NBI/A: Ki hogyan áll légiósokkal?

Az új szabály miatt lehetnek felemelkedők és zuhanók is - nézzük, hol mi újság a légiósokkal az élvonalban. 

 

Az elmúlt évekkel ellentétben idén nem láthatunk honosított játékosokat a magyar bajnokságban, ugyanakkor öt légiós is a pályán lehet majd – az ötödik viszont „luxusadós”, amíg a másik négy külföldi játékengedélye összesen 1.200.000 forint, az ötödik egymaga 4.000.000. Ezt nyilvánvalóan nem tudja akárki kifizetni, arról nem is beszélve, hogy természetesen a légiósok drágák, nem csak a játékengedélyük, de a fizetésük is sokba kerül egy csapatnak.

Ennek ellenére úgy fest, hogy az élcsapatokat ez nem riasztja el, aki bajnoki álmokat, vagy akár csak dobogós terveket szövöget, minimum négy légióssal erősíti meg keretét. A bajnokság persze már csak azért is erősebb lesz, mert idén már az elejétől részt vesz benne a Szolnoki Olaj, ahol leigazolták Milos Boriszovot, Dino Gregory-t és Rodney Greent is, az alapvetően erős magyar mag (Vojvoda Dávid, Keller Ákos, Wittmann Krisztián, Somogyi Gergely) mellé minőségi légiósokat szereztek – ráadásul tavalyról itt marad Sztrahinja Milosevics is, így már négy külföldivel rendelkezik a klub.

Az ezüstérmes Kecskemétnél marad Djeraszimovics, marad Karahodzsics, visszatér Kuntics, így három külföldi helyet azonnal el is lőtt a klub – ám ha valaki nem lenne elégedett a minőséggel, pánikra semmi ok, a vezetőség szerint még négyest és ötöst is keresnek, így valószínűleg öt légióssal száll harcba az együttes. A bronzérmes Paks eddig csak két külföldi játékost szerződtetett, a honi bajnokságban egyszer már MVP-címet nyerő Zsarko Rakocsevics és Troy Barnies érkezik a csapathoz – mellettük a magyar mag továbbra is erős többek között Szabó Zsolttal, Tóth Ádámmal, Medve Mátéval, Eiligsfeld Jánossal, Will Tamással és Kovács Ákossal.

Sopronból távoztak a külföldiek (Thomas, Boriszov, Edwards, Poscic) és egyelőre csak Hernst Laroche érkezett erősítésként. A Falco is izmosodik, hiszen Butorac és Atkins után Ryan Wright is érkezett légiósnak, Dobos László mindenképpen erősítés, bár Perl Zoltán távozása érzékeny veszteség az együttesnek. A hírek szerint a szombathelyieknél alapvetően három külföldivel terveztek, de Perl eligazolása miatt most már négy légióssal számolnak. Mindkét együttes kilép a nemzetközi porondra, ez pedig megengedné az öt külföldi játékos leigazolását is, de a Falcónál ez új lenne a korábbi tervekhez képest, Sopronban egyelőre nem tudni, mindenesetre az eddigi mérsékeltebb aktivitás nem azt vetíti előre, hogy ez lenne a cél. Persze a kettős terhelést valószínűleg csak az öt légióssal lehet bírni, valamint a nemzetközi szerepléssel már kifejezetten olcsóvá tennék az ötödik külföldit is…

Az új szabály vesztese lehet a Kaposvár, Somogyban három légióssal terveznek, amiből kettő már meg is van: marad Marko Spica, valamint érkezett Igor Mijajlovics. A csapat elveszítette Jancsikin Braniszlavot, negyedik számú légiósnak nem szeretnék őt megtartani, inkább fenntartják a helyet arra az esetre, ha valami történne a magyar maggal szezon közben – Monok Tibor ügyvezető szerint nincs kizárva, hogy télen még érkezzen egy külföldi a csapatba. Hozzájuk hasonló helyzetben lehet a Pécs, ahol az egyik nagy kedvenc Budimir maradt, érkezett egy rutinos irányító Matija Ceskovic személyében, valamint ők már megtalálták a harmadik légióst is Raheem Appleby révén – ezzel a baranyaiak kerete kész van.

Az előző szezonban a vártnál jóval gyengébben szereplő csapatok közül idén felemelkedhet az Alba és a Körmend is, főleg utóbbi nagyon aktív az átigazolási piacon. Érkezett a tavaly Nyíregyházán parádézó Nermin Hujdurovics, valamint Cole Dickerson, Luka Katura, Wesley Channels és Kendrick Perry – magyarul még a légiósárak csökkenése előtt öt külföldit szerzett meg az együttes, úgy fest tehát, hogy a Körmend továbbra is az ország egyik leggazdagabb klubja. Fehérváron eddig túl sok dolog nem történt ezen a fronton, az érkező Luka Markovic nem számít már légiósnak, de a vezetőség szerint minden posztra szeretnének igazolni – könnyen elképzelhető, hogy végül náluk is öt külföldi lesz majd a keretben.

Szegeden maradt Branko Jereminov és Andrija Csirics, de a hírek szerint nem feltétlenül elégszenek meg egy légióssal rajtuk kívül – Jereminov elmondása szerint négy külföldivel már jó eredményt lehet elérni. Mindenesetre a keret rendben van, a meglévő magyar mag együtt maradt, érkezett még Juhos Levente, de a fentebb említett csapatok miatt borzasztóan nehéz dolguk lesz, ha ismét a nyolc közé akarnak kerülni. Jászberényben eddig csak Rasztko Dramicsanyin maradása a biztos, a vezetőség elmondása szerint még két légióst terveznek, itt egyelőre nincs szó negyedik külföldiről. Hasonló helyzetben van a Nyíregyháza, ahol három légióst szeretnének, ebből kettő már meg is van (Tate Unruh és Haris Taric). Zalaegerszegen a méltatlan előző szezon után szeretnének ismét előrébb kerülni, ennek érdekében Bencze Tamásék négy légióst igazolnak majd, ebből kettő van meg egyelőre a tavaly Kecskeméten játszó James Kinney és az ex-körmendi Darrin Govens személyében. A tavalyi sereghajtó MAFC külföldiekkel kapcsolatos terveiről egyelőre sokat nem tudni.

Ezek alapján úgy fest a képlet jelenleg, hogy a Szolnok, a Kecskemét és a Körmend minden bizonnyal öt légióssal vág neki az idénynek, de jó esély van rá, hogy a Sopron és a Paks is csatlakozzon ehhez a kaszthoz – a Falcónál a nemzetközi szereplés miatt szintén könnyen emelkedhet ez a szám is ötre. Az Alba Fehérvárnál még nem tudni, hogy mik a tervek, de minimum négy légiós valószínűsíthető, ahogy ez a szám a cél Zalaegerszegen is. Alapvetően három külföldivel számol a Kaposvár, a Pécs, a Nyíregyháza és a Jászberény, igaz, a somogyiaknál szezon közben akár négy is lehet ebből – a MAFC-nál eddig szinte totális csend van. 

slide: vaol.hu
fotó: delfinek.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus