A Kecskemét otthon a bajnokot is legyőzte

A Magyar Kupa-negyeddöntő után a bajnokság alapszakaszának utolsó előtti fordulójában is magabiztosan verte a Kecskemét az Alba Fehérvárt, ezúttal hazai környezetben, Nikola Jovanovics főszereplésével.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 21. forduló

KTE Duna Aszfalt - Alba fehérvár 68 - 58 (15-10, 18-20, 20-13, 15-15)

Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok

V.: Vígh P. dr., Kapitány G., Gorka Sz., (Szabó)

Kecskemét: Wittmann 11/9, Djeraszimovics 12/3, Mészáros M. 2, Jovanovics 18/12, Karahodzics 14.
Csere: Bencze Z. -, Pongó Ma. 11, Hegedűs -, Pongó Má. -. Vezetőedző: Sztojan Ivkovics

Alba Fehérvár: Tóth P. 13, Supola 5/3, Ram. Moore 6/3, Tóth N. 8, Somogyi 5.
Csere: Hobbs 5/3, Szanati 2, Blaskovits -, Oláh A. -, Barone 12, Juhos 2. Vezetőedző: Carlos Frade

A két együttes eddigi találkozói során a fehérvári bajnokin az Alba, míg a pécsi kupadöntőn a KTE diadalmaskodott nagy fölénnyel. A kecskeméti összecsapás is komoly téttel bírt, hiszen a győztes nagy lépést tehetett az alapszakasz második helye felé.

A rajtot a házigazda kapta el jobban, négy perc után már 9-2-re vezettek Wittmannék, akik, ha kellett taktikai faultok árán, de tökéletesen semlegesítették az Alba gyors játékát. Tóth Norbert négy pontjával 12-8-ra zárkóztak a vendégek, ezután percekig nem esett újabb kosár. A Kecskemét ragaszkodott a távoli dobásokhoz (pedig az első negyedben tíz kísérletükből mindössze kettő talált), míg a fehérváriak nehezen találta a gyűrűhöz vezető utat. Végül Karahodzics kettő plusz egyes akciója törte meg a jeget és hiába szedtek a vendégek kétszer annyi lepattanót (12-6), a sok hibával tarkított első tíz perc 15-10-es hazai előnnyel zárult.

Reménykeltően kezdődött a második etap. Wittmann hárompontosára Tóth Norbert duplával felelt, de továbbra sem kapták el a fonalat a csapatok. Mindkét edző jól megszervezte a védekezést, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tiszta dobóhelyzeteket is elhibázták a játékosok. Temérdek eladott labda jellemezte a második játékrészt is és a hibák sorozatából a lila-fehérek jöttek ki jobban, lassan nyolc egységre nőtt Benczéék előnye. Ám elég volt egy pár perces rövidzárlat, majd Moore és Hobbs zsinórban dobott két hármasa, hogy ismét szoros legyen a mérkőzés. Időt is kért Stojan Ivkovics, de a különbség már nem változott, félidőben 33-30 állt az eredményjelzőn.     

Somogyi faulttal együtt dobott kosarával azonnal egyenlített az Alba a második félidő elején, de Wittmann hárompontosa gyorsan visszaállította a nagyszünetben látott különbséget, sőt, Jovanovics két triplájával és feljavuló támadójátékának eredményeképpen 12 ponttal megugrott a KTE.  Szépen eloszlottak a pontok a hazaiaknál, harminc perc elteltével Wittmann, Djeraszimovics, Jovanovics és Karahodzics is átlépte a tíz dobott pontot. Eközben a kékek előrejátékából továbbra is hiányzott az átütőerő, csak elvétve találtak a gyűrűbe Hobbsék. A hazai előny csak minimálisan csökkent, három negyed után 53-43-ra vezetett az Ivkovics-csapat.  

A záró negyedet 6-0-lal kezdte a Kecskemét, mellyel 16 pontosra hízott a hazai előny. Különösen Pongó Martin volt elemében, az ifjú irányító két duplát is a helyére küldött ekkor. Carlos Frade időkérése után Barone törte meg a kétperces fehérvári kosárcsendet, de a mérkőzés alakulásában érdemi változás nem történt. Tóth Péterék egy-egy jó megoldására két, olykor három hiba is jutott, így sokáig nem csökkent tíz pont alá a különbség. Jól jellemzi a meccs képét, hogy hat percen keresztül mindössze két egységet jegyeztek Wittmannék, mégsem tudott felzárkózni az Alba. A végjátékra nyolcpontos kecskeméti előnnyel érkeztek a csapatok, de Somogyi sportszerűtlen hibája végleg eldöntötte az összecsapást, melyet végül 68-58 arányban a hazaiak nyertek.

Fotó: ktekosar.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus