A Paks is karnyújtásnyira a döntőtől!

A botrányos kezdés után felállt a Sopron és a harmadik negyed közepén a vezetést is átvették, de innentől McGruder is bekapcsolódott a találkozóba, valamit a palánk alatti védekezését is összeszedte az ASE, a hazaiak pedig nem tudtak egy labdányi közelségbe kerülni a folytatásban. Boriszov nagyon gyenge meccset zárt, de a botrányos triplázás sem segített, így Szabó Zsolt hiánya is belefért a Vaughn-húzta Atom számára. 

Magyar férfi bajnokság, NBI/A-csoport, Rájátszás, Elődöntő 2. mérkőzés

Sopron KC - Atomerőmű SE 51-62 (12-22, 18-11, 11-15, 10-14)

Sopron, MKB Aréna, vezette: Földházi T., Benczur T., Tőzsér D., (Gincsai dr.)

Sopron: Ruják 11/3, Thomas 11/3, Dénes 8/6, Boriszov 8/6, Trepák 8

Cserék: Tóth G. 5/3, Takács -

Paks: Vaughn 14/6, Medve 4, Körtélyesi 11/3, Eilingsfeld 4, Jones 13

Cserék: McGruder 11/3, Markovics -, Baki 2, Tóth Á. -, Kovács Á. 3/3

Úgy kezdődött a meccs, ahogy Pakson befejeződött. “Körte” betörésből a Paksnak szerzett vezetést, majd a lendületesen kezdő ASE helyenként látványosan játszva, elsősorban a Vaughn révén a palánk alatt ügyesen kiszolgált Jones kosaraival 10-0-ra elhúzott a görcsösen játszó, rosszul dobó Sopron ellen. Bő három perc elteltével Sabáli kénytelen volt időt kérni. Utána Boriszov szép betöréssel megszerezte az első hazai pontokat – válaszul, miután Dénes gyönyörűen szerelte Medvét, Eilingsfeld zsákolt vissza egy lepattanót. Zónára váltott az SKC, Dénes és Boriszov is beemelt egy-egy triplát, Vaughn szépen belépve a zóna közepébe, jó középtávolival hiúsította meg a további felzárkózást. Dzunics hármas cserével próbálta frissen tartani övéit, majd a negyed végén Körte két alapvonali belépés után dobott kosarával 10 pont fölé nőtt a vendégcsapat előnye.

Medve alapvonal bedobás utáni  duplájára – amely után a bónusz büntető kimaradt – gyors labdajáratást követően Dénes dobott triplát. A folytatásban ellaposodott a játék, a szakasz közepén egymás hibáiból éltek a csapatok. Boriszov triplájával 10 ponton belülre zárkózott a Sopron, Jones szép centermunka utáni találatával a negyed közepén kerek 10-zel “ment” az Atom. Egy-egy beeső tripla ellenére gyengén dobott, de nagyot küzdött az SKC, a közönség egy-egy visszaszerzett támadó lepattanót is nagyra értékelt, és ilyenből volt több ebben az időszakban. Azok után, hogy Trepák egy visszapöckölt lepattanóval megszerezte  első pontjait, szinte varázsütésre talált magára a hazai csapat, s ügyes, labda nélküli befutásokból szerzett kosarakkal egy 6-0-s rohammal 4 pontra jöttek fel - majd Vaughn hűtötte le a kedélyeket egy triplával. Látványos volt a Vaghun (feladó)-Jones (zsákoló) alley-oop akció, de a szívós SKC Trepák büntetőivel s Ruják betörés utáni bravúrkosarával szünetig 3 pontra feljött.

Ruják András szerencsés, a támadóidő utolsó másodpercében dobott kosarával egyre jöttek fel a hazaiak, Tóth Ádám felelt közelről. Mindkét csapat elsietett több akciót, majd Ruják egyenlítést jelentő triplájára McGruder azonnal felelt hármassal. Óriási volt az iram, sok a hiba. Miközben a paksi dobások kimaradtak, Thomas egy szerencsés majd egy bravúros kosarával meccs során először a Sopron átvette a vezetést. Rövid ideig, ugyanis Vaughn betörésből szerzett kosara után Körte triplát dobott, Sabáli pedig azonnal időt kért. Medve ügyes kosarával nőtt tovább a védekezését rendező, a fehérmezeseket kiszorított helyzetekből eleresztett dobásokra késztető ASE előnye, A 7-0-s “Atom-villanásnak” Thomas vetett véget újabb betörés utáni kosárral. A negyed végén a  hazaiak távoli dobásai kimaradtak, az ASE büntetőkből egyesével “araszolt” s a záró szakasz előtt 7 ponttal vezetett.

A negyedik negyed látványos játékkal kezdődött,  Tóth G. triplája után Vaughn extra passzából Jones zsákolt. A Ruják kezéből kicsúszó labdára Vaughn csapott le, indította McGrudert, ő is húzott egyet, ismét 10 pontra nőtt a paksi előny. A negyed közepén Thomas triplája élesztette újra a hazai reményeket, a szurkolótábor igazi aréna-hangulatot próbált teremtett. Ezt csak fokozta, hogy Trepák leválás utáni találatával 5-re zárkózott az SKC. A frissen visszatérő Jones tolt egyet az ASE megrekedt szekerén, Ruják betörés utáni bravúr kosarával utolsó rohamot vezényelt,de 106 másodperccel a vége előtt 5 pontos paksi vezetésnél az addig pont nélküli Kovács Ákos csapata szempontjából a legjobbkor emelt be egy triplát A végén a vendégek már az idővel is játszottak. A kegyelemdöfést Vaughn triplája adta meg a Sopron számára, akiket a vereség ellenére vastapssal köszöntött szurkolótábora, és visszatapsolt a játéktérre, s méltán ismerte el a mai küzdést, s az egész éves remek teljesítményt.

Sabáli Balázs: - Gratulálok ellenfelünknek. Végig futottunk az eredmény után, a meccs elején a Paksnak az is beesett, ami a plafonról hullott vissza. Az is kisebb csoda volt, hogy null-tíz után vissza tudtunk jönni. Ami még pozitívum, hogy megnyertük a lepattanócsatát. A Paks azzal nyert, hogy több könnyű kosarat szerzett, mint mi, és hogy nem tudtuk hozni korábbi jó hazai dobóformánkat, de ebben ellenfelünk jó védekezése is közrejátszott. Megpróbáltunk mindent, most ennyire futotta. Kettő-null oda, de nem adjuk fel.  

Dzunics Braniszlav: - Nagyon nehéz meccs volt, a Sopron igazolta, hogy két sérült kulcsjátékosa nélkül is nagyon erős csapat. Mi viszont minden meccsünket meg tudtuk nyerni Sopronban. A mai meccs nem volt látványos, sokkal inkább küzdelmes, úgy érzem, elsősorban annak köszönhettük a győzelmet, hogy többen voltunk.

Részletek hamarosan!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus