Megtört a jég: Kaposváron jött össze az idei első Jászberény-győzelem

Agafonov parádézott a ZTE-Körmenden - 18 pontos hátrányból állt fel a negyedik negyedben az OSE - hamar lelépte a DEAC-ot, majd beosztotta előnyét a Falco - a Szolnok a harmadik negyed végére eldöntötte a Szedeák elleni meccset - a paksiak az első félidőben megalapozták, a negyedik negyed elején bebiztosították sikerüket - a Kecskemét Wittmann klasszisával verte az SKC-t.

 

Kaposvári KK - Jászberényi KSE 68-69 (18-13, 17-19, 19-23, 14-14)

Végig erőlködött, kikapott a Kaposvár. Két győzelem után úgy mehetett neki ennek a mérkőzésnek a Kaposvár, hogy otthon kötelező számára ez a siker, de az első negyedben még igazából csak Norfleet pörgött rá a találkozóra: az amerikai hátvéd egymaga tíz pontot szórt a 18-13-mal záruló játékrészben, az ő vezetésével került előnybe a somogyi alakulat. Az iram és a színvonal nem verdeste az eget, lassan csordogált a mérkőzés, de a hazaiak úgy is őrizték néhány pontos előnyüket, hogy egyáltalán nem harcoltak ki büntetőt (!), és egyetlen hármast süllyesztettek el (a félidőt záró dudaszóra) a nagyszünetig - gyakorlatilag csak a két amerikai hátvéd pick-and-rolljaiból szereztek kosarat, a 35 pontjukból 25-öt dobott Norfleet és Davis. A harmadik negyedben folytatódott az alacsony színvonalú gyűrkőzés, itt már többször is a Berény vezetett, és a játékrész hajrájában kezdett meleg lenni a pite a Kaposvár számára - 48-55-nél hét pont volt a JKSE fórja, és Millerék nagyon bemelegedtek távolról. Innentől a KKK csak űzte ellenfelét és legközelebb bő négy perccel a vége előtt tudta visszavenni a vezetést, de megtartani akkor sem tudta, négy clutch eladott labdát is vétettek Davisék, Lalic kihagyott egy büntetőt is. Az utolsó percnek egypontos előnnyel mehettek neki a hazaiak, de Alekszandrov egy 2+1-et hozott össze, amire az első negyed óta elvesző Norfleet válaszolt egy triplával. A Berényben azonban volt még egy kosár: nyolc másodperccel az órán Nelson találta meg Pantelicset, aki feltette a meccsnyerő ziccert - ugyanis a túloldalon az időkérés után Norfleet már nem tudta megoldani a betörést, kimaradt a dobás. A végig szenvedő Kaposvár így nagyon fájdalmas vereséget szenvedett hazai pályán, következőleg a Kecskemét ellen kellene javítaniuk.

Megvan az első. A sérülésből felépülő Aleksza Brbaklics, illetve a visszatérő korábbi légiós, Remon Nelson is bevethető volt már a sereghajtó Jászberénynél, velük is számolhatott Lo Elhadji Malick vezetőedző. A két játékos aktívan hozzá is tudott tenni a találkozóhoz, az irányító dobásai ugyan még nem ültek, de ritmust adott csapatának és a meccset eldöntő gólpasszt is ő jegyezte, mellette Pantelics és Miller is kiválóan játszott, Alekszandrovnak is megvolt a maga clutch dobása, magyarként pedig Mészáros Máté szórt be 12 pontot. A JKSE a bizonytalanabb első negyed után megérezte a vérszagot, valamelyest feljavult támadásban, védekezésben pedig levette a pályáról a Davis-Norfleet párost, ennek köszönhetően kiegyenlített, később pedig az irányítást is át tudta venni. Ezúttal a szerencsével sem állt hadilábon a társaság, amely óriásit küzdve, a végjátékot jobban lemenedzselve, teljesen megérdemelten nyert idegenben, ezzel idén először aratott győzelmet.

A Kaposvár legjobb dobói: Norfleet 17/3, Davis 14/3, Lalic 13
A Jászberény legjobb dobói: Pantelics 16/3, Miller 14/6, Alekszandrov 13/6

 

Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 82-76 (23-21, 17-20, 25-12, 17-23)

Inkább a ZTE diktált. A 133. örörangadón az Egerszeg kezdett jobban, öt perc alatt 17-5-re lépett meg, érződött a hazaiakon a felfokozott hangulat, de hamar le is adták ezt a jelentősebb fórt: már az első negyedben egyenlíteni tudott az Edwards által húzott Körmend és innentől jó ideig fej fej mellett haladtak a csapatok. A nagyszünetben 41-40-re az MTE vezetett, ám a harmadik negyedben ismét elbillent a pálya: egy 12-2-vel nyitottak Williamsék és a játékrész végére tíz pont feletti előnyt építettek ki - összesen 12 egységet engedélyeztek a Körmendnek, úgyhogy kezükbe vették az irányítást. A záró etapban próbáltak visszavágni a vendégek, a 16 pontos hátrányukból visszajöttek két egységnyire az utolsó percben, majd volt labdájuk az egyenlítéshez, de Agafonov betakarta Varnadót, majd utóbbi elrontott még egy közeli dobást, ezzel pedig elment az utolsó esély - a ZTE 4/4 büntetővel lezárta a küzdelmet és megnyerte a meccset. A zalaiak összességében többször tudtak fölénybe kerülni, a meccs elején és a negyedik negyedik első részében is méretes előnyt építettek ki, amit ugyan mindkétszer leadtak, de a végén még maradt egy kevés ebből a fórból, amivel sikerült megverniük nagy riválisukat.

Agafonov parádézott, még a hibák is belefértek. Először vetette be új irányítóját, Justin Bibbinst a ZTE, de ez a meccs egyelőre még nem róla szólt (5 pont, 7 gólpassz, 2/10 mezőnyből), szenzációsan játszott viszont a kiviruló Agafonov (23 pont, 10/10 mezőnyből, 3 labdaszerzés, 2 blokk, 36 VAL), dobott 18 pontot Szabó Zsolt, 15-tel járult hozzá Williams és még azt is elbírták, hogy a liga eddigi pontkirálya, Reggie Johnson megállt kilenc egységnél és öt VAL-nál. Az is belefért, hogy csapatszinten mindössze 4/20 triplát küldtek a gyűrűbe, mégis nagyrészt ők diktálták az iramot: hátul volt nyolc labdaszerzésük és Agafonov vezetésével nyolc blokkjuk, 53%-kal dobtak mezőnyből és csak egyetlen büntetőt hibáztak el - koncentráltan kosárlabdáztak kevés hullámvölggyel, ez pedig most nagyon fontos győzelmet ért. A Körmend ezúttal többet hibázott, a pocsékul sikerült harmadik negyed pedig a meccsbe került a vasiak számára, az ott összejött tíz pont feletti hátrányt már nem tudták ledolgozni, hiába játszott jól Edwards (20 pont, 13 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés).

A ZTE legjobb dobói: Agafonov 23, Szabó Zs. 18/3, Williams 15/6
A Körmend legjobb dobói: Edwards 20/6, Taylor 17, Turner 12/3

 

DEAC - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 73-88 (8-20, 20-25, 25-20, 20-23)

Oktatott, majd hátradőlt a Falco. 4-0-s idegenbeli és 9-0-s összesített mérleggel érkezett meg a találkozóra a címvédő és listavezető Falco azok után, hogy hét közben egy újabb parádés győzelmet aratott a Bajnokok Ligájában. A vendégek ennek megfelelően is kezdtek, az első negyedben leszedték a pályáról a DEAC-ot és 20-8-ra nyerték a játékrészt úgy, hogy nem dobtak triplát, illetve elrontottak négy büntetőt. 9-29-nél aztán meglett a közte húsz is, a Debrecen csak a nagyszünet előtti utolsó percekben szabadult ki, a már húsz egység feletti hátrányát itt tudta kicsit csökkenteni, néhány perc alatt közel húsz pontot rakott fel a táblára a gárda, igaz, a szombathelyi vezetés kicsit sem forgott veszélyben. A fordulás után megint a DEAC mozgott aktívabban, de a Falco azért odafigyelt, amikor igazán kellett, úgyhogy veszélyes közelségbe nem engedte vissza ellenfelét és annyit adott ki magából, amennyit kellett: a negyedik negyedben hét pontra is visszajöttek a hazaiak, de ez volt a legtöbb, ami volt bennük. A Szombathely végül ezen a mérkőzésen is nyert, továbbra is hibátlan a hazai bajnokságban és ismét magyar húzóembereket emelhetünk ki náluk: Perl Zoltán (15 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Filipovity Márkó (25 pont, 13 lepattanó, 4/7 tripla) és Benke Szilárd (17 pont, 7/11 mezőnyből) lógott ki igazán felfelé. Gasper Okorn a percekre is odafigyelt, mindenki 30 alatt maradt és nem erőltette túl játékosait, a társaság pedig így 10-0-s mérleggel érkezik meg a vasi El Clásicóhoz, hiszen jövő héten Körmenden vendégszerepel.

Sokáig nem tudta saját magát hozni a DEAC. Az utóbbi meccseken villogó Moodyt gyakorlatilag három negyeden keresztül levették a pályáról Hookerék, Tóth Ádám a második félidőben dobta az első kosarát, Armwood nem tudott érvényesülni támadásban, jó ideig Boriszov is eltűnt és bár a meccs végére azért nagyrészt kiegyenesedtek ezek a dolgok a hazaiaknál, ez már csak arra volt elég, hogy szorosabbá tegyék a végét. Egyetlen pillanatig sem vezettek, az első másfél negyed 20% körüli dobóteljesítményét pedig hiába javították fel a végéig és jutottak végül hetven dobott pont fölé, igazából nem tudták megszorítani a bajnokot. A 36%-os mezőny- és a 33%-os kétpontos-mutató elég rosszul fest, következőleg a Jászberény ellen kötelező lenne javítani.

A DEAC legjobb dobói: Boriszov 14/9, Moody 13/9, Manigat 11/9
A Falco legjobb dobói: Filipovity 25/12, Benke 17/6, Perl 15

 

OSE Lions - Alba Fehérvár 99-102 (26-19, 19-25, 15-34, 29-11, 10-13) - hosszabbítás után

Elképesztő hullámvasút végén lett hosszabbítás. 9-2-vel nyitotta a meccset az Oroszlány és már az első negyedben meglett a közte tíz, a hazaiak egyetlen labdát sem adtak el és 60% felett dobtak, a Fehérvár csak Ljubicsics passzaival és Molnár Márton támadópattanóival tartotta magát látótávolságon belül. A vendégek aztán elkezdték ledolgozni a hátrányukat, 30-30-nál a második negyed közepén utolérték ellenfeüket, majd három perccel a nagyszünet előtt, 39-40-nél először a vezetést is át tudták venni, de a félidő Washington öt pontjával és így 45-44-es OSE-vezetéssel zárult. A fordulás után azonban sebességet váltott a Fehérvár, felpörgött Govens és betalált Ljubicsics is, vezetésükkel egy 17-2-es rohamot intéztek a vendégek és megfordították a derbit - innentől pedig úgy tűnt, hogy már nem lehet kérdés, hamar tíz pont feletti előnyt építettek ki és elsöprő játékkal kerültek fölénybe. A záró etap 18 pontos fehérvári előnnyel indult és csak le kellett volna menedzselniük a végjátékot, ám ezt nem tudták megtenni: feltámadt és egy óriási rohammal visszajött, egyenlített, majd visszafordította a meccset az Oroszlány - hosszú percekig nem talált be a győzelmet korábban fél kézzel már fogó Fehérvár... Itt aztán úgy tűnt, hogy megnyeri a derbit az OSE, négy ponttal vezetett, majd közte egynél volt két büntetője tíz másodperccel a vége előtt - egy kimaradt, jöhetett az Alba, sőt, Ljubicsics három büntetőt harcolt ki. Egyet azonban elrontott, úgyhogy "csak" egalizálni tudott, győztes pontot elsüllyeszteni ő sem... A hosszabbításban aztán egy fokkal fölénybe tudott ismét kerülni az Alba, az utolsó másfél percet 8-2-re megnyerte, így végül óriási csatában kiizzadta a győzelmet - idén másodszor tudott nyerni idegenben. 

Mindkét csapat tudott dominálni. Mindkét együttesnek voltak olyan percei, amikor maximálisan rá tudta erőltetni akaratát ellenfelére, a Fehérvár rendkívül sok lábon állt és öt játékos is elérte a tízpontos határt, míg az OSE oldalán mindig megvolt az aktuális vezér - eleinte Hayes, később Abell, illetve Mohácsi szívta fel magát igazán. A hazaiaknál hiányzott Bozovic, főleg a hosszabbításban, amikor már Hayes kipontozódott, de így is minden esélyük megvolt a sikerre, a legvégén is megvolt még a labdájuk a második ráadás kiharcolásához - összességében a Fehérvár 7%-kal jobban dobott, pontosabban triplázott, több mint kétszer annyi gólpasszt osztott ki, mint ellenfele, úgyhogy természetesen egyáltalán nem érdemtelen a győzelme. Egyénileg a hazaiaknál Abell (24 pont, 7 kiharcolt fault, 29 VAL), a vendégeknél pedig Govens (21 pont, 6/10 mezőnyből, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 0 eladott labda) és Csorvási (23 pont, 8 lepattanó, 3 blokk, 8/11 mezőnyből) emelkedett ki a végén - mindkét fél elégedett lehet, persze az OSE-szurkolók most nyilván nem ezt érzik...

Az OSE legjobb dobói: Abell 24/9, Washington 18/3, Hayes 14
Az Alba legjobb dobói: Csorvási 23, Govens 21/9, Guyton 17/9

 

Naturtex-SZTE-Szedeák - Szolnoki Olajbányász 69-90 (21-16, 20-31, 12-25, 16-18)

Jól kezdett a Szedeák, de fordított a Szolnok. Asbury vezetésével villámrajtot vett a hazai együttes, amely az amerikai center révén 12-4-re vezetett az első negyed feléhez közeledve. Bár az Olajbányász Smith és Jones kosaraival talpra állt, a vendéglátó magyar játékosai, Wirth, Olasz és Kerpel-Fronius Balázs találataival tartotta előnyét (21-16). A második negyedben gyorsan fordult a kocka: az amerikai játékosai vezette vendég gárda Juhos kosarával fordított a 13. percben (23-24), innentől kezdve pedig minimális előnyben játszott Gasper Potocnik alakulata. A Szedeák sok büntetőt hibázott ebben a szakaszban (a félidőben 11/17 volt a vonalról a hazai gárda), így szinte végig az Olaj volt előnyben. Wirth egyenlítő triplája (40-40) után a félidő végjátéka is az szolnokiaké volt Juhos hármasával és Rudner duplájával (41-47).

A harmadik negyedben végleg eldöntötte az Olajbányász. Az egész meccsen kiválóan játszó, három negyed után már 24 pontnál járó Jones bekezdett a fordulás után, pillanatok alatt bevert 8 pontot, és mivel Juhos és Krsztics is csatlakoztak hozzá, nehány perc alatt 15 pontra nőtt a differencia, a felvonás végén Tucker és Tóth Norbert kosaraival megvolt a közte 20 is (50-70). A harmadik 10 perc során teljesen egyoldalú volt a mérkőzés - a Szolnok védekezésben szépen összekapta magát a korábbi két "20 pontos" negyede után, támadásban pedig továbbra is kifejezetten hatékony volt a vendég együttes. A túloldalon a nagyszerűen kezdő Asbury szinte teljesen leállt (18 pontot dobott az első félidőben, végül 23-mal zárt), rajta kívül pedig csak Wirth jutott túl a 10 ponton, míg Potocnik együttesében egyre több jó teljesítmény akadt Jonesé mellett. Az Olajbányász leginkább dobóformában és mélységben múlta felül a Szedeákot, végül 90-69-re győzött.

A Szedeák legjobb dobói: Asbury 23, Wirth 18/9, Krapic 8.
A Szolnok legjobb dobói: Jones 24/6, Tucker 13/9, Krsztics 13.
 

PVSK-VEOLIA - Atomerőmű SE 78-103 (21-30, 22-32, 27-16, 8-25)

Az első félidőben megalapozta, a negyedik negyed elején bebiztosította sikerét az ASE. Lóránt és Evans tripláival, valamint Coleman két büntetőjével kezdődött a meccs, ez pedig megadta az alaphangot az egész találkozóra. Alig telt el a negyed fele, amikor Faust is beindult, 10 pontra nőtt a távolság (9-19). A hazaiak a 9. perc elején visszakapaszkodtak belátható távolságon belülre, miután Smith és Antóni is betaláltak kintről (17-23), ám a negyedet az első félidőben 22 pontot szóró Faust hármasa zárta (21-30). A második felvonásban előbb 10, majd 15 pont körül mozgott végig távolság, a nagyszünet előtt a húszat is elérte Coleman tripláját követően. Hatalmasat harcolt a Pécs a harmadik negyedben, hogy visszajöjjön a meccsbe, egészen 5 pontra zárkózott a 29. perc végén (70-75), de ezzel el is lőtte puskaporát. Az ASE a 32. percben megint 15 ponttal vezetett, és ezzel vége is volt a mérkőzés érdemi részének.

A paksiak jó dobóformáját és a gyenge pattanózást nem bírta el a Pécs. Csirke Ferenc a találkozó előtt kiemelte, hogy a védekezéssel nincs gondjuk, a probléma akkor kezdődik, amikor a lepattanózásra kerül a sor, és ez ma is megmutatkozott. Az ASE az első félidőben 24-14-re nyerte a lepattanócsatát, és főleg a pécsi palánk alatt volt bajos az arány: 9 pécsi védőpattanóra 5 paksi támadó jutott, ez jóval rosszabb az átlagnál a hazaiak szempontjából. A vendégek ráadásul ihletett dobóformában voltak, 10/16-tal céloztak a triplavonalon túlról (a PVSK ugyanezt a büntetővonalról hozta), így nem meglepő, hogy 19 pontos különbség alakult ki. A harmadik negyedben is a pattanózás volt a kulcs, hiszen csak ebben a 10 percben ugyanannyi lecsorgót szedett össze a Pécs, mint az egész első félidőben (14-et). Az első 20 percben összeszedett hátrányt azonban nem tudta ledolgozni a mecsekaljai alakulat, és egy 3 perces kihagyás végleg megpecsételte a Baranya megyeiek sorsát.

A PVSK legjobb dobói: Budimir 19/6, Pongó 13/9, Horti 12.
Az ASE legjobb dobói: Faust 26/12, Lóránt 22/6, Evans 20/12.


KTE-Duna Aszfalt - Sopron KC 90-80 (18-26, 30-19, 14-20, 28-15)

Elrontotta az első félidő végét a Sopron. Két kosár itt, két kosár ott, ez volt a sorminta a találkozó elején, majd Thompson két hármasával 9 ponttal megugrott az SKC a 8. percben (12-21) - lényegében ezt a távolságot tartotta a vendég gárda a negyed végéig (18-26). A Karahodzsics-Djeraszimovics duó hozta közelebb Forray Gábor legénységét, fordítani azonban csak a felvonás felénél sikerült a KTE-nek Thomas egyetlen első félidőben szerzett kosarával (33-32). Ezt követően úgy tűnt, hogy talpra áll Kosztasz Flevarakisz együttese, de a félidő legvégén Djeraszimovics kettő, Djuraszovics pedig egy triplát hintett, így fordított a nagyszünetre a vendéglátó (48-45). A statisztika kiegyenlített volt, és a mutatott játékban sem volt nagy differencia a két gárda között.

Wittmann klasszisa döntött. A fordulás után az ezúttal is nagyon hatékonyan játszó Karahodzsics zsákolásával 5 pontra nőtt a távolság, de Rivers, Carter és Kinney jóvoltából azonnal fordított a Sopron, és lényegében ugyanaz volt a forgatókönyv, ami az első félidő nagy részében: az SKC nem tudott ellépni ellenfelétől, de minimális előnyben kosárlabdázhatott (62-65). A negyedik negyed elején aztán jött Wittmann, aki három triplát is bepörkölt bő két perc alatt, és az ő kosarainak köszönhetően a végjátékba komolyabb előnnyel mehetett be a KTE (80-72). A Sopron óriásit küzdött az egész találkozón, de egy újabb sebességi fokozat már nem volt a nyugat-magyarországi gárdában. A Kecskemét az első három negyed nagy részében ott loholt ellenfele nyakán, Wittmann klasszis utolsó felvonása pedig döntőnek bizonyult.

A KTE legjobb dobói: Wittmann 25/12, Karahodzsics 21, Djeraszimovics 20/9.
A Sopron legjobb dobói: Thompson 22/12, Carter 15, Rivers 12/6, Kinney 12/3.

Fotó: jkse.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus