Az ASE is 3-0-val a legjobb négy között

A paksi Vaughn és Körtélyesi voltak a meccs emberei, hiszen a légiós főleg az első, Körte pedig a második félidőben támadott ellenállhatatlanul. A Pécs ismét rosszul kezdte a derbit, mint legutóbb, s bár utána a találkozó hosszabb szakaszaiban teljes mértékben partiban volt az ASE-val, a távolról sokkal jobban dobó és a palánkok alatt rengeteg lepattanót begyűjtő Paks magabiztosan győzött. Immár harmadjára ebben a párharcban, vagyis irány a legjobb négy! A pécsiek remek középszakaszi menetelésük után az erősebb gárda ellen helytálltak, s emelt fővel estek ki.

Az első meccsen alig nyert otthon a Paks (84-75), a másodikon viszont idegenben frusztrálóan egyértelmű győzelmet aratott Dzunics Braniszlav együttese a PVSK ellen (56-80). A harmadik - paksi diadal esetén utolsó - derbire ismét Tolna megyében került sor, s ez, valamint a 2-0-s ASE vezetés, na meg az, hogy a korábbi sérültek (Tóth és Mcgruder) is visszatértek a keretbe, nem sok jóval kecsegtette a baranyaiakat. Márpedig nekik nyerni kellett, ha versenyben akartak maradni.

Férfi Kosárlabda NB I/A, 1-8. play-off, 3. meccs
2014. május 14. Paks
Vezette: Földházi T. Szabó G. Fodor A. (Balogh)


Atomerőmű SE Paks - Pécsi VSK Pannonpower 94-69 (28-18, 18-19, 25-13, 23-19)

Paks: Vaughn 26/18, Medve 10/3, Körtélyesi 20/6, Szabó Zs. 8/6, Jones 5.

Cs: Mcgruder 13, Baki, Kovács Á. 5, Eilingsfeld 5, Kerpel-Fronius, Tóth Á. 2. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav.

Pécs: Nelson 17, Csabay 5/3, Bíró 3/3, Budimir 20/6, Sarlija 16.

Cs: Délity 6/6, Halász 2, Nagy K., Somogyfoki. Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott: -.

STATISZTIKA

A párharcot a Paks nyerte: 3-0-ra.

ELSŐ NEGYED

Budimir és Bíró kihagyott egy-egy dobást pécsi oldalon, a paksiaktól viszont Jones, Vaughn, majd egy tripla erejéig Szabó is betalált – hibátlan mutatóval 7-0. Nelson kellett ahhoz, hogy a vendégeknek ne menjen el a kedve rögtön az első negyedben, mint az előző összecsapáson, amikor is tíz perc alatt majdnem húsz pontot vert rájuk az ASE. Nelson kosár jó plusz büntetője tehát a legjobbkor érkezett, ha az ő szemszögükből nézzük a dolgokat.

Az már kevésbé tetszhetett a látogatóknak, hogy Medve is ekként cselekedett (2+1). Hamar jöttek a cserék is, Csabayt Halászra cserélte Csirke Ferenc, míg a visszatérő Tóth Ádám is gyorsan lehetőséget kapott paksi oldalon a többször is hibázó, ezért kicsit pihentetett Jones helyett.

A hazaiak irama eközben sem hagyott alább, s bár nem volt akkora különbség a két gárda között, mint legutóbb, de ez is elég tetemesnek hatott (17-5, 6. perc). A negyed hajráját ugyanakkor Sarlija és Budimir kosarai vezették be, ezzel pedig zárkózott a PVSK.

Ám Deonta Vaughnnal szemben nem volt orvosság. A karmester szórta a triplákat, s már az első etapban 3-at bevágott 4 kísérletéből (amúgy 11 pontot ért el az első kis szünetig), így ez, valamint a palánk alatt is tetten érhető paksi fölény sima, tíz pont körüli állandósuló hazai fórt eredményezett.

A PVSK-nál Budimir jutott 8 pontig, meg Nelson 5-ig, ám távolról egy, Délity által kivitelezett hármas kivételével egyszer sem találtak be, pedig 8 alkalommal próbálkoztak. Nem volt tehát véletlen az ASE meggyőző menetelése.

MÁSODIK NEGYED

Jó ideig csak Sarlija, aztán Budimir is betalált a pécsiektől, ám a paksi kosarak sokkal gyakrabban estek be, ezért fokozatosan nőtt a különbség (Vaughn negyedik triplájával a negyed közepe táján már 38-23). Igazából a pécsiek csak azt nehezményezhették saját játékukban, hogy sokkal rosszabbul sültek el a hármasaik, ám más tekintetben felvették a versenyt az ASE-val. Ám ez is elég volt ahhoz, hogy ne forogjon komoly veszélyben Szabó Zsolték vezetése.

Ráadásul a Vaughn mellett igen hatékony Körtélyesin kívül Medve is megemberelte magát, így  a Paks két olyan játékosa is szállította a pontokat becsülettel, akik amúgy nem mindig szórják meg magukat. Ugyanakkor a Pécs egyáltalán nem adta meg magát, s a záró dudaszó előtt Budimir triplájával 9 pontra jött fel - egyúttal ezt a negyedet egy ponttal megnyerte.

HARMADIK NEGYED

Körtélyesi Gergely pillanataival indult a második félidő. Távolról és - két alkalommal - a büntetővonalról is betalált, s bár Marino Sarlija is szerzett egy duplát, ismét Medve Mátén volt a sor, vagyis megint szélesedett a két gárda közötti jókora rés (53-39).

Igazából most sajnálhatta a PVSK, hogy ismét olyan gyatrán kezdte a bajnokit, hiszen az első negyed első felétől eltekintve partiban volt a hazaiakkal. Most például Bíró értékesített egy dobóhelyzetet messziről, majd Körtélyesi zsákolására (ez volt a 13. pontja már a bedobónak) érkezett Nelson válasza - kétszer is. Ezt pedig Sarlija közelije követte (55-48).

Körte azonban nagyon elemében volt, megint triplát vágott be, de látszott, hogy a Pécs, amennyiben lehetősége nyílik rá, rálép a paksiak sarkára. Szembetűnő volt ugyanakkor, hogy a Pécs teljesen a légiósaira számíthat csak ezen a napon, ha kosárszerzésről van szó. Eddig a pontig (28. perc: 63-50) ugyanis Nelson, Budimir és Sarlija szerzett az 50 pécsi pontból 42-t! A Paksnál ezzel szemben két magyar, Körtélyesi és Medve is átlépte már a kétszámjegyű dobott pontot.

Ráadásul Vaughn ismét robbantott, és hármasával, büntetőivel gátat vetett a pécsiek felzárkózásának, akárcsak Körtélyesi és Kovács. Kezdett eldőlni a meccs a harmadik negyed végére (71-50).

NEGYEDIK NEGYED

Küzdött a Pécs, de az előző negyed paksi fölénye már soknak bizonyult ahhoz, hogy leküzdje a különbséget Csirke Ferenc együttese. Mindig érkezett felelet a vendégek kosaraira, sőt, olykor több is. Az ASE esélyeshez méltóan kézben tartotta a találkozót voltaképp a kezdő sípszótól fogva.

Nagy volt a hazaiak előnye a lepattanókért folyó csatában (21-gyel szedtek többet Jones-ék) és a triplák terén is. Pedig a látogatók megbecsülték labdáikat, nem szórták el azokat, de a Paks stabil maradt végig.

A Paks (3-0-s összesítéssel) lépett a legjobb négybe - a papírformának megfelelően -, a Pécs számára pedig itt és most befejeződött ez a bajnoki idény.

Fotó: kosarlabda.ase.hu

Fotó (slide): paksihirnok.hu - Molnár Gyula (Körtélyesi)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus