A Falco okos játékkal hozta le első halasztott meccsét a Sopron ellen

A fordulóból elhalasztott mérkőzésen a Falco több lábon állva győzte le a remekül bemutatkozó James Kinney vezette Sopront. Két pontot szerzett az utolsó negyedben a KKK, a sok gonddal küzdő csapatok közül a Jászberény nem tudott ellenállni az Albának, a ZTE viszont egylabdás meccset csinált a PVSK ellen. Az újonc OSE az első negyedben parádézott, majd simán verte a Szolnokot, a KTE jobban bírta a végét a Körmend ellen, a DEAC pedig hosszabbításban gyűrte le a Szedeákot - ez történt az NBI/A 7. fordulójában. 

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Sopron KC 80-68 (25-19, 19-16, 19-14, 17-19)

Ismét sokoldalú volt a Falco. A címvédő tovább őrzi veretlenségét, és ezúttal is a jól megszokott értékeiket csillogtatták Váradiék: nagyon sok lábon álltak, támadásban folyamatosan keresték a jó megoldásokat, megoszlottak a terhek, hátul pedig kellő alázattal álltak hozzá a meccshez - gyakorlatilag az első perctől irányították a mérkőzést, kordában tartották a Sopron játékát. Jó példa erre, hogy Váradi az első félidőben szerezte az összes pontját, mellette Lake, Reddic és Filipovity is ponterősen kosarazott, miközben a Curry-Benke-Perl trió 10 gólpasszt szortírozott a nagyszünet előtt. Már ekkor is közel 10 pontos előnyben voltak a sárga-feketék, fordulás után pedig hátul fokozták a nyomást, az addig remeklő Kinney-től is elfogytak a kosarak, a harmadik negyed egy pontján majdnem 20 pont is volt közte - innen már rutinosan lehozta a meccset a közepesen játszó Falco. Gasper Okorn ismét figyelt a rotálásra, tizenegy játékosa kapott 11 és 25 perc közötti játékidőt, csak a másfél percet kapó fiatal Verasztó nem szerzett pontot. Összességében a gyengébb triplázás (10/33) is belefért, mivel egyrészt 20/25 büntetővel zártak, másrészt szinte teljesen elvették ellenfelük kinti dobásait - vasárnap a KTE ellen pótolják másik elmaradt mérkőzésüket is.

James Kinney jó példával járt elöl. A jobban kezdő Falco ellen nagyon kellett a padról beszálló új ember, az itthon már ismert hátvéd rögtön triplákkal mutatkozott be, összességében a mezőny legtöbb pontját és VAL-ját (22) hozta össze, 5 asszisztot osztott ki, kiharcolt 7 büntetőt és 8 faultot, nem rajta múlt, hogy a Sopron zsinórban nyolcadszor is elbukott. Mellette ugyanis csak a dupla-duplázó Eric Carter (15 pont, 11 lepattanó) játszott igazán jól, Kinney- kívül a többiek 2/13-mal dobták a hármasokat, ez pedig a Falcónál gyengébb gárda ellen sem nagyon fér bele az A-csoportban. Thompson 21 perc alatt kipontozódott, Rivers hiába játszott majdnem 38 percet, nem volt igazán hatása a meccsre, Supola kezébe keveset került a labda, és most Jogela sem igazán találta a játékát. A Sopront azért dicséret illeti, hogy folyamatosan mentek előre, igyekeztek keményen játszani, ők is kiharcoltak 22 büntetőt (bár csak 14-et dobtak be) - az előző fordulóban mutatott játékkal együtt jófelé indultak el, de a Falco talán túl korán volt túl nagy falat az újjászerveződő csapatnak. 

A Falco legjobb dobói: Váradi 13/6, Reddic 12, Filipovity 11/9.
A Sopron legjobb dobói: Kinney 20/6, Carter 15, Rivers 10.

Kaposvári KK - Atomerőmű SE 58–85 (17–28, 24–17, 14–19, 2–21)

Mi volt ez az utolsó negyed? Teljesen érthetetlen összeomlást produkált a meccs utolsó szakaszában az addig többé-kevésbé partiban lévő Kaposvár, hiszen Fekete Ádám együttese ugyan nem kezdett jól, de utána összeszedte magát, 18-5-tel kezdte a második negyedet és onnantól éles mérkőzést játszott. Voltak előnyben is a hazaiak, voltak kisebb hátrányban is, de összességében jó védekezéssel tapadtak ellenfelükre és bár 55-55 után az ASE egy 9-1-gyel zárta a harmadik negyedet, még itt sem volt jele annak, ami a záró felvonásban történt. A negyedik játékrészben ugyanis összesen két (!) pontot szerzett a KKK, az óceánba se tudtak volna betalálni Hendleinék és tíz perc alatt egyetlen egy Davis-kosarat tudtak felmutatni, egyébként csak hibákat követtek el - Davis pedig egyébként is idei messze leggyengébb meccsét hozta, az említett egy jó dobása mellett ugyanis 0/14-et (!) szenvedett össze mezőnyből. Az érthetetlen összeomlás után Fekete és Hendlein is elnézést kért a szurkolóktól, akik nyilván nem ezt várták a csapattól az eddigi szoros meccsek után...

Újabb fontos ASE-győzelem. Eilingsfeld János hosszú időre való kidőlése mellett több egyéb problémával is meg kell, meg kellett küzdenie az utóbbi hetekben Dzunics Braniszlav csapatának, de eddig amit kellett, azt mind hozni tudta - csak Székesfehérváron és a Körmend ellen kapott ki, de legyőzte a KTE-t, a Jászberényt, a ZTE-t, nagyon fontos sikert könyvelhetett el Debrecenben, most pedig Kaposváron is. Ehhez nagyon kellett Coleman extra teljesítménye, aki szinte képtelen volt hibázni, 28 pontját 13/15-ös mezőnymutatóval szerezte, a társaság végül 60%-kal dobott mezőnyből és 57%-kal triplázott amellett, hogy levédekezte a Kaposvárt - a jó kezdés (19-8) után jött ugyan egy hullámvölgy a tolnaiaknál, de kijöttek belőle és az említett Coleman vezérletével visszavették az irányítást. A harmadik negyed végén intézett rohammal egyértelmű fölénybe kerültek, majd a záró etapban nem osztottak lapot ellenfelüknek, úgyhogy újabb fontos idegenbeli sikert könyvelhettek el és problémák ide vagy oda, 5-2-es mérleggel ott vannak az élmezőnyben - következőleg az OSE lesz az ellenfél hazai pályán. 

A Kaposvár legjobb dobói: Norfleet 16/6, Hendlein 13/3, Dramicanin 11/3
Az ASE legjobb dobói: Coleman 28/6, Evans 13/3, Jackson 13/3

Alba Fehérvár - Jászberényi KSE 107-72 (30-22, 24-23, 31-15, 22-12)

Csak a kezdés volt bizonytalan. A Jászberény problémái miatt masszív favorit volt ezen a találkozón az Alba, ám a fehérváriak nem kezdtek jól, elöl-hátul voltak kihagyásaik és 13-18-nál még úgy tűnt, hogy lehet keresnivalójuk a vendégeknek. Itt azonban rendezték a sorokat Jesus Ramirezék, felpörgött Ljubicsics (20 pont, 5/7 tripla, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés), szinte hibátlanul dolgozott Molnár Márton (16 pont, 7/7 mezőnyből, 10 lepattanó) és Govens (18 pont, 8/10 mezőnyből, 3 gólpassz, 0 eladott labda), villogott Guyton (13 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés), a fehérváriak pedig szétszedték ellenfelüket - 50%-kal vertek be 14 triplát, összességében 60%-kal tüzeltek mezőnyből és a 26 gólpassz is jól mutat. Még az első negyedben megléptek hét ponttal, a második félidőben pedig már nem is inogtak meg, végig kézben tartották a meccset és közönségüket kiszolgálva, 107 dobott ponttal hozták a kötelezőt, így 4-3-mal utazhatnak el Körmendre, a következő rangadójukra. 

Jelenleg ennyire elég a JKSE. Borzasztó nehéz helyzetben van a jászberényi csapat, amely négy légióssal, Marinkovics, Brbaklics és Peringer nélkül, ráadásul Nikola Lazics szerződésbontása után próbált meg helytállni egy borzalmasan erős kerettel rendelkező élcsapat otthonában. Lo Elhadji Malick szerint jelenleg edzeni sem nagyon tudnak, azt pedig már csak mi tesszük hozzá, hogy a most használt 6+1 fős rotáció nagyjából annyira elég, mint amennyit láttunk a pályán - nem tudták megszorítani ellenfelüket, nem tudták felvenni velük a kesztyűt védekezésben, eladtak 20 labdát és a második félidőben igazából már egyáltalán nem volt esélyük a bravúrra. Próbálnak kimászni ebből a gödörből és rendezni a felmerült problémáikat, de nem lesz könnyű dolguk: most fogadják a Falcót, majd sorozatban három idegenbeli meccset vívnak, ami általában nem a 0-7-tel álló csapatok feltámadásának receptje...

Az Alba legjobb dobói: Ljubicsics 20/15, Govens 18/6, Molnár M. 16
A Jászberény legjobb dobói: Alekszandrov 16/6, Reed 15, Miller 15/3

Zalakerámia ZTE KK - Pécsi VSK-Veolia 86-89 (26-14, 16-29, 20-22, 24-24)

Továbbra is veretlenül. Lendületesen kezdett az elküldött Ubillát nélkülöző zalai együttes a veretlen pécsiek ellen, pedig Andrij Agafonov csak a kispadon kezdett Bencze Tamás legénységében. Djurics és Williams triplára Aiken és Smith válaszoltak távolról, ezt követően azonban egy 7-0-s etappal magához ragadta a kezdeményezést a ZTE, és magabiztosan be is húzta a játékrészt úgy, hogy hatan is betaláltak a házigazdától (26-14). A második negyedben már a jobbik arcát mutatta a PVSK, Diggs, Csirics, Ruják és Smith is eredményes volt, el is tüntette hátrányát Csirke Ferenc csapata – olyannyira, hogy a nagyszünetben már a baranyaiak álltak jobban egy ponttal (42-43). Agafonov 12 egységgel volt a zalaiak legeredményesebbje, a túloldalon Smith és Aiken 11-11-et szórt – mindkét csapat pontosan célzott távolról, és a hazaiak remekül vigyáztak a játékszerre is (2 eladott labda). A harmadik felvonás kiegyenlített játékot hozott, hol az egyik, hol a másik fél vezetett, Ruják ziccerével végül a mecsekaljaiak ha szűken is, de megnyerték ezt a negyedet is. Izgalmas utolsó tíz percnek néztünk elébe, a PVSK próbált kapaszkodni csekély előnyébe, többnyire sikerrel. 72-73 után Budimir hintett trojkát, Smith zsákolt, lélegzethez jutottak a vendégek. Johnson is beszórt egy távolit, de Pongó rögtön felelt rá – mindenre volt válasza a pécsieknek. Agafonov duplát, majd két büntetőt értékesített, de kezdett fogyni az idő a Bencze-legénység számára. Szabó Zsolt közelről talált be, de Smith higgadtan büntetőzött, hárommal ment a baranyai együttes. A végén volt még egy labdája Djuricsnak az egyenlítéshez, egészen jó szögből is engedhette el a dobást a légiós, de kimaradt a hármas – az óriási üdvrivalgás is jelezte, hogy nem könnyű meccset nyertek meg Csirke Ferencék. A ZTE szezonja továbbra sem az igazi, a mecsekaljaiak azonban folytatják remeklésüket.

Hajszál híja volt. Ötven százalékkal dobták a triplát a zalaiak, Agafonov, Johnson és Williams sem játszott rosszul, de a mínusz egy légiós helyén keletkezett űrt nem sikerült egyik magyarnak sem betöltenie. Simon 25 perc alatt egy pontig jutott, Szabónak sem ment most annyira, ezt pedig kihasználta a rutinos Pécs – hatan dobtak legalább kilenc pontot a vendégeknél, a kiegyensúlyozottság pedig végül győzelmet ért.  

A ZTE legjobb dobói: Johnson 24/9, Agafonov 20, Williams 15/6.
A PVSK legjobb dobói: Smith 17/6, Aiken 16/3, Csirics 15/3.

OSE Lions - Szolnoki Olajbányász 77-64 (28-8, 20-18, 16-22, 13-16)

Az első hazai siker sokáig emlékezetes marad. Bár eddig már két győzelmet is elkönyvelhetett az élvonalba 29 év után visszatérő Oroszlány, mindkét siker idegenben született. A nyáron alaposan átalakuló, nevet is váltó Olajbányász is esélyesnek számított az OSE csarnokában, de a papírformára alaposan rácáfoltak a lelkes hazaiak – a szolnoki nevelés Zsíros Péter két triplájával valódi villámrajtot vettek, 13-2-re, majd 18-4-re is vezettek az enerváltan kezdő Tisza-partiak ellen. A Hayes – Bozovic magasember-duó is hasznosan játszott, valósággal állva hagyták az Alekszics-legénységet a házigazdák – 28-8-cal ért véget az első negyed. A második etapban azért visszább vett a tempóból az oroszlányi gárda, egy 10-0-s futással 32-18-ra zárkóztak a szolnokiak, de a többnyire Jones egy-egyeire építő vendégek fellángolása nem tartott sokáig. Ha szűken is, de ezt a negyedet is behúzta Sebastjan Krasovec együttese, így igazi fieszta-hangulatban mehettek nagyszünetre a hazaiak. A nagy feltámadás a térfélcserét követően sem jött az Olajbányásztól, bár néha benéztek 15 pont alá Tuckerék, de alapvetően magabiztosan őrizte előnyét a néhol kisebb hullámvölgybe kerülő Oroszlány. Zsíros harmadik triplája volt a záró felvonás előtti slusszpoén, 64-48-cal futhattak neki a csapatok a záró tíz percnek. Itt aztán hazai gála helyett leginkább kapkodást, pontatlan játékot láthattak a nézők, de ez sem zavarta meg örömünnepüket – az OSE Lion teljesen megérdemelten győzte le a nagyon kétarcú – és ezúttal rosszabbik arcát mutató – Szolnoki Olajbányászt. 

Ez megint nem csapatjáték volt. Ismét nagyon kiszámítható volt a szolnokiak támadójátéka, már nem először a szezon során - Jones és Smith egy-egyben próbált valamit kezdeni a játékszerrel, Tucker szinte mindent tüzelt, ami a kezébe került, a többiek ritkán lettek bevonva a játékba. Ez a trió végül 48 pontot szerzett a csapat 64-éből, viszont 42 mezőnykísérletükből csak 15 ért célba (35.7%), Morant végig passzív volt, a Rudner – Kovács – Tóth magyar sor pedig összesen 4 pontot tett hozzá a Juhos Leventét újfent nélkülöző Tisza-partiaknál. A másik oldalon több jó teljesítmény is akadt, a Bozovic – Rizvic duó hatékonyan játszott, a pattanózást 41-28-ra meg is nyerték a hazaiak. Az „új” Washington sem volt rossz a padról 6 eladott labdája ellenére sem, Zsíros három trojkája révén pedig megvolt a szükséges extra is – több lábon állt az OSE, ez pedig az eredményben is megmutatkozott. 

Az OSE legjobb dobói: Bozovic 15, Rizvic 14, Washington 10/3, Hayes 10.
Az Olajbányász legjobb dobói: Tucker 19/12, Jones 17/3, Smith 12.

KTE-Duna Aszfalt – Egis Körmend 75-74 (14-21, 27-21, 22-15, 12-17)

Jól bírta a végét, értékes győzelmet zsebelt be a KTE. Kiválóan kezdett a Körmend a mindig veszélyes Kecskemét otthonában, Varnado kétszer is beköszönt távolról az első percekben – 13-2-re lépett el a vasi gárda az öltözőben ragadt hazaiaktól. Karahodzsics kongatta meg a vészharangot, triplát és duplát is szerzett, de így is behúzta 21-14-re a nyitó játékrészt az MTE. A folytatásban őrizték 5-8 pont körüli előnyüket a piros-feketék, 26-31-nél már hét pontszerző is akadt a vendégeknél, jól oszlottak el a terhek. Vukicsevics és Djeraszimovics révén azonban így is a kecskemétiek örülhettek a nagyszünethez érve, egyetlen pontra faragták ugyanis hátrányukat (41-42). Bár a térfélcserét követően 8-0-lal kezdett a Körmend, erre egy 15-2-s etappal feleltek a fehér-lilák – Djeraszimovics és Karahodzsics mellett a Lewis-Révész páros is hozzátette a magáét a roham során, át is vette a vezetést a Forray-legénység. Ezt sikerült is megőrizniük a záró felvonáshoz érkezve, 63-57-tel fordultak a csapatok a negyedik negyedre. Itt – az OSE-Olajbányász derbihez hasonlóan – nem a szép játék, sokkal inkább a küzdelem dominált, a vasiak prímán tüzeltek kintről (11/24), de így is a KTE tartott előrébb pár ponttal. Turner hármasával, majd tempójával nehezen magához ragadta az előnyt Matthias Zollner együttese, ám Thomas visszatett egy támadólepattanót, újfent előnyhöz juttatva a KTE-t. Mindez egy perccel a találkozó vége előtt történt, de több pont már nem született a végjátékban - a kecskemétiek egy értékes győzelemmel gazdagodtak, a körmendiek pedig bár 12 ponton tartották a záró etapban a hazaiakat, végül vereséggel távoztak.

Több lábon állt a Kecskemét. Vasi oldalon leginkább a Varnado-Turner duó villogott, ketten együtt 37 pontot szórtak 7/10-es triplázással. Taylor sem volt rossz a maga 12 pontjával és 9 lepattanójával, a többiek azonban eléggé eltűntek – Ferencz Csaba 14 perc alatt pont nélkül zárt, Edwards 30 perc alatt mindössze négyig jutott, Kastrati is sokat bizonytalankodott. A Forray-csapatban hozta a szokásos megbízható játékát Djeraszimovics (19 pont, 5 lepattanó) és Karahodzsics (12 pont, 15 lepattanó), Wittmann 11-ig, Djurasovic 10-ig jutott, de a végül győztes kosarat jegyző Thomas is hozzátett kilencet – ha kis szerencsével is, de ennyi elegendő volt most a körmendiek ellen. 

A KTE legjobb dobói: Djeraszimovics 19/3, Karahodzsics 12/3, Wittmann 11/9.
A Körmend legjobb dobói: Varnado 23/15, Turner 14/6, Taylor 12.  

Naturtex-SZTE-Szedeák - DEAC 100-102, h.u. (19-23, 27-19, 21-23, 20-22, 13-15)

Moody „jó kedvében” volt. Lluis Costa helyett érkezett az amerikai játékmester a cívisvárosba, és rögtön letette a névjegyét – fordulatos, izgalmas mérkőzésen hosszabbításos győzelmet ünnepelhetett a DEAC. Boriszov és Tóth Ádám jóvoltából lendületesen kezdtek a debreceniek, 15-5-re léptek el a Tisza-partiaktól az első percekben. Krapic és Kerpel-Fronius Gáspár pontjaival igyekezett tartani a vendégekkel a lépést a Szedeák, és négy pontra vissza is tudtak jönni a negyed végére. 23-nál végül utol is érték a hajdúságiakat, Moody azonban egy 3+1-es akcióval visszaszerezte az előnyt Kovács Adrián legénységének. Boriszov kapott technikai hibát, Balmazovic három büntetőjével újfent a Szeged vezetett – Krapic remeklésének hála ezt meg is őrizték a nagyszünetig, 46-42-vel mehettek pihenőre a csapatok. Wirth trojkájával már 53-45 is volt a szegedi fór, de a debreceniek nem hagyták lerázni magukat, és Moody „negyedzáró” hármasával 67-65-re zárkóztak az utolsó(nak vélt) felvonás előtt. Harrison is beköszönt távolról, visszavette a vezetést az 5-0-val kezdő DEAC (67-70). Fordult a kocka, most a házigazdának kellett kapaszkodnia, izgalmas végjáték körvonalazódott. Boriszov triplájra Balmazovic válaszolt, 87-85-re a Szedeák vezetett. A montenegrói pontgyárosnak azonban még maradt puskapora, egy duplával hosszabbításra tudta menteni a találkozót – következhetett a ráadás. Itt rögtön három távoli bombával jelentkezett a debreceni gárda, míg válaszul csak négy szegedi pont érkezett – Balmazovic azonban nem hagyta annyiban a dolgot, kiegyenlített. A végszó azonban az újonnan igazolt Moody-é volt, találatára már nem tudtak felelni a házigazdák, így bár hősiesen küzdöttek, végül alulmaradtak az esélyesebbnek tartott debreceniekkel szemben.

Valahogy így kell debütálni. Stefan Moody 19 ponttal, 4/8-as triplmutatóval és 6 gólpasszal mutatkozott be a DEAC-ben, ráadásul a győztes dobás is az ő nevéhez fűződik – ha ő beválik, más szintre emelheti a három győzelem után három vereséget szenvedő, kétarcú debreceniek játékát. Tóth Ádám ismét remekelt, 24 ponttal és 7 pattanóval zárt, de hozzátette a magáét a faultgondokkal küzdő, végül ki is pontozódó Boriszov is – ha körömrágósan is, de behúzták a derbit a hajdúságiak. A Szedeák bár többször is vezetett a találkozón, végül nem tudta befejezni a „melót” - pedig az egyetlen másodpercet sem pihenő, végül 37 ponttal és 13 lepattanóval záró Ante Krapic mellett Balmazovic is beszórt 21 pontot, Kerpel-Fronius Gáspár pedig 20 egységig jutott. 38 büntetőt dobhattak rá a hazaiak, 30-at a helyére is küldtek, kevésen múlott a sikerük, de a végén már nem tudtak Moody kosarára válaszolni, így 1-6-tal továbbra is csak a nyeretlen JKSE-t előzik a bajnoki tabellán. 

A Szedeák legjobb dobói: Krapic 3715, Balmazovic 21/6, Kerpel-Fronius G. 20.
A DEAC legjobb dobói: Tóth Á. 24/3, Moody 19/12, Boriszov 16/3. 

fotó: falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus