A Szedeák simán verte a Jászberényt

Szrecsko Szekulovics együttese magabiztos sikerrel kezdte a bajnokságot - A szolnokiak hiába álltak jobban a találkozó nagy részében, végül legyőzte őket az ASE - a DEAC magabiztosan, végig vezetve verte a Kecskemétet.

3. forduló

Jászberényi KSE - Naturtex-SZTE-Szedeák 67-89 (19-23, 18-21, 17-18, 13-27)

Teljesen egyértelmű volt a meccs kimenetele. Milicsevics három pontjával indult a találkozó, de először és utoljára vezetett a találkozó során a JKSE. A Szedeák az első félidőben még csak 7 ponttal tudott meglépni, de már ekkor is jókora fölényben volt lepattanózásban, és csak 6/15-ös büntetőmutatójának köszönhetően nem tudott már ekkor jócskán 10 pont fölött fórt kialakítani. A harmadik negyedben egyszer még visszajött három pontra Miljan Csurovics gárdája, de a negyedik negyedre teljesen elfogyott, ami nem is csoda. A Szedeák 46-29-re nyerte a lepattanócsatát, így hiába nem volt nagy különbség a dobószázalékokban, így is nagyon simán bedarálták ellenfelüket a vendégek - a második félidőben ráadásul mindössze egyetlen büntetőt hibáztak, ebben sokat javultak a meccs második felére.

Sokat kell még fejlődni Berényben, a Szedeák elsőre biztató volt. A jászságiak az első fordulóban 30 pontos hátrányt szedtek össze a félidőre Sopronban, most meg 22 ponttal égtek meg hazai pályán - ez egyelőre kevésnek tűnik. Mindkét találkozón küzdöttek Brbaklicsék, harcoltak, de egyelőre ennyire futotta az erejükből. Annyi biztos, hogy a Jászberénynek a továbbiakban sem fog beleférni, ha egyik légiósa lényegében láthatatlan. Márpedig Penn ma az volt, de igazán csak Donovan Donaldsont (15 pont, 11 gólpassz) lehet dicsérni, illetve Brbaklics és Filipovic Stefan voltak hasznosak. A túloldalon Dickey erőt demonstrált (18 pont, 17 pattanó, 5 blokk), Govens (19 pont, 5-5 pattanó és gólpassz) és Dzeletovics (18 pont, 7 pattanó) is kifejezetten jók voltak, de a Kerpel-Fronius testvérek és Keller Iván is beletették a magukét, ami kellett a szegedi sikerhez.

A Jászberény legjobb dobói: Donaldson 15/6, Milicsevics 15/3, Radukics 12/3, Filipovic 12.
A Szedeák legjobb dobói: Govens 19, Dzeletovics 18/3, Dickey 18.

 

Atomerőmű SE - Szolnoki Olajbányász 66-63 (16-21, 12-12, 19-17, 19-13)

Három negyednyi vezetés kevés volt az Olajbányásznak. A vendég szolnoki gárda az első pillanattól kezdve vezetett a találkozón Rudner hármasa után. Az első negyedben kifejezetten jól is játszott Gasper Potocnik együttese, ezt követően azonban hiába vezetett, nem tudta növelni az előnyét, miután játékának szívonala esett. Lóránt Péter ki is egyenlíthetett volna a 24. percben, 34-35 után azonban még lépni tudott a Szolnok, egy 8-0-s szakasszal megint megugrott. Ez volt azonban az utolsó jobb periódusa a vendégeknek: a záró szakasz elején Baker bedobta egyetlen mezőnykosarát, amivel már az ASE vezetett. Fej-fej mellett haladtak a felek a negyedik negyedben, de miután Lóránt mellé pontszerzésben felnőtt a Capers-Shepard-Jackson trió is, így már a paksiaknál volt az előny a végjátékban. A végén még volt egy esélye az Olajbányásznak az egyenlítésre, nem sikerült kosarat szerezni, így győzött az ASE, amely 30 percig folyamatosan üldözte ellenfelét.

Warner egyedül kevés lesz, Lóránt is az lett volna. A szolnokiaknál messze kiemelkedett a korábban Sopronban is megfordult irányító (12 pont, 8-8 pattanó és gólpassz, 30 VAL), ezúttal azonban nem sok segítsége akadt. Pocsékul dobott az Olaj (4/24, 17% tripla, 25/66, 28% mezőny), pattanózásban is kikapott ellenfelétől (33-39), ennek ellenére is vezetett három negyeden keresztül. Ez utóbbi tény mutatja, hogy a Paks sem brillírozott, és akkor még finoman fogalmaztunk (5/23, 22% tripla, 22/60, 37% mezőny). Lóránt Péternek rengeteget kellett vállalnia a meccs nagy részében, hogy versenyben tarthassa csapatát, hatékonysága nem is volt a legjobb (18 pont, 7/15 mezőny, 12 VAL) - vállalnia kellett azonban, mert Kevin Capersen (14 pont, 6 pattanó) kívül nem sok segítsége volt elöl. Az ASE végül azzal tudott nyerni, hogy két 10 pontos, egyaránt 19 VAL-ig jutó embere, Winston Shepard és Justin Jackson a végjátékban be-betalált - az Olajnál nem volt olyan ember, aki fel tudott volna lépni, amikor igazán kellett volna, és erre csak részben lehet magyarázat Badzim hiánya.

Az ASE legjobb dobói: Lóránt 18/6, Capers 14/3, Jackson 10, Shepard 10.
A Szolnok legjobb dobói: Warner 12, Cakarun 10, Szubotics 10.

 

15. forduló

DEAC - Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 67-59 (22-11, 17-20, 13-16, 15-12)

A Kecskemét megint gyorsan hátrányba került, most nem volt kérdés a végkimenetel. A vendégek mindkét eddigi mérkőzésük nagy részében hátrányban kosaraztak, és nem volt ez másképp a 15. fordulóból előrehozott találkozón sem - gyakorlatilag az első perctől kezdve a DEAC vezetett, már az első negyed első felében 10 pont körüli vezetése volt a hajdúságiaknak, és nagyobb izgalmak nélkül győzött Kovács Adrián csapata. A dobások megint nem mentek Wittmannéknak: 19%-kal (4/21) dobták a triplákat, a mezőnymutatójuk pedig csak 31% volt (22/70). Hiába szedtek 10-zel több támadópattanót (6-16) és volt hárommal kevesebb eladott labdájuk (9-12), a több labdabirtoklásukat nem tudták előnnyé kovácsolni. A harmadik és a negyedik negyed elején is visszajöttek 4 pontra, de ekkor előbb Tóth Ádám egy 2+1-gyel, a záró felvonásban pedig Polyák László egy triplával reagált arra, hogy a kecskemétiek megpróbáltak látótávolságon belülre kerülni - ezek a mozzanatok "meg is ölték" Váradi Kornél csapatának egyenlítési esélyeit.

Kevés igazán jó teljesítmény, az is hazai oldalon. Nem a nagy egyéni statisztikai produkciókról válik híressé ez a mérkőzés, ám a DEAC-nál többen is hasznosan kosaraztak. Tóth Ádám (13 pont, 7 pattanó) szépen állta a sarat a Karahodzsics-Horti duóval szemben - a kecskeméti centerpárosnál előbbi 4 gólpassza és a kettejük által leszedett 7 támadópattanó az, ami dicsérhető, pont ezúttal nem nagyon volt bennük. Shaquille Hines sokoldalú volt (7 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz, 2 szerzett labda), és bár 1/5 volt a triplavonalon túlról, olyan rengeteg labdát nem használt el. Stefan Moody önmagához képest kifejezetten visszafogott produkciót nyújtott, nem úgy Polyák László, aki a padról beszállva 17 pontot tett a közösbe, és 5/8 volt a triplavonalon túlról. Polyáknak eddig nagy szerepe van csapata sikerességében: a két győztes, hazai mérkőzésen összesen 8/12-vel céloz távolról, Szolnokon pedig 0/4 volt, ki is kapott a debreceni gárda. A túloldalon a borzasztó dobószázalék mindenki VAL-ját lehúzta - ebben a statisztikában a legjobb Rasztko Dramicsanin volt (15 VAL), de 13 pontos, 9 lepattanós teljesítménye mellé neki is 4/13-as mezőny-, illetve 5/9-es büntetőmutató járult.

A DEAC legjobb dobói: Polyák 17/15, Tóth 13, Drenovac 11.
A Kecskemét legjobb dobói: Dramicsanin 13, Wittmann 13/6, Djeraszimovics 9/3, Pesakovics 9/3.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus