A Paks nyerte az Alba elleni kulcsmeccset

Dzunics Braniszlav új csapata legyőzte a régit, az Alba most már nagyon közel jár ahhoz, hogy az alsóházban kössön ki.

Magyar férfi NBI/A, alapszakasz, 23. forduló 
Atomerőmű SE - Alba Fehérvár 74-57 (17-20, 19-9, 17-14, 21-14)

ASE: Kovács Á. 2, Faust 17/9, Henton 18/9, Eilingsfeld 15/3, Jevtovics 7.
cserék: Ruják 4/3, Horváth K. 2, Medve 7/6, Williams 2.

Alba: Cabezas 6/6, Freeman 9/3, Zeno 11, Lóránt 14/3, Heath 10.
cserék: Tóth P. -, Keller I. 3/3, Filipovity 2, Peterson 2.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken megtekinthető!

Sorsdöntő találkozóra készült mindkét csapat, hiszen mindkét patinás klub előtt felrémlett az alsóház lehetősége, de ennél jelentősen jobb helyezést is elérhettek még az alapszakasz végén attól függően, hogy melyikük tudta sikerrel venni ezt az akadályt. Kissé idegesen kezdtek a felek, két percet kellett várni az első (egyébként paksi) pontokra, de itt azért belendültek a csapatok, Faust két triplája után 10-2 állt már az eredményjelzőn. Ez volt az a pont, ahol összekapta magát az Alba, Freeman dobott egy fontos hármast, majd Cabezas irányításával ritmusosabb, pontosabb támadásokat vezetek a vendégek és az első negyed végéig ledolgozták a hátrányukat, sőt, Zeno triplájával a vezetést is átvették 17-20-nál - az ASE Faust kezdeti jó dobásait leszámítva nem sokat mutatott ebben a játékrészben. A második negyed elején Medve zörgetett be előbb az egyik, majd a másik sarokból is és az Alba lefagyása (percekre bedeszkázták a gyűrűt számukra, Lóránt 2/2 büntetőt is elrontott) miatt Henton hármasával fordítani is tudtak négy perc elteltével. A fehérváriak itt nagyon mély gödörbe kerültek, a palánk alatt jól takarított az ASE, a vendégek dobásai pedig egyáltalán nem estek be, úgyhogy hat és fél percig (!) nem szereztek egyetlen pontot sem - közben pedig Rujákék egy 15-0-t rohantak, úgyhogy tíz pont feletti előnyt építettek ki. Ezt a jeget Lóránt 2+1-e törte meg és végül "csak" hét volt közte a nagyszünetben, ami a 33%-kal dobó és 3/14 triplánál járó Alba számára nem tűnt rossz eredménynek a látottak alapján - a jó első negyed után teljesen szétesett a gárda és a pontosabb paksi játékot csak a hét támadópattanóval tudták valamelyest ellensúlyozni. Dzunics Braniszlav csapatánál csak Williams nem szerzett pontot az első félidőben, a Faust-Henton páros már 18-nál járt, míg a túloldalon a 11-nél tartó Lórántot lehetett kiemelni.

A fordulás után Eilingsfeld egy zsákolással és egy triplával ugrasztotta talpra a hazai publikumot, az Alba pedig egy Cabezas-triplát leszámítva nem nagyon találta a ritmust, úgyhogy Ramirez 45-34-nél időt kért, miután csapata három és fél perc alatt öt pontot tudott szerezni. Hiába, az ASE abszolút kontrollálta az eseményeket, ugyan Kovácsék sem dobtak jól, de nagyon kapartak védekezésben, kellően kemények voltak, elöl pedig Henton, Faust és Eilingsfeldt is bedobta, amit be kellett, így tartották (sőt, növelték) az előnyüket és a záró etap is közte tízről vette kezdetét. Itt aztán felszívták magukat a vendégek, Freeman gyors kosarai után Dzunics időt kért (55-49), de ezt Williams pillanatai követték: az addig szinte használhatatlan magasember kiosztott egymásután két blokkot, dobott egy duplát, majd leszedett egy fontos támadópattanót - rá építve egy 6-0-lal felelt a Paks és máris Ramirez intette magához övéit. Ez sem segített azonban már, Heath szűk három perccel a vége előtt kipontozódott, nőtt a feszültség, de a különbség nem csökkent, sőt, már Cabezasnak is volt egy furcsa eladott labdája - bő egy perccel az órán aztán Ruják beemelt még egy hármast, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a küzdelmet.

Összességében az első negyed második felét tudta csak irányítani a Fehérvár, azt leszámítva az történt a pályán, amit a Paks akart, a második negyedben egy nagy futással meglépett, majd a harmadik-negyedik játékrészben szépen menedzselte a különbséget és kézben tartotta az eseményeket. Az ASE ezzel kulcsfontosságú győzelmet jegyzett és életben tartotta felsőházi reményeit, az Alba viszont ezzel az újabb vereséggel most már a szakadék szélére került, nagyon közel jár ahhoz, hogy lemaradjon a középházról és ezzel a rájátszás esélyéről.

fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus