvár helyzete, a három magassal játszó somogyiak ugyanis támadópattanózásban csak a 12.-ek, védőpattanózásban viszont egy szinttel a többiek felett állnak.

A gólpasszokat tekintve megint a Falcót találjuk az élen, Szrecsko Szekulovics legénysége 19,6 asszisztot jegyez meccsenként, a dobogón a Kaposvárt és a ZTE-t találjuk még - érdekesség, hogy a nagycsapatok közül a Szolnok a középmezőnyben foglal helyet, míg a Körmend és az Alba az utolsó négyben. A passzjáték másik szegmensében szintén a Falcót kell megdicsérni, ők adják el a legkevesebb labdát, gyakorlatilag fele annyit (7,8-at), mint a legtöbbet jegyző Szolnok-Jászberény-Kaposvár trió.

Egyéb érdekességek: átlagban a PVSK üti be a legtöbb és az Alba a legkevesebb faultot, az Alba szerzi a legtöbb és a Kaposvár a legkevesebb labdát, blokkból pedig a DEAC jegyzi a legtöbbet és a PVSK a legkevesebbet.

fotó: FIBA.com

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus