A szoros véghajrá most a Falcónak kedvezett

Parázs meccsre lehetett számítani, hiszen a Pécs legutóbb simán intézte el a Nyíregyházát idegenben, a Falco ugyanakkor felőrlődött az ASE ellen Pakson, ám most Szombathelyen volt a bajnoki mérkőzés, és a hazaiak bízhattak abban, hogy a PVSK egy szem igazi centere ellen érvényesíthetik palánk alatti fölényüket. Aztán végig kiélezett meccs alakult ki belőle, bárki nyerhetett volna, ám végül a Falco visszakapott valamit a bajnokság elején szűken elvesztett meccsekből, hiszen most a vasiak győztek egy ponttal.

Magyar férfi bajnokság, NB I, A-csoport, alapszakasz, 16. forduló
2014. január 11. Szombathely, Savaria Aréna
Vezette: Földházi T. Makovsky Sz. Vida B. (Valovics dr.)

Falco-Trend Optika KC Szombathely (6-10) - PVSK Pannonpower (5-11) 74-73 (20-13, 17-28, 16-15, 21-17)

Falco: Robinson 15/9, Timberlake 19, Will 5/3, Zagorac 19/3, Szabó M. 8.
Cs: Váradi, Perl 6, Harazin 2, Simon L. Vezetőedző: Andelko Mandics.

Pécs: Nelson 12/3, Kovács P. 11, Csabay 2, Budimir 24/3, Sarlija 13.
Cs: NagyK. 2, Halász 6, Bíró O. 3/3, Bödör. Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott: Sarlija (39. perc)

Andelko Mandics: - Nagyon gyenge meccs volt. Nem vagyok megelégedve a fiúk hozzáállásával. Olyan buta hibákat vétettünk az utolsó támadásoknál, mint péládul amikor tisztán hagytuk Nelsont, aki be is dobta a triplát. Irányítóproblémánk van, mert egyikük sem tud kreativitást vinni a játékunkba. Ha a végeredményt nézem jó, mert győztünk, de amúgy katasztrofális volt a teljesítményünk. Rendbe kell tenni a fejekben lévő problémákat.

Csirke Ferenc: - Gratulálok a Falcónak! Megint egy szoros végjátékot buktunk el ellenük. Ám úgy gondolom, hogy nem az utolsó percben kell keresni a hibát, holott ekkor kétszer is támadhattunk a győzelemért. Hanem az volt a baj, hogy a meccs során megszerzett előnyeinket buktuk el hamar, például amikor kilenccel mentünk, s két perc múlva már feljött az ellenfél. A végjáték mindig szerencse kérdése is, hogy kinek sikerül bedobni, s ki hagyja ki az utolsó dobást. Mennünk kell tovább!

STATISZTIKA

ELSŐ NEGYED

Mindkét gárda 5-10-es mutatóval vágott neki a meccsnek, s a 8. helytől egy sikerre voltak a fordulót megelőzően. Bár még odébb van az alapszakasz vége, lassan számolgathat mindenki, hogy mi az, amit remélhet, ha már oda-vissza játszott mindenkivel. Fontos volt tehát, hogy ezen a derbin melyik alakulat lesz sikeres, hiszen a ZTE is ugyanúgy állt, mint a Pécs és a Szombathely, de az előttük állók is egészen közel tanyáztak hozzájuk, tehát még nagy mozgástere van mindegyik együttesnek.

Jobban kezdett a Pécs, hiszen 4-8-ra vezetett igen hamar. A múlt forduló előtt érkező center, Sarlija is betalált, s jól haladt előre a látogatók csapata. A Falco azonban megrázta magát, és szép testvériesen elosztva a találatokat, Timberlake, Szabó, Zagorac, Robinson, majd Will is eredményes volt, a mérkőzés pedig jelentősen új irányt vett (14-8).

Az első negyed ezzel el is úszott a PVSK számára, mert bár többször is feljött Csirke Ferenc gárdája három pontra, a végén két Timberlake-kosarat láthatott a nagyérdemű, s ezzel magabiztosan zárta a meccs első negyedét a Falco (20-13).

MÁSODIK NEGYED

A vendégek horvát támadást intéztek a vasiak ellen rögtön a negyed elején. Vagy írhatnánk azt is, hogy a PVSK magas szekciója aktivizálta magát, hiszen az ezen a derbin ismét főleg csatárt játszó Budimir és a center Sarlija kosaraival 23-22-re jött fel a fekete-fehér gárda.

Nelson és Kovács is betalált rövidesen, így már a Pécs vezetett, s a Falco kapaszkodott, eleinte sikeresen (Zagorac vagy Harazin, illetve Timberlake révén), majd a negyed vége felé már jóval kisebb hatékonysággal. Kovács Péter és Veljko Budimir szerezték a pécsi kosarakat ekkortájt.

A pécsiek hatalmas fordulatot hoztak tehát a meccsbe, hiszen egy negyed alatt simán eltüntették korábbi, hétpontos hátrányukat, sőt, immár ők vezettek néggyel. Budimir már ekkor 16 pontnál járt, aminek majdnem felét (7 pont) büntetőkből szerezte. A PVSK egyébként is jó sok büntetőt dobhatott, s mivel alig hibáztak a vendégek (14/16), ez feléjük billentette a mérleg nyelvét, hiszen a Falco ugyanolyan rosszul célzott messziről, mint a látogatók, de csupán két pontot (2/6) dobott büntetőkből, s bár mezőnyből picivel hatékonyabb volt ellenfelénél, összességében mégis némi meglepetésre a Pécs járt előrébb a nagyszünetben (37-41).

HARMADIK NEGYED

Sarlija ismét húzóemberré lépett elő, s ezáltal 37-45-re ugrott meg a Pécs. Nem igazán találta első negyedbeli önmagát a Falco, eladott labdák, rontott kísérletek mellett eleinte csak Timberlake talált be ritkán. Aztán Zagorac, majd Will Tamás egy hármas erejéig összekapta magát, s máris egál állt a táblán (47-47).

Felváltva vezettek innentől a csapatok, de a végén ismét a Pécs jött ki picivel jobban az adok-kapokból, ki más, mint Budimir hathatós közreműködésével (53-56).

NEGYEDIK NEGYED

Emitt Szabó Miklós, amott Kovács Péter játszott a kipontozódás szélén. A Pécs továbbra is gyengén dobott messziről (1/7), ráadásul alig próbálkoztak játékosai, a hazaiak viszont még mindig jóval kevesebb büntetőhöz jutottak, s ez látszott meg nagyjából az eredményen is (pár pont a pécsiek javára).

Robinson, majd Zagorac és Szabó tartotta versenyben a Falcót, ám a vendégeknél Nelson, Sarlija, vagy éppen Bíró tett arról, hogy ha szűken is, de folyamatosan vezessen a PVSK (35. perc: 60-63).

Nem a bajnokság legjobb meccsére váltottak jegyet a szombathelyi (és Pécsről érkező) nézők, főleg egyéni megoldásokkal operáltak a felek, sokszor inkább brusztolás ment, mint látványos kosárlabdázás, ám izgalmakban nem volt hiány.

A lepattanókat egyre jobban szedő vasiak Budimirrel nem sokat tudtak kezdeni, Perl volt az, aki nem engedte, hogy a vendégek komolyabb előnyt szerezhessenek (63-66). Mégis, ahogy közeledett a mérkőzés vége, úgy került egyre inkább reflektorfénybe egy újabb pécsi bravúr idegenben (legutóbb a Nyíregyházát közte hússzal elpáholni szintén kisebb bravúr volt, még ha maga a siker ténye talán annyira nem is meglepő).

A két mezőnyember, Nelson és Timberlake vette ekkor kézbe a dolgokat (minő meglepetés ez is, ahogy jön a véghajrá, az amerikai "kisemberek" elkezdik magánhadjáratukat...), ám a Falco nem tudott egyenlíteni, csak végig ott loholt a Pécs mögött (38. perc: 68-70).

Hazai időkérés után aztán Robinson beragasztott egy triplát (71-70), s máris nyeregbe került a Falco! A pécsi időkérés várható volt, ahogyan az is, hogy lesznek itt még izgalmak a hátralévő nem egészen két percben. Ráadásul egy eladott labdáját faulttal toldotta meg Sarlija, így ő kipontozódott a vendégektől, ami komoly érvágásnak számított ekkor.

Csabay próbálkozott messziről, de kimaradt a kísérlete, a Falco pedig ismét büntetőkhöz jutott. Zagorac ki is használta a lehetőséget egyszer, ám Nelson a következő pécsi támadás végén hárompontost dobott (72-73). Természetesen ezúttal ismét a vasi tréner, Andelko Mandics kért időt.

Will távoli kísérlete még kimaradt, de Budimir nagy harcok közepette tévesztett odaát, ami nem volt elmondható Perl Zoltánról! A fiatal hátvéd kosarával pedig ismét a Falco került előnybe (74-73). Time-out PVSK!

Budimir azonban már nem tudott mit kezdeni a megmaradt rövidke időben a labdával, Timberlake volt a végállomás, a siker pedig a Falcóé lett! Nagy csata volt! A szerencsésebb együttes nyert, ám nem érdemtelenül.

Fotó (slide): vaol.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus