Rangadó a Viharsarokban: A vége a vendégeké volt

Érdekesnek ígérkezett két nem túl jó passzban lévő gárda találkozója a Viharsarokban. Az ütközet színvonalas játékot s vendég diadalt hozott

Érdekesnek ígérkezett két nem túl jó passzban lévő gárda találkozója a Viharsarokban. A Hepp-kupa az idegenben újabban finoman fogalmazva nem vitézkedő döntőse, a Nyíregyháza látogatott a saját pályáján a legjobbakra is veszélyes, legutóbb a Honvéd csarnokában pedig csak hosszabbítás után alulmaradó Békés otthonába. A "délkelet-északkelet" ütközet színvonalas, jó játékot és végül vendég győzelmet hozott

E két csapat adja a piros csoport két legeredményesebb játékosát Koma Dániel, illetve Czura Attila, valamint a két legjobb előkészítőjét Kertész Dániel, illetőleg Bus Iván személyében. E két utóbbi kosaras sérüléssel bajlódva játszott, Kertész a combhajlítóját fájlalta, Busnak a térde volt beragasztva.

Az összecsapás előtt a bő 400, a Békéscsabai Evangélikus Sportcsarnokot megtöltő szurkoló leginkább arra volt kíváncsi, mennyi "muníciója" maradt az egy hete a fővárosban 11 triplát beemelő Danijel Krszticsnek. Nos, őrzésével a nyírségiek légiósukat, a hazai "dobógépnél" valamivel magasabb Szrdjan Sztojanovicsot bízták meg.

A vendégek - igazolva, miért is állnak az előkelő 3. helyen a bajnoki tabellán - sokkal lendületesebben, pontosabban kezdtek, egyik legtapasztaltabb játékosuk, Nagy Krisztián (24/3 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 2 blokk) vezérletével hamar elléptek 10-2-re. Ezt követően magasabb védőjével szemben triplák helyett inkább betörésekkel operáló Krsztics (25/6 pont, 3 lepattanó, 4 eladott labda, 6 gólpassz) vezérletével 12-8-ra feljöttek a hazaiak, de újra Nagy K. pillanatai következtek, duplája majd hármasa egy 8-2-es nyírségi rohamot indított útjára. együk hozzá nem egy könnyű kosarat szereztek a vendégek az időnként lassan visszarendeződő viharsarki legénységgel szemben, a békési zónát pedig ügyesen játszották át Siska János tanítványai. A negyed hajrájában a cserepadról érkező Nagy Balázs (10/6 pont, 12 mezőnykísérlet, 7 lepattanó, 3 gólpassz) hármasa egy 10-2-es hazai futást indított el, s ebben már a csoport gólkirály-jelöltjének, Komának (26/6 pont, 4-4 lepattanó és eladott labda) a keze is benne volt egy tripla erejéig. A szakasz végül minimális különbségű 1 pontos vendég vezetéssel zárult.

A második etap küzdelmes játékkal, s 2 hazai kosárral kezdődött, a közönség nem kis örömére átvette a vezetést a hazai gárda. Ekkor villant egy triplával a Komával a pontkirályi címért versengő Czura (22/12 pont, 3-3 lepattanó és szerzett labda). Váltott vezetéssel fej-fej mellett haladtak a felek, a félidő az elsősorban a védekezésre koncentráló Sztojanovics (12/6 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 5 gólpassz) triplájával és 3 pontos vendég vezetéssel zárult.
Őrületes "hullámvasutazást" hozott a 3. negyed. Ez ugyan Nagy K. kosarával indult, de ezt követően Krsztics triplája egy szédületes, 13-2-s hazai "száguldást" indított útjára, s ebből az a Zrínyi Viktor (12/3 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz) is tevékenyen kivette részét, akinek békési színekben talán ez volt a legjobb meccse. A szakasz közepén Bus Iván (16 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) vette vállaira a vendég együttest, betöréseivel nem igazán tudtak mit kezdeni a hazaiak, s 59-54-es hazai vezetés után egy 19-4-es rohamot vezényelt a nyírségieknek, amelynek köszönhetően végül a szabolcsi gárda 8 pontos előnnyel várhatta a záró etapot.

A hullámvasutazás a záró etapban is folytatódott, Koma hármasával a Békés került a felszálló ágba, Nagy B. is "bevert" egy triplát, a hazaiak 9-0-lal indították a 4. negyedet és visszaszerezték a vezetést. Utána fej-fej mellett haladtak a felek. Az utolsó 3 percre a hazai oldalon egyértelműen vezérré előlépő Koma büntetői után 85-83-as hazai vezetéssel fordultak a felek. Nagy K. egyenlített, a hazai akciók nem vezettek eredményre. A végjátékban Bus, ahogy a 3. negyed nagy nyíregyházi rohamánál, ismét elkezdte be-betörögetni. A hazai védelem erre most jobban összezárt, de ennek az lett az ára, hogy a sarokban egyedül maradt előbb az utóbbi időszakban dobásbiztonságban rengeteget fejlődő Czura, majd a mérkőzésen az addigi 3 triplakísérletét elrontó, ám védekezésben nagyot "melózó" Oláh Zoltán (10/3 pont, 2 lepattanó, 4 szerzett labda) maradt egyedül a sarokban és mindketten beemelték a hármast. A túloldalon Nagy Balázs többször is próbálkozott távolról, ám dobásai nem (s)ültek. A legvégén még Czura két büntetőt is értékesített, így az utolsó 3 percet 10-0-lal "lehozó" vendégek örülhettek a győzelemnek.

Szép jelenet volt, hogy pár perccel a lefújás után a végjáték miatt amúgy kissé csalódott békési tábor nagy tapssal jutalmazta a kedvencek küzdését, akarását, s a játékosok, szakvezetők pedig emelt fővel pacsizhattak a szurkolókkal, akik bár az elszalasztott lehetőség miatt nyilván bánkódtak kicsit, de úgy voltak vele: nem feltétlenül a Nyíregyháza ellen kell az alsóházból való meneküléshez szükséges győzelmet begyűjteni.

Fotó - Békési SzSK facebook oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus