NBI/A: Erősorrend, 0. hét

Vendégszerzőnk, Jakab Máté, aki "civilben" a Győr női NB I-es csapatának, s a magyar női válogatottnak is segédedzője, most bátorkodott felállítani egy idény eleji erősorrendet a magyar férfi bajnokság élvonalának csapatai közt, benne természetesen alapos indoklással.

ATOMERŰMŰ SE
Helyezés: 1. HELY

A tavalyi döntősnek sikerült egyben tartani a keretet. Komoly kihívója lehet idén a Szolnoknak a tolnai együttes. Jarrod Jones megkapta a magyar útlevele, így gyakorlatilag felszabadult egy légiós hely a keretben. Egyenlőre két amerikai játékos tölti be a külföldi szekciót, Henry Dugat a német első osztályból érkezett, míg John Roberson személyében a tavalyi svéd bajnokság legjobb hátvédjét sikerült Paksra csábítani. Továbbra is egy nagyon komoly, minőségi magyar maggal dolgozhat együtt Braniszlav Dzunics. Alsó poszton Szabó Zsolt, Tóth Ádám, Eilingsfeld János és Körtélyesi Gergely értékes játékerőt képvisel, ráadásul mezőny posztokon is rengeteg variációs lehetőség adódik. Az ASE játszotta az egyik legtöbb edzőmérkőzést az össze magyar csapat közül, komoly szinten jegyzett, minőségi külföldi ellenfelekkel is szembe néztek: többek között sikerült 1 pontra megközelíteni a  Jekatyerinburg együttesét. Összességében óriási fegyvertény lehet a gárdának, hogy sikerült egyben maradniuk, mindössze két új láncszemet kell beépíteni a rendszerbe. Biztos lesznek nehézségek az elején, de ha az átigazolási időszak lejárt előtt sikerülne szerződtetni egy minőségi külföldit, akkor a tavalyinál izgalmasabb döntőt izgulhatunk végig májusban.

Kezdő5 tipp: 1-3.

 

KTE-DUNA ASZFALT
Helyezés: 2. HELY

Nagyon büszkék lehetnek az előző idényükre a kecskemétiek. Egy rendkívül fiatal csapattal meglepetést okoztak a Magyar Kupában és bajnokságban is. Idén jócskán megerősödött a csapat. A hiányposztokra minőségi légiósok érkeztek. Filip Barovics igazi erősítést jelent magas poszton, mellette Tomiszlav Ivosev is meghatározó a palánk alatt. Miljan Rakics és James Kinney is minőségi érkező.  Előbbi ismeri a magyar mezőnyt és teljesen alkalmas arra, hogy Wittmannt pótolja.  A Morgen Ferdinánd Emléktornán csak a Szolnok tudta őket legyőzni, emellett nagyon hatékonyak voltak az előszezonban. Továbbra is tartják a fegyelmezett, agresszív védekezést. Nagyon szépen kontrolálják a játékot. Megfelelő rotációs lehetősége is van immáron Sztojan Ivkovicsnak, hiszen ő bátran használja a fiatal tehetségeit. Nagyon komolyan kell számolni ezzel a csapattal. 

Kezdő5 tipp: 1-4.

 

SOPRONI SÖRDÖGÖK 
Helyezés: 3. HELY

Parádés első szezonja volt Sabáli Balázsnak a Sopron kispadján, csapatával bejutott Magyar Kupa döntőjébe a bajnokságban pedig sikerült a négybe jutniuk. A játékoskeret jelentős részét sikerült egyben tartani. Igazi fegyvertény, hogy Milos Boriszov-val is sikerült hosszabbítaniuk a vezetőknek. A montenegrói légiós talán a bajnokság egyik legjobb külföldi játékosa. Az előszezon mérkőzésein parádézott. Filip Barovics helyére érkezett egy más típusú alsó posztos játékos, Darian Townes, akinek nem lesz ismeretlen a magyar közeg. Megnyugodhatnak a soproni szurkolók, hiszen Jermain Thomas is marad a csapatnál. A meghatározó irányító mellett Mario Edwards-al válik teljessé a soproni légiós blokk. A magyarok között is olyan láncszemeket találunk, akik akár kezdőként, akár padról komolyan befolyásolhatják egy-egy mérkőzés kimenetelét. Trepák-Ruják-Dénes-Tóth egyértelmű válogatott szint, Takácsról pedig tudjuk, hogy értékes cserember. Nagyon masszív ez a gárda is. Egyértelműen négyben a helye. Sokáig eljuthat ez a Sopron! Talán az egyik kihívó!

Kezdő5 tipp: 1-4.

 

KAPOSVÁRI KK
Helyezés: 4. HELY

Messze túlteljesítette a saját elvárásait a Kaposvár, hiszen az előző 2 szezonba is sikerült a 4-be jutni. Nagyon szép és szisztematikus munka folyik Kaposváron. Gyakorlatilag az állandóságot képviselik ebben a bajnokságban. Az előszezon nagyon jól sikerül a somogyiaknak, két kupát is sikerült megnyerniük, elhódították a Krasznai Kupát és az Orosz László emléktornát is sikerült megnyerniük. Impozáns. Nik Raivo a nagy visszatérőjük, nem lesz újdonság neki a Kaposvári közeg. Matthew Gibson és Fahro Alihodzics nagyon belepasszol a játékoskeretbe. Fodor Mártonnak ki kell hagynia nyitófordulót bokasérülés miatt, de a későbbiekben a Fodor-Hendlein  páros nagyon gyümölcsöző lehet. Nagyon különleges ennek a csapatnak a kémiája, az edző és a játékosok viszonya kifogástalan. Mindenki tudja a szerepét a csapatban. Könnyed bemelegítés lesz neki az első forduló, ha nem történik valami csoda akkor győzelemmel kezdi a Kaposvár a szezont a MAFC ellen. Nagyon masszív gárda, irány a négy! 

Kezdő5 tipp: 1-4.

 

ALBA FEHÉRVÁR
Helyezés: 5. HELY

A tavaly még Európa Kupában szereplő Alba Fehérvárnál mind az edzői stábban, mind a játékoskeretben komoly változások történtek. Carlso Frade-t Marcel Tenter váltotta a kispadon. Mindössze Juhos Levente, Supola Zoltán és Tóth Péter maradt a tavalyi együttesből. Komoly átalakításon megy keresztül a gárda, még a előző idény vége előtt a vezetőség bejelentette Csorvási Milán és Kovács Ádám érkezést. Csorvásinak nagyon impozáns szezonjai voltak Szegeden, jelentős stabilitást hozhat a palánk alatt. Visszatér Fehérvárra, bár még nem került leigazolásra Brandon Wood, aki meghatározó, emblematikus eleme volt a 2 éve aranyat nyerő bajnoki címig jutó csapatnak. Wood komoly erősítés lehet, igazi pontorientált, minőségi légiós. Ám míg csak edz a csapattal, addig Cleveland Melvin, Dalibor Djapa és Lasan Kromah fogják alkotni a légiós blokkot. És persze nem utolsó sorban kiemelendő egy újabb visszatérő, hiszen Simon Balázs a klub meghatározó személysége újra Fehérváron pattogtat ettől a szezontól. Rengeteg munka vár még az Alba csapatára, hiszen új edző, új taktika, új szemlélet. Ehhez természetesen idő kell, hogy mindez összeálljon. Ennek érdekében a gárda kimagasló mennyiségű edzőmeccsel készült a szezonrajtra. 

Kezdő5 tipp: 4-6.

 

FALCO TREND-OPTIKA KC SZOMBATHELY
Helyezés: 6. HELY

A szombathelyi alakulatnál fényesebb szezonkezdetben hisznek, mint ahogy az előző bajnoki rajt indult. Immáron a klub korábbi legendája Kálmán László vezeti az együttest. A vasi gárda jócskán megerősödött az előző évhez képest az előszezonban sorra nyerték a mérkőzéseket. A légiós blokkban Dukics Nebojsa órási stabilitást hozhat a palánk alatt, ő már többször bebizonyította hazánkban, hogy képes extra teljesítményre. Nagyon pozitív benyomást keltett Goran Martinics aki a BC Mures csapatából tette át a székhelyét a Szombathelyre. Jara Rubin Doyne-t nem kell bemutatni és Milan Majsztorovics is hadrendbe állítható. A vastag légiós mag mellett természetesen a helyi nevelésű játékosok meg fogják kapni a játékperceket, míg a Bus Iván-Derek Hall páros a padról beszállva lendíthet a csapaton. Nagyon nagy potenciál van ebben a gárdában, rengeteg értékkel és egy nagyon fiatal csapatkapitánnyal (Perl Zoltán) messzire juthatnak. Kálmán jól motiválja az övéit, hazai pályán nehéz lesz őket megfogni. 

Kezdő5 tipp: 4-7.

 

EGIS KÖRMEND
Helyezés: 7. HELY

Az utóbbi időkben már megszokott légiós keringő idén Körmenden csúcsosodott ki. A klub mega átalakuláson megy keresztül. A Sonyák-Sömenek-Ferencz-Tóth négyesen kívül alig lehet magyar nevet felfedezni a patinás klubban. A Vas megyei együttesben rengeteg légióst kipróbáltak és nagyon úgy néz ki, hogy az szezon elejére összeáll a külföldi-kontingens. Darrin Govens, Marko Kolarics, Walter Lemon, Giorgi Sharabidze, Török Rolland, Marko Popadics és Momcilo Latinovics alkotják a külföldön születettek szekcióját. Az hogy mennyire lesz ez egység arról Aaron Mitchell amerikai-osztrák vezetőedző tehet, hiszen kőkemény feladatnak ígérkezik számára, hogy a neveket csapattá kovácsolja. Az előszezonban a Göcsej Kupa fináléig jutott a vasi gárda, viszont a hazaiaktól 20 pontos különbségről sikerült kikapniuk. A szezon előtti főpróbán szlovén ellenfele ellen 9 ponttal alulmaradt a Körmend, akiknek betegség miatt nélkülözniük kellett a csapat válogatott játékosát, Ferencz Csabát. Természetesen ilyen nevek mellett elvárt a jó szereplés, biztos vagyok benne, hogy a Körmendnek sokkal komolyabb célja van, minthogy csak a rájátszásba bejutni és szépen meghalni. De ehhez rengeteg munka kell.

Kezdő5 tipp: 5-8.

 

PÉCSI VSK-PANNONPOWER
Helyezés: 8. HELY

Valódi sikerstory az, amit Csirke Ferenc művel ezzel a csapattal. Évek óta bejutnak a playoffba és évek óta rendre megnehezítik a nagyobbak dolgát. A klubnál törekednek arra, hogy minél több fiatalt beépítsenek és így nagyon szimpatikus együttest képez a Baranya megyei csapat. Játékos mozgás természetesen itt is volt bőven, de azért sikerült a tavalyi légiósokból kettőt Pécsen tartani. Veljko Budimirt és Anthony Nelson-t természetesen marasztalták, hiszen kimagaslóan kosárlabdáztak az előző szezonban. Tovább erősödött a légiós gárda hiszen a svéd válogatott Martin Pahlmbad és Szrdjan Sztojanovics is Pécsen folytatja. Alsó posztra érkezett többek között Horti Bálint és Harazin Tamás, de Bödör Bence kiesése fájdalmas lehet, így a felső rotáció nagyon megrövidült a PVSK-nál. A Pécs mindenkivel partiban lehet, hiszen sohasem adják fel és óriási küzdők. 

Kezdő5 tipp: 6-9.

 

ZALAKERÁMIA ZTE KK
Helyezés: 9.  HELY

A Play-outra kárhoztatottság ellenére Raul Jimenez folytathatta a munka a Zalaegerszeg csapatánál. A spanyol vezetőedző precízen törekedett a legjobb légiósok kiválasztására. Cole Darlin, Justin Graham, Nathan Healy, Daniel Tamir és E.J. Kusnyer alkotják a zalai külföldi részlegét. Megerősödött a magyar mag is: nyíregyházáról érkezett Mohácsi Máté és a egyben tudták tartani a tavalyi meghatározó honi játékosokat. Továbbra is a csapatot erősíti a kapitány Gáspár Dávid és az egészen kimagasló szezont nyújtó Lekli József is. Raul Jimenez tanítványai megnyerték a Göcsej Kupát hazai közönség előtt, majd a bajnoki rajt előtti főpróbán a horvát HNK Gorica csapatát verték a zalaiak 4 ponttal. Összességében a ZTE kevés edzőmeccset játszott, nem tudjuk pontosan mire lehetnek képesek a szezonban.

Kezdő5 tipp: 7-9.

 

JÁSZBERÉNYI KSE
Helyezés: 10.HELY

Nincs könnyű helyzetben a Jászberény. A tavalyi szezonban körülbelül háromcsapatnyi játékos és ugyanannyi edző fordult meg a klubban, ennek ellenére csak a 10. helyet sikerült megszerezniük az előző szezonban. Idén új edzővel vág neki a jászberényi alakulat, Bencze Tamás rövid győri kitérő után újra a férfi vonalon tevékenykedik. Mindössze 2 idegenlégiós fog rendelkezésre állni a szezonnyitón. Dustin Ware nagyon ponterős teljesítményt hozott az előszezon mérkőzésein, míg Rasztko Dramicsanint senkinek sem kell bemutatni. Továbbra is kitart az együttes mellett Soós Gábor és Dejan Mladenovics. Mellettük érkezett még a Pécsett igen impozáns szezont felmutató Csabay Ádám és az ex-válogatott Horváth Ákos. Immáron, ha végigolvassuk ezt a névsort, akkor bátran kijelenthetjük, a jászberényi csapat masszív kezdő ötössel rendelkezik. Akkor lehet baj náluk, ha valamelyik kulcsjátékosnak faultprobléma miatt le kell ülni a kispadra. Természetesen Kerpel-Fronius, Szögi és Cseh hozzá tud tenni, de után elég nagy szakadék van a játékoskeretben. Ha esetleg a későbbiekben az anyagi lehetőségek úgy engednék és tudna igazolni a Jászberény egy alsó posztos játékost, akkor mindjárt megváltozhatnának a szezon előtti elvárások. Addig csak: Biztos bennmaradás. 

Kezdő5 tipp: 8-10.

 

MARSO NYÍREGYHÁZI KK
Helyezés: 11. HELY

A első osztályból kieső Zalaegerszeggel Play-out-ot játszó NYKK mégis maradhatott az élvonalban. A csapat nagy átalakításon ment keresztül. Szinte teljesen új mégis régiúj arcokkal vág neki az NYKK ennek a 2014/2015 ös szezonnak. Legnagyobb veszteségként említhető, hogy elvesztette a csapatkapitányát az NYKK, hiszen Mohácsi Máté a Zalaegerszeg együttesében folytatja a pályafutását. Emellett távozott még a két korosztályos válogatott, Polyák László és Jakab Péter is. Ellenben visszatért 3 éves távollét után Brane Szavics, aki a tavalyi szezont a Jászberény csapatánál töltötte. A rutinos irányító még mindig extra formában van, bátran lehet állítani, hogy sebességéből és robbanékonyságából semmit se vesztett. Két éves pécsi távollét után szintén hazatért Nagy Krisztán is, aki a második baranyai évére meghatározó játékossá nőtte ki magát Csirke Ferenc csapatában. Az eddigi előszezoni mérkőzéseken Nagy kiváló mérkőzéseket tudott felmutatni. Sok keresgélés után valószínű, hogy végleges a légiós keret az NYKK-nál. Nermin Hujdurovic és Rados Vukolics alsó poszton bevethető, míg a klub a napokban bejelentette a Sopronból már ismerős Jeremy Wise érkezését. A nyíregyháziak hazai pályán mindig veszélyesek, de nem gondolnám, hogy a komolyabb csapatokat meg tudnák szorongatni idegenben. 

Kezdő5 tipp: 9.

 

NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK 
Helyezés: 12. HELY

Nagy átalakuláson ment át a Szeged is. Távozott a két válogatott játékosa, Horváth Ákos és Csorvási Milán, Vida Máté pedig az aktív játéktól is visszavonult. Sikerült viszont megtartaniuk Branko Jereminovot és a kisebb Csorvási testvért, Leventét. Darko Balabannal és Andrija Csiriccsel lesz teljes a légiós keret Szegeden. Az utóbbi jelenti az igazi erősítést, hiszen a szerb magasbedobó már többször bizonyította különböző magyar csapatokban, hogy elit légiós. Kérdés, hogy milyen formában van és a gyengébb romániai szezon után fel tudja-e magát építeni. Ráadásul a klub a napokban bejelentette, hogy Molnár András is marad az együttesnél. Természetesen óriási feladat elé néz Nikola Lazics, mivel tele van a klub fiatal rutintalan játékosokkal. A tavalyi junior bronzot szerző csapatból többen is a felnőttel edzenek és többjük akár játékperceket is kaphat. A felkészülési meccseken néha beleszaladt a Szeged egy-egy nagyobb pofonba, de akkor még Csirics nélkül kosárlabdáztak. Ő jelentheti a különbséget a szezonban, de sajnos rengeteg mérkőzésen esélytelenebbként lépnek majd pályára. 

Kezdő5 tipp: 11-13.

 

MAFC
Helyezés: 13. HELY

Az NB1/B döntőjét elvesztő, de mégis az élvonalban induló MAFC gárdája tűnik a leggyengébbnek ebben a mezőnyben. A klub megtartotta a feljutó keretet, a fiatal magyar maghoz érkezett még az Alba Fehérvárt is megjárt Timkó Norbert és a B-csoportos Vasas legtöbbet fejlődött játékosa, Mohay Péter. Az idei szezonra áttolódó U23-as döntőt megnyerő MAFC-osok bizonyították, hogy egy igen lendületes, energikus magyar mag állt össze. A magas posztra érkező Stavros Toutziarakis nagy segítség lehet a rutintalan fiatalok számára. Valamint csatlakozott még a gárdához Neiko Hunter, akire sok felelősség hárulhat, ami a pontgyártást illeti. Úgy gondolom, hogy mindenki izgatottan várja, hogy ez a csapat mire lehet képes a legmagasabb osztályban. Most talán igazán megláthatjuk, hogy valóban mekkora is a szakadék az A és a B csoport között. 

Kezdő5 tipp: 13-14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus