A záró negyedben dominált a Szeged

Bár stabilan vezetett a Jászberény, a negyedik negyedet 26-13-ra nyerte a Szedeák, a remeklő Csorvási Milán mellett Horváth, Jereminov, Levy és Williams is hozzátette a magáét, a Berénynél viszont csak a Sundov-Savics-Mladenovics trió nyújtott jó teljesítményt. 

Magyar férfi bajnokság, NB1, A-csoport, alsóházi középszakasz, 2. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Fortress Jászberény  84-77 (20-23, 21-16, 17-25, 26-13 )

Szeged, Városi Sportcsarnok, 600 néző

Játékvezetők: Papp P., Tőzsér, Gál J., (Benczur)

Szedeák: Jereminov 16/12, Levy 13, Horváth Á. 13/3, Williams 17/3, Csorvási M. 15. 

Csere: Wirth 1, Csorvási L., Molnár A. 9/6, Kiss Zs. Vezetőedző: Nikola Lazic.

Jászberény: Szavics 17/3, Mladenovics 21/6, Ahmetbasic 7, Dukics 2, Sundov 21/3. 

Csere: Varga I., Horti 9, Szögi. Vezetőedző: Srdjan Antic.

Kipontozódott: Levy (40′), ill. Sundov (38′).

 
Már az első percektől kezdve, a két és fél héttel korábbihoz hasonló, kiélezett, szoros csatát ígért a Naturtex-SZTE-Szedeák – FORTRESS Jászberény találkozó, amelyben a hazaiak első, középszakaszbeli győzelmükért, a vendégek pedig újabb skalpjukért hajtottak. Szorgosan gyűjtögetni is kezdte a hazai gárda a pontjait, elszakadni azonban nem tudott a vendégektől, akik honosított-légiós kezdőötösük három tagja, Mladenovics Dejan és Bruno Sundov hárompontosaival zárkóztak (10-9). A honosított Szavics Branko vezérletével és kosaraival aztán tartotta a lépést a hazaiakkal, sőt, a vezetést is átvette a jászberényi alkulat, majd a negyed végére meg tudott lépni öt ponttal is Sundov kosaraival, ám hazai részről Jerrell Williams nagyon élt a palánk alatt, négy személyi hibát harcolt ki, két ilyennel zárkózott a Szedeák az első tíz perc végére 20-23-ra.
 
A folytatásban Horváth Ákos egy technikai faultért megítélt büntetőivel vissza is kapaszkodtak a hazaiak, majd Molnár András pár másodperc alatt két triplát is szórt, így egy 10-0-s sorzattal fordítottak a hazaiak, amire gyorsan jött egy 6-0-s berényi széria Sundov, Mladenovics és Horti Bálint részéről (28-29). Vad iramú, kapkodós játék alakult, ki, amelybe pár vitatható játékvezetői ítélet további feszültséget vezetett, így a kapkodós, ideges, eredménytelen játék rányomta bélyegét a negyed képére. Rengeteg pontatlanság és eladott labda tarkította a meccs ezen szakaszát, s míg hazai oldalon Branko Jereminov két hárompontosa, a Sundov árnyékában a mérkőzés hajrájáig csak mellékszerepekhez jutó Csorvási Milán ziccere és Williams triplája hullot be, addig a túloldalon Horti és a bosnyák Mirza Ahmetbasic szerzett pontokat, a nagyszünetre pedig 41-39-es hazai vezetést regisztrálhattunk.
 
A harmadik negyed elején nagyon zavarba hozta, és sok hibára kényszerítette a házigazdákat Srdjan Antic alakulata, Sundov egyenlítése után gyorsan elhúztak öt ponttal, majd Csorvási Milán kettő plusz egyesével, és a vajkezű Jereminov menetrendszerű triplájával használta ki a vendégek rövidzárlatát a Szedeák, 54-54-re kiegyenlítve. A vezetést ugyanakkor nem sikerült átvenni. Sundovval és Mladenoviccsal nem bírtak a hazaiak, Csorvási Milán különösen nehezen viselte, hogy a palánk alatt kevés szerephez jut a nála 13 centivel magasabb, NBA-t megjárt horvát center miatt, le is kapta gyorsan Nikola Lazic, nehogy úgy járjon, mint Zalaegerszegen a reklamáló Vida Máté. A negyed végére az addigi legnagyobb különbség alakult ki a berényi irányító és center játéka folytán, 64-58-ra léptek meg a vendégek.
 
Ám nem dőlt el semmi, sőt, érezhető volt, hogy a a szegedieknek is ugyanúgy megvan az esélyük a győzelemre, de nem kizárt a túlórázás sem. Horváth Ákos sokadik elrontott triplájával indult a zárófelvonás, ám az ezúttal jó napot kifogó Williams szép ziccerrel kapaszkodtatta övéit. Horváth ugyan egy közelivel hamar javított, ám Sundov és Mladenovics, az est két legjobbja a vendégeknél továbbra is megoldhatatlannak látszó fejtörést okozott Nikola Lazic egységének. Aztán egy hazai időkérést követően egyszeriben koncentráltabbá vált a Szedeák játéka, sorra hibára késztették a vendégeket, meg-megnyerték a lepattanócsatákat, s 62-68-ról Csorvási Milán három pontjával és Jereminov negyedik hárompontosával ki is egyenlítettek a Tisza-partiak. Felváltva hullott két-két pont, aztán a hajrához érkezve a pontszerzésben gyengélkedő, ám lepattanózásban és asszisztokban jeleskedő Jonathan Levy kettesével már a Szedeák vezetett, ám Szavics triplája a találkozón utoljára még jászsági vezetést jelentett (72-73). Csorvási Milán aztán még inkább szárnyra kapott Sundov kipontozódásával, ziccerére bedobta a személyiért járó plusz dobást is, majd utána a palánk alatt már jobban boldogulva újabb kettest szerzett. A hazai közönség érezte, hogy ezt a meccset négypontos előnyéről már nem fogja már elbukni a Szeged, amely ezután végeláthatatlan büntetőcsatába bocsátkozott a vendégekkel – s olyannyira jobban jött ki belőle, hogy Horváth Ákos, hatodik kísérletre süllyedő triplája az utolsó másodpercben már csak hab volt a tortán: 84-77-re megérdemelten nyert a koncentráltabb játékkal hajrázó Szedeák, megszerezve létfontosságú első diadalát a középszakaszban.
 
Hazai részről Branko Jereminov az ász! A szerb irányító 16 pontig jutott öt kísérletből négy hárompontosával, amelyek rendre kulcsfontosságú pillanatokban születtek. Emellett 3 labdát szerzett, 6 faultot harcolt ki, 4 gólpasszt is jegyez – igaz van 4 eladott labdája 30 perc alatt. Csorvási Milán is kiemelést érdemel, a végére nyerő ember lett, miután nagy küzdelem árán megszabadult Sundovtól. 60%-os mezőnystatisztikája mellé 8 lepattanója, 3 labdaszerzése, és 2 látványos blokkja érdemel még említést 28 percnyi játéka során. Meg kell említeni a két amerikait is. Jono Levy ugyan csak 13 pontot dobott, s azt is 50%-nél gyengébben mezőnyözve, ugyanakkor szedett 10 lepattanót, szerzett 4 labdát, és kiosztott 7 gólpasszt – igaz, 4 alkalommal eladta a labdát 38 percnyi játéka alatt. Jerrell Williams is szorgosan gyűjtögette pontjait ugyancsak valamivel gyengébben dobva 50%-nál, 5 lepattanót szedett, ám 7 faultot harcolt ki, egyszer pedig még blokkolni is tudott 28 perc játék során. Jászberényi részről abszolút kiemelendő a két 21 pontos, Mladenovics és Sundov, előbbi kétszer volt eredményes távolról, ugyancsak valamivel 50% alatt dobott mezőnyből, 4 személyit harcolt ki és 2 asszisztot jegyez 35 perc alatt, míg utóbbi vitathatatlan úr volt a palánk alatt a meccs jelentős részében, ugyancsak 50% alatt mezőnyözött, 10 lepattanót szedett, 8 személyit harcolt ki 33 perc alatt. A 17 pontos Szavics Branko ugyancsak társaihoz hasonlóan dobta a mezőnykosarakat, 4-4 lepattanója és asszisztja mellé azonban 6 labdát adott el, távoli kísérletei pedig gyengén sikerültek, miközben végigjátszotta a mérkőzést.
 
A csapatstatisztikákat tekintve mondhatnánk, a jobb hárompontos mutatóval nyert a Szedeák, hiszen 22-22 kísérletből 8 ment be a hazaiak, 4 a vendégek oldalán, ugyanakkor a büntetők terén gyengébben muzsikáltak a szegediek (27/20 ill. 18/15). A szoros csatát jellemzi, hogy a hazaiak 40, a vendégek 36 lepattanót szedtek, igaz, e tekintetben a harmadik negyed végéig, illetve Sundov kieséséig magasan a vendégek vezettek, továbbá ugyanide sorolható a 16-16 eladott labda, a labdaszerzések (12/11) faultok (23/22) és az asszisztok (13/11) hasonló száma is.
 
Nikola Lazic: “Fontos és nehéz mérkőzés volt, ideges játékunkat jól példázza, hogy az első félidőben 10 eladott labda nehezítette dolgunkat. Az utolsó negyed koncentrált és hatékony játékával megérdemelt győzelmet arattunk.”
 
Srdjan Antic: “Sérüléssel bajlódó kulcsembereink nélkül három negyeden át a mi akaratunk érvényesült. A technikai hibák, és a szabálytalanságok megítélésében nem voltak következetesek a játékvezetők.”

fotó: szegedma.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus