A Szolnok sima győzelemmel kezdte a Paks elleni döntőt

A 22 pontot szóró ex-paksi Vojvoda Dávid vezetésével szinte végig előnyben kosarazva nyerte a magyar bajnoki döntő nyitómeccsét az első kiemelt Szolnok a Tiszaligetben.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, Rájátszás, Döntő, 1. mérkőzés

Szolnoki Olaj KK(1.) - Atomerőmű SE(2.) 77 - 64 (20-17, 20-17, 16-16, 21-14)
Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
V: Cziffra Cs., Papp P., Ádám J. (Benczur L.)

Szolnok: Pilcsevics 11/9, Vojvoda 22/15, Holiday 7, Lóránt 8, Báder 6.
Csere: Keller Á. 5, Simon B. -, Rakics 1, Ivosev 2, Milosevics 15, Tóth Z. -. Vezetőezdő: Dragan Alekszics.

ASE: Vaughn 10, McGruder 20/6, Körtélyesi -, Szabó Zs. 2, Jones 15.
Csere: Medve 5/3, Tóth Á. 1, Eilingsfeld 2, Baki G. 6/6, Kovács Ák. 3/3. Vezetőedző: Braniszlav Dzunics.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1-0 a Szolnok javára.

Vojvoda Dávid szerezte a bajnoki döntő első pontját büntetőből, majd a sarokból szórt be egy hárompontost, míg a túloldalon McGrudert sapkázta be Holiday, Pilcsevics pedig támadót harcolt ki Vaughnon – jobban kezdett tehát a hazai gárda. McGruder támadó pattanója és duplája, majd Jones szép centermunkája nyugtatta meg a vendégeket, de a szolnokiaktól előbb Lóránt, majd a triplavonal mögül Pilcsevics talált be, végül Báder lépett be jól a palánk alá, és harcolt ki büntetőket. A beszálló Milosevics is kosarat dobott, miközben a túloldalon sorozatban rossz döntéseket hoztak a vendégek, így 13-6-ra meglépett az Olaj. Vaughn, majd Jones törte meg a vendégek kosárcsendjét, de védekezésben továbbra sem tudták levédeni a kettő-kettőket, és Vojvoda is újra betalált a félköríven túlról – Dzunics Braniszlav időt is kért. Vojvoda azonban nem tudott hibázni, de a csereként beszálló Medve Máté sem, triplájával, majd McGrudernek kiosztott gólpasszával kapaszkodtak a vendégek, és egy kosárnyi közelségbe kerültek a játékrész végére (20-17).

Vaughn lerohanásból, majd középtávolról szerzett kosaraival kezdődött a második negyed, az ASE át is vette a vezetést – ám itt megállt a Paks. Keller gyömöszölt be egy támadólepattanót, majd a visszatérő Báder dolgozott jól a palánk alatt, végül Ivosev dobott ziccert, 26-21-re fordított a Szolnok. A vendégek azonban pillanatok alatt visszajöttek a meccsbe, Baki Gergely triplája után újra egál volt - időkérés következett, amely előtt Ivosev és Szabó Zsolt kapott páros technikait egy szóváltás után. Ebben az időszakban nem nagyon engedték el egymás kezét a csapatok, elég sok hiba is tarkította a játékot, három pontos hazai előny már okot adott arra, hogy Dzunics időt kérjen, megelőzendő, hogy lendületbe jöjjön a Szolnok. Vaughn ziccere nagyon jókor jött, utána viszont Pilcsevics dobott róla ugyanolyan könnyű kosarat, majd elcsípte az átadását is, az Olaj pedig elkezdte kiharcolni a faultokat, aminek köszönhetően 40-32-re megléptek. Bár Jones a negyed végén beszórt egy hat méteres tempót, ennek ellenére a félidő hajrája a hazaiaké volt (40-34).

Négy rossz triplakísérlettel indult a második félidő, az ötödik, Baki Gergelyé már eredményes volt, de Milosevics közelről, Vojvoda pedig a sarokból válaszolt. 10 ponttal is elhúzhatott volna a Szolnok, mert a Paks az üres dobóhelyzeteket is rendre elhibázta, de Milosevics támadóhibát vétett, majd Vojvoda passzolt el labdát. Medve Máté szép tempóját Vojvoda kontrázta meg egy dudaszós hármassal, majd előbbi bicegett le fájdalmas arccal egy ütközés után – az ex-paksi hátvéd viszont újabb utolsó másodperces triplával jelentkezett, amivel 10 pont fölé kúszott a differencia (51-40). Vendég időkérés után McGruder szép betöréssel jelentkezett, de Körtélyesi révén újabb üres kinti dobóhelyzet maradt ki paksi oldalon, az eredményjelző pedig 51-42-nél befagyott. McGruder kinti dobása törte meg a kosárcsendet, majd pár pillanattal később labdaszerzését követően is betalált – most Dragan Alekszics hívta magához csapatát. Lóránt szerencsés kosara után Pilcsevics talált be kintről – de az utolsó momentum megint a Paksé volt, McGruder dudaszós triplájával (56-50).

Holiday szemfüles zsákolásával indult a zárónegyed, majd Báder dobott sima ziccert – Tóth Ádám egy ugyanilyet viszont elhibázott, alig egy perc után időt kellett kérnie az ASE-nak, mert 10 pontra nőtt a különbség. Pilcsevics kilenc méterről beszórt hármasa után McGruder harcolt ki 2+1-et, de a büntetőnél túl korán indult el a lepattanóért – kicsit később Jones azonban megcsinálta a 2+1-et, így látótávolságon belül maradt a vendéggárda. Vojvoda ziccert hibázott, majd Szabó dobatott ziccert McGruderrel – ám mielőtt meglódult volna a Paks, Holiday dobott tempót, majd Pilcsevics harcolt ki támadóhibát Vaughnon, ami a vendégirányító harmadik hibája volt, majd rögtön beütötte a negyediket is. Kovács Ákos hármasa után még felcsillant a remény, de Szabó Zsolt kipontozódott és egy technikait is kapott, a zsinórban bedobott négy büntetővel, majd Holiday tempójával 73-60-ra húzott el a Szolnok. Milosevics két zsákolása után már 15-tel mentek a vendéglátók, innen már nem volt visszaút a paksiaknak. A Szolnok a harmadik negyedben kiépített 10 pont körüli előnyével jól gazdálkodva megérdemelten győzött, és 1-0-ra vezet a párharcban.

Fotó: szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus